Iger in iger

15

GladiatorjiPo polovici leta dela nove koalicije se vse bolj zdi, da se ponavlja zgodovina iz časa vlade Boruta Pahorja. Ponovno je videti, da imamo koalicijo, v kateri prva ministrica nima niti znanja, niti vodstvenih sposobnosti in niti avtoritete za vodenje države. Že res, da se je situacija v državi po viharnih zadnjih mesecih Janševe vlade navidezno umirila, a je to tudi edino pozitivno, kar lahko pripišemo aktualni vladi. Vse drugo je en velik nič in človek se seveda vpraša, ali vlada sploh kaj dela. Vse, kar je pridelala v pol leta, je kopica višjih davkov, pol leta zamude pri izvedbi protikriznih ukrepov, ki jih je sicer pripravila že prejšnja vlada in nerealen proračun, temelječ na precenjenih pričakovanjih učinka višjih davkov, precenjeni gospodarski rasti in še nikoli doseženi učinkovitosti pri črpanju evropskih sredstev.

V takšni situaciji seveda ni nenavadno, da se je na levici spet začelo obdobje komedij; iger za ljudstvo, katerih cilj je po eni strani razburkati ozračje in preusmeriti pozornost z nesposobne vlade, po drugi pa omogočiti svojim, da medtem izčrpajo še tisto, kar se izčrpati da.

Levi gladiatorji

Tako sta v dobrem mesecu medije in javnost pretresali komediji z imenovanjem nadsposobnega Gašparja Gašparja Mišića na čelo Luke Koper in pa seveda kandidatura ljubljanskega župana za predsednika PS. Obe sta namreč koalicijo postavili na hudo preizkušnjo in obenem zamajali verodostojnost predsednice vlade.

Seveda, če pristanemo na tezo, da je šlo za resnične spore in boje za moč znotraj največje parlamentarne stranke. Po izvolitvi GGM na čelo Luke se je dobesedno tresla gora, kaj gora, vsa Slovenija, a rodila se ni niti miš. Prve dni so tako po medijih in družabnih omrežjih krožile informacije, da je menda v PS hudo napeto. Ko sem kolegu blogerju, sicer poslancu Državljanske liste, omenil, da ne verjamem v spor in da je vse samo igra, mi je zatrdil, da je v PS res napeto. A glej ga zlomka, potem, ko so vodje koalicijskih strank v en glas zatrjevali, da tole pa ne gre in da je naduteža z obale treba zamenjati ob prvi priložnosti, je naenkrat vse utihnilo. Kot ponavadi je težkim besedam Igorja Lukšiča in njegovih kolegov predsednikov strank sledil prazen nič in molk na vseh straneh. Razen v medijih, ki so že po nekaj dneh pohiteli z objavo Mišićevih samohvalnic.

Tudi v zgodbi z Jankovićevo kandidaturo se ni zgodilo nič takega, da bi človek verjel, da je glavna zgodba res spor med obema prvakoma PS. Že res, da sta verjetno oba vzela zgodbo zelo zares in osebno, a rdeča nit igre, ki smo ji priča, ni, kateri od njiju bo v prihodnje vodil PS, temveč gre za veliko več – v ozadju lutkarji slovenske levice tkejo mrežo, ki bi jim tudi po mandatu sedanje vlade zagotovila oblast. Ni treba biti posebej pronicljiv za ugotovitev, da bo sedanja koalicija ob tem, kar je pokazala v prvih mesecih, težko zdržala do konca mandata. Še zlasti, če bodo evropski prijatelji v prihodnjih dneh nezadovoljni s predlaganim proračunom. In v tem primeru je ljubljanski župan kljub obremenjenosti s sumi korupcije, zagotovo sposoben levici zagotoviti več glasov od premierke. In verjetno tudi več od predsednika računskega sodišča, ki mu, kot je videti, vstopanje na politično sceno ne gre najbolje od rok.

