In kje so vstajniki?

62

vstajniki zastave uporImamo milijardno bančno luknjo, v okviru katere so odtekli tudi mnogi milijoni. In bolj ko se bliža 13. december, več je odstopov ministrov in bolj smo priča koalicijskim nesoglasjem. Štirinajst dni pred dnevom D je odstopila tudi protikorupcijska komisija, ki bi morala v bankah izvesti veliko postopkov, a ni niti enega. Zato so se tudi člani senata KPK pridružili teatru odstopajočih ministrov in predsednikov koalicijskih strank in se v še enem od svojih številnih čustvenih nastopov (kar je bila ves čas njihovega mandata velika neprofesionalnost), ozrli vse naokoli na krivce, le sami vase niso znali pogledati.

V teh tednih pred dnevom D je tudi izstopajoče, kako se nekateri državni organi (tožilstvo, policija, DURS, … ), spet prioritetno ukvarjajo s tem, kam, kako in kje je Janez Janša prišel do nepojasnjenega premoženja. In spet se človek lahko samo čudi, komu so namenjen te odločitve, ob tem, ko v bankah vsi ti organi ne storijo nič.

Pretekli teden se je ob ekspanziji Ljubljanskih lekarn pokazalo, da je v Sloveniji tudi vrsta drugih organov, ki nimajo zob (pomembno je, da imajo vodilni in posledično tudi zaposleni visoke plače). Pri tem mislim na Lekarniško zbornico, katere predsednik je razlagal, kako ne more ničesar storiti ob širjenju Ljubljanskih lekarn po Sloveniji. Prav tako so izjavljale tudi druge državne institucije, od katerih bi pričakoval odločno besedo, poznavanje in spoštovanje zakonodaje na tem področju.

Ob tem se mi nehote ponovno poraja vprašanje, zakaj imamo tako velik državni aparat, hkrati pa tako veliko število kršitev. Javna uprava je še eno od področij, kjer bi KPK in vsi ostali organi morali narediti veliko več. Zato sem prepričan, da vse do takrat, dokler ne bodo iz državnih služb odstranjeni »nedotakljivi«, ne bo sprememb.

Nekoč sem nekega zdravnika vprašal, kateri zdravnik je dober in mi je odgovoril: tega ne vprašaj zdravnika, pač pa medicinske sestre. Zato mislim, da bi morali o nepoštenih vodilnih v državni upravi, kljub strahu, spregovoriti tudi pošteni javni uslužbenci, ki so kljub vsemu v veliki večini.

 

62 KOMENTARJI

 1. Na A kanalu je bil pred nekaj dnevi intervjuvan vodilni vstajnik o učinkih vstaje.

  V odgovoru ni niti z besedo omenil, da je ostal nerešen problem odgovornosti tistih, ki so povzročili milijardne luknje v bankah, Tudi odgovornost drugih ga ni zanimala.

  Omenil je le problem, da ljudje slabo živijo in da bi se morali zato vstajniško upreti.

  Iz tega lahko potegnemo logičen zaključek, da vodilnim vstajnikom ustreza čim večja kriza, ki bo omogočila ponovitev menjave sistema po vzoru iz leta 1945 na horuk način.

 2. Zgodovina se ponavlja. 1991 nismo vseh naložili na ladje in vagone. Že Moša Pijade je v daljših navodilih med drugim dejal:,, mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…,,
  Pa lep delovni dan.

  • Jože, koga naj bi naložili? Spet svoje?! Lustracije nismo bili sposobni, ker je med osamosvojitelji bilo preveč infiltriranih komunistov. Oz. DEMOS jih ni znal prepoznati. Še več, DEMOS so razmontirali v enem letu?! In stvar prevzeli nazaj v svoje roke. Vse do danes.

 3. Vso pravico imate o Moši Pijade misliti, da je bil smrtni sovražnik vsake blaginje, reda in miru…, nebi smeli pa trditi, da je kaj takega rekel. Tudi, če je tako mislil, rekel tega zagotovo ni.
  To lahko verjame le nekdo, ki pozna komunizem samo iz župnijskih glasil in internetnih forumov.

  • Morda res. Ti poznaš komuniste zelo dobro. Pa vendar, Kardeljeve depeše glede likvidacij imamo. To bi že moralo zadoščati, tudi če Pijade konkretno tega ni nikoli izrekel.

  • Ali je res tako težko opazit, da hočem pomagat vam in ne komunistom? Jaz samo opozarjam na to, da s tako prozornimi lažni komunizma ni mogoče diskreditirati. Prej nasprotno.

   • Ne Tone, ti hočeš pomagati komunajzerjem, ko jih poskušaš prikazati v najlepši luči.

    V očeh zaslepljencev, kakršen si ti Tone, komunizma itak ni mogoče diskreditirati, kajti vsako neprijetno resnico proglasiš za laž.

  • Citat Moše Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihaću:

   “Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo.
   Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.
   Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine.
   Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.”
   Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) – Cetnicka arhiva, pod oznakom K-12, 30/12

   Torej, gospod Tone! Pojdite v Beograd, kopirajte dokument z oznako K-12, 30/12 in raziskujte dalje …

  • Ta tekst kroži po internetu in tisku že nekaj let. Tudi na teh forumih smo ga že obravnavali, zato se s tem ne mislim še enkrat ukvarjati. Vsi veste, da je ponaredek, zato ne razumem, zakaj še kar naprej mahate z njim. Človek bi pa že lahko imel vsaj malo samospoštovanja. Ta tekst lahko sprejmejo samo tisti, ki so to, kar navaja, mislili in verjeli že prej – nikomur nič novega ne razkrije. Čeprav je tekst znan že vrsto let, ga noben resen zgodovinar, ne levi ne desni, še ni uporabil, niti se jim ga ne ljubi raziskati. Zdravemu človeku bi bilo to dovolj. Tisti, ki je že prebral kakšen partijski dokument ali komunistični tekst, na prvi pogled vidi ponaredek, in ni potrebno nobeno raziskovanje. Tistemu, ki mu pridejo pene na usta, ko sliši besedo komunist, pa je seveda tak tekst balzam za dušo.
   Jaz sem samo želel opozoriti na to, da komunizma ne morete diskreditirati, če računate samo na bedake in preprosteže. Za to, da je današnja mladina spet dojemljiva za komunistične ideje, so zaslužni tudi taki borci proti komunizmu, kot ste vi.

   • Temu, kar sem napisal, se tudi lahko reče argument. Nisem pa niti pričakoval, da bom koga prepričal, vernika ni mogoče z nobenim argumentom prepričati, da njegova vera ni prava.

     • Če se temu dokumentu ne more dokazati verodostojnosti, potem je res velika neumnost, da se z njim opleta.

      Saj je dosti drugih, verodostojnih.

    • Dokument je verodostojen.

     Tebe vernika pa itak ni mogoče prepričati, kajti verjameš v brezmadežnost komunizma.

     • Zate je verodostojen, ker potrjuje tvoje prepričanje.
      Njegova vsebina je tako udarna, da bi ga že zdavnaj uporabil kak zgodovinar, če bi bil kaj vreden.
      Psihološke profile moje osebe bi pa že lahko nehal izdelovati. Z njimi ne diskreditiraš mene, ampak smešiš sebe.

     • Moje prepričanje je posledica logičnega razmišljanja s svojo glavo.

      Ti pa slepo verjameš komunajzerjem in če bi ti kdo rekel, da je bil pa Ribičič čisto nedolžen, bi ti vse verjel.

      S spihološkimi profili te pa dobro opišem, zato se pa tako jeziš.

   • Ne. Vsi vemo, da je pristen.

    Zato ne vem, zakaj tako braniš tega zločinca.

    Zato, da današnja mladina hoče komunizem, ste zasluženi komunajzerji, ki ste v večini in lažete, kako je bilo takrat fajn.

    • 1. Ne veste, ampak verjamete.
     2. Z ničemer nisem branil “tega zločinca”, niti ga nisem nikjer hvalil. Samo opozarjam, da z lažnimi dokumenti ne morete diskreditirati komunizma, lahko pa sebe. Pravzaprav bi mi morali biti hvaležni. Komunizem premore dovolj drugih obremenilnih dejanj, zato si jih ni treba izmišljati.
     3. Za mladino je značilno, da fosilcem ne verjame. Komunizem je nastal zaradi podivjanega kapitalizma v 19. stol., danes pa ideja oživlja zaradi podivjanega kapitalizma v 21. stoletju.

     • 1. Vemo, da je pristen.

      2. Seveda si branil tega zločinca, ker trdiš, da ni trdil tega, kar je trdil.
      Saj si o komunizmu nič ne izmišljamo. Je absolutno zlo.

      3. Komunizem ni nastal zaradi nekega fiktivnega podivjanega kapitalizma, to je pač komunajzerska izmišljotina, ki ji ti slepo verjameš.

      Komunizem se nikoli ni uspel uveljaviti v kapitalističnih državah, kot je ZDA ali Velika Britanija.

      Tudi sedaj ni podivjanega kapitalizma, saj v Sloveniji kapitalizma sploh ni. Je le podivjani socializem, za kar nas komunajzerji hočete prepričati, da je kapitalizem.

  • Če pustimo ob strani dejstvo, da je citat knjižno objavil revizionističen zgodovinar, ki je odkrit pristaš četniškega gibanja (link na njegovo spletno stran sem objavil v neki sorodni debati par mesecev nazaj), se ta še vedno nahaja v “Štab vrhovne komande (JVUO) – Cetnicka arhiva”. To pomeni, da gre za medvojne dokumente Mihajlovičevega četniškega gibanja (uradno Jugoslovanske vojske v domovini). Ker težko verjamem, da so slednji imeli stenografa na zasedanju AVNOJA, ki bi točno zabeležil Pijadove besede, ostajam pri stališču, da gre za propagando, ki je našla pot v arhiv. Takih neumnosti so polne tudi Črne Bukve, na katere se sodobni križarji še vedno radi sklicujejo, čeprav so verodostojne tako kot argumenti nekaterih tukajšnjih papig in sralcev. Torej, papige in sralci, ste zadovoljni z argumentacijo?

   • Seveda, rečeš, da so to rekli četniki in to je zate dovolj, da ga diskreditiraš.

    Sevead tudi Črnih bukev ne maraš, ker razkrivajo neprijetno resnico o komunajzerjih.

    • Funkcionalno nepismeni Alojz. Nič novega.

     Medvojna propaganda ne more biti popolnoma zanesljiv vir, razen za zaslepljene bedake s politično agendo. Takih vas je tukaj na žalost precej.

