I. Puc, Reporter: Kolateralna tarča preurejanja desnice

9

Tudi t. i. Dežmanova komisija in njeno delo je kolateralna tarča preurejanja desne politične poloble.

T. i. Dežmanova komisija se je z razkritjem Hude Jame znašla na zenitu ugleda. Nikomur ni moglo priti resno na misel, da bi jo zamenjal, bila pa je oblastno blokirana, denarja za ambiciozno zastavljeno delo ni bilo. Do spremembe po nekaj letih je prišlo, ko sta njena člana, zgodovinar Mitja Ferenc in kriminalist Pavel Jamnik, s poslanci NSI, ki so na svojo stran pridobili tudi vladajočo SMC, pripravila zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev. Zakon in komisija sta kmalu – še zlasti po vnovičnem imenovanju večine starih članov komisije in objavi odločitve o pokopu žrtev Hude Jame v Mariboru – postala tarča dela opozicijske politike in civilne družbe, ki se ima za varuha pravic zamolčanih žrtev komunističnega nasilja.

Med poznavalci in poročevalci tematike medvojnih in povojnih pobojev vse ostrejša polemika glede dela komisije vzbuja presenečenje in nelagodje. Kako je mogoče, da so si ljudje, ki naj bi jim vendarle šlo za isto stvar, tako žolčno skočili v lase? Zazdaj lahko postavimo tezo, da je tudi komisija in njeno delo kolateralna tarča preurejanja desne politične poloble. Njeno pospešeno delo je načelo mnoga vprašanja, ki bi zahtevala veliko normalnega dialoga. Dokler zmeda na politični desnici nekako ne izzveni in se odnosi ne postavijo na partnerske temelje (najbrž z novimi voditelji), bo pogovor bistveno otežen.

Več lahko preberete na reporter.si.

9 KOMENTARJI

 1. Dokler zmeda na politični desnici nekako ne izzveni in se odnosi ne postavijo na partnerske temelje (najbrž z novimi voditelji), bo pogovor bistveno otežen.
  =================================
  Ja, to je bistvo: zmeda in v drugače mislečem videti partnerja. In žalostna ugotovitev: glavni rešitelj Slovenije, ki pa še ni odrešena, slednjega ni zmožen. Druga polovica desnice politične desnice pa v partnerstvu pretirava, išče ga na drugi strani.

  • g AlFe .. “ki še ni odrešena, slednjega ni zmožen.”
   —-
   Da se pomaknemo za en korak naprej vas sprašujem, ali vi torej to veste !?
   Ali morda vi vidite drugo osebo, ki bi bila tega zmožna?
   Vsebina tega prispevka se namreč pomenljivo zaključi v Reporterju z zadnjim odstavkom, ki pravi … kaj bo po čiščenju notranjih sovražnikov po dobrih sedmih desetletjih še ostalo ?

   • Osebo??? Ne, te osebe ne vidim.

    Vidim pa dva plemena, ki se med seboj tepeta, na srečo še ne z orožjem. Vidim tudi zgodovino, kako so nastajale iz plemenov države. Plemena so se zbrala okoli enotne zgodovine, enotnega jezika in okoli ENOTNE VERE.

   • Kako je mogoče, da so si ljudje, ki naj bi jim vendarle šlo za isto stvar, tako žolčno skočili v lase?
    =============
    Takšno vprašanje si lahko zastavi samo provokator, ki se dela neumnega, da ne razume za kaj gre. In tako provociranje ob vprašanju žrtev likvidacij štejem za zlorabo žrtev. Ni to tema za provokacije.

 2. Problem je ta, da zmedo povzročajo mediji kot je Reporter. Prepiri in nestrinjanje so del normalnega življenja, še zlasti v politiki. Reporter v svojem lažnem “grizenju” nesoglasja razpihujejo do nerazpoznavnosti. Nerazpoznavnost = megla. To je cilj Reporterja, ne glede na Šurlovo odločno branjen je svoje uredniške politike in prisegan je na neodvisnost. Dejstvo je edino, da so Ljudmila, Lojze in podobni užaljeni kot zakompleksane pubertetnice. Toda tudi to je po svoje normalno in daleč od Pucove (Reporterjeve) podtaknjene zmede. Dragi Reporterjevci, zmedo na desnici si vtaknite … saj veste kam … in začnite, naposled, stvari in ljudi jemati resno …

  • Torej ukinimo Reporter in gospoda Puca pa bo velika večina nesoglasij brez škodljivih posledic.

   Ja, pa res! Le kako to, da tega nisem jaz opazil? Ali pa vsja gospod Pavel! Tako ne bi nikoli izvedel, da je gospod Tonin iz vodstva NSi glasoval za Kučanovo penzijo namesto, da bi gospoda Kučana poslal pred sodišče … in bi mirno še naprej dajal svoj volilni glas NSi stranki …

   • Zmeda ni v glasovanju Tonina in niti posledično kritikam na njegov račun, zmeda začne nastajati, ko mediji, ki jim zaupaš, stokrat ponovijo “zmeda na desnici”.

    Zdaj razumeš, Alfe, za kaj gre?

Comments are closed.