I. Žajdela, Družina: Med pastoralo in antikulturo

0

Nekatera javna občila gojijo antikulturo slabšalnih prikazov duhovnikov in s tem Cerkve na Slovenskem.

»Brez odgovornih župljanov bi ne mogli shajati ne na pastoralnem ne na materialnem področju, ker so župnije tako razpršene, saj poleg sedmih župnijskih cerkva oskrbujemo še enajst podružničnih, kjer se ljudje tudi zbirajo k molitvi in občasno tudi pri maši. Ampak cerkljanski ljudje so dobri in odgovorni ljudje, zato z veseljem oskrbujem vse te župnije in sem hvaležen vsem, ki z veseljem in vero sodelujejo pri našem župnijskem življenju.« Tako mi je o svojem težkem duhovniškem delu povedal cerkljanski župnik Zoran Zornik. Zakaj težkem? Ker pripravljam reportažo o župnijah, ki jih upravlja, sem se o tem lahko v živo prepričal, ko sem ga obiskal. Nakazal mi je, da me bo zaradi pomanjkanja časa lahko sprejel le enkrat, zato sva morala izkoristiti tisti dan. Tudi zaradi tega sem nekaj dni pred nameravanim obiskom skrbno spremljal vremensko napoved, da bi bilo tisti dan vreme lepo, saj sem vedel, da naju čaka zahtevno terensko delo.

Do letos je poleg matične župnije Cerkno upravljal še štiri okoliške, Novake, Otalež, Jagršče in Šebrelje; od letos pa še dve, Ravne in Bukovo. Sedem župnij torej. Kako mu to uspeva, kako to zmore? Ko sva se zaradi fotografiranja vozila do vsake župnijske cerkve in obiskala tudi nekatere ljudi, ki bodo sodelovali v reportaži, sva za to porabila štiri ure in pol. Od tega je bilo samo vožnje za dve uri in pol. Toda te vožnje je bilo le malo po ravni cesti, večinoma je vijugala na strma pobočja in se spuščala v doline. Po večinoma ozkem cestišču moraš biti zelo pozoren zaradi nepreglednih ovinkov, ponekod pa je tudi makadam. Imela sva lepo vreme. Župnik mi je pripovedoval, kako je, ko pozimi v noči na nedeljo zapade sneg ali celo sneži. Takrat je včasih precej na trnih, ali mu bo uspelo priti pravočasno na cilj, do začetka maše.

V Šebreljah, Otaležu in Novakih je približno sto nedeljnikov, v preostalih treh župnijah pa nekaj manj. V Novakih in Šebreljah je verouk tudi za nižje razrede. Kakor v Cerknem so tudi po vseh teh župnijah dejavni župnijski pastoralni in gospodarski sveti. Enkrat letno pripravijo skupno srečanje vseh pastoralnih svetov, sicer pa se srečujejo z vsakim posebej še med letom.

»Najbolj ‘napete’ so prav gotovo nedelje, saj imava s kaplanom Gašperjem Lipuščkom v nedeljskem dopoldnevu vsak tri maše, med njimi pa vsak prevozi v povprečju okrog 50 kilometrov hribovitih poti,« je opisal nedeljske maše. V tem pastoralnem letu jima pomaga tudi laik Jure, ki je sprejel službo mašnega pomočnika in na eni od župnij opravi besedno bogoslužje. Med tednom so maše skoraj vsak dan v Cerknem, skoraj vsaka soupravljana župnija pa ima tudi eno delavniško mašo, obenem pa poskrbijo, da je tam, kjer je maša, tudi priložnost za molitev pred Najsvetejšim in priložnost za spoved ali pogovor. Vsa pastoralna srečanja so v glavnem v župnijskem domu v Cerknem. Verouk je vedno v času med končanim šolskim poukom in odhodom avtobusov, saj je večina veroučencev vozačev. Verouk poleg župnika in kaplana poučujejo katehistinji in katehet.

Več: Družina