V tem znamenju boš zmagal

73

trump palinS presenetljivo Trumpovo zmago na predsedniških volitvah v ZDA se zdi, da je prišlo do ključnega preobrata v novejši ameriški zgodovini.

Trump in konec modernitete

Pokazalo se je namreč, da je stranka, ki je enoznačno in deklarativno zastopala ideje pozne modernitete (t.j. kulturalnega marksizma, vrednostnega relativizma, bojevitega (post)feminizma, homoseksualizma… ali kar na kratko po janezpavlovsko: kulture smrti), doživela svoj zgodovinski polom, ko je trčila na realnost ameriškega volilnega telesa, ki ima očitno take kulture in take politike čez glavo dovolj. Na lastni koži je ljudstvo doživelo, da vladavina seksualnih revolucionarjev ima kot posledico padanje vseh ključnih kazalcev (moralnega, demografskega, ekonomskega), po katerih merimo uspešnost neke družbe. Ta volilni izid (ob upoštevanju svobodne volje, ki lahko vselej preseneti) je bil iz strani predstavnikov misli, kateri sam pripadam, v bistvu prej ali slej pričakovan. Uporniški pohod novoveškega subjekta zoper vse, kar mu omejuje samovoljo, se ne more končati drugače kot upor zoper to upornost samo in torej kot reflektiran povratek v realizem predmodernega, klasičnega, katoliškega tipa. Trumpova zmaga je simbol in resničnost tega končnega samoukinjajočega dialektičnega obrata novoveške subjektivitete.

Katoličani in WikiLeaks

Pri vsem tem ni nepomembno omeniti podatek, ki v slovenskem medijskem prostoru menda ni bil zabeležen, in sicer da je bil eden izmed ključnih dogodkov v prid Trumpovi kampanji vezan na katoličane. V začetku oktobra je namreč WikiLeaks objavil korespondenco, v kateri John Podesta, vodja volilnega štaba Clintonove, in Sandy Newman, predsednik sorodno usmerjene organizacije Voices for Progress, načrtujeta revolucijo v katoliški Cerkvi zoper njen moralni nauk in navajata katoliško organizacijo Catholics in Alliance for the Common Good kot prav za ta namen stesanega klintonovskega trojanskega konja. Sledila je ogorčena reakcija ameriških katoličanov (dodatno tudi na newsmax.com), ki se je kmalu pokazala tudi v številkah. Če je do tedaj Trump imel kar nekaj težav, da bi pritegnil katoliške volivce, se je od tedaj naprej situacija obrnila, tako da je po javnomnenjskih analizah prišlo do 20-odstotnega obrata katoliškega volilnega telesa v prid Trumpu (podobno tudi na observer.com).

Obrat pri katoličanih

Lahko bi rekli, da se je s tem odkritjem razkrila pred ameriškimi katoličani bridka resničnost, da se za retoriko skrbi za priseljence, za okolje in za socialne pravice, ki je tako ljuba sedanjemu demokratskemu taboru in ki mu je pod tem pontifikatom močno pritegnila tudi katoliška Cerkev (ne le v ZDA…), skriva vse prej kot naklonjen odnos do katolištva – kar je sicer v konzervativnejših krogih ameriškega katolištva že dolgo znano. Tudi v tej točki bi torej lahko rekli, da je prišlo do obrata stran od sekularizirajočega diskurza modernitete in sicer znotraj širše ameriške katoliške populacije, ki je nenazadnje uvidela, da je diskurz ekologizma in socialne pravičnosti le uspavalo vesti, ki služi ohranjanju oblasti sedanjega razkošno živečega establišmenta (tudi v Cerkvi).

Sam Trump se je vse bolj zavedal ključnosti katoliškega dela volilnega telesa, tako da je vključil močno katoliško prisotnost v svoj volilni štab, ki se bo nedvomno čutila tudi v izvajanju mandata, zlasti v smislu pro life usmerjene politike. Pri vlogi katoličanov v Trumpovi zmagi ne gre prezreti tudi močne rožnovenske molitvene dejavnosti, ki se je v ta namen mobilizirala.

