Imenovanje novega škofa ordinarija v škofiji Koper

1

Papež Benedikt XVI. je danes, v soboto, 26. maja 2012, sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha ter imenoval dosedanjega pomožnega koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka za koprskega škofa.

Papež Janez Pavel II. (1978–2005) je 25. marca 1985 imenoval msgr. Metoda Piriha za škofa pomočnika tedanjemu koprskemu škofu msgr. dr. Janezu Jenku (1977–1987) s pravico nasledstva. Škofovsko posvečenje je prejel 27. maja 1985 v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja, škofijo pa je prevzel 16. aprila 1987 po upokojitvi škofa Jenka. Škof Pirih je 9. maja 2011 izpolnil starostno mejo 75 let, ko so škofje naprošeni, da papežu ponudijo odpoved službi (prim. kan 401 ZCP).

Škofa Bizjaka je papež Janez Pavel II. 13. maja 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa, naslovnega škofa v Gergiju. Jurij Bizjak je bil prvi pomožni škof v zgodovini obnovljene koprske škofije. V škofa je bil 5. julija 2000 posvečen v koprski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: »Pogum, vse ljudstvo v deželi« (Ag 2,4).

Besedilo je posredoval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz.

Izjava upokojenega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha

Z veseljem in zadovoljstvom sem iz Vatikana prejel sporočilo, da je sveti oče Benedikt XVI. našega pomožnega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka imenoval za novega rednega koprskega škofa. Tako bo škof Bizjak tretji škof obnovljene in povečane koprske škofije. Prav iskreno mu čestitam. Mislim, da skupaj z menoj delijo veselje tudi duhovniki in verniki. Škof Jurij je že 12 let pomožni škof. Dobro pozna razmere in potrebe v škofiji. Škof Jurij je blag, dobrohoten in plemenit človek, ki zna navdušiti. Je strokovnjak za Sveto pismo.

Želim mu zdravja in dobrih sodelavcev, da bo škofijo popeljal proti novim obzorjem resnice, lepote in dobrote in da bo z Božjo in človeško besedo opogumljal vse ljudi dobre volje.

msgr. Metod Pirih, upokojeni koprski škof

Izjava koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka

Imenovanje, ki nam ga je prebral gospod apostolski nuncij, mi v spomin najprej kliče besede, ki jih apostol Pavel piše svojemu učencu Timoteju: »Zaradi tega te opominjam, da poživiš Božjo milost, ki je v tebi po polaganju mojih rok. Zakaj Bog nam ni dal duha boječnosti, ampak moči in ljubezni in razumnosti« (1 Tim 1,6–7). V spomin mi seveda kliče tudi že nekaj časa izbrano geslo: »Pogum, vse ljudstvo v deželi! Na delo! Zakaj jaz sem z vami, govori Gospod nad vojskami« (Ag 2,4).

Svetemu očetu Benediktu XVI. se zahvaljujem za očetovsko zaupanje, ki mi ga s svojim imenovanjem izkazuje, in mu zagotavljam možato zvestobo v življenju in sinovsko predanost v službi. Kakor je nebeški Oče po dvanajstih letih brezskrbnega otroštva poslal svojega Sina v tempelj med odrasle može, da bi jih poslušal in povpraševal (prim. Lk 2,41–50), tako danes sveti oče po dvanajstih letih brezskrbnega otroštva v škofovski službi pošilja naslednika našega škofa Metoda v hišo nebeškega Očeta med odrasle može, da bi jih poslušal in povpraševal.

Gospodu apostolskemu nunciju se zahvaljujem za ustrezno in potrpežljivo izpeljavo postopka ter za današnji obisk naše škofije in prijazno predstavitev papeške listine. Kakor beremo v Apostolski delih, da je v Antiohiji med učenci zavladalo veliko veselje, ko so prebrali pismo apostolov iz Jeruzalema (prim. Apd 15,31), tako se mi danes veselimo apostolskega pisma iz Rima.

Našemu škofu Metodu se zahvaljujem za njegovo skoraj tridesetletno vodenje koprske škofije, za njegov zgled zvestega pastirja, za brezštevilne milosti, prejete po njegovih rokah. In kakor je prerok Elizej prosil svojega prednika Elija, da bi dobil dvojni delež njegovega duha (prim. 2 Kr 2,9), tako danes naslednik našega škofa Metoda prosi svojega prednika, da bi od njega dobil vsaj polovico njegovega duha.

Vsemu Božjemu ljudstvu se zahvaljujem za vztrajne molitve v času postopka imenovanja in želim, da bi tudi prošnje tistih, ki ste imeli v mislih koga drugega, bile čim prej uslišane. Svoje novo poslanstvo sprejemam z mislijo, ki jo je svojim učencem naš Gospod povedal ob vodnjaku očaka Jakoba v Sihemu v Samariji: »Pošiljam vas, da boste želi to, za kar se niste trudili. Drugi so se trudili in vi stopate v njih delo« (Jn 4,38). Polja so bela za žetev in žetev je velika, zato prosim Gospodarja žetve, naj pošlje svojega delavca na svojo žetev.

Današnji razglas poteka na god svetega Filipa Nerija, apostola mesta Rima in zavetnika vseh humoristov, ker je znan zlasti po tem, da se je na vso moč držal naročila apostola Pavla, ki pravi: »Veselite se vedno v Gospodu, ponovno vam pravim, veselite se!« (Flp 4,4). Naj tudi današnji svetnik sliši tukajšnji razglas in prošnjo imenovanega, da bi tudi od njega dobil vsaj polovico njegovega duha. Kajti humor je, tako pravijo, najboljše zdravilo proti tegobam sodobnega sveta. Hvala za pozornost!

msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Vir in foto: Spletna stran Slovenske škofovske konference

1 komentar

  1. Čestitke in dobre želje..

    Upamo, da bo kmalu imenovan tudi nov škofov pomočnik izmed primorskih duhovnikov, da koprska škofija zadiha s polnimi pljuči in da nov veter v jadra slovenske Cerkve.

Comments are closed.