I. Štuhec, Družina: Prekomanda*

10

Slovenski politični prostor se po evropskih volitvah na novo po starem prerazporeja.

V komentarju po padcu Bratuškove vlade sem zapisal: »Strici bodo povezali Bratuškovi zveste člane stranke s Šoltesom, po možnosti pridobili gospoda Cerarja ali Potočnika kot kandidata za premiera in v novo poizkušali z ’novimi’ obrazi prevzeti oblast«. In natanko ta proces se je začel. Ker za slovensko levico Evropa ne šteje nič, za Evropo pa ona več kot nič, so evropske volitve uporabili za testiranje političnega prostora. Zdaj vedo, kdo ima težo in kdo je za na smetišče politične zgodovine. Evropske volitve so bile kot »obuka« v jugoslovanski vojski, sedaj se gre v prekomando. Ta je za ene Gevgelija za druge Beograd. Lukšič, Virant, Mencinger, Radičeva, Kacin in še kakšen so potegnili kratko z dolgim nosom. Očitno je pri SD samo Lukšič verjel vase in v svojo politično teorijo, ki je v njegovem mandatu bila ena sama zmeda samovšečnega čistunstva nasprotujočih si stališč. Drugi so bolj ali manj vedeli, kaj ga čaka, zato so prek Dela že nekaj časa pripravljali Židana za menjavo. Če bosta Židan in Erjavec povezala svoji stranki, bomo dobili nekakšen koktajl udbovsko-partijskih privilegirancev z mlajšo generacijo socialno orientiranih premožnežev, ki tolčejo čez liberalni kapitalizem, sami pa so kralji na Betajnovi. Ta povezava pa je tudi evropsko zanimiva, saj bosta tako Fajonova in Vajgl skupaj pristala med socialisti. Ti pa so znani po tem, da govorijo o delavcih, v ozadju pa kujejo kapital.

Naslednja prekomanda se dogaja na liniji Bratušek–Šoltes. Potrebujeta drug drugega. Prva s tem dobi vsaj eno, čeprav prvo in edino linijo proti Bruslju, drugi pa doma zaledje, brez katerega ga pač nihče ne more resno vzeti v nekaj stočlanskem parlamentu. Seveda pa je to zaledje krhko, glede na to, da gredo na volitve obrazi, ki so v enem samem letu dokazali, da znajo državo zafurati po dveh tirih: s finančnim zadolževanjem in s strankarsko-političnim presedlanjem. Res oboje terja, da se naučijo ABecede. Zavezništvo gotovo ni stranka za zavezništvo z Natom in EU, ampak koklja za vse, ki iščejo kraj za svojo novo prekomando.

Tako nekako se urejajo vrste po evropskih eksperimentalnih volitvah za naskok na oblast doma, kjer je edino dosegljiva – med Slovenci, ki vsak dan bolj izgubljajo zavedanje o tem, kaj politika je in kaj bi morala biti.

* Prekomanda je v jugoslovanski vojski pomenila, da si bil po treh mesecih uvajanja (obuke) v vojaške veščine premeščen v drugo vojašnico. Premeščali so starešine. Če si imel pravega strica, pa tudi oni.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Ali je vse, kar zmorejo desni politični ideologi, šimfanje čez leve. Levi politiki mene namreč sploh ne zanimajo.

  Ali je v gornjem članku vsaj en stavek, ki bi pripomogel k večji kvaliteti na desnici? Jaz ga ne vidim.

  Letos prvič razmišljam, ali se ima volitev sploh smisel udeleževati.

   • Brez skrbi, tisto sramežljivo namigovanje na NSi in arhive sem že našel. Ampak kdaj je o “naših” Družina objavila tak komentar, kot je ta zgoraj o “njihovih”?

    • Zakaj bi pa morala?

     Ali je Mladina kdaj objavila tako sovražen komentar o levakih, kot npr. o Janši?

     Ne.

     Za take stvari lahko pogledaš leve medije.

     • je, ko je janša pisal za Mladino!!! Kar v miru še nekaj let opravljal potrebo v Pampers, resnim temam pa se boš posvetil ko boš zavihtel na školjko

 2. S tako enostranskimi komentarji si Družina dela zelo slabo uslugo. Če že meni, da je komentiranje dnevne politike njeno poslanstvo.

Comments are closed.