    • Revizionistično sklicevanje na govor, ki naj bi se zgodil na AVNOJU, najden v JVUO(!!!) arhivu, je pač samo po sebi ravno toliko verodostojno kot sklicevanje na partizanske trditve o dr. Kožuhu, ki naj bi kot belogardist iztikal oči ranjenim partizanom. Tudi te so nekje nedvomno arhivirane.

     Pomembna je resničnost dokumenta, ne dejstvo da se slednji nahaja v nekem arhivu. Ampak funkcionalni pismeni bi znali to razbrat že iz imena slednjega.

    • Pancer ne zna drugega kot žaliti.

     Črne bukve niso medvojna propaganda, ampak so povojna knjiga, kjer so napisane in opisane žrtve komunizma.

     Knjiga je popolnoma verodostojna.

     Le za s komunizmom zaslepljene bedake, kot je pancer, so lahko verodostojne le komunajzerske knjige.

     • Črne bukve so bile izdane leta 1944 in ponatisnjene leta 1990. Imam jih v domači knjižnici, tako da ne bullshitiraj.

      Imaš še kakšno pravljico zame?

     • Hvala, Alojz. Zdaj marsikaj bolje razumem. Ti in tebi podobni berete samo to, kar je dovolj pravoverno za vas. In mislite, da to počno tudi drugi. Zato tolikokrat izpadete tako neobveščeni o stvareh, o katerih vehementno diskutirate in ste 100% prepričani, da imate prav.
      Še enkrat hvala, bom v bodoče bolj razumevajoč.

     • Alojz, ti se kar repenči in lajaj. Drugače se tako ali tako ne znaš pogovorjat. Bolj kot so fakti proti tebi, bolj lajaš. Bog ne daj, da bi priznal da si se zmotil. Pravo verno pseto, če citiram Ribljo Čorbo.

     • Ne Tone, ti lažeš in lažnivo podtikaš meni.

      Jaz berem vse, ti pa filtriraš le tisto, kar zate ni dovolj pravoverno.

      Zato pa se kažeš tako neobveščen o stvareh, o katerih vehementno diskutiraš in si popolnoma prepričan, da imaš prav, pa v resnici nimaš.

     • Pancer, ko mačku stopiš na rep, zacvili.

      Stopil sem ti na rep in ti cviliš. Bolj, kot so dejstva proti tebi, bolj cviliš.

      In uporaba tujk pri tebi kaže na to, da nimaš pojma in le blefiraš.

     • Kakšna dejstva? Ti še veš ne, kaj je dejstvo.

      Dejstvo je recimo to, da so Črne bukve izšle leta 1944 in kot take ne morejo biti popolnoma verodostojne. Ampak ti kar bevskaj naprej, ni panike. Tvoji psihološki profili, s katerimi se kitiš, so teh lulz.

 4. Čisto na kratko,početje današnjih oligarhov,ki v stožiškem pandemoniju prepevajo
  ‘Bandiero rosso’,močno spominja na čase po letu 1945,likvidacije,kraje premoženja,
  PRISILNE ODDAJE,prirejeni procesi in nasilno ustvarjanje poslušnih plebejcev po
  recepturi židovskega komunista!Zgodovina se ponavlja,na oblasti so ljudje,ki načrtno
  uničujejo vse kar diši po etiki,morali in resnični demokraciji pri čemer jim je čvrsta
  opora pravosodna stroka,šolski sistem in teorija ustvarjanja kaosa po preizkušenih
  boljševističnih metodah,skratka vse tisto kar zagotavlja gospodarski in moralni propad slovenske države in seveda spoštovanja moralnih vrednot!

 5. Članek o tem kaj je govoril je objavljen na tem linku…
  https://www.casnik.si/index.php/2013/03/14/sedemdeset-
  let-prikrita-resnica/…
  malce je treba pobrskati po netu pa se marsikaj najde kaj pa je res rekel ali ne je pa stvar debate zgodovinska dejstva so pa dejstva.

  Problem nas Slovencev pa je, da so nam vedno drugi krivi za to kjer smo…. Ni problem v tem da, so drugi recimo boljši. Problem je v tem, da smo mi slabši in se nočemo soočiti z realnostjo ter začeti spremembe pri sebi.

 6. Primerjava slovenskih in ukrajinskih vstajnikov ni mogoča, saj namreč prihajajo iz dveh različnih, diametralno nasprotnih si polov.

  Ukrajinski vstajniki, si že po simbolih sodeč, prizadevajo za več demokracije, približevanje EU, podiranje socialističnih tvorb, celo fizično so podrli kip Lenina, skratka želijo si sodobnega, svobodnega življenja v tržnem gospodarstvu in demokraciji.

  Slovenski vstajniki pa si pod rdečo zvezdo prizadevajo, da bi obnovili (ohranili) stari nedelujoči socializem, ki bi mu radi dodali še besedico ‘demokratični’. Prizadevajo si za plansko gospodarstvo, nesvobodo, nestrankarstvo, skratka za nek temačen sistem, ki bi Slovenijo pahnil še 50 let nazaj. Podpornice slovenskega vstajniškega gibanja, prihajajo v šole v pionirskih ruticah in kapah, s puško na rami. To je razlog, da so slovenski vstajniki ob ukrajinski vstaji tiho. Ne moreje se identificirati z ideali, za katere se ukrajinski borijo.

  To za kar so se slovesnki vstajniki borili imamo, zato so tako tiho. Njihove zahteve so bile skoraj v celoti izpolnjene. Zakaj da bi se sedaj borili proti sebi?