Premierki in županu prestolnice gre morda res za prevlado v stranki, a v resnici sta oba zgolj topovska hrana lutkarjev na levici, ki jih zanima zgolj, kako obdržati oblast. Po možnosti z nekom vodljivim ali z nekom, ki ga imajo v pesti, da se jim ne bi ponovno zgodil nekdo, kot je Pahor, ki je svoje vladanje hotel vzeti zares.

Iger že, kaj pa kruha?

In tu se skriva eden ključnih problemov v naši državi. Na levici namreč nimamo politika, ki bi jo poosebljal, predstavljal in vodil in to stanje se vleče že vsaj od odhoda Janeza Drnovška. Takrat je dokončno postala na milost in nemilost prepuščena stricem, najbolj izpostavljeni politiki pa so postali zgolj lutke v njihovih rokah. Potrošno blago, ki ga lahko pred vsakimi volitvami presipajo v novo embalažo. Kar se jim, pravzaprav nekoliko presenetljivo, velikokrat izide, a je za državo katastrofalno. Ker nas vodijo politiki, ki do oblasti niso prišli s svojimi sposobnostmi in ambicioznostjo ali, če hočete, častihlepnostjo, temveč jih je tja nastavil nekdo, ki seveda pričakuje, da so mu podložni. In tako državo dobijo v vodenje ljudje, ki sploh niso voditelji.

Najbolj presenetljivo pa je, da volivci sprejemajo to igro in se dajo vsakič znova prepričati, da je star obraz v novi pločevinki tisto pravo. In nato vsakič znova ugotavljajo, da so “vsi isti”, pri tem pa spregledajo, da so v ozadju dejansko ves čas isti strici, ki že pripravljajo embalažo za naslednje volitve. Dokler bo tako, je seveda iluzorno pričakovati drugačno, bolj spravljivo politiko, ki bi si želela premoščanja razlik.

Pri tem je vendarle zaslediti pomembno razliko med levico in desnico. Na slednji je namreč jasno bolj ali manj vse. Najmočnejši politični obraz, Janez Janša, je v resnici tudi najmočnejši igralec na desni. Naj nam je všeč ali ne, Janša je nedvomno prvo ime in tudi najbolj izpostavljen politik na desni, ki se vsaj v političnem smislu, ne skriva za nikomer. In tako tudi tisti, ki bi si želeli drugačne desnice, vemo, s kom se bo potrebno soočiti.

Foto: Wikipedia


15 KOMENTARJI

 1. Nič komentarjev doslej? Zanimivo. 😉

  A tudi jaz bom raje general po bitki. Sedanja vlada je prisegla ob ekonomskih kazalcih še vedno v prostem padcu. Ali jim je kaj uspelo narediti, bo bolj jasno čez nekaj let.

  Podobno kot je za Janševo vlado 2004-2008 sedaj bolj jasno, da ni bilo dobro, da so se toliko zadolževali. Tedaj sem bral komentarje, da je tedanja visoka rast bila nezdrava in umetno kratkoročno ustvarjena z na bazi velikih posojil povečanem povpraševanju ob veliki pospešitvi gradnje avtocestnega križa itd. Takrat je bilo težko oceniti, ali je pri kritiki šlo za tipično slovensko fovšijo ali zdrav razum. A sedaj so se izkazale za pravilne. Podobno bom glede kritik sedanje vlade raje počakal (na čas, ko bodo moje besede itak irelevantne). 😉

  Seveda me ne moti, da ne razmišljaš identično kot jaz. Tako me je piknila le ena besedica: “spravljivo”. Takoj me zgrabi apatija ob misli na nova neskončna premlevanja leta 1945, ko se nekaterim ne da dopovedati, da so njim storjene krivice manjše kot tiste Židom. No, upam, da si ti imel v mislih novejše nesporazume glede usmeritve države. 🙂

  In še glede PS. Torej je po tvoji oceni Alenka Bratušek boljša tehnokratka od Jankovića, a Janković uspešnejši zlati prinašalec na volitvah? In bo naslednji kongres PS pred naslednjimi volitvami? 😉

  • Igor Đukanović: “… Sedanja vlada je prisegla ob ekonomskih kazalcih še vedno v prostem padcu. Ali jim je kaj uspelo narediti, bo bolj jasno čez nekaj let.
   =================

   Kot prvo ni res, da je sedanja vlada prejela “štafetno palico” z državo v prostem padu. Janševa vlada je v manj kot letu dni svoje vladavine zmanjšala proračunski primanjklja z 2 milijard na cca 1,18 milijarde. Samo totalni slepec ali politikant lahko temu reče prosti pad. Janševa vlada tudi ni poviševala davkov, torej je dosegla pomemben preobrat in kazalo je vedno bolje, pribitki na 10 letne obveznice so se zmanjševali, vse do poročila KPK-ja za katerega je že jasno, da je bil načrtno dirigiran. Uspeh desne vlade ni bil v interesu slovenske postkomunistične udbomafijske levice. Podobno kot leta 1991, ko so levičarji prosili italijansko levico naj nikar ne priznajo Slovenije, ker bi s tem dali priznanje slovenski desni vladi. TO SO DEJSTVA!

   Igor Đukanović: “Podobno kot je za Janševo vlado 2004-2008 sedaj bolj jasno, da ni bilo dobro, da so se toliko zadolževali.”
   =============

   Ta laž se stalno ponavlja že od leta 2008 naprej:

   NI SE ZADOLŽEVALA JANŠEVA VLADA!

   Janševa vlada je javni dolg (za katerega je odgovorna) uspela v 4 letih zmanjšati z cca 28% BDP na cca 22% BDP. Merjeno v istih kriterijih kot vse do takrat.
   Res pa se je v tistem času zelo povečal bruto zunanji dolg (največ po zaslugi zadolževanja bank, ki so potem posojala naprej podjetjem in prebivalstvu).

   Me zanima kdo bi si takrat upal zaustaviti ta proces zadolževanja podjetij, IN KAKO? In kakšnih kritik bi bil deležen, če bi to res storil?

   Današnji minister za finance je bil takrat v NLB, in je dal v nekem poročilu mnenje (približno): “Da ima bančni sektor še lepe razvojne možnosti za rast posojil”. Skratka Čufer je takrat, ko se je najbolj zadolževalo videl možnost še večje možnosti rasti (in dobičkov bank) kreditiranja. Danes pa je minister za finance in naj bi reševal svoje napake. Malo morgen!

   A ne govorimo danes, kako banke ne kreditirajo podjetij in je tudi zato kriza. Če je bilo takrat preveč pa je sedaj premalo, koliko je prav in kdo o tem odloča, vlada zanesljivo ne, banke same morajo skrbeti, da so njena posojila zdrava. Guverner BS pa je spal “spanje pravičnega”.

   Za bančni sektor in posojila bank podjetjem je v prvi vrsti odgovorna Banka Slovenije in uprave bank. Na to dvoje pa vlada nima dosti vpliva. Kako naj bi vlada to omejevala, ali s komunističnim partijskim dekretom brez priziva.
   Banka Slovenije bi npr. lahko umaknila svoje depozite iz bank in s tem oslabila kreditno sposobnost bank, BS je edina imela pregled nad sistemom, vsaj imeti bi ga morala, pa niso nič naredili. Vsi moji sosedi so si takrat kupovali avtomobile in prenove stanovanj s krediti, ali naj bi to preprečevala vlada?
   To se lepo vidi danes, koliko vpliva ima vlada na bančni sektor, ko ne moremo dobiti podatkov kje vse se nahajajo slabi krediti in kdo vse si je sposojal. Še vedno kot vojna tajna, sedaj so k sreči tu tuji revizorji, pa kljub vsemu nisem prepričan, če nam bodo nalili čistega vina.