Leto 2017

Da ne bo izpadla epohalnost, ki jo pripisujem temu volilnemu izidu pretirana, naj spomnim bralca, da bo Trump postal predsednik ZDA šele s prisego na Kapitolskem griču, ki je na sporedu 20. januarja 2017, t.j. v začetku leta, ki ga zaznamuje 100. obletnica prikazovanj v Fatimi. Ne zdi se mi malo verjetno, da bi ta dogodek bil del tistega, kar je Devica Marija označila fatimskim vidcem kot zmago Njenega Brezmadežnega Srca, tudi glede na prijateljske povezave med Trumpom in Putinovo Rusijo. Spreobrnjenje Rusije (po njeni posvetitvi Brezmadežnemu Srcu Marijinemu) je namreč, glede na fatimska sporočila, nujni korak, po katerem bo prišla Marijina zmaga na svet. Zdi se torej kar možno, da se s Trumpom v Beli hiši in s Putinom v Kremlju vzpostavlja svetovna politična konstelacija, v kateri bo zmagoslaven pohod seksualne revolucije po svetu končno zaustavljen in odpravljen. Ne želimo seveda s tem niti glede Putina in niti glede Trumpa trditi, da gre za vsestransko neoporečni osebi, pač pa le, da tako kot se je Bog poslužil ne prav zgledno živečega cesarja Konstantina, da je v bitki pri Milvijskem mostu in po njej vzpostavil obrise krščanske Evrope, tako se bo lahko poslužil tudi Trumpa in Putina, da bosta te obrise obnovila.

73 KOMENTARJI

 1. Odlična analiza vredna premisleka.
  Posebej v komparaciji z prispevkom A.M. Pozniča: Koga naj volim?.
  Pri njem je analiza, ki je popolnoma zgrešena in ni vredna duhovnika, ki je s tem zgrešil svoj poklic, žal! Oznanjujte evangelij in njega življenjski vzgled.

 2. Kakšno zaradi katoliškega fundamentalizma skoraj povsem zmedeno in napačno razmišljanje in napovedovanje! Trumpa volivci večinoma niso podprli, zato ker bi močno nasprotovali “kulturnemu marksizmu” (razen seveda krščanskih fundamentalistov), ampak predvsem zato, ker jih je neoliberalna globalizacija v zadnjih treh desetletjih (selitev delovnih mest v manj razvite države, prostotrgovinski sporazumi, nelegalno priseljevanje cene delovne sile iz Latinske Amerike …) oropala sredstev za preživljanje sebe in svojih otrok. Kdo pa je glavni zagovornik neoliberalizma v ZDA? Republikanski estabilishment, ki je naredil vse, da Trump ne bi bil zmagal na volitvah. Odkrito so govorili, da bodo volili za Clintonovo, češ da je “manjše zlo” od Trumpa ipd. Glas za Trumpa je bil torej glas PROTI političnim in gospodarskim elitam, tako republikanskim kot demokratskim.

  Donald Trump je iz New Yorka in ima tudi tamkajšnje liberalne vrednote. V preteklosti je že večkrat javno podprl pravico do splava in do porok istospolno usmerjenih. Tudi v njegovem volilnem štabu, kot poročajo ameriški mediji, so delali številni odkriti pripadniki LGBT skupnosti. Motijo se tisti, ki napovedujejo, da se bo zdaj začela neka neokonservativna moralistična revolucija v ZDA. To vojno so krščanski fundamentalisti – na srečo vseh normalnih ljudi, ki živimo v skladu z maksimo “živi in pusti živeti” – že pred časom izgubili.

  Tudi novo morebitno partnerstvo ZDA z Rusijo (veliko vprašanje je, ali bo do njega sploh prišlo) ne bo utemeljeno na nekih abstraktnih krščanskih vrednotah, ki si jih vsak po svoje razlaga, ampak na skupnih sovražnikih (Kitajska in islamski ekstremisti).

  • Valter, v svojem komunajzerskem fundamentalizmu kar nekaj nakladaš.

   Američani ne marajo kulturnega marksizma. Ta tvoj neoliberalizem, ki je po tvoje kriv za vse slabo na svetu, si pa lahko nekam vtakneš.

   In če si tako prepričan v že dobljeno vojno – zakaj te pa potem tako kot vse komunajzerje moti že vsako drugačno mnenje glede tega?

   Trump je marsikaj govoril v preteklosti in imel različna stališča. Zdaj pa levi mediji pravijo, da je nastavil v glavnem nasprotnike teh gejevske ideologije.

 3. G. Kerže je v velikem zanosu in navdušenju. Upam, da si bo lahko prihranil tudi kakšno razočaranje.
  Bomo videli kako bo. Vrednote niso nikoli znane in dane vnaprej, ampak jih vedno razpoznamo šele potem, po dejanjih in besedah. Zato ni težko lepo govoriti, težko je potem to realizirati.
  Leporečenja Hillary-jeve smo imeli vsi pol kufer. Tem levičarjem se že kar sline cedijo zraven, tako daleč je prišlo. Še posebej pri nas, a kot kaže tudi v Ameriki.
  To je Trumpova kvaliteta. Zanimivo, da takemu bogatašu verjamejo, da bo odrinil kapital in korporacije iz Bele hiše. Prav paradoksalno, ampak res mu verjamejo, z menoj vred. Medtem ko je “socialno čuteča” levica prepoznana kot slinasta in priliznjena, kar tudi je. Ne pozabimo, prezir do komunizma in socializma je v Ameriki zelo velik. Ni to Slovenija, kjer so ta glavna napredna sila družbe.

 4. Članek se mi zdi triumfalno preusmerjanje vode na svoj mlin v stilu po bitki so vsi generali. Priznam, tudi jaz sem ves čas upal na zmago DT in jo javno pred mesecem na Radiu 1 tudi napovedal v pogovoru z Denisom.
  IK vidi vzrok vseh težav v seksualni revoluciji. Trumpa podpiram samo za to, ker je šel v boj proti crony kapitalizmu, torej proti demokratom in republikancem, proti VSEM skorumpiranim institucijam.

 5. Trump v znamenju Marijinega Brezmadežnega srca? Ki bo pomagal zaustaviti seksualno revolucijo?

  Mnoge fotografije, na katerih je slikan s playboy zajčicami pričajo ravno o tem. 😉 Pogooglajte 🙂

 6. Problem v Sloveniji je da volivci-državljani niso bili toliko odločni, da bi naredili prelom z ideološko boljševiško mentaliteto oblastne strukture in zaupali pristni pomladni odločitvi. Vsake volitve so taka možnost in tudi potreba. Ameriški volivci so se kljub medijski in strankarski propagandi odločili po svoje in izvolili predsednika, ki napoveduje novo politiko. Treba je zaupati !!
  Pri nas državljani-volivci nasedajo medijski in strankarski propagandi, ki ohranja bivšo socialistično in boljševiško mentaliteto, ne zaupajo pa borcem za prelom z to mentaliteto, ki so trenutno v SDS strukturah in zato prikazovani kot postkomunisti.!!!??

  Volivci bodo odločili, ko bodo volili po kriteriju: “Po njih delih jih boste spoznali in poštenjak se z poštenjakom druži, grešnik pa grešniku služi”!!!

  Po tem kriteriju je v Sloveniji zavestnim državljanom lahko voliti, za vzgled pa vzeti odločitev ameriških državljanov.
  Bog daj zdravo pamet in državljansko zavest !!!

 7. Trump je celo vse življenje promiskuitetno užival sadove seksualne revolucije.

  Fino bi bilo, da na Časniku začno pisati pametne ženske mlajših in srednjih let, ki niso prikolice svojih mož ali strankarskih voditeljev. Če so iskreni.net ugrabljeni od mladih feministk in socialist, vidim, da je Časnik vedno bolj ugrabljen od moških šovinistov.

  • Sam nisem ne za ne proti Trumpu. Vprašal bi vas kaj vas moti pri kapitalistu? Kaj vas moti sexualna revolucija? Za mene jeto dobra stvar, vsekakor 100 X boljše kot sedaj, ko so lgtb, gender in metriči v ospredju!

   • Meni je všeč, da je kapitalist. Ne obremenjujem se s seksualno revolucijo, opozoril sem, da je razkol v avtorjevem članku, da časti napačnega človeka.

