Igre brez meja

22
227

Ob večletnem dogajanju okoli projekta univerzijade v Mariboru, je edina nesporna poteza odločitev vlade, da projekta finančno ne bo podprla. Začnemo lahko že pri odločitvi, da se v tak projekt sploh gre. Nekdanji minister Zver se izgovarja, da so bili takrat časi drugačni. Že mogoče, ampak ob vsem, kar se je kasneje dogajalo in glede na to, kako je bil projekt voden, lahko upravičeno sklepamo, da je bil tudi pripravljen slabo in površno. Z drugimi besedami, zdi se, da je takratna vlada projekt podprla na lepe oči, brez resne analize, kakšne bodo dejanske koristi.

Še večja uganka je, kaj je tri leta v zvezi z univerzijado počel minister Lukšič. Nekaj besedičenja in nič konkretnega. Njegovo ministrstvo ni naredilo ničesar, da bi projekt podprli, niti ničesar, da bi ga ustavili. Pri tem se človek vpraša, kdaj bi torej javnosti in mednarodnim organizacijam sporočili, da je cesar gol, če ne bi bilo predčasnih volitev. Ali bi šele na slovesni otvoritvi izvedeli, da prireditve sploh ne bo?

Minister Turk je v resnici zgolj povedal, da je cesar gol in za to mu gredo vse čestitke. Pa ne le zato, ker je premogel toliko poguma, ampak tudi zato, ker je ustavil konje enega od pomembnejših županov, ki za povrhu prihaja iz ene od strank sedanje vladne koalicije. Poslanec SD Matevž Frangež je čivknil, da je vesel, da je mariborskemu županu podporo umaknila “njegova vlada”. Drži in danes lahko samo obžalujemo, da česa podobnega ni zmogla prejšnja vlada pri svojem županu v primeru dokončanja projekta Stožice.

Podarim – dobim

Pa pustimo politiko in politike ob strani. Eno bolj zagonetnih vlog v vsej zgodbi je odigral nekdanji direktor alpskih reprezentanc Tone Vogrinec. Ne pozabimo, da je Tona s svojo energijo dolga leta nadvse uspešno krmaril našo smučarsko barko in zagotavljal finančne pogoje za njene potrebe. Skratka, manager, ki je točno vedel, kaj, kdaj in kako. Pri univerzijadi pa se obnaša, kot da je vse padlo v vodo šele zaradi odločitve vlade, da ne bo prispevala svojih 30%. Kot da bi to bila edina težava in je doslej vse teklo kolikor toliko gladko. Kot da bi bila v Mariboru postavljena že večina infrastrukture in bi manjkala samo še dvorana za curling.

In čeprav je že kar nekaj časa očitno, da pravzaprav vsa zadeva gre rakovo pot, ni tega nihče povedal, še najmanj Vogrinec. Res je nekje vmes proračun s 300 padel na 30 milijonov, ampak spet ni nihče, vsaj javno ne, predstavil jasne slike. Kaj bodo s tem denarjem zgradili in kaj bosta Maribor ali Slovenija dolgoročno imela od teh investicij. Zato organizatorjem z Vogrincem na čelu težko verjamem, prej imam občutek, da je v ozadju spet bila vrsta stričkov, ki so si želeli omastiti brke in so zato potrebovali čim bolj zamegljeno stanje.

Studentenfutter ali kaviar?

Nobena skrivnost ni, da je univerzijada tretje ali celo četrto-razredna prireditev, ki v športnem pomenu ne dosega niti državnih prvenstev in gostitelju ne prinese praktično nobene reklame. Če ne bi leta 1987 univerzijada potekala v takratni Jugoslaviji, bržčas sploh ne bi vedel, da to tekmovanje obstaja. In če verjamete ali ne, razen Zagreba ne znam našteti niti enega kraja, ki je doslej gostil to prireditev. Toliko o odmevnosti. V skladu s tem je seveda na mestu vprašanje, koliko denarja bi sploh naj prireditelj investiral in v kaj. Po informaciji, ki jo najdemo na straneh mariborske univerzijade, bi večino športov lahko izvedli na obstoječi infrastrukturi. Vprašljive so nordijske discipline in biatlon, ki bi jih lahko preselili na Roglo in v Planico, pri čemer smučarski skoki niti niso obvezna disciplina, če organizatorje skrbi prevelika razpršenost lokacij. Umetnostno drsanje in curling bi v primeru prevelike zasedenosti dvorane Tabor lahko izpeljali v kateri od bližnjih ledenih dvoran, denimo v Celju. Edina disciplina, za katero verjetno infrastrukture v Sloveniji ni na voljo, je hitrostno drsanje. Tukaj bi rešitev pač morali iskati nekje dlje, morda v Avstriji.

