I. Puc, Reporter: Na pročelju kamniške knjižnice bo Balantičevo ime

1

Potem ko je občinski svet Komende s prepričljivo večino zavrnil predlog svetnikov občine Kamnik, da se osrednja knjižnica (občina Komenda je njena nekaj več kot 14-odstotna soustanoviteljica) ne bi več imenovala po pesniku Francetu Balantiču, je postala jasno, da je poskus, ki je dvignil veliko prahu in nemalo zgražanja (omenimo denimo poziv predsednika pisateljskega društva Iva Svetine), propadel. Kaj se torej dogaja s Knjižnico Franceta Balantiča?

Novo ime je sicer stopilo v veljavo že po objavi odloka o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Uradnem listu 15. maja lani, nam je povedala njena direktorica Breda Podbrežnik Vukmir. »Takoj smo menjali prejšnje ime z novim. V vseh uradnih listinah, evidencah, seznamih in katalogih (v Cobissu), dopisih, dokumentih in promocijskem gradivu ter na knjižnih nalepkah uporabljamo ime, določeno z odlokom. Imamo tudi žige, logotip, nalepke in tiskovine z novim imenom. Vsem poslovnim partnerjem smo posredovali spremembo imena. Z novim odlokom smo uskladili temeljne akte in s tem tudi novo ime knjižnice.« Ko se je občina Kamnik po pritisku določenega dela javnosti zaradi domnevne spornosti imena odločila, da gre odlok v ponovni postopek, je župan Marjan Šarec javno povedal, da je v tem času zaustavil aktivnosti v zvezi s preimenovanjem. Te so povezane s stroški, saj se ni vedelo, katero ime bo obveljalo, pravi direktorica. Z občine Kamnik so 14. januarja prejeli obvestilo, da predlog odloka z novim imenom ne bo vnovič uvrščen na dnevni red sveta in da je torej obveljalo ime po pesniku Balantiču.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

 1. Pokorno javljam:

  Zemeljsko dober razplet moreče zgodbe.Hvala ljudem Komende, spoštovanje in kapo dol z globokim priklonom, ker so rešili veliko čast pravega in mučeniškega slovenstva. Urbano zaurbanjeni svet malega hokuspokusarskega župana kamniktitnega mesteca se je zamajal kljub Kučanovemu obiskovanju. In to je odrešilno dobro.In zdravo je. Pa še smejati se ni treba komedijantu v plavem firtohu.
  Mimogrede: Kdo bo hodil na korekturnosvetovalne obiske, ko sivega večkratnega veleizdajalca Slovenije več ne bo?

  Ali bodo to VOS trojke kot nekoč?V okrilju teme, oblakov in dežja ter grmenja?OK, ni važno, imamo važnejše zadeve.

  Balantičev France je tisočkrat bolj živ in milijonkrat srečnejši od vseh nas skupaj, že zdavnaj. V Nebesih časa ne tehtajo, sicer, ampak tam je veselja na kupe in več kot zadosti.

  Zadnja zloba, ki jo je doživljal Balantičev France, je bila strahotna bolečina ognja, ki ga je žgal natanko, kot je to sam nepreseženo opisal in napovedal.
  Ni vedel, da jih bo napadla herojska boljševiška, na hitro rekrutirana vojska 700 do zob oboroženih z laškimi Bredami in malokalibrskimi kanoni.Ni vedel, da so vsi laški morilski vojaki in oficirji za ceno te iste oborožitve, odšli nazaj na Laško nekaznovani.Boljševiška korupcijska štacuna na račun naroda, seveda. Za vse požgane notranjske in dolenjske vasi, za vse stotnije nedolžnih talcev in za desettisoče interniranih in od lakote pomrlih slovenskih otrok, za vse to so partizani
  dobili strašne oborožitve, ki so jo obrnili proti lastnim bratom in očetom.
  Samo lučaj iz Grahovega,čez Križno goro, v Loški dolini, v Babnem polju, v Prezidu in v Kotarju so Lahi pustili strahotno opustošenje in stotine mrličev, slovenskih seveda.In boljševikov nito po sedemdesetih letih ni sram, da se niti enkrat niso, junaki, pokazali iz gošče in usekali po ubijalskih in požigalskih Lahih! Nikjer to veleizdajalstvo in strahopetstvo ni zapisano na nobenem pomniku strašne morije.Kaj ti ljudje še proslavljajo, lasten sram?
  Njih, Balantičevih soborcev, je bilo niti ne sedemdeset.
  Desetkrat manj kot kot napadalcev.Zaradi napadalske šušmarije je polovica branilcev, kljub vsemu, ušla ognjenemu in topovskemu pokolu.
  Vseeno, dejstvo je, da je Balantič ostal s tovariši do ognjenega konca. Pesniški genij in mili človek je izpel svojo legendarno pesnitev sebi in narodovi usodi.
  Zdaj po mali vasi ob Jezeru stoje kar trije spomeniki, ki vsi pričajo enako štorijo o mitu zlagane revolucije!
  Zapisano je : “Uničili smo domobransko postojanko!”Vse drugo v tem krvavem mitu sploh ni važno. Mislijo tako.
  Na ta tretjem piše nekako, pred osnovno šolo, ljudje, da naj mladi rod pomni… kdo je zmagal..kdo jim dal svobodo.
  Da se ti pamet zafrklja od bola in velikanske Laži!

