Indici, da so se na volitvah dogajale nepravilnosti

7
Foto: STA/Montaža Demokracija

Mislim, da je naloga Javnega zavoda RTV Slovenija informirati javnost o nepravilnostih na volitvah in jih osvetliti tudi v daljši pogovorni oddaji (Tarča).

Za kaj gre?

Bila sem članica volilnega odbora. Po zaključenem štetju bi morali zapakirati glasovnice v kuverte in jih zapečatiti, vendar se to ni zgodilo, saj so bile kuverte premajhne, zato so glasovnice ostale kar v plastičnem zaboju! Na žalost ob preštevanju nisem bila pozorna na žig, mi pa ni padel v oči (najverjetneje ga ni bilo).
Če bi zmagala dosedanja koalicija, bi zelo verjetno že dneve poslušali o nepravilnostih in bi zadeva že bila na sodišču!
Ker sem se poklicno ukvarjala s poučevanjem statistike v srednji šoli, sem bila ob preletu nekaterih podatkov šokirana.
Naloga medijev je, da pred volitvami osvetlijo kompetence in reference kandidatov, njihova dosedanja dejanja, tudi afere: novinar mora razkriti podatke, ki nekoga kompromitirajo, ne pa da oseba utemelji nedolžnost z besedo: “To ni res.” Tudi dejstvo, da nekdo ustanovi stranko, poišče kandidate, naredi program in zmaga, vse to v dveh do treh mesecih, je alarmantno za demokracijo.
Kako je možno, da na finalnem soočenju sodeluje dvanajst kandidatov?! Količina vodi v razvrednotenje razprave, saj ne more biti vsebinska. Na RTVS so voditelja pobalini iz KUL in Ivan Gale še provocirali!

Statistični podatki, ki dajo misliti

Ko sem preletela nekaj statističnih podatkov o rezultatih, sem bila kot dobra poznavalka vsebine in stroke šokirana:

1. V volilnem okraju Šiška 3 je Urška K. Z., kandidatka Gibanja Svoboda, ki je v soočenju na javni TV dejala, da sogovorniki, med njimi pravnika dr. Ernest Petrič in Mark Boris Andrijanič, vrhovnemu sodniku s sporno diplomo Branku Masleši ne sežejo niti do kolen, dosegla – saj ni res, pa je – 17-krat večji rezultat od kandidata z znanjem in uspešnim delom, predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce (sic!).
2. Moja znanka, upokojena Goričanka (iz sprehajalke v naravi bo skočila v poslanske klopi) in Golobova soseda iz Kromberka Mirjam B. K. (matematičarka, brez ekonomsko-družboslovnega funkcionalnega znanja, izvoljena že za poslanko Jankovićeve in Golobove Pozitivne Slovenije, nato SAB) je kandidirala v volilnem okraju Ljubljana Bežigrad in dobila 41 odstotkov ali 12-krat toliko glasov kot njen nekdanji kolega v SAB Jernej Pavlič in 5-krat (%) oz. 6,4-krat (št. glasov) toliko kot Tanja Fajon (v drugem volilnem okraju): evropska poslanka SD, ki se hvali z mednarodnimi referencami.
3. Vrhunskega ministra Anžeta Logarja je premagala neznana kandidatka Gibanja Svoboda Ksenija Pišljar – kar za 38 odstotkov več glasov je dobila. Na Googlu sem videla posnetek njenega zajčka, ki izbira med različnimi nogavicami.

 

7 KOMENTARJI

 1. “Tudi dejstvo, da nekdo ustanovi stranko, poišče kandidate, naredi program in zmaga, vse to v dveh do treh mesecih, je alarmantno za demokracijo.”

  Ta pojav izvira od pojave jankovića in njegove PS . Samo čudim se, da niso TAKOJ tega problematizirali v desnih medijih. Enako z izločevalno (izključevalno) frazo “z Janšo pa naša vlada ne bo sodelovala”. Začelo se je s Šarcem, desni mediji pa niso nič pisali o takem izključevanju. Levakarji so pa kar naprej desnim očitali “izključevanje” . In vedno desna stran reagira (vrne) prepozno.

 2. Ljudstvo, ki ni narod, pač pa nek živelj. Kar v tri dni. Če ne pride gospodar, ki naredi red, je vse spuščeno. Država, ki to ni, oziroma je en nič. Po deželi se potem podijo tolpe lumpov in prevarantov vseh vrst. Ljudje ležijo po kavčih, pijejo pir in zijajo trobila. Ženske so pa neumne kokoši. Če se jim zazdi, da kdo dobro izgleda, kot so vajeni iz filmov, reklam in televizije, ga gredo volit. To je vse. Tako banalno. Nobena filozofija ni potrebna. Tukaj je možno samo dvoje: barbarstvo ali pa bič in palica. Truditi se za dobro takega življa ni v ničemer smiselno. Pametno ga je edino tepsti. To razumejo. Drugega nič.

 3. Zakon o volitvah je glede zagotavljanja poštenosti volitev zelo skop:

  9. člen

  Volivci glasujejo osebno. Nihče ne more glasovati po pooblaščencu.

  Glasuje se tajno z glasovnicami.

  Osebi, ki je vpisana v volilni imenik, se ne sme odvzeti glasovalne pravice in tudi ne preprečiti glasovanja.

  10. člen

  Volivcu morata biti zagotovljeni svoboda in tajnost glasovanja.

  Nihče ne sme biti klican na odgovornost zaradi glasovanja, niti se ne sme od njega zahtevati, naj pove, ali je glasoval, kako je glasoval oziroma zakaj ni glasoval.