Večja investicija je bila predvidena tudi z gradnjo univerzitetne vasi. A v primeru razpršenosti dogodkov bi lahko reprezentance naselili v bližini tekmovališč, na katerih bi nastopali, s čimer bi se precej zmanjšale potrebe po posteljah v Mariboru. Razen tega bi se lahko vprašali, kakšen bi naj bil bivanjski standard tekmovalcev. Jasno je, da morajo nekje stanovati, ampak če gre za študentske igre, ne bi bilo prav nič narobe, če bi bil tudi nastanitveni standard študentski.

V nastali situaciji bi od organizatorjev pričakoval, da predstavijo možnosti za izpeljavo najenostavnejše, tako imenovane budget variante in jasno povedo, kakšne so minimalne potrebe. Logika je povsem preprosta – država, ki organizira tekme najvišjega ranga v alpskem smučanju, smučarskih tekih, deskanju, smučarskih skokih, biatlonu, umetnostnem drsanju in hokeju na ledu, bi morala biti sposobna brez večjih investicij izpeljati tudi univerzijado, ali po domače študentske igre.

Tako bi se izognili tožbi. Če pa za Mednarodno univerzitetno športno zvezo to ni dovolj dobro, pa bo sodni postopek pred sodiščem morebiti dobra priložnost, da se razčisti, ali gre pri univerzijadi za študentsko druženje, ali za bogatenje funkcionarjev.

Vir fotografije: sporto.si

22 KOMENTARJI

 1. Spoštovani Matija!
  Ker Vam vloga gospoda Vogrinca ni povsem jasna, je zanimiva rešitev, da ga vprašate. Tisto, kar vem jaz je, da je bilo tole zapravljanje denarja koncipirano na prirpavljalni del, infrastrukturo… ki naj bi jo izpeljal urad pod mariborsko občino ter izvedbeni, ki ga je vodil gospod V. Slednji je te reči delal profesionalno že v prejšnjem tisočletju, mislim da Sarajevo 84 ni bilo prvo tovrstno. Župan Kangler pa do sedaj razen inovativne pričje hišice s kamero ni pokazal kakšnih oprijemljivih inovativnih rezultatov.
  Glavni problem organizatorjev vidim v tem, da ne razumejo, kaj pomeni beseda oddaljenost. V Eu merilo nekaj sto km, v našem nekaj deset. Če imamo mi na razdalji 120 km tako Alpe kot morje to ne pomeni, da je to svetovna stalnica. Zanesljivo bi gospod Vogrinec svoj del že zaradi MB ja opravil odlično. Če bi imel na čem. Na tem, kar je sedaj, ne bi nihče. Kakšne izkušnje ima tisti dr. Kugovnik, nimam pojma. IZ njegovega govora po tv imam občutek, da ne ve povsem, kje je.
  Unifverziada v MB je šolski primer, kaj se zgodi, ko o povsem gospodarskih in poslovnih vprašanjih odločajo tisti, ki jih je v ta poloaj prinsla podpora volilcev in ne gospodarski rezutati. Drug takšen je Zvon 1 in 2. Tretji Opera, nova travmatologija v LJ. in stotine primerov, ki bi jih moral naš pravosodni sistem sankcionirati z osebno odgovornstjo posameznikov. Kar nobena barva oblasti noče, ne zna ali ne zmore narediti. IN to je ključna razlika med državo in zasebnim sektorjem. Politike pri nas imajo doblejne volitve za lovski plen, ki dopušča plenjenje. Samo en dokaz, iz množice drugih: donosnost podjetij v državni lasti. IN ne potrebujem niti stavka več.
  Glede Maribora: ne mesta kulture, ne Univerziade, ne svetovnega prvenstva mladih šahistov, ne medlanetarnega tekomvanja v curlingu. Podpora inovacijam, ki gredo lahno na svetovni trg. Podpora manjšim, tudi socialnim podjetjem, podpora prevzem dela gradbenega sektorja za ohranitev delovnih mest. In ne investicij, kjer poberejo ključni del lastniki podjetij. Dejstvo je, da akademska izobrazba, ki jo kot ključni dejavnik postavljajo protagonosti te traparije in inteligenca nista v odvisnem razmerju. Če nekdo naredi pravni faks ob delu, zato še ne postane inteligenten.