  • Seveda imaš prav dragi Higgs.

   Dodal bi le to, da je največja lopovščina vseh lopovščin
   sodobnega naciboljševiškega kapitalizma na Slovenskem, da
   so vstajnike producirali de facto tisti, ki te države niso hoteli, je ne marajo, ne marajo njenih simbolov in, ki so jo okradli, onečastili in zagabili jo mlademu rodu-skratka so jo izonegavili do neprepoznavnosti.Lahko jih imenujemo Kučanisti, sprijeni boljševiki, udbomafijici,
   barabe in lopovi, pripadniki in podrepniki paradržave, ki ji vlada Milan Kučan, Slovenski Stalin G.Golobič ,Zemljarič in pripadajoča mafijska falanga F21 direktorjev in turbokapitalistov ter nepogrešlivo krdelo agitpropovske mašinerije F571, itd, da sodstvu7 in tožilstvu, katerih v nebo vpijoča krivičnost bobnita do neba! Nič novega, vsepovsod je to videno, slišano, brano in v nebovpijoče-za vse pa je kriv Janez Janša s svojo družico in otroci!
   Tudi za zadnje poplave, zemeljske plazove in včerajšnjo burjo na Krasu!Janša je kriv za izginotje milijard, za propadla podjetja, za izgubo Jankovićeve Electe,za poraz fuzbalerjev in tudi zato, da se je stric vseh stricev in komunist vseh komunistov, zamrznjenih in odmrznjenih in bodočih in generalni mafijski velepadron, M.Kučan zadnjič vsedel v avto na ono stran brez volana, o prmej vendar, sabotaža Janševikov!

 7. “Verujem v eno sveto (slovensko) partizansko gibanje
  in v kar dva Gospoda broza tita in milana kučana, ki sta…”

  Veruješ?

  Ta vrag je celo v nekaterih mojih prijateljih!

 8. Dober, logičen članek, ki čisto po človeško ugotavlja, da se teater počasi končuje. Sam sem prepričan ne le v novo vlado, ampak tudi v predčasne parlamentarne volitve.
  Že zdaj me je strah predvolilnega boja in komunističnih medijskih vampirjev, ki ne bojo odnehali dokler ne uničijo vse. Poslušam navadne ljudi (v družbi, na cesti, v lokalih, tgovinah). Še kar naprej (in vedno bolj) je vsega kriv Janša. Grozljivo.
  Dobro da je prišlo do resolucije EPP. Toda zganiti bi se morala vsa Evropa. Kje so članki o realnem stanju v Sloveniji, kot jih je zdaj polna Evropa o Ukrajini?

 9. “Poslušam navadne ljudi (v družbi, na cesti, v lokalih, tgovinah). Še kar naprej (in vedno bolj) je vsega kriv Janša. Grozljivo!” (Lucijan)

  Pa to je tisto. Zaradi teh zaslepljencev, bodo pri naslednjih volitvah spet zmagali levicarji.
  Taksni zaslelpljeni volilci, ki so v visoki meri levicarsko kontaminirani in versko hladni, lahko kljub skandalom spravijo smehljajocega Budo-Jankovica “for President.
  Ravno taksna svojat je pomagala svoj cas Hitlerju, da je bil v Nemciji koncno celo demokraticno izvoljen.
  Levicarji v neki druzbi so ocividno nase nujno zlo, ker boljsega ne zasluzimo. Kjer pa ni levicarjev, pa se pojavijo Islamisti, ki so se bolje nevarni, ce ze ni naravnih katastrof.
  Gajzla ocividno mora priti, ker se kaj boljsega v nasi skorumpirani druzbi ne izide.

 10. »Ste dosegli svoje?«
  Sploh ne vem več, kdo je bolj zoprn, načelni simpatizerji vstaje ali njeni goreči nasprotniki

  Miha Blažič

  Če me še en novinar vpraša »Zakaj ni več ljudi na ulicah?«, bom znorel. Resno, strgalo se mi bo. Začel se bom obnašati kot podivjani estradniki in razbijati fotoaparate, teptati diktafone in trgati press kartice z vratov. Ne zajebavam se.

  In to ni edino vprašanje, ki bo izzvalo neprijetne reakcije. Novinarji, kot tudi vsi ostali, prosim, nehajte že spraševati:

  »No, a zdej je pa kej boljš, ko ste dosegl svoje?«

  »Bolj malo vas je danes, a so ljudje zdaj bolj zadovoljni kot pred letom dni?«

  »Zakaj ne greste še pred magistrat Zokija pozdravt?«

  »Kaj so protesti sploh dosegli?«

  AAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRGGGGGHHHHH!!!

  Kako se ne naveličate?!! To sprašujete že skoraj od samega začetka protestov! Če bi bili ljudje pol toliko vztrajni pri ponavljanju svojih zahtev, kot so pri ponavljanju neumnih vprašanj, bi bili najbolj revolucionaren narod v zgodovini. Sploh ne vem več, kdo je bolj zoprn, načelni simpatizerji vstaje ali njeni goreči nasprotniki. Vedno ista vprašanja, le da eni sprašujejo v razočaranem tonu, drugi pa v privoščljivem. Pa razčistimo enkrat za vselej.

  Če bi bili ljudje pol toliko vztrajni pri ponavljanju svojih zahtev, kot so pri ponavljanju neumnih vprašanj, bi bili najbolj revolucionaren narod v zgodovini.