   • Samokritičnost je moja lastnost. To vedo vsi, ki bivajo z menoj, predvsem moji prijatelji. Ko pa pridem v javni prostor, ki so ga komunisti in janšisti spremenili v sovražno klavnico, pa sem prisiljen v obrambo sebe in izgubljam človečnost in postajam enak, naš… Kako je s tvojo samokritičnostjo? A sploh koga od komentatorjev doživljaš samokritičnega, ponižnega, ali so vsi narcisoidni in gospodovalni dajalci drugih v nič?

    • Torej so po vaši oceni za “sovražno klavnico” v javnem prostoru (kamor lahko prištevamo tudi pričujoči forum) krivi “komunisti in janšisti”, se pravi nekdo drug in ne vi – kajti sebe očitno ne prištevate ne k janšistom ne h komunistom.

     Sklepam torej, da sebe v tej “sovražni klavnici” ocenjujete bolj kot nedolžno žrtev, ki ne spočenja “sovražnih pokolov”.

     Se vam torej zdi, da k “sovražnemu klanju” nikoli ne prispevate prvega “udarca z nožem” (v obliki žaljivih zmerljivk npr.), temveč se vedno zgolj branite, kadar se čutite napadenega?

     Če morda svoje komentarje ocenjujete tako zelo prizanesljivo, jih jaz ocenjujem precej strožje.

     Mnogokrat se mi zdi, da vaše komentarje zapisuje nekdo, ki ne more prikriti svoje nestrpnosti do soljudi, ki izpostavljajo drugačna politična stališča od njegovih in ki je celo a priori sovražno napadalen, tudi kadar ni videti morebitnega neposrednega povoda za njegovo napadalnost.

     Svojo napadalnost sicer ta oseba opravičuje, češ da gre za njeno kritičnost do političnih opcij in delovanja političnih subjektov nasploh, v resnici pa s svojo “kritičnostjo” obdeluje skoraj vedno le eno in isto politično opcijo in en in isti politični subjekt.
     Če bi se takšna “kritika” ustavila zgolj pri obdelavi te politične opcije in delovanja tega političnega subjekta, bi lahko rekli, da gre pač za enostransko kritiko neke politike.
     A žal ta oseba svojo “kritiko” običajno razširja še na vse ljudi, ki v političnem smislu razmišljajo drugače kot oseba sama.

     Pavel, ker Časnika ne berem vse od njegovih začetkov, ne vem, v kateri fazi vaše preobrazbe v “enakega, našega” vas srečujem. A odkar sodelujem na tem forumu, zaznavam to vašo “sovražno napadalnost” do ljudi drugačnega političnega prepričanja od vašega.

     Ste tudi med najbolj aktivnimi komentatorji (če ne celo najbolj aktiven?), ki s svojimi komentarji močno vpliva na komentatorsko vzdušje na Časniku.
     Če torej na tem forumu zaznavate napadalno sovražnost, morda lovite svoj lastni rep 😉

    • Odgovor je enak prejšnemu/Vanja o moškem šovinizmu/,je rekel jankovićev “ta mal”!Pavel,če hočeš sebi dobro,preden kaj napišeš dobro premisli in se poglobi v svoj ego!
     To je samo dobronameren nasvet,Pavel!

     Andrej Briški

 8. Ivo s teboj se strinjam v točki, da se bo pohod novoveškega subjekta končal v razbitinah, a tvoje napovedi o epohalnem svetovnem obratu, ki da jih prinašajo te volitve so milo rečene vsaj drzne in nenavadne. Ne vem tudi kako boš v kontekst tega epohalnega obrata umestil rezultate referendumov v nekaterih ameriških zveznih državah v katerih so sprejeli evtanazijo, potrdili izvajanje smrten kazni, uzakonili rekreativno rabo marihuane … No v kontekst koncepta odrešenjske svetovne svetne zgodovine se da marsikaj vključiti.

  • Mene bolj skrbi, da bo Cerkev zaradi “močne Cerkve”, “edino prave”, “naše” Cerkve vedno bolj v ruševinah. Pa ne samo to: huje je, da si po nepotrebnem množi sovražnike in upravičene nasprotnike klerikalizma.
   Pohod novoveškega subjekta se individualno velikokrat raztrešči in liže rane. Problem so zločesti kolektivisti in kolektivizmi.