  • Spoštovani Mitja
   Hvala za odziv. Drži, da ne poznam podrobnosti, kako so razdeljene odgovornosti. Pa vendar – četudi je Vogrinec zadolžen le za izvedbeni del, ni priplaval po župi in je moral že zdavnaj uvideti, da nima in ne bo imel na čem delati. Ter temu ustrezno odreagirati. Vsaj tako delamo v podjetjih, kjer ne čakaš križem rok in si jih potem opereš, češ da pač nisi imel na čem delati, ker nekdo drug ni opravil dela. OK, nekateri delajo tudi tako, a taki ne pridejo daleč. Tone Vogrinec zagotovo ni tak tip, sicer ne bi imel track recorda, kakršnega ima.

   In Vogrinec tudi v odnosu do mariborskega župana ni bil kdorkoli – če se ne motim, je zaradi dobrega sodelovanja z županom, karkoli to že pomeni, skupaj s še nekaterimi kolegi padel v nemilost v svoji stranki (LDS) in bil izključen. Ali bi šlo tako daleč, če bi bila s Kanglerjem zgolj bežna sodelavca ne nekaterih projektih?

 2. Kaj je tri leta v zvezi z univerzijado počel minister Lukšič? Jah, Lukšič si ni upal ustavit tega brezveznega projekta, ker bi takoj bil deležen napadov, da nagaja Maribor samo zato, ker ima desnega župana, nekateri levičarji imajo pač malo več stila in takta. Za razliko od Janše, ki je vzel ljubljanskemu občinskemu proračunu mislim da 60 milijonov na letni ravni (dve univerzijadi!!!). Kar pa se tiče tega, “da česa podobnega ni zmogla prejšnja vlada pri svojem županu v primeru dokončanja projekta Stožice”, kolikor vem, se je ta projekt v glavnem financiral iz občinskega proračuna in zasebnega žepa, je pa tudi res, da je država nekoliko pomagala s krediti NLB-ja in z razpisom za sofinanciranje športne infrastrukture. Vidite, da biti resen novinar ni isto kot biti “politični komentator”, resen novinar mora biti natančen, mora podati vsa relevantna dejstva, osvetliti vse relevantne vidike, da si lahko bralec ustvai objektivno sliko, medtem ko politični komentator lahko stresa puhlice, daje subjektivne sodbe in dela za lase privlečene zaključke.

  • Primož
   “si ni upal ustavit tega brezveznega projekta … nekateri levičarji imajo pač malo več stila in takta”. Zanimiva definicija. V bolj preprostem jeziku se temu reče, da ni opravil svoje dolžnosti, da je povzročil škodo svojemu delodajalcu (v tem primeru državi), v pravnem jeziku pa, da je opustil dožno ravnanje. Ne vem pa, ali je po KZ to le prekršek, ali celo kaznivo dejanje.

   “je pa tudi res, da je država nekoliko pomagala s krediti NLB-ja in z razpisom za sofinanciranje športne infrastrukture.” – 100 milijonov kredita NLB, od katerega ni videti nobenega rezultata, bi težko poimenovali “nekoliko pomagala”. 100 milijonov je 20 milijonov več, kot je bila pogodbena vrednost izgradnje samo dvorane in stadiona. In takole približno 10x več od zneska, ki ga minister Turk ni odobril za univerziado. Za povrh pa je teh 100 milijonov nepovratnih, ker NLB ne bo imela od kod vzeti. O razpisu za sofinanciranje pa raje ne bi.