  Bom za spremembo spraševal jaz. Kako točno ste si predstavljali to zadevo? Kako točno naj bi po vašem zgledala »ljudska vstaja«? Kot ljudska armada, ki v silovitem navalu besa z vilami in krampi napade trdnjavo, obglavi dekadentno aristokracijo in vzpostavi vojaško diktaturo? Kot nepregledna masa ljudi, ki se dan za dnem, mesec za mesecem, miroljubno zbira pred vladno palačo in meditira, dokler vladar ne sprevidi svojih grehov in prepusti prestol razsvetljenemu guruju? In koliko jih mora biti na protestu, da ta šteje? Je to 1 %, 10 %, 50 %, mogoče 100 % prebivalstva?

  Verjetno ste pred začetkom vsega tega o protestih vedeli približno toliko kot jaz. Se pravi nič. Eni smo mislili, da bo to bum, tresk, pow, ognjemet in potem čudoviti, pravični novi svet. Drugi ste lahko prisegli, da ste z lastnimi očmi videli Kučana, kako nam tlači denar v žepe in nas pošilja pred parlament v boj za komunizem. Ljudje iz prve skupine danes postavljajo razočarana vprašanja, iz druge pa privoščljiva. Ne eni ne drugi pa si niso odgovorili, kaj protest sploh je. Ej, novinarji, za to imamo slovarje.

  protést -a m (ẹ̑) javno izraženo nasprotovanje čemu, nezadovoljstvo s čim

  Ja, protest je nekaj nezadovoljnih ljudi, ki se zberejo na kup in bentijo. Nič več kot to. Precej podobno je vaškim gostilnam, kjer možakarji utopijo svoje probleme v druženju in alkoholu. Če tega ne naredijo, ko jim je zares hudo, postanejo depresivni. Če pa to počnejo prepogosto, postanejo alkoholiki. Povejte mi, od kod točno so vaša pričakovanja, da bomo navadni ljudje, brez denarja, brez zvez in brez pojma o politiki v par mesecih popolnoma prenovili državo? Da bomo s silo odstranili vse dosedanje elite in hkrati sestavili vrhunsko progresivno stranko, ki bo vključila interese vseh ljudi na svetu in veličastno prenovila svojo domovino v imperij pravičnosti. Ste že kdaj poskusili ustanoviti stranko in zmagati na volitvah? Jaz tudi ne. Baje, da je težko. In takoj, ko poskusiš, ti vsi rečejo: »Aha, pa te imamo, isti si kot vsi ostali! Samo za denar ti gre!«

  Protest sam po sebi ne more spremeniti družbe nič bolj kot lahko glavobol spremeni človekove misli. Lahko pa človeka opozori, da nekaj ne štima. Lahko ga prisili h gibanju in spreminjanju navad. Lahko sproži družbena gibanja, ki počasi začnejo pronicati v različne sfere delovanja države. Resnični družbeni premiki se vedno dogajajo mukoma, počasi, z mnogimi stranpotmi in notranjimi spori, in na koncu nikoli ni idealnega razpleta. Ampak ko se zarjavelo kolesje začne premikati, ga ni več možno ustaviti, pa naj še tako škripa. Brez takšnih premikov bi bile ženske še vedno brez volilne pravice, še vedno bi imeli fevdalno ureditev in suženjstvo. Nobena od teh svoboščin ni prišla v par mesecih. A vse so bile spočete na protestih.

  Če ste prejšnji teden iz svojih foteljev pričakovali goreče magistrate in me razočarano spraševali, »zakaj so Slovenci take pičke«, ste uporabili napačno število in osebo. Sami ste odgovor na svoje vprašanje. V resnici vidite večjo grozo v tistih tečnih protestnikih, ki vam niso sposobni zagotoviti instant prihodnosti, kot pa v političnih elitah. Prvi od vas zahtevajo aktivno soustvarjanje, drugi pa le pasivno predajanje svoboščin. Vedno znova izberete lažjo pot in zato v vsaki novici iščete potrditev, da se nič ne da. Na družbena gibanja gledate kot potrošnik, ki izbira sire na policah supermarketa; eni so premehki, eni pretrdi, eni smrdijo, eni so predragi … Nikoli ni tistega pravega.

  Kriviti premajhno udeležbo na protestih za stanje v državi pa kaže na popolno nerazumevanje njihove funkcije. A lahko iz tega, da ljudje več množično ne zmrzujejo pred parlamentom, res sklepate, da nihče ničesar dobrega ne počne? Protestni val je že zdavnaj opravil svoje delo in v gibanje pognal zarjavelo kolesje države. Kam se bo premaknila, je sedaj odvisno od vseh nas. Če boste civilne pobude še naprej razumeli kot storitveni servis, ki morajo za vas v enem letu popraviti vse napake zadnjih par desetletij, boste še naprej razočarani. In če boste mediji v protestih videli samo reality show, ki noče in noče roditi novih zvezd, bomo za večno obsojeni na tisti reality show iz parlamenta.

  The revolution will not be televised. Preprosto zato, ker traja predolgo in se nikomur ne da gledati do konca.

  • Tole se fajn bere, drži. Toda, ni mogoče spregledati, da je bil namen odstranitev Janše, da je namen dosežen, in da ni več motiva za te proteste. Morda bodo prišli drugi, potem bo to besedilo primerno.
   Pri nas sicer nima smisla protestirati, ker oblast ne posluša. Edino kar šteje je, da se kocke ne mečejo v parlament. Vse drugo, naj narod vpije. Koga briga.

