I. Puc, Reporter: Pesnik »ognja groze«

0

Pesnik Karel Destovnik – Kajuh je bil zagnan pripadnik Varnostno-obveščevalne službe, skrivne organizacije KP, ki je ubijala nasprotnike revolucije – in še marsikoga zraven. Literarni zgodovinar Marjan Dolgan je naletel na namig, da je ohranjeno gradivo za neko razstavo o vojnem dogajanju v Ljubljani na začetku petdesetih let, kjer je našel nepodpisani tipkopis člana VOS-a, ki je po vojni popisal svoje spomine na vosovske seanse v gostilni Fortuna za Bežigradom. Zdaj je ta lokacija (»Tu se je zbirala oborožena pest Ljubljane, ki je na ukaz partije bila pripravljena udariti sleherni čas!«) že zaprte gostilne vrisana v Literarni atlas Ljubljane.

Kajuh ima cesto, park, dom in šolo v Šoštanju, v Ljubljani osnovno šolo in ulico, v Celju gimnazijo, ulico v Presarjah pri Radomljah … Ni da ni. France Balantič, njegov sovrstnik in po pesniški moči najmanj enak (literarni zgodovinar France Pibernik meni, da Kajuhova poezije nikoli ni delovala kot novum v slovenski poeziji, ampak vedno le kot vrh partizanske pesmi in je ostala samo to), nima te sreče.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.