I. Masten, siol.net: Nepripravljeni v novo krizo strumno naprej

34

Globalna finančna stabilnost

Mednarodni denarni sklad (MDS) je pred kratkim objavil Poročilo o globalni finančni stabilnosti , v katerem ugotavlja, da je verjetnost nastopa nove finančne krize najvišja po letu 2008. Med razlogi se grmada slabih posojil na Kitajskem zgolj najbolj sočno bere. Načrtne črnogledosti pri tem MDS ne gre očitati, saj mu razumni ljudje pogosto očitajo ravno nasprotno . Če se tveganja uresničijo, lahko po oceni MDS globalno gospodarstvo do 2020 izgubi skoraj 4 odstotke bruto dohodka.

Stanje duha na globalnih finančnih trgih je za novo finančno krizo ravno pravo. Sprehodimo se v mislih 2, 3 mesece nazaj. Dvig obrestnih mer v ZDA, ohlajanje kitajskega gospodarstva, padec cen surovin in geopolitični pretresi v Evropi in na Bližnjem vzhodu so bili razlog za skoraj 20-odstotno znižanje cen delnic.

Iz situacije, ko centralna banka preneha izjemne krizne ukrepe z razlago, da gre gospodarstvu dobro, hitro pridemo v situacijo, ko se sprašujemo, ali smo (tudi) zaradi tega v ponovni recesiji .

Posledično ostra negativna reakcija trga in pogledovanje po centralno-bančnem nebu v pričakovanju novih čudežev. Borze so postale odvisne od centralnih bank. Če centralne banke ne dajo več zdravila (mogoče bi bilo ustrezneje reči mamila), sledi korekcija. Več istega je potrebno zgolj, da se borzni balon ne razpoči. Samo pomislite, kaj se bo na borzah zgodilo, ko bo ameriška uradna statistika prvič objavila kvartal negativne gospodarske rasti.

Vreme v evro deželi in pod Alpami

Države z evrom bodo seveda delile usodo preostalega sveta. Če je motor evropskega okrevanja, Nemčija, močno občutljiva na kitajsko ekonomsko ohlajanje, potem je jasno, da so opozorila MDS relevantna tudi pri nas. Denimo, da nismo pretirano pesimistični, in scenariju MDS damo 20-odstotno verjetnost. Vsekakor dovolj, da se vprašamo, ali smo na novo krizo dovolj pripravljeni.

Na prvo žogo bi odgovorili pritrdilno. Imamo najvišjo rast v evro deželi in izšli bomo iz postopka odprave presežnega proračunskega primanjkljaja (čeprav le za las). Zadolžujemo se po rekordno nizki ceni.

Banke smo dokapitalizirali (pajdaške celo zaprli), enih smo se že znebili z državnih pleč. Evropski bančni regulator (EBA) sicer opozarja na problem slabih posojil (Slovenija ima z 28 % drugi največji delež), vendar se pri nas najdejo tudi optimisti, ki na podlagi istega vira sklepajo, da velikih težav s slabimi posojili pri nas ni, saj imamo z 61 % tudi največ slabih posojil pokritih z rezervacijami.

Ne nazadnje, ne gre spregledati dejstva, da se skladno s predvolilno obljubo predsednika vlade Mira Cerarja na ključne položaje v državi zdaj res kadruje sposobne in etične ljudi. V primeru viharja bodo torej za krmilom pravi ljudje.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


34 KOMENTARJI

  • Raje se samokritično vprašaj zakaj? Mar v Sloveniji ni nadaljevanke fevdalizma? Kaj vsebinskega ste ponudili v 3 desetletjih: domoljubje, nacionalni interes, demokracijo,… Vse to so komunisti uporabili in zlorabili.

   Ne vem kaj je vzrok za takšno strašansko brezidejnost in nerazumnost na “desnici”
   1.da en starček (fevdalec) odloča, drugi morajo samo ubogati “mohameda”, ker je dosmrtni božji poslanec
   2.pokvarjenost
   3.neumnost
   4.norost

   Zadnjič sem slišal, da tudi Ilc pelje znotraj NSI isto fevdalno politiko eliminiranja mislečih kot jo JJ pelje v SDS in znotraj Demosa že 26 let. Enaki ste komunistom, banda.

   • pavel: “… Enaki ste komunistom, banda.”
    ============================

    Saj sem napisal:

    Riki: “Dalj časa ko vladajo NAŠI, bolj pogosto se vsepovsod vpije: “Vsi so enaki”.”
    ================

    … , in takoj dobil potrditev od pavla.

