Žvižganje ministrici Novakovi v Bazovici

7

Vir prispevka in avdio zapis prireditve: Slomedia. …. Do nesprejemljivega incidenta je prišlo, ko sta napovedovalca najavila prisotnost ministrice Ljudmile Novak, ki jo je del publike, kot smo opazili verjetno v glavnem nekaterih organizacij iz Slovenije, ki so na bazovsko gmajno prispele z avtobusi, dvakrat glasno izžvižgal. Isti del publike je nato vneto ploskal in prekinil slavnostnega govornika Igorja Komela, ko je svoj govor začel med drugim tudi z “Dragi tovariši in tovarišice”. Ideološko žvižganje in ploskanje, torej, ki sta s proslavo imela bolj malo skupnega, kot je povedal tudi Milan Pahor, ki se je vrnil k mikrofonu izrecno zato, da bi prisotne pozval, naj spoštujejo različno misleče in naj ne pozabijo, da smo konec koncev na proslavi v spomin na bazoviške junake. …..

Na incident se je odzval Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu s sporočilom za javnost. Na spletni strnai USZS je objavljen tudi govor ministrice Ljudmile Novak.

Svet slovenskih organizacij pa je v zvezi z izgredi izdal naslednjo izjavo za javnost, ki jo objavljamo v celoti:

SSO izreka ministrici Ljudmili Novak in generalnemu konzulu v Trstu Dimitriju Ruplu solidarnost v zvezi z vse obsodbe vrednimi izgredi, ki so se dogodili pred bazoviškim spomenikom na dan vsakoletne skupne proslave. Posebej ministrica Novakova, ki je zastopala s častno stražo vso slovensko vlado, je bila tarča tipično fašističnega kričanja, psovanja in žvižgovanja in to s strani večje skupine zastavonošev, ki so v glavnem prišli sem iz onkraj državne meje.

SSO se zahvaljuje ministrici Ljudmili Novak za vsestransko konstruktiven govor, ki ga je imela na proslavi, govor poln vere v bodočnost in obsodbe fašističnega režima, ki se je dvajset let izživljal nad Slovenci v Italiji.

Ti grobi v naprej pripravljeni napadi s strani večje skupine agitatorjev niso bili uperjeni samo proti slovenski vladi in slovenski državi sami, ampak proti vsem demokratičnim Slovencem, kjerkoli živimo, delamo in ustvarjamo.

SSO obžaluje tudi, da je večji del proslave potekal bolj v politikantskem stilu raznih napisanih sloganov in so nekateri govorci, oz. govorniki zamejski prostor pred spomenikom štirim junakom zamenjali s kakšnim krajevnim shodom predvolilnega značaja.

SSO končno obžaluje, da se je vse to zgodilo na kraju, ki je nam Primorcem svetel kraj, kraj trpljenja in upanja v našo svetlejšo bodočnost. Tovrstni izgredi so dejansko oskrunili svetost kraja, ki je kraj spomina na štiri junake, ki so leta 1930 padli za ideal slovenstva in demokratičnih vrednot, ki nam morejo vsem biti visoko nad vsakim politikantstvom in pritlehno volivno ideološko propagando.

Svet slovenskih organizacij

Trst, 10. septembra 2012

 


7 KOMENTARJI

  1. Žvižgali so duhovi tistih morilcev, ki so ustrelili bazoviške žrtve. Iz dneva v dan, iz trenutka v trenutek se kopičijo dokazi, da so vsi totalitarizmi isti (komuinizem je med hujšiki). Aktualna Slovenija je nekaj naravnost strašljivega. Odkar je Janša na oblasti, se tresejo gore in doline in vsak trenutek pričakujem, da se bo pričelo z razobešanjem črnih zastav. Govora ge. Ljudmile Novak nisem še prebral (slišal), toda iz novinarskih poročil je razvidno, da je del publike žvižgal že samemu pojavljanju predsednice NSi. Groza nad grozami! Se ‘del publike’, ki pa ga več kot očitno lahko imamo za reprezentativni vzorec polovice slovenskega naroda oziroma (bolje) prebivalstva, sploh zaveda, kaj počne? Če ne bi bili obkroženi z mednarodno skupnostjo, bi se klanje nadaljevalo. To je povsem jasno. Toda resnice ne more nihče več ustaviti. In prav je tako. Ko bo napisana resnična slovenska zgodovina, bo naše skupno življenje zasijalo v drugačni luči, saj bodo čisto vse stvari dobile drugačen pomen kot smo ga navajeni. Seveda ne bomo zaživeli v Indiji Koromandiji, problemi bodo ostali. Toda vedeli bomo, kaj je dobro in kaj slabo. Vedeli bomo, kateri problemi so res problemi. Zdaj pri nas vlada velika zmeda, prava Zmeda, toda – optimistično si priznajmo – megla se vtrajno razkajuje. Tomaž Akvinski je dejal, da je glavni dokaz Boga to, da svet sploh gre naprej. Z drugimi besedami: med nami so tudi dobri ljudje. Nikakor niso vsi (politiki) isti. Naša naloga je, da jih prepoznamo in jim sledimo.

  2. Že po obnašanju sodeč se vidi, da med komunisti in fašisti ni kakšne velike razlike.
    Zelo dobro je vedeti, da imajo komunisti in fašisti veliko več skupnih vrednot in iluzij kot kdorkoli drug 8 kolektivizem, država se vtika v posameznika, veliki davki, velika birokracija, kult osebnosti, enoumna množica, avtokracija, monopol, centralno planiranje, korporativizem, pranje možganov množicam). Zelo dobro je vedeti, da so leta 1939 v koaliciji napadli demokratično Evropo in začeli WW2 in jo skupaj vodili dobri 2 leti (SZ je obilno zalagala Hitlerjevo Nemčijo z žitom, nafto in orožjem), vir http://www.youtube.com/watch?v=9XHu9CX0y9A

    In da skupaj zanikajo marsikatero normalno, demokratično in desničarsko vrednoto ( podjetnost, individualnost, poštenost, ustvarjalnost, pluralnost mišljenja, dialog). Hkrati pa pozabljajo, da so TIGROVCE najprej pobijali fašisti ( ker so bili pripadniki neitalijanskega naroda), kasneje pa tudi komunisti ( ker so bili tigrovci narodnozavedni, meščanski, intelektualni elementi in zato so bili v nasprotju z internacional-socialistično revolucijo in s svojo odporniško akcijo so bili konkurenca komunistom.

  3. Verjetno ta vecja skupina motilcev, ki je prisla z druge strani, torej iz Slovenije, sploh ni vedela o cemu se gre. Studentje oziroma kaki inteligentni ljudje gotovo niso bili. Verjetno kaksna prekrokana, klosarska brezposelna raja, ki gre povsod, ce ji ponudis denar. Tem podrepnikom je bilo tudi vseeno, o cem se je slo na tej proslavi. Tudi njihovi primitivni, neuki placniki so se lahko enkrat zmotili in pomesali pobite domobrance (od partizanov), s pobitimi antifasisticnimi Slovenci Italiji leta 1930, ko so slisali da bo to proslavo odprla Ludmila Novak. Predvidevam, da ta placana banda tudi v bodoce ne bo dala miru. Dobro bi jih bilo vsakokrat posneti na video in objaviti v medijih. Ce bi enega izmed jih podkupili bi kmalu izvedeli, kdo jih je poslal…

    • Mene pa zanima, od kje se daje denar zanje? Ali iz tistih sredstev, ki so se desetletja kradla in ki jih je Udba deponirala kdove kje? Kdo bo enkrat začel odkrivati te svinjarije?

  4. Kaj sploh počne ZZB na taki prireditvi? Predsednik ZZB Stanovnik in predsednik SD Lukšič TIGR-ovce tako ali tako zmerjata s teroristi…

Comments are closed.