  • Igor Đukanović: “… Sedanja vlada je prisegla ob ekonomskih kazalcih še vedno v prostem padcu. Ali jim je kaj uspelo narediti, bo bolj jasno čez nekaj let.
   =================

   Aja še to sem hotel dodati. Bog nam pomagaj ne samo tega ne, da bi čakali še nekaj let kaj vse naj bi naredila ta vlada. Je že dosedaj jasno, da ni naredila ničesar dugega kot škodo. To je videti tudi iz tega:

   Proračun za leto 2013:
   Prihodki: 8,1 mlrd
   Odhodki: 9,6 mlrd
   Primanjkljaj: 1,5 mlrd

   Plan proračuna za leto 2014:
   Prihodki: 8,6 mlrd
   Odhodki: 9,6 mlrd
   Primanjkljaj: 1 mlrd

   Nič na strani ododkov niso naredili, samo stiskali bi nas z davki! Skrbijo za svoje volilce v javnem sektorju. V bistvu je to vladavina mafije, ki se trudi obdržati svoje privilegije na račun najrevnejših. Brezposelnim bodo celo dvignili zdravstveno zavarovanje za 128%.

   In Čufer se je upal celo izjaviti: “”Napovedali smo, da bomo dve tretjini privarčevali pri izdatkih, eno pa zbrali z davki. Toda ker je ta vlada bolj leva, se je na koncu izšlo bolj s “fifti-fifit” kot z dvema tretjinama in eno tretjino,”

   … kar je seveda čista LAŽ!!!

   Od finančnega ministra bi človek vsaj pri številkah pričakoval precizne izjave, ne pa zavajanja (LAGANJA),

   Naj torej odkrito pove, da ne more narediti nič drugega kot to kar mu ukažejo,…

   … ali pa …

   … naj pove, da se s tako politiko ne strinja in naj odstopi, ker ima itak zvezane roke.

   Čufer je bil izbran na “razprodaji”, pravzaprav ne izbran pač pa edini, ki je bil na voljo med “odpadki”.
   Samo dokazuje, da je človek brez hrbtenice, ki vztraja na tem mestu očitno zato ker so mu obljubili službo v NLB. Če je tak kader edino kar lahko ponudi levica, potem je bolje da se ne silijo k vladanju.

   • Meni se zdi rahlo nenavano, da si človek, ki je tako dobro informiran (in ugibam, da torej ima tudi nekaj izobrazbe), dovoli občasno tako zelo primitivno pogovarajti z menoj (citiram: “ki bi presegale umske sposobnosti”…).

 2. Berem: “Podobno kot je za Janševo vlado 2004-2008 sedaj bolj jasno, da ni bilo dobro, da so se toliko zadolževali.”

  Zakaj pa je bil stampedo zadolževanja pod Pahorjev vlado dober???
  😉

  • Pahorjeve vlade nisem komentiral, kar bi težko korektno storil. Leta 2009 sem se popolnoma nehal zanimati za politiko (po nekaj udarcih v stranki in še bolj pomembnih v zasebnem življenju), tako da res ne vem niti, o kako velikih zneskih govoriš, ne o tem, za kaj so bili uporabljeni.

   Bil sem pozoren le na zadnji dve vladi, ki sta obe obšli EU in si vsaka šli izposoditi na skoraj identičen način po dve milijardi v ZDA ter obe ostro obsodili druga drugo za neučinkovit način zadolževanja.

   • Igor Đukanović: “Pahorjeve vlade nisem komentiral, kar bi težko korektno storil.”
    ==============

    In to si “korektno” spregledal. Pahorjeva vlada je povečala javni dolg skoraj za 9 milijard v samo treh letih. Ti pa si leta 2008 “zaspal” in se leta 2011 “zbudil” in si “korektno” spregledal da se je vmes javni dolg povečal za 9 milijard ali povedano drgače, javni dolg se je v treh letih PODVOJIL.

