I. Puc, Reporter: Zakaj Alenka Bratušek v resnici tako strastno komisari po Cerkvi

33

Predsednica vlade Alenka Bratušek pri papežu Frančišku leta 2013. Leto pozneje je sledila njena jezna pošta Vatikanu, v kateri je zatožila predsednika Slovenske škofovske konference škofa Andreja Glavana.

Kaj ima nekdanja premierka Alenka Bratušek s slovensko Rimskokatoliško cerkvijo (oziroma proti njej)? Gre za družinske razloge, travme morda, ali pa je še vedno aktiven svetovalec, ki ji je pomagal, da se je s svojim Zavezništvom za las zrinila v državni zbor in nato celo kandidirala za evropsko komisarko s prav tako skrivnostno podporo predsednika Evropske komisije? Naj spomnimo, pred zadnjimi volitvami je v Vatikanu z odmevnim pismom zatožila predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK), ker je dejal, da bo sodba v zadeva Patria propadla. Ko smo poizvedovali pri nunciju o usodi njene pošte, nam je odvrnil: »Apostolska nunciatura ne ve, po katerem diplomatskem kanalu naj bi gospa Alenka Bratušek poslala v Vatikan pismo, o katerem govorite. Zato tudi nunciatura ne pozna nadaljnjega razvoja te iniciative.«

Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov bi zdaj od državnega zbora rado doseglo razpis posvetovalnega referenduma o postopkih denacionalizacije. Posvetovalni referendum, ker je ostalo nerešenih le še pol odstotka denacionalizacijskih zahtevkov, je seveda skrajno bizaren. Ne nazadnje bi zahteval le tri ali štiri milijone evrov proračunskega denarja.

Več: Reporter

33 KOMENTARJI

 1. Ko je prišel na drugo stran, v Gadársko deželo, sta mu iz grobov prišla nasproti dva obsedenca. Bila sta tako divja, da nihče ni mogel mimo po tisti poti. Zavpila sta in rekla: »Kaj imava s teboj, Božji Sin? Ali si nas prišel sèm pred časom mučit?« 30 Daleč od njiju pa se je pasla velika čreda svinj. Demoni so ga prosili: »Če nas hočeš izgnati, nas pošlji v čredo svinj!« Rekel jim je: »Pojdite!« Šli so torej ven in vstopili v svinje. In glej, vsa čreda svinj je planila po bregu v jezero in v vodi poginila. Pastirji pa so zbežali, odšli v mesto in sporočili vse, tudi o obsedencih. Vse mesto je šlo Jezusu naproti. In ko so ga zagledali, so ga prosili, naj odide iz njihovih krajev. (Mt 8, 28-34)

  In On je šel iz njihovih krajev in jih prepustil demonom. Vsaka podobnost s Slovenijo je čisto namerna.

