In vse bo tako, kot je bilo…

18

sindikati protesti muraPriznam, nisem nameraval znova pisati o zadevi Patria. Vendar je informacija o tem, da se Janez Janša znova vrača v državni zbor, marsikaj postavila na glavo. Pokazala je namreč, da je za sprejem neke pravične odločitve potreben neverjeten pogum. Ko sem namreč spremljal odzive na to odločitev na US, sem namreč (znova) ugotavljal, da je pri nas drhal očitno pametnejša od ustavnih sodnikov. Mnogi so kar odkrito napisali, da ustavno sodišče ne bi moglo sprejeti takšne odločitve, če ne bi bila večina ustavnih sodnikov enostavno – podkupljenih.

Ko nekdo podleže večletni negativni kampanji proti eni osebi, argumenti niso več potrebni. Ta oseba niti človek ni več. Zanj pravo ne velja. Za drhal je ta oseba samo še nekaj, kar je potrebno uničiti. Spomnimo se Jezusa pred Poncijem Pilatom. Jezus je bil pred Pilatom »zašpecan« zaradi čisto drugih stvari kot pred velikim duhovnikom Kajfo. Volja drhali pa je ostala ista – križan naj bo. Tokrat ne zaradi bogokletja, ampak ker se je proglasil za kralja.

A pustimo zadevo Patria nekoliko ob strani in se posvetimo nekemu na videz nekoliko bolj obrobnemu dogodku, namreč nedavnim sindikalnim demonstracijam proti privatizaciji. Beri: proti prodaji državnih lastniških deležev v velikih podjetjih – tudi banke niso izvzete. In če takšno zahtevo izrazijo sindikati, ki naj bi zastopali ponižane in razžaljene, potem bi povprečen Slovenec lahko sklepal, da privatizacija oz. slovo od »nacionalnega interesa« (bolje rečeno: njegove zlorabe) škoduje slovenski obubožani večini. Pa je res tako? Poglejmo. Povprečen Slovenec – recimo, da mu je ime Janez Novak (opravičujem se vsem tistim, ki imajo takšno ime in priimek in ne ustrezajo mojemu stereotipnemu vzorcu) – zna že leta in leta glasno nergati, češ saj si politiki samo delijo stolčke, kot v starih partijskih časih. Če ponovimo za legendarnim Ivanom Omanom: ni važno, če si nepismen, važno je, da si »naš«. Ne glede, ali spadaš na levo ali desno. In seveda bo naš Janez Novak globoko razočaran, češ saj ni mogoče ničesar spremeniti. Tako ali tako nam usodo krojijo pripadniki koruptivnih in plenilskih političnih elit (katerih že?).

Žal se razmišljanje Janeza Novaka pri tej točki tudi ustavi. Ne dojame namreč bistva problema, verjetno zato, ker je prezaposlen z lastnimi problemi. Ni sposoben, da bi lahko sploh dojel povezavo med lastnimi težavami in težavami države, katere državljan je tudi sam. Zadovolji se z informacijami in njihovimi interpretacijami, ki mu jih vsak dan servirajo mediji, slednje pa upravljajo te iste plenilske elite, nad katerimi ves čas nerga. Seveda se te povezave med mediji in elitami ne zaveda ali pa si zatiska oči. Kdo bi lahko sploh pomislil, da je Nedeljski dnevnik, priljubljeno čtivo preprostih in skromnih Slovencev, pod vplivom »stricev«, kot sta denimo Milan Kučan in Gregor Golobič? Medtem ko se Slovenci na dolgo in široko ukvarjamo z nekim seksualnim škandalom o eni od slovenskih srednjih šol (o tem je denimo poročal celo nek britanski brezplačnik), mnogi niti ne vedo, kakšen epilog je doživela tajkunska afera iz začetka devetdesetih let – ogoljufani Slovenci so namreč tožili goljufa Sandija Grubelića, nazadnje pa niso samo ostali praznih rok, pač pa so mu morali po volji našega pravosodja Grubeliću celo plačati sodne stroške. To je naša pravna država.