  • In pozabljaš, da so banke največ gnilih kreditov tajkunom in cerkvenim tajkunom dale v vladavini JJ. V Sloveniji vlada vodi vse. Ker imamo vse državno. Oz. mafija vodi vlado. Oz. JJ je (bil) voden s strani mafije,ki je rekla: “Priden in ubogljiv fant! Iz njega še nekaj bo! “

   • A to pa ni mogoče, da Vlade JJ niso (mislim podsistemi) upoštevali, medtem ko pravoverne pa so !
    A ti ne razumeš, da je pri nas samo ena smer, to je pravoverna smer, kdaj ti bo to jasno ?

    • Jaz veš čas govorim, da je v Sloveniji veš čas ena smer: socializem=fevdalizem=koritarstvo=birokratski stolčki =fevdi=prisesanost na korito =rente.

     Ves čas govorim, da na “desni” ni vsebine, ni razmišljanja, isto kot na levi.

     Če birokrat ne uboga, ga nadrejeni birokrat odstavi. To logiko pa ja vsak Slovenec razume.

    • Fevdi SDS:
     Slovenske železnice
     JJ mediji
     Dars
     Telekom deloma (siol)
     VOJSKA
     policijski sindikat, ki je v zasedi čakal ministre
     RTV polovica
     Slovenska Cerkev
     Večina državnih podjetij v katerih si SDS deli fevde z F21
     MZZ (nekdanji fevd od skd)
     MK (nekdanji fevd od SLS)
     del UKC
     del ukc MB

     pa še kaj bo v medijih prišlo. Za bolj verodostojne informacije se v stranki pozanimajte

     • No, dobro, Pavel, našteli ste “fevde” SDS po vaši presoji.
      Žal ne vem, kaj naj bi pomenilo MZZ in MK, ker si zelo težko predstavljam, da bi bili ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za kulturo “fevd” SDS.

      Zdaj vas pa res lepo prosim, še razložite, po čem sklepate oziroma kaj vas prepričuje, da so vse to fevdi stranke SDS.

   • Seveda, Pavel,
    v vašem svetu imate vi vedno prav: ravno zato, ker gre za “mafijsko” stranko, kot jo dosledno označujete, se stranka SDS, sicer ob podpori stranke NSi, ki v vašem svetu zaenkrat še ni popolna “mafijska” stranka, dejansko zavzema za razkritje povzročiteljev bančne luknje.
    Prav zato, ker so sami “mafijci”, terjajo razkritje bančne dokumentacije in zaslišujejo bankirje pred parlamentarno preiskovalno komisijo.
    Bravo, Pavel, zadeli ste žebljico na glavico, vendar samo v svojem idejnem svetu 🙂

    ———————————————-

    http://www.sds.si/novica/sodnica-desa-cener-je-s-svojim-procesnim-manevrom-blokirala-delo-preiskovalne-komisije-1169

    Pavel, najbrž zelo dobro veste, da so vaše trditve nasmiselne. Toda ker ste si za svojo agendo zadali ustvarjanje lažnivih rušilnih mitov o stranki SDS, pač sledite svoji agendi.
    Za svoje početje imate očitno dovolj domišljije, hudobije pa tudi.

     • Kaj vi čakate? Kaj naj rečem, saj ni nobenega vprašanja? Trdite, da sem zloben in se sprenevedam: pa saj to je glavni problem, da noben SDS o več ni zmožen sprejeti realne kritike nase, na SDS in na JJ. Kritika takoj očrni.

      Fevdi: JJ mediji: kjer ni mislecev, kritikov, prebojnikov. Ampak so kimalci in kopipejsterji. Slovenske železnice, vojska,..

     • Nihče ni rekel da si zloben. Morda se res ne sprenevedaš in to kar govoriš tudi v resnici misliš. Če nekdo stalno kritizira in ne spremeni svojega odnosa do tega problema, pomeni da se je nekje “zaciklal” in da ne more naprej.

    • Vaš svet proti moj svet.

     Jaz se nič ne sprenevedam. Pišem iskreno kot mislim. Izhajam iz obupnih rezultatov in znanih dejstev.

  • V času njegovega gospodarja PV, pod katerim je mafija uspela narediti največ gnilih kreditov. Jazbec 1 = PV

 1. Ne vem kdo mafijo bolj pridno uboga: ali polizani šolarček Cerar, ali na zunaj negativec JJ? Mislim, da je z obema zelo zadovoljna. Na priložnost čakata še polizana jecljavčka : Mesec in Erjavec. In polizani prihuljenec Židan. Vsi ti lažejo mafiji rit.

