I. Omerza, Mojaobcina.si/ajdovscina: Arhivi so še bolj zaprti

10

Na literarnem Večeru pod Čavnom je znani publicist Igor Omerza poudaril, da v praksi opaža, kako so postali slovenski arhivi bolj nedostopni kot pred novim zakonom.

Nekdanji visoki politik LDS Igor Omerza, ki ga zadnja leta poznamo kot avtorja več knjig o slovenski novejši zgodovini, je v domu krajanov v Ajdovščini v besedi in sliki predstavil delovanje tajne jugoslovanske policije Udbe. Le-ta je nadzirala 120.000 ljudi, kar v dvomilijonskem narodu predstavlja izredno visok odstotek.

“Najbolj od vseh je Udba nadzorovala rimokatoliško Cerkev,” je rekel Omerza. Najbolj nadzorovana oseba je bil pesnik in politik Edvard Kocbek, ki so ga vohuni nadzorovali celo na smrtni postelji in pogrebu. “Udba ni imela nasprotnikov. Imela je samo sovražnike,” je poudaril publicist Omerza.

Na vprašanje moderatorja večera Tina Mamića, kako kot nekdanji politik levice doživlja napade s strani levice, je Omerza odgovoril: “Levica zmotno misli, da brskanje po arhivih koristi desnici. Še vedno sem po prepričanju liberalec. Odkrivanje zgodovine pa je pomembno, da se kaj podobnega kdaj ne ponovi.”

Omerza je prepričan, da Udba danes nima več politčne moči, vendar določene sile v ozdaju še vedno pritiskajo na politiko, ker se bojijo razkritij iz arhivov.

Zapisal: Marko Rovtar

Več lahko preberete na Moja občina – Ajdovščina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Če so trditve Omerze in Leljaka glede manjše dostopnosti udbovskega arhiva po sprejetju novega zakona in padcu referenduma resnične in osebno dvomim, da ne bi bile, potem bo N.Si, njena predsednica Novakova in njeni “strokovnjaki” ( komisija za kulturo ipd.) slovenski javnosti, zlasti pomladni ( demokratični, nekomunistični) javnosti dolžna nek velik odgovor.

  In opravičilo, vsaj po mojem mnenju. Če je kaj časti v njih.

  • Mi smo za odprtost arhivov, verjamemo in še bomo verjeli vsem levim in “levim” strokovnjakom in “strokovnjakom”, kot se za krščanske demokrate tudi spodobi!

 2. Ni bistveno, kdo se bo komu opravičil, ampak da sprejmemo resnico o resničnem stanju ter da se je v bodoče ne bojimo oziroma izogibamo.

  In da bolj verjamemo tistim, ki ne tolerirajo nekritičen odnos nečlovekoljubja, ki je imelo oblast v bivši državi in katerega negativen duh še danes preveva razna stališča in odločitve na slovenskem.

  Prebudimo svoj človekoljuben, civiliziran duh in srce!!!

  To je največ, kar lahko storimo v našem življenju!!!

 3. Popravek besedila v 1. vrstici 2. odstavka prejšnjega komentarja:

  In da verjamemo tistim, ki ne tolerirajo nekritičen odnos do nečlovekoljubja…

 4. Človekoljubje, ki je največja vrednota, ki jo je človek prejel od Boga!

  Poleg ljubezni do Boga, ki je neskončna ljubezen!

 5. Jaz se strinjam z IFom, bi rekel da je na mestu kakšna beseda Novakove. Ampak z bičem je ne bi izterjal iz nje…

  • Zdravko,z IF-om lahko poskusita tako kot pri Ljudmili še npr.pri Lojzetu:če vama njuno in njih dosedanja dejanja in sadovi še ne zadostujejo za orientacijo,je vse zastonj.

Comments are closed.