Alojz Rebula je bil s svojim bivanjem med nami kakor obisk Sv. Duha

4

Prijatelj Lojze Rebula se je poslovil od zemeljskega bivanja. Naj počiva v miru in Večna luč naj mu sveti. S svojim bivanjem med nami je bil kakor obisk Sv. Duha. Že v prijateljski družbi s Stanetom Gabrovcem pri spoznavanju bogastva slovenskega sveta – po poteh pohorskih gozdov, po vijugah na Gorjancih …, ali v širši družbi v cerkvici Sv. Janeza na Vinjem vrhu nad Belo cerkvijo, ko smo pri sv. maši blagoslavljali vsakoletni pridelek cvička in se potem v zidanici veselili pridelka, vedno in povsod je s svojo držo, s svojo besedo izžareval božjo slavo, veličastvo slovenskega sveta in vsega dobrega med nami. Kakšen blagoslov za vse nas, ki smo se radi in redno, leto za letom, z njim družili.

Slovenci, ljudje dobre volje smo hvaležni Bogu za dar, ki smo ga z njim imeli. Naj nam bo v spodbudo in trdnejšo krščansko zavest tudi v prihodnje.

4 KOMENTARJI

  1. Bi pa nadebudne moderne teološke umovalce vendarle vljudno in plaho opozoril: nebesa niso tako poceni, kot si zamišljate. Celo veliki Božji bojevniki ne gredo vanje kar direktno. Če niso ljubili Boga. In vice nispo nobena rešitev, kot si izmišljujejo.

    Bral sem tudi kardinal Rodetov epitaf, pa bi rad prav ponižno opozoril, da, lepo prosim, MOLITE IZ VSEGA SRCA za umrle, da bo postalo resnica. Ne pa pisati stvari, kot da umirajo svetniki (torej resna molitev ni potrebna), ti pa potem zaradi te katoliške oholosti prijateljev, obvisijo v vicah. Pravzaprav je dovolj 10 ali 30 minut prave molitve, nič več. A kdor moli le z vero, ne pa z ljubeznijo, pa še površno in oholo, MALO OPRAVI. Tudi vzvišeni starigrški nagovori ne pomagajo: še sam se znajdeš tam, kjer niso še nebesa. Molite torej za umrle, a z ljubeznijo do Kristusa, pa bodo duše frčale v nebesa, kot bi jih s fračo nastrelal, so včasih rekli. Brez tega so vse le prazne besede in oholost, ki pa zna biti usodna.

    • Rebula je zelo trpel, da ne veruje. Kdor pa trpi, da ne veruje, že veruje. Vera pa je sad ljubezni. Zato nam je Rebula lahko vzornik.

Comments are closed.