  • dingdong:Ne zajebavam se,začel se bom obnašati kot podivjani estradniki in razbijati fotoaparate, teptati diktafone in trgati press kartice z vratov Pa razčistimo enkrat za vselej.

   Da razčistimo,ampak za vselej,ni nikoli,s kakšno pravico ste si dovolili imenovati
   početje pred parlamentom Vseljudska slovenska vstaja,ali je mogoče
   pijana “gospa odeta v “pelc”vstajnik,da samo za koga,zame gotovo ne,to je verjetno ženska,ki je začutila,da ji bo padel življenski standard zaradi odvzema pravic za večjo pokojnino,po njenem govoru sodeč,je bila morda celo žena človeka,ki je pred več kot dvajsetimi leti rožljal z orožjem kot okupator mlade države Slovenije in si “priboril slovenski penzion”in še kar nekaj takih je bilo opaziti,da o raznih prilivigirancih ne bi izgubljali besed,boriti se za nekaj,kar ti v resnici ne pripada,ni vstaja in tudi revolt ne ,pač pa sprevrženo dejanje!
   Ali je mogoče podivjana drhal s polnimi bisagami granitnih kock in alkohola
   z zamaskiranimi obrazi skupina vstajnikov s poštenimi nameni,nasprotno,lahko
   bi jim lahko celo naprtili poizkuse naklepnega umora,saj so si za svoj cilj izbrali policiste,ki naj bi skrbeli za red in miren potek neljubih dogodkov ter varnost
   slučajno mimoidočih in tistih,ki so divjanje mirno opazovali.
   Ali so morda lahko vstajniki samozvani “kulturniki in umetniki”,ki so divjanje celo odobravali in podžigali s svojimi izjavami v javnih TV prispevkih ob robu dogodkov
   pred “hramom demokracije” po Gašpar x Gašparju,ki je vašo VLV izkoristil za
   prevzem direktorija Luke Koper in recimo Stepišnika,Omrzela in ostalih “socialno
   čutečih osebkov”,vstajnik dingdong!Pridružili so se vam tudi ljudje,ki jim je bila
   veličastna izjava namenjena npr.Janković,morda s svojima sinovoma,ki si lahko izposojata miljone evrov,res je za znoreti vstajnik dingdong; zato ti in še mnogi drugi akterji v komediji absurda nimate nobene pravice imenovati vaše početje VLV ,ker ste imeli en sam in edini cilj,ustvariti kaos in utreti pot za nadaljno eksploatacijo naivinih”ustvarjalcev” novega družbenega reda,ki ga mirno lahko imenujemo vladavina preživetih in diktatorskih režimov,za vsako ceno!
   P.S.:Tudi jaz se ne zajeb…avam,ampak z veliko težavo zaviram svoja čustva,ki
   imajo višje cilje!Nikoli in nikdar se za moje pravice,ki so zapisane v ustavah vseh svetovnih demokracij,ne bodo postavljali ljudje,ki sem jih opisal,s teboj vred!Postavljam ti tole vprašanje,kaj meniš o dvigovanju devidend iz bankrotiranih
   denarnih ustanov in prikritem izposojanju denarja z največjimi obrestmi do danes?

   • BRAVO!
    Tolmun, tako je.

    Dingdong se pa še kar naprej dingadonga.

    Prepričan sem, da bo šel tulit na nas, ko bomo res delali punt razčlovečenih, nategnjenih, okradenih, obubožanih z otroci brez prihodnosti na ramenih!

 11. Tolmun,tvoje gostobesedno nakladanje pove nekaj o tebi in nič o demonstracijah. Tale “vaša” – “naša” predrkavanja me res ne zanimajo. Si pa v slepem pravičniškem besu spregledal, da tole ni moj prispevek, ampak Blažičev.
  Tvoje frustracije, ki si jih neusmiljeno izlil, pa so tvoj problem in problem tvojih somišljenikov.

  Prav tako je tvoj problem če si se prepoznal v Ntokovih besedah : “Če ste prejšnji teden iz svojih foteljev pričakovali goreče magistrate in me razočarano spraševali, »zakaj so Slovenci take pičke«, ste uporabili napačno število in osebo. Sami ste odgovor na svoje vprašanje. V resnici vidite večjo grozo v tistih tečnih protestnikih, ki vam niso sposobni zagotoviti instant prihodnosti, kot pa v političnih elitah. Prvi od vas zahtevajo aktivno soustvarjanje, drugi pa le pasivno predajanje svoboščin. Vedno znova izberete lažjo pot in zato v vsaki novici iščete potrditev, da se nič ne da. Na družbena gibanja gledate kot potrošnik, ki izbira sire na policah supermarketa; eni so premehki, eni pretrdi, eni smrdijo, eni so predragi … Nikoli ni tistega pravega”

  • Navajaš Blažiča,verjetno ti njegov tekst ustreza,moja orientacija še zdaleč ni “naši- vaši”glede frustracij nimam težav,zna biti,da boš v svojem prepričanju zapadel
   v podobne frustracije kot Blažič,pravzaprav mi glede na tvoje prispevke na tem
   portalu niti ni potrebno razlagati,kaj si jaz mislim o tebi!

   Z vsem dolžnim spoštovanjem tolmun !

   Kakšnih uslug od tistih,ki razgrajajo po Ljubljani in ostalih slovenskih mestih,niti
   slučajno ne želim,še manj pa pričakujem njihov uspeh,ki je že dosežen,totalni
   kaos in anarhija,ali vam to ni dovolj?