Gremo še korak dalje. Naš Janez Novak seveda krepko nasprotuje privatizaciji. Naša podjetja morajo torej ostati v državni lasti, če že ni kakšnega slovenskega lastnika (tudi če je tajkun). Enako banke. Za Janeza Novaka je to še vedno manjše zlo kot če te banke zaradi političnih kreditov zaidejo v izgube in jih mora država dokapitalizirati z denarjem, za katerega prispeva svoj delež tudi Janez Novak. Odgovornost za izgube torej prevzame država, s tem pa vsi davkoplačevalci. Janezu Novaku tu »ne potegne«, da bi z denarjem, ki ga mečemo v dokapitalizacije bank in (državnih) podjetij, lahko denimo izgradili kakšno razvojno os in obnovili slovensko cestno omrežje, ki vse bolj spominja na kakšno »Culukafrijo«. Prilagodi se mnenju sindikalnih vodij, oni že vedo, kaj je res. In če Janeza Novaka pokličejo anketarji Dela, se bo seveda izrekel proti privatizaciji. Tako kot 52 odstotkov vseh anketirancev. In ta še vedno visok delež tistih, ki si želijo, da bi bilo kljub njihovemu nergaštvu še naprej vse tako, kot je bilo, je dejansko dokaz, kako v Sloveniji deluje železni zakon drhali. Vse se ustavi na ravni pripombarstva in nergaštva, a ko gre za stvari, s katerimi bi lahko zadeve spremenili, nergači v hipu obrnejo ploščo. Navsezadnje je tudi naš pisatelj Drago Jančar že pred petnajstimi leti v zborniku »Sproščena Slovenija« ugotovil, da se v Sloveniji v glavnem nerga, kot se je že nergalo v prejšnjem sistemu.

Nič čudnega torej, da je pri sindikalnih protestih svoj lonček pristavila tudi Združena levica, menda edina politična stranka, ki brani interese obubožanih – vsaj tak vtis dajejo osrednji mediji. Namreč, v Sloveniji smo priča čudni kafkovski karikaturi demokratično-tržnega družbenega sistema, kjer so sindikati dejansko nosilci družbene moči. Če odštejemo nekaj izjem, se sedanja sestava osrednjih sindikatov dejansko napaja iz omrežja nekdanjega socialističnega sindikalizma, ki je bilo dejansko vključen v sistem družbenopolitičnih organizacij, kot so bile ZKS, ZSMS, SZDL, zveza borcev, itd. Ker to omrežje nikoli ni bilo razgrajeno, je tudi danes osrednja sindikalna centrala pod vodstvom Dušana Semoliča dejansko udarna pest komunističnih botrov t. i. tovarišijskega kapitalizma. Ker se namreč ve, komu mora pripadati kapital. Vse to pa ustvarja navidezno resničnost, ko so svete krave slovenske tranzicije nekakšen varuh in zagovornik ponižanih in razžaljenih. Zato denimo v gospodarsko povsem izčrpanih slovenskih regijah veljaki ZL še toliko bolj uspevajo z lumpenproletarsko demagogijo in celo govorijo, da bodo prisilili podjetja, da bodo prišla npr. v Belo krajino. Nas to ne spominja na neke daljne čase Dolfejevega vzpenjanja na oblast?

In če se spet vrnemo k Janši: vas zanima, kako se je naš Janez Novak odzval na razsodbo ustavnega sodišča, da se Janez Janša spet lahko vrne v parlament? Enostavno je predlagal, da ukinemo parlament. Sic!

Nek star pregovor pravi, da je glas ljudstva dejansko glas Boga. Vox populi, vox Dei. Torej, če večina Slovencev soglaša s tem, da je treba Janšo »s**kat« (prosto po Branku Masleši), potem je to Božja volja. Ali pač?

