I. Puc, Reporter: Strah pred Klemnom Jakličem – bo izvoljen za ustavnega sodnika?

4
226

Ker naj bi »gentlemanski« dogovor ne veljal le za enkraten krog imenovanj, se že širi strah pred tem, da bi s kandidaturo tokrat lahko uspelo harvardskemu predavatelja Klemenu Jakliču.

Presenetljivo gladka izvolitev docentke Špelce Mežnar in vrhovnega sodnika Marka Šorlija za ustavnega sodnika (prva naj bi bila »leva«, drugi »desni«) julija letos, so si mnenjski aktivisti ne levici razložila s paktom med največjima strankama, vladno SMC, opozicijsko SDS in predsednikom republike Borutom Pahorjem. Ker naj bi bil ta dogovor ne veljal le za prvi krog imenovanj, se že širi strah pred tem, da bi s kandidaturo tokrat lahko uspelo harvardskemu predavatelju Klemenu Jakliču.

Vladajoča SMC je sicer Jakliča v državnem zboru izločila kot kandidata za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice in dala prednost drugim trem, med drugimi tudi podpredsednici vrhovnega sodišča Nini Betetto. A tokrat naj bi Jaklič prišel »skozi«, ker naj bi ga ščitil omenjeni »gentlemanski« dogovor. Zanimivo je, da se bo ponovil spopad med Betettovo in Jakličem. Jaklič je dobil podporo nekaterih pravniških krogov (tudi dolgoletnega sodnika za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča), Betettovo je nazadnje v Strasbourgu porazil Marko Bošnjak.

Da bi lahko poslanci SDS uspeli s podporo Jakliču (nanj letijo očitki, da se je aktivno udeleževal protestov pred ljubljanskim sodiščem), bodo morda morali dati glasove za Betettovo.

Več lahko preberete na reporter.si.

4 KOMENTARJI

 1. Kakšen gentlemanski dogovor. Kje so pa gentlemani v Sloveniji? Veliko vprašanje je, če bo Jaklič lahko dobil večino v parlamentu. Morda bo kakšna trgovina enega Jakliča za tri naše… tako da bo spet iz dežja pod kap. Kot ponavadi.

 2. »gentlemanski« dogovor

  V Sloveniji???
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Dalje nima smisla brati.

 3. Tokrat Reporter piše o novih podmiznih kupčijah komunistov in udbovcev z “edino pravo” stranko?

  Sem zelo za Jakliča. Takih žrtev kot je Jaklič je v Sloveniji ogromno. Ker v Sloveniji vlada negativna selekcija, fevdi, pokvarjeni in globoko prestrašeni birokrati pri naših in vaših. Ter seveda mafija, ki se dogovarja podmizno.

  • Žrtev??? Jaz ga ne vidim kot žrtev, vidim ga kot pokončnega človeka, ki je uspel in ni pozabil na svoje korenine. Vidim ga kot Človeka.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite