I. Puc, Reporter: Štuhec in Cukjati nista žalila KPK

0

Zahteva za preiskavo zoper obdolženega Ivana Štuheca in Franceta Cukjatija se zavrne, je 12. februarja sklenil senat Okrožno sodišče v Mariboru.

Na temelju predloga za pregon Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo je vodil Goran Klemenčič, je mariborsko okrožno državno tožilstvo že 25. februarja lani vložilo zahtevo za preiskavo. Tožilstvo so zmotile besede, ki sta jih Štuhec in Cukjati namenila senatu KPK večinoma na tribunah Zbora za republiko. Cukjati je, kot navaja tožilstvo, v Lenartu 31. januarja 2013 izjavil: »da je Komisija za preprečevanje korupcije, komisija za diskreditacijo in da gre za perfidni sistem lansiranja laži«, v Rogaški Slatini pa na slavnostni akademiji SDS, da je »poročilo protikorupcijske komisije bolj podobno osnovnošolskemu zmazku, kot pa resni zadevi.« Štuhec naj bi škodil dobremu imenu KPK, ker v Lenartu o KPK izjavil »…da komisiji ne moremo ne verjeti in ne zaupati, njena moralna integriteta pa je nula komajozef«.

Zahtevi za preiskavo je preiskovalna sodnica nasprotovala. Menila je, da so bile izjave še v mejah dopustnih okvirjev pravice do svobodnega izražanja in predstavljajo še dopustno kritiko državnega organa KPK. Res so bile izrečene žaljive trditve, vendar jih po njeni oceni ni mogoče opredeliti za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, saj sta obdolžena sprejemljivo obrazložila, zakaj sta imela utemeljen razlog verjeti to, kar sta trdila. Sledi »politično« oziroma »strankarsko« najbolj zanimiv del obrazložitve preiskovalne sodnice. Zapisala je, da je Zbor za republiko civilno-družbena organizacija, »pobudo za njeno ustanovitev so dali v večini nekateri člani SDS, zaradi česar je ZZR znan kot krovna organizacija desnosredinske politične opcije z jedrom v SDS.«

Več lahko preberete na strani Reporterja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.