18 KOMENTARJI

 1. Berem: “Nek star pregovor pravi, da je glas ljudstva dejansko glas Boga. Vox populi, vox Dei.”

  Ne pretiravati, lepo prosim. Gospod Janez ni demokrat in tudi dvomim, da je kristjan.

 2. Človek je odgnal absolutnega Boga in postavil sebe in svojo svobodo za referenco. Sedaj lahko to referenco poljubno spreminja. Spreminja jo pa tako, da sam pred sabo ne izpade preveč grd. In kriteriji so strmoglavili, ker jih je lažje spreminjati, kot pa jih doseči.

  Nižji kriteriji pomagajo podpovrečnim, vendar ambicioznim in samovšečnim politikom, da ostajajo primerni za izvolitev. Zato se prav ti preko medijev tako trudijo, da bi poklic politika čim bolj očrnili.

  Nižji kriteriji pomagajo volilcu, da se ne zgrozi pred samim sabo. Namreč misel, da politik sicer kakšen milijonček poneveri, vendar je pa drugače sposoben vodja pove ravno toliko o volilcu kot o izvoljenem.

  Ko si bo državljan upal priznati, da se je zmotil oziroma, da je bil zlorabljen namesto da bo spet znižal kriterij sebi in politikom, potem se bo začel dvigovati iz blata. Kot to gre pri zdravljenju alkoholikov.

 3. Mislim, da je JJ eden najbolj poštenih politikov. Ne rečem, da je 100 % idealen, ker pač ni Bog, je pa eden tistih, za katerega bi se – ob primerni strokovno podkovani asistenci (gospodarstvenikov, podjetnikov, ekonomistov, pravnikov….) – še lahko dalo roko v ogenj.

  • Kar. Smo svobodni. Na sledečih volitvah bo priložnost. Samo nekaj me moti … pogoj ob primerni strokovno podkovani asistenci …

   Torej ni primeren, da damo roko zanj v ogenj. 😉

   • Alfe,mene pa bolj skrbe politiki,ki hočejo na vsak način komandirati in vladati brez strokovno podkovanih asistentov.

 4. Sam postopek je sporen
  1. DZ ima pravno službo s profesionalnimi pravniki, ki so povedali, da se mandat Janši ne more odvzet.
  2. Veliki pravni svetovalec Cerar je odobril komisijo , konservativnih ”pravnikov” ( Bauk, Grad, Pirnat, Ribičič in Zalar), nastaja dvom, če DZ sploh potrebuje pravno službo, saj po potrebi ustanovimo komisijo ravno prav obarvano za dosego cilja.
  Da se DZ ne bi ukvarjal z Janšo, bi moral dati presojo US, kako in če je lahko poslanec, saj je pravna služba DZ dala jasno vedeti, da ima mandat poslanca.
  V poslovnik vstaviti, da se poslancu zmanjša 30% plača za celoten mandat, če sprejme zakon ali odločitev, ki ni skladna z ustavo ali kršenjem človekovih pravic.

 5. A je hipotetično ali parabolično Gašper Blažič zapisal, da se je “Janez Novak” ( ali leva drhal) na razsodbo ustavnega sodišča odzvala z zahtevo, da je treba zdaj ukinit parlament? Te drhali sicer ni na spregled. Zunaj, recimo pred sodiščem na Tavčarjevi, je bilo samo nekaj 100 tistih, ki je bila iskreno vesela prve lastovke. Najbrž misli Blažič anonimne odzive po spletu, po družbenih omrežjih.

  Mene tudi sicer moti nivo komentiranja v SLO in se zgrozim, če kdaj preletim komentarje v Dnevniku.si, 24UR.com ali na MMCju. Veliko zelo nizkega in agresivnega nivoja. ( Če smo odkriti, je včasih tudi na desnih medijih ta nivo pod kritiko) Vseeno je bolj zaskrbljuče od izrazov frustracij leve drhali to, kar levi voditelji počenjajo. Med tem, kar je Cerar obljubljal in kar so njegovi prav v zadevi Janševega mandata z močjo večine v parlamentu izvedli, so razdalje svetlobnih let.

  Če bi se levičarsko vidno vodstvo na vseh treh oblastnih vejah in njihovo podzemlje normaliziralo in evropeiziralo, bi se počasi verjetno normaliziralo tudi slovensko javno mnenje.

  Po svoje škoda, da pri nas komunizem v 80. letih ni kazal bolj odkrito trdega obraza in da tudi zato nismo imeli pravega preloma z njim. Prelom je bil pa potreben. V tem je modri Oman imel prav v njegovi tako “prosluli” in kritizirani izjavi. V tistih trenutkih bi bilo res odločilno, če bi demokrati postavili na položaje svoje ljudi in naredili globoke reze s polpropadlim režimom, vključno z lustracijo. To, da jo niso, nas tepe še zdaj. Masleša in podobni na vrhu oblasti danes so produkt tega, da je Omanova izjava bila in je še zdaj vir zgražanja.

  p.s. To, da Slovenci počasi gledamo Prago, Varšavo, Krakov, Bratislavo, Budimpešto od zadaj, ima pa tudi daljši zgodovinski rep. Zviška smo jih pred desetletji lahko videli samo zaradi sovjetskega vojaškega škornja nad njimi. Enostavno imajo od nekdaj več potenciala politične zrelosti in naprednosti.

  • Spoštovani IF !

   Gašper Blažič ni nikjer zapisal “leva drhal”, ampak samo drhal. To je skupnost, ki nič ne misli ampak samo brezglavo navija. Tudi levo desna opcija v svetu nima več verodostojnosti. Verodostojno je socialdemokracija, krščanska demokracija, liberalci, demokrati, republikanci.
   Socialistične strukture, kakor tudi Združene levice so anahronistične strukture, ki zavirajo normalni družbeni razvoj in napredek.
   Drhal je drhal in v političnem izrazju za skupine ljudi ni primeren izraz.
   Velja naj Slomškova misel: “Bodi v svoji besedi resničen, v dejanje pravičen, skrbi več dobrega storiti, kakor govoriti” !!!!
   To naj velja za vse komentatorje !!!!

 6. Jaz sem se že dolgo dolgo nazaj sprijaznil z dejstvom, da so slovenci levo usmerjeni in to večinsko, saj drugače tudi ne more biti, med in po vojni so z genocidom pobili nastajajočo intelektualno in ekonomsko hrbtenico slovenstva, zato se ne čudim ničemur več… Dokler smo v EU in Natu, še nekako gre, bolj me skrbi, kdaj bo tudi EU popadel levičarski virus, ker so ljudje vsega siti in se počutijo v vsem prikrajšani… Povsod klije nov nacionalni socializem, ko so vsega krivi drugi, priseljenci, nameci, Eu birokracija, ZDA, Nato, samo sami nisi ničesar krivi, vse smo si zaslužili, le drugi so nam vzeli, to ni samo slovenska miselnost, pojdite pogledat v vzhodno nemčijo, pa češko, slovaško, anglijo, francijo, španijo… Povsod ista pesem…

 7. Meni tudi ni jasno. V Jugi smo bili ekonomska sila št. 1. Če je šlo za gospodarska vprašanja je veljalo samo eno: kako bi to naredili Slovenci. Zdaj pa, ko smo neodvisni pa takle.

  • Očitno je ta slika bila napihnjena. Izvažali smo na notranji jug. trg – ki je kupoval pofl – kar se pa tiče dokaj velikega izvoza po Neuvrščenih in v SZ, pa ta področja prvič niso zahtevala kvalitete drugič so bili to velikokrat podmizni posli, ki jih je zrihtal Tito.
   Kaj pa, če smo se precenili – nas same in stanje našega gospodarstva ob osamostvojitvi?

