I. Puc, Reporter: Dragi Vladimir Vladimirovič

5

Sankcije Evropske unije proti Ruski federaciji ostajajo, približuje se čas njihovega podaljšanja. Vztraja tudi kaj malo prikrita želja slovenske diplomacije, da bi v iskanju raznih priložnosti in koristi obšla osrednjo strateško opredelitev za evroatlantsko zavezništvo, potrjeno tudi z referendumom. Koliko odmika od linije, začrtane ob soočenju z rusko aneksijo Krima, si lahko privošči Slovenija? Je sposobna samostojnega nastopa na mednarodnem parketu? Slovenija je ne glede na Prevca in Planico velika le toliko, kolikor ozemlja zaseda. Gotovo je, da pri nas ne manjka »pogumnih« skakalcev, prepričanih, da lahko brez škode razmeroma samostojno, kar jim pač v danem trenutku najbolj koristi, letijo med dvema svetovnima silama – ZDA na zahodu in Rusko federacijo na vzhodu. In se ne ozirajo na to, da je članica zahodnega zavezništva.

Če se že Slovenija na more zagovarjati s skupno politiko EU in Nata, ker je ni več ali pa je nevzdržno kakofonična, ali niso tu še Združene države Amerike? Če je morda do vabila Putinu prišlo ob vsaj tihem soglasju ključnih dejavnikov v Evropski uniji, kot razmišlja v Večeru Bojan Brezigar, pa je po naših informacijah jasno, da ZDA niso bile tiho.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Evropa se mora znati tudi postavit zunanjepolitično na svoje noge. Ne vedno na hrbtu Ameriki in vprašujoče pogledujoč za dovoljenje preko Atlantika. Ni od ZDA odvisno, ali se bo EU do nje politično kar še naprej obnašala kot otrok ali kot enakopraven partner. Prijateljski, seveda.

  Evropa ne diktira ZDA, kakšni naj bodo njihovi odnosi z Mehiko, ali sploh Latinsko Ameriko. Podobno naj velja, da EU sama odloča o svojem odnosu z Rusijo. Hladna vojna z Rusijo pač ni v dolgoročnem interesu Evrope. Niti nestabilnost Bližnjega Vzhoda in S. Afrike. To vse si očitno lahko privoščijo ZDA, Evropa pač ne brez težkih posledic.

  • Evropa bo morala najti način. Nemoč Evrope proti Rusiji je vendarle sramotna. Posledice teh sankcij ne morejo Evropi biti razlog za umikanje. Čeprav se bomo prodali, spet.

   • Saj je mogoče tudi drugače Putinu dati vedeti, da priznavamo le celovitost Ukrajine. Brez prikrojevanja meja. In da bo vojna z Natom, če stegne svoje roke proti Baltiku.

    Vseeno vztrajam, ne rabimo politične in gospodarske hladne vojne, ampak dejaven enakopraven odnos EU in evropkih držav z Rusijo.

 2. Iz komentarja: “Pomočnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland je med srečanjem na münchenski varnostni konferenci predsedniku Borutu Pahorju povedala nekaj krepkih zaradi proruske zunanje politike Slovenije in zaradi zmanjševanja proračuna za obrambo. ”

  1. ČE smo tako daleč, da lahko predsedniku države (pa kakršenkoli že je) pere glavo pomočnica zunanjega ministra neke druge države (ki je mimogrede zakrivila številne vojne zločine), potem je boljše, da državo ta trenutek ukinemo.

  2. Victoria “F**k the EU” Nulland.
  https://www.youtube.com/watch?v=KIvRljAaNgg

  • “potem je boljše, da državo ta trenutek ukinemo.”

   Brez skrbi, levičarji vam že izpolnjujejo željo.

Comments are closed.