   • Citiral bom samo tvoj umotvor malce zgoraj :

    “Čisto na kratko,početje današnjih oligarhov,ki v stožiškem pandemoniju prepevajo
    ‘Bandiero rosso’,močno spominja na čase po letu 1945,likvidacije,kraje premoženja,
    PRISILNE ODDAJE,prirejeni procesi in nasilno ustvarjanje poslušnih plebejcev po
    recepturi židovskega komunista!Zgodovina se ponavlja,na oblasti so ljudje,ki načrtno
    uničujejo vse kar diši po etiki,morali in resnični demokraciji pri čemer jim je čvrsta
    opora pravosodna stroka,šolski sistem in teorija ustvarjanja kaosa po preizkušenih
    boljševističnih metodah,skratka vse tisto kar zagotavlja gospodarski in moralni propad slovenske države in seveda spoštovanja moralnih vrednot!”

    Niti slučajno tvoj besednjak ni podoben janševistični propagandi ? No ja, imaš še svoj dodatni “prispevek” v “židovskem komunistu”.
    Vstajniki so krivi za “kaos in anarhijo” ? Kaj ne poveš ! A so bili mogoče vstajniki na oblasti zadnjih 20 let in ne “vaše” in “njihove ” stranke ?

    • Ne, niti slučajno. Ti se sploh ne zavedaš resničnosti vsega tega. To ni propaganda, niti janšistična!

    • Dingdong!

     Bredeš in bredeš na globoko in bleješ.
     Škoda časa in škoda besed za motoviljenje s teboj.
     Jenjej, člouk.

    • Dingdong, tvoj problem je v tem, da si tako zaslepljen, da v vsakem bolj desnem pogledu od skrajno levičarskega=komunajzerskega, vidiš janševizem.

  • Dingdong kar nekaj sanja.

   Dejstvo je, da so bili protesti sprovocirani, večina pa nategnjena.

   Mislili so, da, ko bo šel Janša, se nam bosta pa cedila med in mleko, pa se nam ne.

   Glavnega nasprotnika ste izgubili, življenje pa ni nič boljše.

 12. Tile vaši komentarji (Tolmun) nič kaj ne prispevajo k odmiku od totalnega kaosa. Ne morete kar vsegliharsko zreducirati vseh vstajnikov na “podivjano drhal s polnimi bisagami granitnih kock in alkohola” in podobno.

  Če hočete izluščiti resnico, se bo treba začeti pogovarjati. Vi pa samo pljuvate čez sogovornika z nekimi močno pretiranimi strahovi. Vaši komentarji v bistvu vodijo k kaosu in totalni anarhiji. Če pripadate desnemu taboru (kot jaz), še toliko slabše.

  Z Dingdongom se pogosto ne strinjam, ampak njegova stališča tukaj se mi pač ne zdijo tako bedasta.

  Moje osebno mnenje o lanskih vstajah je, da so bile že od vsega začetka organizirane in usmerjane z namenom zrušiti Janševo vlado. Organizirane in usmerjane torej – medijsko odmevne akcije, metode kot jih pozna “public relations”. Torej so razne provokacije kot npr.: obešene lutke, obiski po domovih, cirkus v Stožicah in podobne bedarije nič drugega kot skrbno načrtovane medijske akcije s ciljem aktivirati določeno skupino prebivalstva. Zadaj ni bilo nobene ideologije, samo gola politična in finančna računica. Vsega, kar se moramo bati, je samo, da bodo ljudje takim provokacijam nasedali, da jih bo postalo strah in da bodo začeli početi bedarije. S tega stališča je Tolmunov komentar močno negativen. Dingdong, kljub temu, da je “ta lev”, vsaj kaže voljo do konstruktivne debate.

  Kaj si mislim o ljudeh, ki danes sami sebe imenujejo vstajniki (vsaj tistih, ki so bolj vidni)? Negativna selekcija je naredila svoje, tako kot na vseh pomembnih položajih v naši družbi.

  • Prepričan sem, da Tolmun ni negativen.

   Svoje neizprosno jasno mnenje pove naglas na kritičen način, opozarja, svari in prosi hkrati, da se ne bi uresničilo, kar sam praviš, da je možno, da se v posledičnem strahu zgodi, najhujše, torej.

  • “j”,najprej,brez vsakih predsodkov me lahko tikaš,”j”ne pljujem,govorim in pišem le to kar mislim,odgovarjam pač na izzive sodelujočih na tem portalu,ki ga cenim,očitaš mi strah,nič me ni strah,pač je situacija v kateri smo se znašli strašljiva,stresna in nikogar ne nameravam strašiti,to je pred nekaj meseci počel Janković in kompanija,ko je okarakteriziral takratno janševo vlado kot strahovlado!
   Praviš,da pripadaš desnemu taboru,ampak nič ne kaže na to,na dveh stolih se težko sedi,druga možnost pa je malo tu,malo tam,kot je to počel veliki diktator in zločinec,ampak ne samo vojnem času!

   “j” debato s teboj s tem trenutkom zaključujem,”bojim” se tebe in tvojega desnega
   tabora v sicer levem campingu !

   • Mene se ni treba nič bat, popolnoma nič nimam z levim campingom, pravzaprav nisem prisoten niti v desnem.

    V grobem se strinjam z vašo mislijo ampak mislim, da je vseeno malo motna.