 2. Vanja
  25.4.2016
  11:06
  Pavel,
  kdo bi vedel, mogoče imate celo prav, kar trdite o “fevdih” SDS.
  Toda – če želite, da bi bile vaše besede verodostojne in bi vam vaši bralci lahko verjeli, boste morali te “fevde” enkrat našteti in zaključiti s praznim govoričenjem.
  Najštejte te “fevde” lepo po vrsti, z verodostojnimi dokazi in ne zgolj na način ‘rekla-kazala’, značilen za obrekovalce in lažnivce, ki povzemajo informacije iz medijev, izrazito nenaklonjenih stranki SDS in njenemu predsedniku.

  ****

  Pavel, še vedno čakamo na tvoj odgovor !?

  • V tvojem tekstu ne vidim nobenega vprašanja. Tudi pri klonih nisem vajen, da so radovedni, razmišljujoči in iščejo, sprašujejo. Ampak vrtijo odgovore kot tibetanski menihi mlinček. Ves čas eno in isto mantro iz SDS mitologije.

   • Ne, Pavel,
    nismo kloni, le mali Martin je kopipejstal moj komentar izpod drugega članka (tekst od besede Pavel do pike na koncu stavka pred štirimi zvezdicami) in ga prilepil semkaj.

    Vi pa niti pod tistim člankom in ne tukaj niste našteli “fevdov” stranke SDS, o katerih stalno govoričite v svojih komentarjih.

    Menim, da vaše komentiranje o SDS in JJ pod članki, ki s to stranko in njenim predsednikom nimajo nikakršne zveze, kaže vse značilnosti trolanja.

    Vaše izmišljije niso realna kritika, vi se trudite ustvariti negativno mitologijo o stranki SDS.

    Sami ocenite, koliko stika z realnostjo ima ta vaš stavek: “Oz. JJ je (bil) voden s strani mafije, ki je rekla: ‘Priden in ubogljiv fant! Iz njega še nekaj bo!'”

    • Saj sem dal primer NLB in NKBM. Primer je tudi to, da ne bo krivcev, ker so skupaj delali. Kot jih za TEŠ ni in za AC ter 3x predrage bolnice. Se pa ve, da se je ministrica SDS z Zidarjem gujsala, Adriana je s tajkuni posle sklepala za JJ in mafija ga je fino izrabila. Pa 6 let je vodil vse podsisteme.in sedaj ga skušate za angela prodati.!

     • Če hočete stranko rešiti, bi ga morali že zdavnaj v rit brcniti (razen, če je ta dvolična “demokratičnost” po vsej stranki vraščena kot rak) . Tako pa se boste utopili z njim vred.

      Briga me SDS in JJ, dokler se ne gre hegemonije na “desnici”. In ta perverznost: 20 let je rušil Demos, sedaj ko je po žganje, pa bi ga pod seboj PO SVOJI PODOBI SESTAVIL. In poteka proces mitiziranja osamosvojitve, samostojnosti, 25 let, demokracije… A vse to so zgolj miti. Lažgoše 2.0 od tamalih komunistov.

     • Pavel,
      razumite vendar, da se vaši komentarji, kjer brez kakšnegakoli dokaza zapisujete nekakšne splošne obtožbe, berejo kot čisto navadno trolanje.

      Kaj ste konkretnega povedali o NLB in NKBM? Tiste vaše splošne obtožbe, da je bilo v času Janševe vlade podeljeno največ kreditov tajkunom, me ne zanimajo, ker vsi vemo, da vlada ni mogla lastnoročno posegati v poslovanje bank.
      Napišite torej imena ljudi, ki so bili vpleteni v podeljevanje nezavarovanih kreditov. Če ne veste, kdo so bili, pa ne morete opletati s splošnimi obtožbami na račun takratne vlade.

      Napišite, kateri konkretni posel je Adriana (najbrž Starina Kosem?) s tajkuni (imena?) sklenila za Janeza Janšo. Tako ste namreš zapisali.

      In razložite, prosim, kaj pomeni, da “se je ministrica SDS gujsala z Zidarjem”.

 3. Slovenske železnice so najbolj znani fevd SDS, pa Vojska, pa še v številnih državnih firmah imajo z F21 razparcelirane fevde, pa ministrstva: fevd od SKD je bil MZZ in fevd od SLS je bil MK.
  Tudi slovenska Cerkev je postala fevd SDS.

  • Vojska fevd sds-a ?

   Daj navedi argumente za svojo trditev.

   Povej kateri ministri in kateri načelniki generalštaba so bili v vseh teh letih ali pripadniki sds ali njihovi v rokah grosupeljčana?

Comments are closed.