 8. Spoštovani ugledni časnikar Gašper Blažič !
  -omrežje družbenopolitičnih organizacij ni bilo razgrajeno !?
  – “Janez Novak” kot prispodoba slovenskega javnega mnenja !?,
  – Drago Jančar: V Sloveniji se v glavnem nerga, kot v prejšnjem režimu ! ? Mislim vzrok je dokajšen molk novinarjev, kulturnikov, izobražencev in nekonsistentno delovanje pomladnih politikov.

  Članek je vreden pozornosti in tudi komentarja. Naslov je trditev z pikicami, ker bi lahko sledilo: “In vse bo tako, kot je bilo..ker je tako, kot je bilo “. Problem vidim v tem, da je tudi to neke vrste nerganje, ker ni jasne analize v duhu posledic in vzrokov.
  Stanje je takšno ker so utihnili družbeno angažirani kulturniki, izobraženci, sociologi, zgodovinarji, filozofi, namesto, da bi pojasnjevali kaj je dejansko bilo v našem narodu:
  -leta 1945-moje mnenje: konec vojne in začetek revolucionarnega nasilja iz NOB,
  -kaj je bilo do leta 1990- mislim, da zlagani socialistični samoupravni in demokratični socializem, osnova za sprenevedanje in nerganje ob šverzkomerzu z Avstrijo in Italijo,
  -kaj je bilo leta 1990/91- bile so 1. Večstrankarske volitve, ki naj bi uveljavile dejansko demokracijo in svobodo z odgovornostjo do lastnine in tržnega gospodarstva.
  Vse to se dejansko ni zgodilo, ker je prvi predsednik demokratične skupščine dr. France Bučar samovoljno razglasil » konec državljanske vojne, namesto , da bi razglasil da gre za diskontinuiteto z prejšnjim nedemokratičnim režimom, ker:
  – Ker NOB ni ustvarila svobodo.
  – Ker se je začelo nasilje z zločinskimi množičnimi poboji iz koncentracijskega taborišča Teharje,
  – Ker so bili državljani razlaščeni in kolektivizirani z zadrugami in prepovedjo obrti- bila je prepovedana osebna dejavnost (osebna svoboda in odgovornost ).
  O tem bi se morali pogovarjati in tudi udejanjati. Tu se lahko začne veselje do sodelovanja za dobro družbe in državljanov.

  • “Stanje je takšno ker so utihnili družbeno angažirani kulturniki, izobraženci, sociologi, zgodovinarji, filozofi, namesto, da bi pojasnjevali kaj je dejansko bilo v našem narodu”

   Tu manjka še nekdo, ki je zaprisegel, da bo prinesel luč, da bo do ljudje videli, kje so in kam naj gredo. In če je ta nekdo zatajil, potem na nikogar ne moremo pokazati s prstom.

 9. Kdaj bo / kdo bo
  podrl kidriča v LJ in tita v Velenju?
  Zlepa ali zgrda?
  Zlepa še dolgo ne!
  levi fašisteki (partizanska revlucija) tudi ne!
  Prosim ne čakati mene!

  Ali ima katera slovenska politična stranka v svojem programu dezinfekcijo zastrupljene javne površine in dezinfekcijo zastrupljenega zgodovinopisja?
  Katera?

 10. Gospod Blažic, kaj je JJ naredil glede privatizacije? Je bivši direktor arhivov lepo povedal kako je JJ prišel k njim v srednjo šolo in jih grobo fopal z marksizmom in o klavcu brozu. Očitno nekateri ” kristjani ” zelo radi pozabljate o ozadju vašega božanstva.

  • Robert, dobro ste podkurili tému bleferju Blažiču, ki se dela kristjana. Katastrofa, kaj vse naplavlja Časnik.

Comments are closed.