Iger je konec, dajte (še) kruh

5

kruhZimskih olimpijskih iger je konec in zagrizeni slovenski navdušenci športa so se morali iz toplih naslonjačev vrniti v kruto realnost. Da, igre so bile za Slovenijo z rekordno bero kolajn odlične in večina je vsaj za nekaj dni pozabila na vsakdanje tegobe. A če so v starem Rimu imeli politiko »kruha in iger«, so zdaj bile samo igre, kruha pa od nikoder.

Kruh naš vsakdanji

Že res, da je minilo že skoraj dva tisoč let, odkar je neki modri mož rekel, da človek ne živi samo od kruha, marveč od vsake izrečene božje besede. V razumevanju tega stavka pa je očitno velika razlika, saj to velja strogo samo in zgolj za božje besede. Besede premierke Alenke Bratuškove, da smo danes na boljšem kot leto dni nazaj, ne bi nasitile niti prej omenjenega modreca in njegovih poslušalcev. Saj če ne bi imel kruha, ga tudi pomnožiti ne bi mogel. Kje je šele dvanajst košar koščkov, ki so ostali. Že zdrava kmečka pamet ti pove, da ne moreš, če ne kupiš semena za žetev, načrtovati pridelka. Le kako so se lahko izgubili vsi bajni načrti največje parlamentarne stranke še iz časa opozicije? Edina možna razlaga je ta, da so v sefu predsednika stranke, ki ga seveda ni.

Blagor tistim, ki niso videli, pa so verjeli

Smrtne žrtve v Ukrajini so (upajmo) dosegle smisel, čeprav niso dočakali dosega svojega cilja, so verjeli. In ni jim bilo težko protestirati več mesecev za cilj, ki so si ga zadali. V Sloveniji je potrebno imeti vmes mesec dni pavze, dopust je pač potreben. Seveda je najprej pametno vedeti, kaj je tvoj cilj in kako ga boš dosegel/realiziral. Pri vodenju države bi cilje in to, kako bi jih dosegel, razumen človek vpisal v koalicijsko pogodbo, ampak ne v Sloveniji. Kajti potem bi se ti manjši del medijev celo upal dokazati, da nisi naredil nič oz. si mlatil prazno slamo. In tukaj je srž problema trenutno vladajoče politične garniture. Če ne veš, kam pluješ, ti noben veter v jadrih ne bo pomagal, ne glede na to, iz katere smeri bi/bo pihal. In sedaj bi bila idealna priložnost za odprodajo državnega premoženja in večjo liberalizacijo trga. Vladi AB tega ne bi nihče zameril. Če bi to storil kdo na nasprotnem polu, bi ga seveda označili za preprodajalca državne srebrnine, uničevalca »nacionalnega interesa« itd. Trenutni vladi bi bilo »oproščeno« tudi še kako potrebno zmanjšanje javnega sektorja. Kandidat za gospodarskega ministra je napovedal 30-odstotno zmanjšanje števila zaposlenih na ministrstvu; se je oglasil kdo od sindikatov? Seveda ne, če pa je fant »naš«. In to je edina prednost te vlade. Ki pa bo ostala neizkoriščena.

Kregajte se doma

Treba je iskreno priznati, levica je pred desnico. Prepeljati ljudi, ki so protestirali na vstajah z vzkliki: »Ne bomo plačali vaše krize«, žejne čez vodo tako, da jo bodo sedaj preplačali, je čista mojstrovina. Sem prepričan, da bo čez nekaj let ta manever prešel v priročnik za mlade bodoče politike. Levica je tudi bolj uspešna v piarovskih potezah. Na vsake toliko ponujajo »novo« stranko, katere vsebina je sicer vedno ista, ampak za malega človeka so »novi obrazi« preprosto mamljivi. Medtem se na desnici kregarijo o arhivih in ne upoštevajo tistega, kar so, vsaj tiste z dobro vzgojo, naučili že starši. Kregajte se doma, kjer te nihče ne sliši, in ne na ulici.

Foto: Flickr


5 KOMENTARJI

 1. To nenehno vlačenje olimpijskih iger v neke kvaziintelektualne spise in modrovanje o sloganu “kruha in iger” na primeru športnikov samo kaže na to kako ozko razmišljate. Gladiatorske boje, torej igre, ki odvračajo ljudi od njihovih resničnih problemov, resničnih problemov družbe, lahko v Sloveniji najdemo izven konteksta športa. Primerjat naše športnike z gladiatorji, ki jih je politika vrgla v areno, prepuščene na življenje in smrt, da množicam polepšajo dan, je nesramno. Gladiatorski boji niso šport. Tisti, ki šport tako razume, v sebi nosi bolj malo športnega duha.
  Slovenska politika nam dnevno servira neke čisto druge gladiatorje, ljudi, žrtve sistema, potisnjene v areno smrti, da množicam potešijo slo po krvi in maščevanju. To je Rim.

  • V nekdaj velikem Rimu je oblast imela na voljo ukrep kruha in iger (lat. panem et circenses), s katerim je za svojo kruto osvajalsko politiko dosegla tihi pristanek javnosti. Danes bi lahko rekli nekaj podobnega. Sprenevedanje, da šport ne služi temu, je pranje možganov.

 2. Odličen prispevek.

  Vstajništvo je bila mojstrovina zdraharstva ne pa pozitivne ustvarjalnosti.

 3. Mladenič nas opozarja na veliko škodo, ki se dela Sloveniji.

  “Medtem se na desnici kregarijo o arhivih in ne upoštevajo tistega, kar so, vsaj tiste z dobro vzgojo, naučili že starši. Kregajte se doma, kjer te nihče ne sliši, in ne na ulici.”

  Če bi liderjem na desni bilo kaj z dom, za Slovenijo, potem se to ne bi dogajalo. Žal zmagujejo drugačni interesi. Do kdaj še?

Comments are closed.