   Eno v tvojem odgovoru pa vendarle drži – nisem resen novinar. Še več, sploh nisem novinar, ne po izobrazbi, ne po poklicu. Sem le opazovalec, bloger, komentator. Nekateri mi rečejo tudi kolumnist.

   • Denar za Stožice so banke posodile in ne dale, ne vem tudi, koliko in kako so krediti zavarovani, ampak ne bom se prepiral okoli številk, ker se mi ne da brskat po internetu, sem privatna oseba in se v življenju bolj ukvarjam z drugimi rečmi. Poanta je, da če že komentirate stvari, jih morate poznati in to v nulo!!! Da se ne boste smešili kot debili na Svetu na kanalu A, ki se spoznajo na vse in vsakogar in to suvereno komentirajo, čeprav se že z marsa vidi, da nimajo pojma.
    LP

  • Drugim očitaš, da niso dobri novinarji, sam pa vidiš, da si zelo slabo informiran.

   Prviš, da je Janša Jankoviču vzel 60 miljonov. Nič mu ni vzel, sploh pa to ne more biti odgovor za tako velik dolg.

   Ravno tako bomo na koncu vse plačali davkoplačevalci. Edini investitor je zbežal že na začetku projekta. Vse breme tudi ves dolg ne bo vrnjen.

 3. Matija, koliko se jaz razumem na pravo, Univerzijada v Mariboru sploh ni bila odpovedana. Besede bivšega ministra Lukšiča, da je uuniverzijado v Mariboru odobril parlament in je torej vlada ne more odpovedati, mi dajo veliko misliti.

  Tako da ne delim tvojega navdušenja nad novim ministrom. Menim, da gre za nezakonit politični pritisk in, priznam, sploh mi ni jasno, ali bo zadeva res odpovedana, ali bo po pogajanjih izvedena ob manjših stroških.

  In priznam, da je meni osebno tudi vseeno. 🙂 Ni mi pa vseeno glede pravne kulture v državi. Popolnoma higienično bi zadevo izpeljali tako, da bi vlada, ki ima v parlamentu prepričljivo večino, predlog za odpoved univerzijade poslala v parlament…

  Glede stroškov so številke tudi meni enako hecne kot tebi. Ne, ne vem veliko o njih. V mariborskem Zaresu smo imeli pikico uvida in, kolikor vem, so se v originalni megalomanski načrt za univerzijado zlili tudi številni načrti (npr. za ceste), ki z univerzijado nimajo neposredne zveze in, ki bi, morda po a morda tudi pred letom 2013 bili itak izpeljani. Najbolj se zato spominjam grenkega občutka mešanja megle… 🙁

  Ja, povsem se strinjam s teboj, kakšna bi morala biti univerzijada, da bi jo bilo smiselno izpeljati. Tudi meni se zdi smiselno, da se univerzitetne športne zanesenjake med univerzijado namesti po študentskih domovih. In tudi glede razpršitve tekmovanj se strinjam.

  Podobno kot ti smo razmišljali v Mariborskem Zaresu. Takrat smo naredili bolj kot ne samoiniciativno potezo in samostojno zavzeli stališče do univerzijade. Mladim političnim zanesenjakom, ki pred tem nismo nastopali v politiki, se nam je zdelo, da je najbolj smiselno univerzijado vseeno izpeljati a “v okviru finančnih možnosti”. (Mislim da leta 2009) smo celo uporabili natančno to zgoraj citirano frazo. A vodstvu stranke ni bilo všeč, kako smo razmišljali. Čutili smo pritisk, da mi Mariborčani moramo reči, da univerzijade nočemo. In to potem, ko so nas pustili pri miru, da sami izpeljemo in promoviramo svoje ideje. Tako je npr. Golobič povedal, da za EPK denar komaj komaj bo, a za univerzijado zanesljivo ne. A šele potem, ko smo v Mariboru (priznam nestrokovno in brez podpore strokovnih služb) sprejeli naše mnenje, da mi takšno tekmovanje in par novih športnih objektov bi imeli.