    Zakaj se Janši vse sfiži? “Janševa ogromna napaka, da je zbiral napačne ljudi…” Itd.

    Nič nam ne pomaga, če pljuvamo po tistih, od katerih tako ali tako ni pričakovati nič pametnega. Treba je biti kritičen do “naših”, da ne bodo delali bedastih napak.

  • Dingdongova stališča so skrajno bedasta.

   Levaki so tako obsedeni z Janšo, da se jim ob vsakem drugačnem mneju prikaže Janša.

   Bistvena je pa vsebina. Kaj mi pomaga, če protestniki protestirajo proti najslabši vladi do sedaj, če pa zahtevajo stanje, ki bo še slabše.

   Izstop iz EU nam ne bo prinesel večje blaginje, ravno tako ne prevzem svoje valute itd…

 13. MOJA ČISTA MISEL:

  Ali meniš “j”,da se je možno pogovarjati s tistimi,ki uporabljajo v svojih protestih
  metode,ki vodijo k nasilju ? Nočni obiski svetnikov mariborskega občinskega sveta
  s strani tistih , ki kurijo slike in obešajo lutke , ki predstavljajo njim osovražene predstavnike lokalnih in državnih oblasti , ne obetajo želje po začetku pogovorov
  z njimi na primeren način , ampak ponazarjajo prikrito grožnjo , če bi bil njihov namen pošten , bi svoje nestrinjanje izrazili pri belem dnevu brez agresivnih dejanj , to je umetnost uveljavljanja svojega mišljenja in demokratičnih rešitev problemov v nastali anarhiji , ki je posledica volilnega sistema in ogromnega števila političnih strank , katerih liderji ne skrivajo politične pripadnosti in osebnih
  interesov . Žal je prisotnost varljivega socializma prisotna v marsikateri od pričujočih strank , lahko rečem tudi preživetih idej marksizma in komunizma , ki
  jih sedanji oblastniki perfidno ponujajo izigranim in indoktriranim volilcem in
  svojim simpatizerjem ! Prepevanje revolucionarnih pesmi v 21. stoletju ne obeta nič dobrega , moj namen ni hvaliti tako imenovane desnice , vendar je odpor do nje nepošten , ker jo pač vodi človek , ki je pred mnogimi leti s svojimi
  prijatelji in somišljeniki stopil na prste JNA , ki je po smrti diktatorja hotela uveljaviti v umirajoči SFRJ vojaško diktaturo , na srečo srbska vojaška hunta ni uspela , posledice so bile strahotne, Jugoslavija je razpadla .Pričela se je borba
  za oblast , bivši komunisti niso ničesar prepustili slučaju , po ustaljeni praksi
  so uzurpirali vse tiste , ki so sodelovali v osamosvajanju in niso bili v ZK in to
  počno še danes , vztrajno si prisvajajo osamosvojitev , zamrznili so status komunista in veslo na delo , na umazan način izriniti vse,ki niso njihovi in jim
  podtikati nedokazane afere , predvsem je tem rabotam izpostavljen Janša in žal
  tudi njegova družina ,o tem kaj so počeli sami v času osamosvajanja pa ni sledi!
  Žalostno je , da se pere umazano perilo slovensko perilo v tujih medijih in celo političnih strankah , kar je posledica enoumja slovenskih dominantnih medijev,
  ki so se s svojo peticijo odrekli poštenemu delu in jo razposlali vesoljnemu svetu,
  ki ga resnici na ljubo prav malo zanimajo dogodki na Balkanu , kamor na žalost
  “spada” tudi Slovenija!
  Najbolj v nebo vpijoč primer , ki bremeni Janšo,Patria ima precej burno zgodovino,
  pogovori o nakupu Patrij so se začeli mnogo preje,kot se piše danes,nihče ne omenja
  Zdenka Pavčka in njegovih podvigov v času Ropove vlade , ko so se začeli razgovori
  s Finci , kaj pa če so padale provizije že takrat ? Mogoče je početje Fincev in našega
  “pravosodja” poizkus rešitve izgubljenega denarja pred Janševo vladovino,hipotetično
  vprašanje . Druga znova pogreta juha , je orožarska afera , zopet postavljam hipotetično vprašanje,kdo je bil takrat predsednik vlade , ko se je to dogajalo ?
  Zakaj je v Depali vasi padel Janša kot obrambni minister,kolikor me spomin ne vara,
  je bilo takrat na ljubljanskih ulicah kar nekaj tisoč ogorčenih državljanov,verjetno ne zato , da so si krajšali čas , zadevo je na koncu zabelil še propadli politik Marjan
  Podobnik , to ni hipoteza , ampak resnica . Za konec bom rekel ,da je Janševa ogromna napaka , da je v svoji in splošni evforiji zbiral napačne ljudi in jim pustil
  preveč proste roke !
  Spoštovani “J” ,kaj meniš o vsakodnevnih aferah in odstopih sedanjih ministrov , ali je to tudi janševo “maslo “? In Erjavcu,ki podlo izkorišča naivno zaupanje upokojencev,
  njegovo početje je vse prej kot delo poštenega človeka za kakešnega se razglaša!
  In tako dalje in tako dalje, plujemo v morju zablod , oziroma anarhije!

  Z vsem dolžnim spoštovanjem,tokrat bistri tolmun!

  P.S.O g.Jankoviću pa drugič,ali pa kar knjiga!

Comments are closed.