 3. Naj priznam še nekaj. Z novo vlado sploh nisem nezadovoljen.

  A sem zelo nezadovoljen, da velikim in tudi nasilnim demonstracijam in nasilnemu oklepanju oblasti ni sledila revolucija. Upam, da tukaj beseda “revolucija” ne bo tebi šla tako v nos kot meni “spravljivo”. 😉

  Z revolucijo sem opozarjal na nujno globoko spremembo vrednot v družbi. Če je bilo treba v svoji mini državici oblast nasilno rušiti zaradi korupcije, bi pričakoval razcvet družbenih gibanj v smeri odgovornega aktivnega državljanstva, civilne družbe (pa ne v smislu pobijanja Ciganov), društev, ki bi prevzemala od države njene funkcije na področjih, kjer je država manj učinkovita (tako kot Karitas izriva bolj državni Rdeči križ)… Toliko samo na državni ravni.

  Raje sploh ne bi začel, koliko “Kanglerčkov” imamo v Mariboru itak še v skoraj vsaki pisarni in v vsaki obliki oblasti od šoferja, ki je glavni na avtobusu, do blagajničarke, brez katere ne moreš kupiti vozovnice.

 4. ok , od leta 2004-2008 namje šlo zelo dobro JJ je približno vedel kam gremo, pa se zgodi nasilna patria, ti pa praviš, da je takrat storjen prvinski greh. potem ko ga je bilo treba reševati smo dobili Pahorja, ki tri leta ni mignil s prstom, potem bi JJ in Šušteršič začela reševati, pa dobimo, s temi tvojimi revolucionarji še 2 leti ne migniti s prsti, in sedaj bomo dobili trojko ( za kar sem kar hvaležen, ker bo končno konec komunizma v SLO), in kriv bo jasno JJ.
  Sprevržena logika, 6letnega popolnega nedelovanja leve vlade, 6 let popolne nesposobne opravilnosti.niti enega koraka v pravo smer. tako nam bog pomagaj. to je moj pogled na gospodarstvo c SLO 🙂 pa brez zamere.

 5. Žarišče vseh problemov v Sloveniji je v Murglah doma.
  Ekspoziturna razgrajanja so po naročilu v Sloveniji izvajali tisti, ki so denar za svoje hudo vprašljive projekte dobivali iz ministrstva za kulturo.
  Ja, prav revolucijo potrebujemo!? Hudič bo nastal, ko se bodo uprli tisti, ki vse skupaj plačujejo. Kot začimba k revoluciji se za zraven najde vedno tudi kaj, kar z dodatkom k aromi zadiši po nacionalizmu.
  Prav za prav na vsake štiri leta sploh ne potrebujem demokratičnih volitev, ampak vseslovensko revolucijo. V parlamentu bodo vedno novi revolucionarni obrazi, Slovenija bo pa propadala.

 6. Evo to je lep primer destruktivnosti levičarjev.
  V najlepšo in najbogatejšo sosesko želijo nasleti romska naselja. 🙂

  http://www.france24.com/en/20131005-france-far-left-call-vote-paris-chic-neighbourhood-roma-camp?utm_content=buffer996f6&utm_source=buffer&utm_medium=twitter&utm_campaign=Buffer

  Napad na “grde” kapitaliste, vse samo, da bi bili čimprej vsi enaki v revščini.

  Edina rešitev, ne samo za Slovenijo, levičarje čimdalj stran od možnosti vladanja. Edini kar znajo je nabijat davke in jemat (krasti).

 7. Ampak v deželi, kjer je še zdrava pamet, lahko take ideje odpravijo s, citiram: “It’s amusing,” Claude Goasguen, deputy mayor of the 16th arrondissement, told AFP. “One can still talk nonsense.”

 8. Dober članek, toda pripomnil bi, da sedanja vlada žal nima nobenih zaslug, da so se razmere v državi umirile. Isti strici, ki so poskrbeli za ustoličenje sedanje vlade, skrbijo tudi za navidezno urejene razmere. Isti strici so pred dvema letoma taktično dvignili roke. Kakšna je bila njihova vloga lani, pa lahko sami uganete.

  Te ugotovitve so pravzaprav lahke in enostavne v primerjavi z resničnim reševanjem problemov v potrpežljivosti.

Comments are closed.