  Na nobenem od njihovih spomenikov ni zapisa , kar manjka, da je nekdo z imenom Partizani, rdeča Partija, takrat Gošarji, Tolovaji, Banditi, začel, kakor, revolucijo in pobil povsem nedolžne vaščane te vasi, okolice. Ni zapisa, da so eno od žrtev, mladenko rosnih let, popolnoma nedolžno, nič krivo, razčetverili!Kot Turki pred stoletji.Nič bolj milo in nič drugače, kot se bere.
  Na nobenem spomeniku še ne piše, da so v žaru revolucijske pijane zmage , v ogenj vrgli nedolžne ljudi, vaščane, zelo starega in tudi gluhonemega 15letnika, revčka, ki jim je po bitki, Dakiju osebno, nosil cigarete! Za boljševiško nagrado! Pošasti Apokalipse. Partizansko herojstvo, da pljuneš in zreš vstran od nemoči in od studa.Pošastnost poživinjene boljševiške revolucije brez primere!
  Če in, ko, naslednjič, Primorski panterji ali kaj že so, pridigovalci, pomnijo, naj preučijo zgodovino resnične vojne v Grahovem in Dakijeve apokaliptične groze in naj šele potem, če še zmorejo nekritično, še naprej strumno deklamirajo pesmi revolucije in nezdružljive Svobode pred pomniki krvave revolucije nekdaj uničene vasice.

  Nikjer ne piše, da so ti borci, bili nevredni naziva vojak, ker so bili ubijalske pošasti. Ni zapisa.Apartčiki in sluge nadutega in krvoločnega sistema , ki je začel z revolucijo proti sobratom, po kajnovsko, kovati enopartijski, bolnoumni režim, kakor da, svobodne države…

  Je pomembno. Balantič je vedel kako se bo končalo. Rušilna moč zla ga je lomila in ga zlomila v zemeljsko smrt zažganega mesa in kit in mu tudi zasula usta, natanko in dobesedno, kot je v pesniškem snu groze uvidel že dolgo preje.
  Zemlja mu je zasula usta v skupnem grobu dan pozneje in tam povedno ostaja dolgih sedemdeset let.Poleg njega je zgorel še soborec, en Lojze, le lasje so ostali svetniško nedotaknjeni, nezgorjeni, pa se o tem ne piše in še pričevanja o čudežu so z leti zamrla.Slovenska veleskromnost in ponižnost, ki bi jo bilo treba dati na oltar, da se jo vidi in se jo pomni za dolgo v rodove slovenske.Škoda.
  Je zelo pomembno!
  Komendčani so to krvavo in osmojeno prst Francetu odstranili v zadnjem trenutku, kajti prihaja čas, ko ne bo več časa. Kar doumevam sam, sem jim hudo hvaležen in se spomnim te Odrešitve slovenske časti in narodovega ponosa vsakič, ko grem mimo Balantičeve slike z veliko zeleno rožo na vogalni omari moje sobe.

  Tako je to.Hvala ljudje Komende in tudi hvala vsem Kamničanom in Kamničankam, ki so se izjasnili, da živejo v Svobodi in ne v tiraniji strahu pred nabuhnjenim fikcijskim kučanskim večresničnim ničevim ničem od hudičevega Niča.
  Vem, da so izpričano taki, da bi prodali in pohodili tudi Prešerna, če bi jim diktat brezumja zaradi novih potreb to namignil.
  Definitivno, tudi Kajuhu bi se slabo pisalo, če jim, hudičevcem, kane tako.
  Torej, ljudje, bodite svobodni, če ne, je ne boste vredni, Svobode, ko prilomasti vsa prešerna izza vogala.Kmalu.
  Še preje pa bo hudo hudo.

Comments are closed.