I. Stanič, Dmokracija: Kamničani, zaščitite svojega poeta Franceta Balantiča!

1

Internet mi znova ponuja v branje delček naše »temne strani meseca«. Gre za načrtno preigravanje pri spreminjanju in ponovnem vračanju imena knjižnice v Kamniku. Gre za neustavljivo manipuliranje in zlorabo človeka, ki je moral biti ves povojni čas ne le zamolčan in zapostavljen, marveč v javnosti tudi prepovedan. In to se dogaja še danes. (Upam, da spletno poročanje ni neresnično oziroma zavajajoče.)

Najprej je večina kamniških svetnikov sprejela sklep o spremembi imena. Prvotno ime Knjižnica Kamnik so preimenovali v Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Nekaj časa je bilo vse lepo in prav. Potem se je začelo. Varuhi partizanskih vrednot so izvedli pravi juriš, ki še traja. Novo umeščeno ime France Balantič jim ne da spati. V času ko, naši »vojščaki« na vso moč oznanjajo napredne in domoljubne parole, bi lahko vsaj v tem primeru presegli staro ideološko delitev in nasprotja. Pričakovati je bilo, da bodo s trezno presojo podprli v tujini znanega in cenjenega pesnika, ki je po mnenju velikega dela kamniških občanov in mnogih priznanih slovenskih umetnikov, vreden javnega imena v naslovu kamniške knjižnice. Tudi v Društvu slovenskih pisateljev so enotni: France Balantič je velik slovenski pesnik, zato si zasluži, da je po njem imenovana knjižnica.

V politično igro je zdrsnil tudi kamniški župan. Ustrašil se je in se vdal pritisku novinarja portala info. kamnik. Navedel je kup smešnih razlogov za ponovno preimenovanje knjižnice. Obesil se je na premajhno obveščenost občanov o preimenovanju knjižnice. Na dan je prišel tudi z izjavo, da mnogi ljudje, ki želijo v naslovu dodano ime, do včeraj še vedeli niso za ime Balantič. Namreč, tisti župan, ki pesnika, svojega rojaka, odstranjuje iz javnega kulturnega življenja, ni vreden nobenega volilnega glasu.

V krogih revolucionarnih levičarjev je občasno slišati tudi raznovrstne žaljivke. Njihov boj za oblast in čast je mogoče prepoznati tudi z njihovimi neprimernimi označbami in napisi, kot na primer: »Domobranska« knjižnica Kamnik. Je to njihov največji domet znanja in poštenega sodelovanja? Kam vse to pelje, jih ne zanima.

Več lahko preberete na demokracija.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Res je, kar ste napisali, gospod Stanič, o boju, ki se bije med pokončnimi čuvaji “tekovin revolucije” in svetlih butalskih tradicij in zapisano besedo zamolčanega pesnika. Težka je in kruta ta bitka, z bridko sabljo nevednosti in zagovednosti je treba mahati in mahati…Dokler se roka ne utrudi. Um se je že davno.
    Malce vas moram vendarle popraviti:
    1. Župan se je res ustrašil- a ne novinarja, ampak pisuna, ki sta ga etika in morala vedno raje opazovali le od daleč (pismenost tudi).
    2. Žalitve tipa “domobranska” knjižnica in knjižnica “Franca domobranca”(da, prav ste prebrali)pa niso največji domet takih pisunov, ampak njihov edini domet. Pred njimi bomo znali zaščititi Balantiča in vsako drugo umetniško dušo in besedo, po katerih bo kdo pljuval.Potem bo prišlo na vrsto opravičilo.Za vsako žaljivko posebej.

Comments are closed.