 2. RKC ni moralna avtoriteta Slovencev.
  Slovenija je v globoki moralni krizi, RKC pa v glavnem stoka ali molči.
  Boji se opravljati poslanstvo, ki ji je dano.
  Plaho se uklanja diktatu ki ga izvaja oblast in ji preprečuje izvajati moralno poslanstvo.
  To ni dano samo po sebi, očitno ne. Za poslanstvo se je potrebno boriti in si izboriti mesto moralnega razsodnika v narodu.
  Za to pa moraš biti čist.
  RKC ima ogromno navlake, ki ji prperečuje odločnejše ukrepanje.
  Opozorim pa naj na največji madež, ki ga RKC nikakor ne zna sprati in se očistiti.
  To je finančni propade Mariborske nadškofije.
  Za očiščenje mora RKC predstaviti belo knjigo in v njej do potanskosti prikazati vse, kar se je pri finančnem polomu dogajalo.
  Do danes RKC ni ustrezno pojasnila finančni propad in s tem omogoča vrsto govoric, klevet, podtikanj in navadnih čenč, ki jo bremenijo mnogo bolj, kot je v resnici velika polomija.
  Nekako mučeniško prenaša vse klevete in nima nikakršne moči, da bi se vsaj malo branila pred napadi.
  Sem le bežni opazovalec poloma pa vendar vidim, da se RKC in njenim vrhovnim predstavnikom dela velika krivica in da se slovenska oblast z njimi poigrava kot z malimi tolovajčki, ki jih našeška po ritki, kadar niso dovolj poslušni.
  V Sloveniji ni demokracije in v nedemokratičnem okolju so vse dejavnosti podvržene centru, ki usmerja vse življnje v državi. Nič se ne zgodi slučajno, nič spontano, vse je pod kontrolo in vse načrtovano.
  Ko sledimo najrazličnejšim dogodkom in iščemo vzroke, vedno naletimo na neko zakonitost, ki je pogojevala dogodku.
  Tudi finančni polom Mariborske nadškofije ni bil slučajen, temveč načrtovan.Ali se tega RKC zaveda, ali je, je drugo vprašanje. Dejstvo je, da je finančni sistem v Sloveniji popolnoma v rokah udbomafije in niti najmanjša finančna transakcija se ne more zgoditi, da je ne bi ta mafija zabeležila ali je celo usmerjala.
  Koliko je bila RKC spletena s to mafijo je vprašanje? Kdo je pri tem sodeloval? Kdo je pri tem potegnil profit?
  To so vprašanja, na katera RKC mora odgovoriti in tudi lahko, saj je zanesljivo do potankosti analizirala celotno polomijo in je pri tem morala priti do popolnih podatkov.
  Vprašanje je, zakaj se otepa javni predstavitvi polomije iz katere bo jasno razvodno, kolikšen je dejanski dolg, ki bremeni državljane in se bo izkazalo,da je mnogo manjši od tistega, kar kroži naokoli in s čemer nasprotniki napadajo RKC.
  Pojasniti je potrebno zakaj je do poloma prišlo. Kakšne so bile osnove.
  RKC je iz denacionalizacijskih postopkov dobila mnogo finannih sredstev, kar je bilo osnova za ustanovitev finančnih skladov. Denacionalizacija je normalen proces odškodovanja nacionalizirancev in je nujni pogoj za vzpostavitev normalnih razmer v družbi po prehodu iz partijske diktature v demokracijo. Pa naj komunisti še tako bevskajo. Sami so plenili ljudi in RKC in država je dolžna popraviti njihove lumparije.
  Žal RKC ni bila sposobna ne pripravljena na tako velik izziv in se je lotila finančnih transakcij zelo šarlatansko in kar je usodno, pomoč je iskala v glavnem pri tistih, ki so komaj čakali, da jo oropajo. To lahko primerjamo s slučajem, ko kura išče pri lisici pomoč in nasvete.
  Prav ta element RKC skriva in prkriva, s tem pa dopušča,da jo nasprotniki še bolj brutalno napadajo in ji jemljejo kredibilnost.
  Žal se za prikrivanjem skrivajo visoki dostojanstveniki, ki so v dobri veri poolastili svoje podrejene, da gospodarijo u denarjem in resici na ljubo je potrebno priznati,da bi v primeru uspeha RKC postala finančno dokaj samostojna, da bi sanirala zradi pomanjkanja sredstev mnoge cerkvene objekte, pridobila pa bi tudi prostore za svojo dejavnost. Del sredstev je bilo namenjeno tudi za posvetno gospodarsko dejavnost, kar za RKC ni nič nenavadnega. Pogljemo si samo sosedno Avstrijo v kateri je RKC kar pomemben gospodaeski dejavnik in tudi velik zaposlovalec.
  Žal se RKC zadovoljuje z dejstvom, da je obsojeno žrtveno jagnje g. Kraševec, ki je dejansko obsojen za dejanje, ki ga ni storil in ki s polomijo Mariborske nadškofije nima popolnoma nič.
  Upam, da dostojanstveniki RKC to vedo, žalostno pa je, da ne storijo nič, da bi razjasnili sodno zmoto.
  Obstaja tuidi vprašanje, kolko se je RKC in kolko so se cerkveni dostojanstveniki okoristili in izvlekli finančnih sredstev iz polomije? Zatrdim lahko, da nič. To je največja žalost pri vsej polomiji.
  Ta je bila takodobro in učinkovito načrtovana, da je od vseg skupak RKC ostla le velika sramota, da je praktično ob ves dear, ki ga je dobila kot denacionalizacijska upravičenka,da je povzrčila finančno luknjo in ob prihranke spravila marsikaterega svoje vernika.Pri tem pa ni pridobila popolnoma nič.
  Na koncu pa je potrebno priznati, da je pri finančnih tarsnakcija prihajalo tudi do kriminala.Parv gotovo. Tudi to je bilo med analiziranjem polomije zanesljivo ugotovljeno.Zanesljivo se ve, kdo se je pri tem okoristil in kolkšne so te kristi.
  pošteno bi bilo, da se tudi to obelodani in pozove storilce, da prostovoljno vrnejo ukradeno.
  Ko bo vse navedeno opravljeno, lahko RKC postane moralna avtoriteta v Sloveniji. Dokazala bo,kako je potrebno moralno obravnavati lumparije, ki se v Sloveniji dogajajo in ki so Slovenijo potisnile na rep držav EU.

 3. Spomnim se, da so iz Slovenske škofovske konference pred volitvami 13. julija 2014 z nepotrebnimi izjavami Alenki Bratušek dali priložnosti za provokacije in določeni skupini volilcev všečno nastopanje v javnosti, s čimer so ji zagotovili ravno pravo število glasov, da je presegla prag za uvrstitev v Državni zbor.

  To so bile naslovnice en teden pred volitvami:
  http://www.24ur.com/novice/slovenija/zaradi-besed-cerkvenega-dostojanstvenika-bratuskova-pise-papezu.html

 4. Z olajšanjem berem zgornje tri komentarje o Alenki. Ni nobena skrivnost, da sem član Zavezništva. In še manj je skrivnost, da na slovenskem spletu o njej ne moreš najti negativnega komentarja, ki ni primitiven: babura, šivilja… S takšnimi se seveda ni moč vsebinsko pogovarjati.

  Tudi v debato pod zgornji post se ni povsod enako lahko spustiti. Po katerih kanalih je pošta potovala v Vatikan? Zanimivo. Vemo, po katerih kanalih je potekalo kleptokratsko “sodelovanje” med levico in desnico. Bavčar, s člansko izkaznico leve stranke in osebnim vabilom desnega premierja se je pogovarjal o denarju, pri čemer je denarna enota bila milijarda. Podobno Šrot – hkrati na obeh straneh, oziroma po potrebi zdaj na eni zdaj na drugi. Spet gromozanski denarji. A ne. Bolj je zanimivo zvedeti, kako je lahko predsednica vlade katoliške države dobila vabilo priti na obisk v Vatikan k papežu, ki je na Kubo šel sam. Priznam, da teh podatkov nimam in tudi Alenke ne nameravam vprašati.

  A vam z veseljem pojasnim par stvari o referendumu. Priznam, da pri referendumu v prvi vrsti tarča sploh ni Cerkev pač pa stranka z uradno identičnim programom, kot ga imamo v Zavezništvu. Predlagano tehnično spremembico zakonodaje bi naš bivši poslanec Möderndorfer komot sam vložil v parlamentarno proceduro. Zakaj ni? Morda pa SMC vendarne ni stranka levega centra, tako kot se s programom predstavlja, pač pa desnega centra. Če bi namreč v stranki razmišljali podobno kot volivci levih strank, bi s številom poslancev, ki jih imajo v parlamentu zlahka našli (načelno ali nenačelno ali tretjenačelno) podporo drugih strank za takšno zelo koristno spremembo zakonodaje.

  Mariborske gozdove je na srečo pred prodajo ob kooperativnosti nadškofije rešila država. Ali bomo čez pet ponovno enako trepetali za gozdove ljubljanske nadškofije? In za naše turistične bisere? Ne. Ne pride v poštev, da se trži kopanje v Bohinju. Naj se raje otroci tam kopajo zastonj; tržili bomo raje sladoled in za starše pivo. Če pa pade zadeva v roke tujcem, ni nujno, da bo trženje v skladu z našo miselnostjo. Zato naj te bisere obdrži država, da ne gredo tujcem, ko bo v stečaj šla ljubljanska nadškofija. A da ne bo? Ja, kaj pa ste v Cerkvi na Slovenskem naredili po polomu mariborske nadškofije, da se isto ne bi ponavljalo drugod? Jaz nisem ničesar opazil.

  Opazil sem le komentar, da ste imeli več premoženja kot dolgov, a ste vseeno šli v stečaj, ker vam banke niso hotele dati posojil. Torej natanko enaka zgodba kot s Slovenijo, ko jo je še vodila vi-dont-nid-mani-džast-tajm Alenka. Ki je znala reči ne, ko je obrestna mera bila izsiljevalska. Ali ko so bili pogoji tako izsiljevalski, da jih tudi Janša ne bi sprejel. A se po drugi strani znala čez čas pogoditi z ameriškimi viri za ustrezno obrestno mero. In nismo poslali bank v stečaj. In smo obdržali v svoji lasti kopico pri teh bankah prezadolženih podjetij, ki so po naših ocenah (ne pa še na trgu) vredna krepko več od posojil, ki smo jih za njihovo sanacijo najeli.
  Zato ekonomsko vseeno bolj zaupam državi.
  Igor Đukanović

  • Igor MB, svetujem ti, da greš pogledat na Bled. Na blejski otok. Morda poznaš stanje tam do pred okoli 10 leti, ko je za otok še skrbela država. In ga boš lahko primerjal s tem, kako je zdaj. Kako je z Marijino romarsko cerkvijo na otoku, kako s spremljajočimi stavbami ( nekdanja proštija, mežnarija ipd.) Potem si oglej še župnijsko cerkev sv. Martina ( tisto neogotsko z visokim zvonikom, pod gradom), pa poleg župnišča še okolne objekte, ki so bili župniji z denacionalizacijo vrnjeni.

   In boš moral priznati, da je stanje kot noč in dan. Da se brez neke znatne zadolženostižupnije za objekte in okolico zgledno skrbi ( za razliko od države prej). Tudi v strokovnem smislu varovanja kulturne dediščine. Blejski župnik Ferkolj je pa nedavno nazaj dobil najvišje državno priznanje za skrb za kulturno dediščino, Steletovo priznanje. Poznavalci trdijo tudi, da je eden najboljših “turističnih delavcev” v državi.

   Ergo – na ta način so odveč strahovi, v katere roke bo šlo slovensko premoženje, češ da ga bo Cerkev tako ali tako zakockala. Naj te ne bo strah za cerkvene gozdove na Pokljuki ali okoli Gornjega grada zaradi privatnega upravljanja. Edini upravičen strah je pred propadom smreke zaradi lubadarja. Ampak v vsakem primeru teh gozdov ne bo treba prodajati. ( Glede obale Bohinjskega jezera bi se pa celo strinjal s tabo – naj ostane javno dobro, zavarovano z zakonom TNPja.)

  • Tarča je Moederndorfer?! Jao, kakšen udarec! Najbrž okrog hodi kar z obvezano glavo.
   Ali nas tudi Zavezništvo ima za take idiote kot nas ima Igor?
   On bi uvedel prisilni odkup vnaprej, a priori, da ne bi bilo kaj narobe.
   O kakšnem reševanju je tu beseda? Država ima že tako predkupno pravico. Država rešila gozdove?! Bilo bi smešno, če ne bi bilo strupeno.
   Vse samo za žalitev Cerkve. In to kar na Časniku. Sploh nima kančka obzirnosti in sramu, ta gospod Igor iz Zavezništva.
   IF, z ureditvijo Bleda pa nisem najbolj srečen. Tista cerkvica je sedaj neka turistična znamenitost, ni pa več cerkev. In vsi to podpihujejo. Cel otok je uzurpiran za turizem, prebivalci Bleda so praktično izgnani z otoka.

   • Obratno, cerkev na otoku je spet bolj cerkev. Otok upravlja lokalna župnijska družba sv. Martina. Od tistih, ki vstopajo v cerkev se zahteva, da se obnašajo primerno in ne da skačejo okoli v kopalkah in se obešajo za zvon, kot da bi šlo za tarzane v džungli. Nekajkrat letno je na otoku sv. maša.

    Pletnarji delajo težavo, ker nočejo pristati na to, da bi obiskovalec na otoku lahko ostal več kot 45 minut in nočejo dovolit župniku, da bi sam s svojim električnim čolnom lahko vodil take zainteresirane. Ponudba na otoku ni več luksuz restavracija, ampak mirna kavarna, katere poudarek ponudbe je na raznih vrstah domačih potic. V stavbi poleg je prijeten muzej, ki ni muzej primerjalne zgodovine verstev ( kot so nekoč provokativno načrtovali LDSovi politiki).

    Mislim, da je lepo zdaj na otoku. ( Za sv.Blaža bo naslednja maša, včasih se takrat težko prebijejo na otok, če je delno voda, delno led). Pletnarji so pa dragi, gotovo, ni to za vsak žep. Obstaja možnost, da sam najameš čoln in odveslaš na otok. Ali oddrsaš, če je zamrznjeno in dovolj debel led.

    • To s pletnarji je norost in ne vem kako to župan dopušča.
     Vzamem nazaj. 🙂 V resnici, že dolgo nisem bil na otočku.

   • Zdravko, imate prav. Bled je katastrofalno urejen. Zdi se, da je mentalno obtičal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

    Toda blejski župnik za spremembo dobro deluje. Izgleda, da je to edina svetla točka, če zanemarimo poplavo kiča, ki nekaterim ustreza.

 5. Gospod IF,
  predlog je dan v razpravo v državi, ki naj bi bila formalno demokratična. Ne dvomim, da boste tudi, če bo res šlo tako zelo na nož, da ne bo šlo brez referenduma, uspeli uveljaviti svoje argumente.

  • Igor ne želim biti vsiljiv,preberi intervju z blejskim župnikom g.Ferkoljem v
   Dnevnikuhttps://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiC5ojAz87RAhWhJcAKHQKHDYwQFggYMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.dnevnik.si%2F1042754846%2Fslovenija%2Fblejski-zupnik-dr-janez-ferkolj-ce-bi-svoje-zivljenjske-koordinate-postavljal-na-zasluzek-ne-bi-postal-duhovnik&usg=AFQjCNFFULs6xB4CEi_Nnbhsjm12jwg6Sg

   Ni ravno vse tako črno,kot pišete in govorite,nisem presenečen.da si podpisal peticijo!

   Andrej Briški

 6. Blatenje cerkve je pač gospejin poklicni interes. Si pač tako predstavlja ateizem. Saj bi se lahko reklo ima cel seznam proti katerim rada trola. SDS, RKC, EU, … Tudi je zanimiva njena fascinacija z lesom in gozdovi. Že v času svojega vladanja se je osredotočala nanje. In kakšno je kaj trenutno stanje na tem področju? Megla in porabljeni miljioni. So uspeli pomagati uspešno zagnati kakšno novo podjetje v Kočevju? So naredili vsaj kakšno raziskavo kaj bi se splačalo delat? Na prvi pogled izgleda kot, da se spet nekomu cedijo sline. Tokrat po cerkvenem premoženju.

 7. »Škofje: Banke so krive za finančni zlom mariborske nadškofije. Škofje so jasni. Ni res, da je Cerkev povzročila škodo državnim bankam. Nasprotno je res: državne banke so povzročile škodo Cerkvi, kajti bančna luknja je »nastala zaradi premalo zavarovanih kreditov državnih bank.«
  Nedavno to berem o zlomu mariborske nadškofije, fiasku slovenske RKC, ki ga je kardinal dr. Franc Rode poimenoval zgolj »lokalni spodrsljaj«. S tem naj bi odpravil odgovornost cerkvenega vodstva za ta finančni in moralni škandal, ki bremeni vso državo. Pa ni šlo.
  Kreditodajalci, upniki so naš sovrag. Kreditojemalci, dolžniki, so le žrtve izkoriščevalcev, upnikov. Žrtve pa niso nikoli krive, nikoli odgovorne za svoje stanje. To je že desetletja prevladujoča paradigma socializma, tudi revolucionarno usmerjene Slovenije.
  Bivši predsednik slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan je celo izjavil in opravičeval: «To dogajanje je sad nerazumljivega delovanja zlih.« Kriv je torej zlodej, hudič, škofje pa nič?
  »Brez T-2 bi danes Zvonova veselo zvonila«, je dejal metropolit dr. Anton Stres, REPORTER št. 21, l. 2012. V isti številki v članku “Dolžniški Krč za T-2″ piše: ”Kljub temu da so bili lastniki, naj bi v »Zvonu ena« do zadnjega ne vedeli o pornografskih programih, kar je za investitorja nedopustno. In tudi v trenutku, ko je to postalo javno, naj bi v Zvonu ena kolebali z zatemnitvijo spornih programov…” Škofje oz.dr. Stres so po zgražanju javnosti celo večkrat javno obljubili, če pornografija ostane na T-2, bomo družbo prodali. Tega niso storili, ker bi pri tem izgubili preveč denarja. Prvo dobiček, potem morala, je obveljalo v RKC.
  Na koncu so jim družbo T-2 le odvzeli in so jo izgubili. Kdo vse se še danes spreneveda? T-2 je delovala sicer legalno, a v nasprotju z cerkvenim naukom, v nasprotju s tem, kar cerkev drugim zapoveduje. Pogubna dvojna morala. Nihče ni za to dvojno moralo, ki je rezultat pohlepa, dejansko prevzel odgovornosti, nihče ni poklican na odgovornost. Greha ni več? Vsak lahko krši zakone, bo le pokora? Med nadzorniki Zvona ena je bil tudi dr. Janez Grilj, ljubljanski, sedaj novomeški klerik, bivši direktor Družine, ki v njej sedaj veselo piše vice.
  Škofje so zopet »ugledni«. Politike to seveda ne moti, saj je odgovornost le še floskula med elito, ljudstvo pa vse plača. V Sloveniji pa je akutno pomanjkanje odgovornosti, predvsem voditeljev ljudstva. To dokazuje ravno sprenevedanje politike o odgovornosti, kdo vse je povzročil »bančno luknjo«! »Če ne bi hazardirali, ne bi zašli v ta položaj,« pa je jasen dr. J. P. Damijan.
  Slovensko okrožno sodišče je nedavno potrdilo, da je bil podpis kardinala Rodeta pod pogodbo, s katero je kot ljubljanski nadškof za razkošno obnovo dvorca Goričane namenil 2,6 milijona evrov brez dovoljenja Svetega sedeža in s tem kršil kanonsko pravo, pristen. Je ljubljanska nadškofija sprožila kakšen postopek? Ali je kakšen klerik v Sloveniji morda javno kritiziral kardinalovo početje? »Odgovornost do naroda se začne v postelji,« je pred leti odmevala izjava kardinala dr. Rodeta. Pa menda se odgovornost ne konča kar tam?
  Ali je kakšen organ RKC že sprožil postopke za ugotovitev odgovornosti za nastalo finančno škodo in za očitno kršitev nauka RKC, to je za nedopustno dvojno moralo odgovornih, da je cerkveno podjetje prodajalo greh oz. prodajalo in razpečavalo pornografijo, samo da bo dobiček?
  Bo vodstvo Cerkve kdaj odgovorilo, če spoštuje pravila demokracije?

    • Spet ti, s svojimi strupi! Če bi bilo kaj resnice v tem, bi ti že poskrbel, da ga spelješ na stranpot.

     • Kaj je strup?

      Mogoče dejstvo, da je kardinal, tedaj je bil škof, proti pravilom RKC zapravil 2.6 mio €?

      Ali je strup, da se o tem govori?

      Ali je strup strah, da ne bi nekaj podobnega ugotovili o slovitem odrešitelju Slovenije?

      ==========================================
      Mimogrede, zanima me, koliko evrčkov je JJ dal ljudem iz casnik.si, da admin komentatorja Zdravka ne izbriše, saj oblaja in omalovažuje vsakogar, ki ima drugačno mnenje?

 8. Vso prerekanje o krivdi bi takoj skopnelo,ko bi RKC objavila belo knjigoo finančni polomijiMariborske nadškofije.
  Izvedeli bi,kolikšna je dajanska škoda. Kolko denarja je dejansko poepadlo, koliko,ga bdo moralai poravnati davkoplačevalci.Izvedeli bi, kdo so krivci za polomijo? Parva gotovo so najmanj krivi cerkveni dostojanstveniki? Izvedeli bi,koliko denarja je biloukradenega,sepravi, kolko ga je končalo na privatnih računih ali so si ga prilastili nevestni posamezniki. Mednjimi zasnesljivo ni duhovnikov! Zanesljivo ni denar odtekel v Vatikan!
  Izkazalo se bi, da so bili načrti sicer tvegani,vendar nič nenavadni in vsi so bili usmerjeni v to,da bi si Mariborska nadškofia zagotovila solidno finančno osnovo za ndaljnje delo. Je to nenavadno? Ni,saj povsod po svetu ima cerkev tudi gospodarsko dejavsnot s katero financira sojojo pastoralno dejavsnot in s tem razbremenjuje vernike.
  poglejmo si samo sosednjo avstrijo,kjer predstavlja RKC pomembnješi gospodarski subkjekt, ki zaposljuje omembe vrednoštevilo ljudi,torej je zaposlovalec, z dobički , ki jih deli pa tudi pomemben mecen.
  Vse topočne zato, ker se oblast, pa naj bo leva, ali desna zaveda, daje RKC koristna ustanova. V Sloveniji je vse postavljeno na glavo in je RKC sovražnik ljudstva,če ravno je med humanitarnimi organizacijamiprva,ki pomaga ljudem.

 9. Ne pozabimo. Pod prvo Peterletovo vlado je edino DEMOS podal najbolj pravičen predlog lastninjenja skupne družbene lastnine, ki ga je predlagal ravno ameriški ekonomist Sachs.

  Prvi ga je zavrnil tedanji gospodarski minister dr. Mencinger in je zato odstopil.
  Demos se je razdelil in del levo usmerjenih Demosovih poslancev iz vrst SDZ, npr. Spomenka Hribar, je zavrnil ta najbolj pravičen predlog privatizacije!
  Bistvo tega predloga:
  Demosova privatizacija je predvidevala, da del takratnega družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu, odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med vse polnoletne državljane Republike Slovenije. S tako privatizacijo bi bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh državljanov.
  Vendar tudi Demosova privatizacija ni bila izpeljana do konca. V jeseni 1992 so stranke naslednice Demosa volitve izgubile. Zmagovita LDS je oblikovala novo koalicijo z dr. Drnovškom kot predsednikom vlade.
  Takoj po volitvah je nova koalicija predvsem pa naveza LDS – ZLSD sedanja SD bistveno spremenila privatizacijsko zakonodajo. Vpeljali so tako imenovani beneficirani notranji odkup delnic.
  Ta Drnovškova privatizacija je imela za posledico popolno razvrednotenje certifikatov, za katere ni bilo več realne protivrednosti in je de fakto ponovno uveljavila Markovićevo privatizacijsko zakonodajo.
  S tem so ponovno menedžerski prevzemi postali možni in vsaj za levi del slovenske politike tudi zaželeni.
  Res je, da se tudi desni del slovenske politike še omotičen od volilnega poraza ni najbolj odločno uprl Drnovšek–Markovićevi lastninski zakonodaji, ni, na primer, zahteval njene ustavne presoje.
  Danes, ko se začenjamo zavedati gospodarskih in moralno-etičnih posledic Drnovšek–Markovićeve privatizacijske zakonodaje, nikakor ne bi smeli za napačne odločitve kriviti celotne slovenske politike.
  Krivce za ekonomski in etični kolaps v slovenskem gospodarstvu, ki sta v veliki meri posledica zgrešene privatizacije, je potrebno imenovati z imenom in priimkom, naj gre za posameznike in stranke.
  Vsakdo bi moral prevzeti polno odgovornost za svoja stališča in dejanja in nikogar ne bi smeli obtoževati za stališča in dejanja njemu politično in ideološko konkurenčnih subjektov.
  Prof. dr. Andrej Umek, Ljubljana; DELO – Sobotna priloga, 20.09.2014 PP poštni predal 29
  Sestavil: Franc Mihič; 02.04.2016

 10. V vsaki državi niso na oblasti samo lastniki, če jim preostali državljani to ne dovolijo! Pri nas je leva politika zastavila zakonodajo, da so vodilni lahko dobili podjetja, z buy pass podjetji v prvi fazi, kasneje pa s tajkunskimi prijemi, ko so tajkuni dobili kredite na zastavljena delnice podjetja, kar je v EU prepovedano, a pri nas so to izigrali, a še tajijo. Največ tajkunov iz vrst Kučanovega Foruma 21 je nastalo v času Janševe vlade v l. 2004-2008, ko je bilo obilo denarja v vseh bankah. Janševa vlada ni dojela, kaj se dogaja in je šele koncem l. 2007 le spremenila zakonodajo in preprečila zastavo delnic podjetja za kredit za prevzem tega podjetja, saj je tako lastništvo podjetja menedžerju plačalo kar podjetje, če je preživelo, ko je menedžerju iz sredstev podjetja plačevalo njegov kredit. To je, stoletno perfidno oškodovanje gospodarskih družb. Takšni lastniki, ki so se brez lastnih prihrankov prisvojili in plenili podjetja, ne cenijo dela in truda in lahko uspevajo le ob nizkih plačah zaposlenih. Voditi podjetja gospodarno in tržno naravnano pa bolj malo znajo. Kitajci se že več kot 30 let tega učijo od ZDA, zato Kitajci šele sedaj lahko sledijo ZDA. Pri nas pa se nočujemo iz tega znanja in podjetja propadajo. Plenjenje skupne družbene lastnine je enostavno, ko ni kaznovano. Vodenje podjetij tako, da se ustvarjanje višje dodane vrednosti, da je potem tudi lahko več za plače, pa je zahtevno. To pa plenilski direktorji ne znajo, se jim ne zdi potrebno, Žal je plenjenje rezultat tudi Titove “poruke snadži se druže”, ki jo je večina sprejela, kot normalno, njega pa je tako oprostila odgovornosti za slabo stanje in rezultate njegovega režima. Mnoge plenjenje “iznajdljivih”, a pohlepnih menedžerjev sploh ni motilo, mnoge še dandanes ne, saj bi tudi sami plenili, ko bi imeli priložnost. Takšna miselnost ljudstva je vzrok, da ne more nastati bolj pravična država prava, za vse enaka, ne samo močne in privilegirane. Kakršno ljudstvo, njena morala, takšna oblast, je železno pravilo! Izobraženi kadri so vedno najbolj odgovorni za stanje v družbi, bili vedno in povsod! Akademska prosveta je vedno lahko pogoj za razcvet ali polom in osveto!

 11. O gehu, ali grehih g. Karševca.
  Koliko ga je polomil pri finančnih tranakcijah Mariborske nadškofije sice ne vem, a za to očitno ni bil obtožen. Obtožen pa je bil zaradi tega, ker je ndazorni ogran, ki je vodil investicijo Betnava, priznal izvajalcu, Vegrad, ki ga je vodila Hilda Tovšak situacijo (raučun) za dela, ki niso bila izvršena.
  Zakon jasno določa odgovornosti posameznih akterjev pri izvajanju investicije. Izvajalec izvaja dela, jih spremlja z gradbeno knjigo in jih sproti ovrednoti, ter izdaja situacije. Te potrjuje nadzorni organ in jih predaja investitorju v izplačilo. V vsem tem procesu g. Krašovec ni bil niti izvršilni, niti kak drug organ in torej v nobene primeru ne more biti odogovoren.Za javnost je bilo potrebno najti grešnega kozla in tako so obsodili g. Krašovca. Takšna pač je Slovenija in takšno sodstvo imamo. Verjetno si ga že zaslužimo.

Comments are closed.