 9. Paradoksalno, kako radikalni katoliški tradicionalist najde svoj politični up v nečem in nekom, ki je skozi celo življenje do krščanske inspiracije in učenja povsem ignoranten in obljublja stvari, ki so na prvi pogled povsem skregane z evangelijskimi sporočili in socialnim učenjem Cerkve.

  Mogoče pa niti ne tako paradoksalno. Mogoče je Trump za Keržeta v nauku tako daleč, da mu ni več moteč. Neznosno moteči so pa tisti, ki se v nauku razlikujejo za 5%. Med njimi žal tudi papež.

  • Se vam zdi da tolčem? Res?

   No, pa še eno – Tim Kaine, bivši senator, katoličan, podpredsedniški demokratski kandidat pri Hillary, je bil za razliko od Trumpa vedno proti splavu in smrtni kazni.

   V času, ko se je Trump bahal pred voditelji rumenih oddaj po popularnih TV postajah, kako zaradi svoje moči lahko, kadar se mu zahoče, prime skoraj vsako neznano mično žensko kamorkoli, tudi za mednožje, je Tim Kaine prekinil študij na Harvardu, da je šel za eno leto na prostovoljno brezplačno delo k humanitarnim krščanskim organizacijam na Honduras.

   Toliko o prodornosti Keržetove “krščanske politične analize” ameriških volitev.

   • Očitno je, da ne poznate stvari oz. si jih (podobno kot npr. glede dejanske usmeritve CDU-ja) prikrajate svojim vnaprejšnjim prepričanjem. Tim Kaine je morda nekoč res vsaj po svojih izjavah bil pro-life, takoj po izvolitvi na položaj pa je dejal, da je to zgolj njegovo osebno mnenje ter je vedno glasoval proti pro-life zakonskim predlogom. poleg tega popolnoma podpira tudi lgbt agendo.

 10. Je že res, da je zmagal Donald Trump in postal predsednik. Toda zmagala je na vseh volitvah Republikanska stranka, osvojila je namreč večino v kongresu, senatu pa še predsedniško funkcijo. En sam človek ne more vladati velesili in svetu, zato je toliko analiz Trumpovega značaja, možnosti in besed odveč, je pač prodoren človek, ki mu je uspelo. Kot je uspelo Melaniji popolnoma nepričakovano. Njegove svetovalce, sodelavce, vlado in zakonodajo bo postavljala vladajoča republikanska stranka, ki bo verjetno prenovljena vodila državo in zahodni svet in od njenega vodstva s Trumpom vred bo vse odvisno. Mogoče celo to, kar je napisal avtor.

  • Sarkazem: “Njegove svetovalce, sodelavce, vlado in zakonodajo bo postavljala vladajoča republikanska stranka,…”
   =======================

   Glede na to kašen odnos je imela republikanska stranka do Trumpa se bo to verjetno samo deloma (v manjši meri) uresničilo.

  • Zmagala republikanska stranka?

   Oba še živeča republikanska ameriška predsednika nista volila zanj. Bush starejši je menda celo glasoval za Clintonovo. Prejšnji republikanski kandidat Romney ni glasoval zanj. Celo nosilec pozivov je bil, naj se to zanj nespodobno kandidaturo v imenu GOP prepreči. Vodja ameriškega kongresa republikanec Paul Ryan se je večkrat distanciral od Trumpa. V senatu ni imel pomembnejšega podpornika med republikanci.

   Republikanska stranka je poraženka teh volitev. Enako ali še bolj kot demokratska.

   • Seveda. Imajo in kongres in senat. To da Trumpa niso podpirali, je sedaj samo še preteklost. Zmaga GOPa je totalna. Nikakor ne moreš reči da je poraženka. Ja, če bi demokrati dobili kongres in senat.

    • Ah, edina ženska v stranki ( Kelly Ayotte, New Hampshire), ki jo vidim kot res perspektivno voditeljico, je za 0,1% izgubila senatni sedež.

   • Trump je outsider. Nekaj časa je bil podpornik Demokratov in njihov financer. Potem je ustanovil leta 2000 stranko Reformistov. Trump je uničil Republikance in Demokrate v kolikor se sami niso. Sedaj pa si predstavljajte enega neforum21 uspešnega podjetnika, ki bi danes vstopil v politiko: kdo bi ga prvi začel špricati z gnojnico: Udba1.0 ali Udba2. 0?

   • IF po Trumpovi zmagi,bo verjetno obnašanje obeh precej bolj zmerno,
    če se je Trump tudi javno distanciral od Busha,mu je treba samo čestitati!!

    Andrej Briški

 11. Ne vemo, morda je Trump samo sprožilec nekaterih sprememb, za katere pa vemo da so nujne in da bodo prišle.

  • Zakaj ti pišeš v množini? Ali si glasogovornica cele stranke? Odkod ta komunistični kolektivizem “mi”, “mi vemo”, “mi mislimo”?

   • Samo včasih si drznem uporabit množino, kot v tem primeru da “ne vemo” !!
    Za razliko od tebe, ki tolčeš naokoli kot da vse veš, napuh ?!

 12. Če bo ta administracija zažela podpirati družine, se uprla lgbt svojati,judovskem lobiju, uničila feminizem in gender bo to velik uspeh. Upam da bo Trump podpiral Baltske države, Ukrajino in šla proti islamu ter kitajcem bo pika na I.

 13. Vem, da so v uredništvu tega portala ljudje, ki se zavedajo, da je pri tem članku mera izvisela. Moram reči, da me je g. Kerže osupnil (in mislim, da sem razmeroma domač v “konservativnih” delih spleta in medijih). Tole tu je norost. (Pa ne mislim, da je Trump nujno slabši rezultat od Hillary – na dolgi rok. Bomo videli.)
  Če ni dovolj energije in volje za ustvarjanje celovitega medija, rajši odnehajte. Ta družba rabi prave “medije z mero”, take, ki omogočajo razumnim ljudem dialog.

  • Da je mera izvisela, se strinjam.

   Preroškost zmage Trumpa, njegove povezave s Putinom ob 100. obletnici prikazovanj v Fatimi,…zveni zelo smelo, če uporabim precej nežno besedo. Res ne vem, kateri duh obsvetljuje tole besedovanje. Tudi Sv. Ignaciju se je prikazoval lep križ…
   Razmišljam res, kam plovemo na teh straneh…

   • “Ta družba rabi prave “medije z mero”, take, ki omogočajo razumnim ljudem dialog”.
    Se pridružujem. Časnik je v zadnjih letih že zdavnaj izgubil mero, predvsem pa pluralnost. Štancajo se janšistični članki copy paste, ves čas samo “zgodovinske” teme in nek zblojen konzervativizem. Na eni strani ne znam tako dobro povedati kot vidva, na drugi strani se bojim biti preveč kritičen.

   • Tudi komentatorji so bili nekoč bolj kvalitetni.Če berem komentarje izpred 3 ali 4 let,so bili različni, bogati. Sedaj pa so navijaška “svojat” kot pri Trumpu in Clintonci, ki kar tekmujejo, kdo bo bolj potolkel sovražnika. Enostavno je v 99% izgubljen občutek za spoštovanje nasprotnika. Spomnim se, kako je bilo nekaj kritičnih (do SDS) piscev pred leti prav izgnanih. Prav je, da je trobilo Erlah šel,a je “Kaloh” ostal.

    • Človek božji,kje živiš.preberi svoje komentarje,skoraj ga ni,da ne bi
     polival žvepla in ognja po določeni osebi in seveda tudi tistih,ki kažejo
     najmanjšo mero simpatije do njega,če hočem biti malo zloben,žanješ tisto,kar seješ Pavel in ne pritužuj se,če ti nekdo pove resnico v obraz!

     Andrej Briški

   • Predvsem pa krvavo manjka zdrava ženska komponenta. Pogumne, kompetentne, liberalne ženske. Prevladuje moški šovinistični (zapečkarski) duh, ženke prikolice nimajo mnenja in so doma ali pa napišejo isto razmišljanje kot možek. Ali pa so enostavno tajnice in ciklostil stranke in Naših, “zgodovinarjev”, “prolife” tajnice. Kot na spravnem govoru Trump ni zmogel, da ne bi ponižal Clintonove s SECRETARY Clinton.

    • Pavel, potem le drži, da Trump za vsegliharje ni dovolj dober. V Sloveniji bi bil v očeh vsegliharskih totalitarisov, ki se formalno uvrščajo na desno, seveda negativec in škodljivec.

     Saj če nihče ni dober, zakaj bi bil on. Ja, velik ego v nezreli osebnosti, ki je daleč od modrosti, je huda stvar.

 14. Čudna so božja pota. Bog vse naredi prav, čeprav ono zmago Konstantina in s tem priznanje krščanstva ravno ne bi imel za neko zmago krščanstva. Tudi čudeže je Jezus vedno delal kot posledico vere in ne kot vzrok zanjo.
  Molitev ima strašansko moč, veliko večjo od vseh finančnih magov in ustvarjalcev ter protagonistov idej kulture smrti. Le potrpljenja in vere je treba.

 15. “Spreobrnjenje Rusije (po njeni posvetitvi Brezmadežnemu Srcu Marijinemu) je namreč, glede na fatimska sporočila, nujni korak, po katerem bo prišla Marijina zmaga na svet.”
  Spreobrne se lahko samo oseba. Kolektivizem naroda mi je tuj. Isto kot kolektivizem proletariata in danes birokratskega “srednjega” razreda.

  • Seveda ti je tuj,saj vendar živiš v državi,ki se “še” ni odrekla komunizmu,kdo pa so
   danes v Sloveniji birokrati,po mojem tisti ki nam vladajo z majhnim presledkom že
   dobrih sedemdeset let!Tako je to veš Pavel,očitno še nisi občutil prijemov rdeče birokracije,ki obvladuje vsa področja!

   Andrej Briški

 16. Kakorkoli že, uresničuje se že tisto, kar je napovedala moja malenkost. Poglejte malo na znane tuje portale. Republikanci so že stopili skupaj. Stare zamere se pozabljajo, Ryan ljubeznivo razkazuje Trumpu kongresno palačo in razgled iz balkona njegove pisarne na prostor, kjer bo potekala inavguracija. Omenja se že ugledna republikanska imena, ki naj bi zasedla najbolj odgovorna mesta svetovalcev in ministrov.
  V eni od debat med obema kandidatoma sem opatil, da se je Trump izjasnil, da se zavzema za Pro life, Clintonova pa za Lgbt in splav!
  Enkrat sem že zapisal in bom še enkrat. Če bo vladajoča garnitura uspela pomesti z levičarsko navlako Obamove vlade, vsiljevanjem lgbt in genderizma, militantnega feminizma in splavarjenja, podpore islamizmu in nelegalnim migrantom, bo napravila veliko uslugo vsemu zahodnemu svetu. To bo gotovo tudi storila, saj je samo zaradi tega tudi zmagala. Saj je navsezadnje 95 odstotkov ljudi normalnih in se jim vse našteto gravža, zato so volili.
  Zdaj bo pa na vrsti Evropa, tudi tu je te vsiljive leve navlake obilo, običajno ji rečemo kulturni marksizem, kajti ekonomski je pred našimi očmi propadel in končal na smetišču zgodovine. K sreči imajo zdaj levaki samo še zgoraj našteta orodja za politični boj in večina ljudi jih tudi zavrača. Trump in republikanci bodo pripomogli tudi k padajočim dominam v Evropi.

 17. In na koncu, čisto na koncu, čez leta, se bo zvrnila še mala evropska domina – komunistična enklavica Slovenija!

 18. Ja, mogoče bom še eno zapel, ko se bodo že drugo leto najbrž zvrnili Hollande, Merkelca in Renzi, mogoče še Cipras in ponoreli Švedi. Mimogrede nedavno sem bral, da bi zelo radi preskrbeli džihadiste, ki so se od rezanja glav vrnili nazaj – zanje je treba poskrbeti materialno, jim dati stanovanja in še kaj- modruje mestna svetnica v Lundu. Mogoče se je to zazdelo noro celo papežu, da je na povratku iz Švedske obrnil ploščo.

Comments are closed.