  Če bi se še enkrat odločal za ali proti, bi mi bilo precej težje. Morda bi res zagovarjal, da univerzijada ne Mariboru ne Sloveniji ni potrebna. A takrat smo se napamet tako odločili. In bili potem kregani. A najbolj me je zabolelo, ko po odločitvi vlade, da plača tri milijone kotizacije za univerzijado ni bilo nikakršnega javnega nestrinjanja. Golobič niti slučajno ni povabil novinarje in jim povedal, da se s svojimi kolegi v vladi ne strinja. Na spletnih straneh Zaresa ni pisalo, da so Zaresovi ministri na seji vlade glasovali proti, a da reč ni tako pomembna, da bi se skregali s koalicijskimi partnerji. Niti nič podobnega.

  Le eden od trapastih spominov na moj angažma v politiki… 🙁

  • Igor, tebe sem pa še posebej vesel tule na Časniku. Upam, da prideš še večkrat.

   Saj minister sploh ni odpovedal univerziade, povedal je le, da vlada v tako slabo pripravljen projekt ne bo vlagala denarja. Tako, da jaz z njegove strani ne vidim problema. O tem, ali se da in kaj se da organizirati, naj se odloči organizator. In prav tukaj mi manjkajo nadaljnje poteze. Pričakoval, da bi prišli na plan z budget varianto – pa bi se potem odločali, ali se da kaj storiti, ali ne.

   Ja, te zgodbe sem slišal, da so želeli v ta projekt vključiti ogromno infrastrukture, med drugim štiripasovnico MB-Ruše, nadaljevanje Ceste proletarskih brigad.

   Zanimiva je tale zgodba o debatah znotraj tvoje stranke, ker zelo lepo opisuje tipične slovenske znotrajstrankarske odnose, najbrž na obeh straneh. V vašem primeru pač vprašanje – ali si mariborčan ali pa si naš? Najbrž so na podoben način Vogrinec & Co. leteli iz LDS.

   Ko se pri nas nekdo odloča za politični angažma, se ne sme spraševati, kako bo shajal s političnimi nasprotniki, ampak kako bo shajal s sopotniki iz svoje stranke.

   • Saj sem na Časnik prišel že januarja. 🙂 Našel sem ga seveda preko tvojega bloga. 🙂 In nekaj pokomentiral pri razgretih strasteh okoli Družinskega zakonika.

    Sicer pa se prav trudim izogibati politiki. Uspelo mi je samo priti do spoznanja, da se na politiko ne spoznam. 🙂 Kadar je kaj krepko narobe, je težko oceniti, na koga pokazati s prstom.

    Tako da se ti zahvaljujem za najbrž zate trivialno pojasnilo glede odpovedi. Če površno spremljaš dogajanje, bereš samo trditve o odpovedi, za katero se je odločila vlada. Ker sem na “marsovce” že kar navajen, me nič več ne preseneti. In niti najmanj ne bi bil presenečen, če več nikogar ne bi motilo, da kar vlada diktira tempo ne glede na svoje pristojnosti.

    Na Časniku mi je najbolj všeč odprtost, ki sem se je navadil na Zaresovi spletni strani (ki je od pred nekaj tedni zaprta za komentarje 😉 ) in še bolj na Vest.si, ki tudi samo še životari. Ni mi najbolj všeč izbor tem in tudi politična opredelitev mi ne ustreza najbolj (a te reči več ne pojmujem za tako pomembne kot prej 😉 ), a zelo mi odgovarja, da ni težko najti med žlahtno-konzervativnimi komentatorji kulturne sogovornike. 🙂

    • Igor, verjeti v nekaj ali nekomu ni isto, kot se ne spoznati na nekaj. Je pa res, da včasih tako izpade 😉

     Tvoj zadji odstavek pa nadvse dobro dene, priznam 🙂 To je bil eden osnovnih namenov Časnika. Malo manj dobro pa mi dene zmerjanje z žlahtnostjo. Konzervativni bo čisto zadoščalo, nihče od nas ni po Kučanovi meri. 😉

     • Uh, saj se bomo še brali. 🙂

      Je pa komuniciranje prav filozofski problem. Meni se pogosto zgodi, da me poslušalci/bralci ne razumejo pravilno (mislim tako, kot sem hotel povedati). Pogosto me razumejo celo natanko nasprotno. 😉

      Zdaj, ko ti pojasnim, boš še bolj razočaran, da sem takrat jaz šel na izmenjavo v Združene Države. 😉 Mene beseda žlahtno sploh ne asocira na Kučana. Šele, ko sem prebral tvoj reakcijo, sem se domislil, da se da tako slovensko-politično razumeti. Mene beseda žlahtno spominja na žlahtne kovine, na prstane in krone ter na šestdesetletnico Njenega Veličanstva Kraljice Matere Združenega Kraljestva.

      Uh, na kakšen način narobe bom šele sedaj razumljen. 😉

      No, pa lepo bodi in kaj več ob naslednji priliki. 🙂

 4. Pozdravljen, rdeči brat Igor.

  Človek je naravnost presenečen, kje vse te najde.

  Ne morem te še komentirati, ker te po prvem branju še nisem razumel.

 5. Po mojem je pa skoraj božji blagoslov da je univerzijada odpovedana..
  In Bogu hvala da bomo zanjo zapravili zgolj 3 mio Evrov..

  Kar se pa tiče plačila – vrnitev kotizacije..
  Ta naj se povrne iz stečajne mase organizatorjev…

  A niste opazili ( da na soočenju ) RTV SLO so udeleženci, dr.Kogovnik, vogrinec, Lukšić, Kangler int..začeli skup štihat:) ( gliha skup štriha)..

  Drugače pa fantje, tisti ki organizirate univerzijado…Vsak od vas ima vikend, drag avtomobil ai kaj podobnega..se bo že nabralo 3 mio evrov..

  Edii korektni so bili: Turk, športni novinar in nekdo ki je govoril o košarki…

 6. nja..

  Gospodarska diplomacija dobiva nove dimenzije…

  Tako slovnija zaradi 150 mio posla podjetja RIKO v Belorusiji blokira odločitve evropske unije…
  Toliko o preziranju diktatorskih režimov nove slovenske vlade..

  No, ne vem zakaj naš župan F.K ne pojde v Belorusijo, lukašanka fehtat 30 mio

 7. Naša prejšnja vlada je pa potrdila vojnega zločinca za ruskega veleposlanika pri nas.

  In takrat se naši glavni moralizatorji niso nič oglašali, danes so pa glasni.

 8. ZA “UNIVERZIADO ” jokajo tisti , ki so iz špekulativnih nagnjen po-kupili zemljišča na prostorih , ki naj bi se odvijala tekmovanja in štadioni ! TU JE glavna bolečina !

  VOGRINCU pa le dajte kultur-borčevsko pokojnino , saj mu ta že ne zadošča za vzdrževanje vsega premoženja , jahte !

 9. Univerzijada je projekt, ki če bi imel zalto pi*ko ne bi bil uspešen…

  mariborski župan je pač to kar je..plenilec…

  Me zanim zakaj nihče ne presikuje univezijade?

  Toliko indicev krimianala je da glava peče?..

  Nekdo ( Fran Kangler) je zapravil 3 mio evrov favkoplačevalsskega denarja..zdaj se pa dela francoza..

 10. Glede Lukašenka: Kitajska in Rusija blokirata reševanje neprimerno večje svinjarije v Siriji.
  Tudi na temo Univerzijade je eno, kar poznajo sleherniki, običajno iz medijev in drugo, kar je dejansko stanje. Nekomu, ki je zapisal nekaj o zemljiščih se svita, kaj je lahko v ozadju, kot je bilo za avtocestni odsek v Trebnjem. 10 let.
  Glede posojanja denarja za Stožice: primerjava z denarjem za nakup Dela Revij gospodu Raščanu, gospodu Šrotu da je odkupil tri četrtine industirje pijač. POtegnem črto. Ne bom komnetiral, ker smatram, da je večina komentatorjev povsem razume, kaj želim povedat.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite