I. Kršinar, Reporter: Jože Pirjevec italijanski tajni službi ovajal zamejske Slovence, tudi Borisa Pahorja

19

Zgodovinar Jože Pirjevec je italijanski tajni službi ovajal zamejske Slovence, med njimi Borisa Pahorja.

Zamejski zgodovinar Jože Pirjevec je danes eden od zelo vnetih privržencev slovenske levice, nastopal je v LDS, nato v Solidarnosti, je tudi član predsedstva borčevske organizacije ZZB NOB in predsednik njene zgodovinske komisije. Zato je toliko bolj šokantno odkritje Igorja Omerze, avtorja knjige Boris Pahor – V žrelu Udbe, ki je med gradivom nekdanje SDV v Arhivu RS našel dokument, da je bil Jože Pirjevec leta 1988 sodelavec italijanske obveščevalne službe Digos, kateri je poročal o delovanju zamejskih Slovencev.

Tako je zanesljivi sodelavec Udbe Dragiša, bivši pripadnik italijanske policije, na operativnem pogovoru s koprskim udbovcem Silvanom Ruminom izjavil: »Tržaški DIGOS je vršil stalni nadzor nad članom slovenske skupnosti Pahor Borisom. Kontrolirali so ga zaradi politične aktivnosti znotraj stranke. Pred vsakim večjim shodom ali manifestacijo, na katerem je imel Pahor govor, so na Digosu z njim opravili razgovor. Ob srečanjih Drage so ga pokrivali preko profesorja zgodovine Pirjevec Jožeta. Na zvezi ga je imel upokojeni delavec DIGOS Cosoli Elvino. Pirjevec je bil eden najaktivnejših zaupnikov Cosolija in mu redno dostavljal materiale Drage in dajal podatke o aktivnostih zamejskih Slovencev. Občasno je prišel poročat tudi na kvesturo.«

Več: Reporter

Predstavitev knjige:

* v Trstu v torek, 30. maja, ob 18.30 v prostorih Tržaškega knjižnega središča, Oberdankov trg 7;

* v Ljubljani v sredo, 31. maja, ob 18. uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva cesta1, IV. nadstropje (pasaža Name);

* v Gorici v četrtek, 6. julija, ob 20.30 v okviru Srečanj pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž, Drevored 20. septembra 85/Viale XX Settembre, 85.

Več o knjigi: Mohorjeva

19 KOMENTARJI

 1. Kljub temu pa je potem solil vsem desnim slovenskim politikom pamet kot da bi bil rešitelj slovenstva.

  • Laž sodi v opis del vsakega privrženca rdečega totalitarizma. Nacisti so znatno manj lagali, zato so jih rdeči premagali. Namreč! Kjer se tepeta dva vraga, zmaga hujši. Zamerim pa SLO domorodcem, da tega niso vedeli, obtožujem pa vse, ki so prisegli Luči, da so zavajali SLO domorodce.

 2. Spodbujam slovenske zgodovinarje, da na osnovi vseh novih dejstev napišejo novo slovensko novejšo zgodovino. Tako bomo lažje razumeli, kaj se je takrat res dogajalo. Imamo pravico do tega.

  • Pravico da, to vsekakor. Moči pa ne, zato tega ne bo še kakih sto let. Potem pa tega tako ali tako ne bo nikogar zanimalo.

 3. Kako bo JP bo obrazložil? Domnevam, da ne bo in bo čakal, da se zadeva pomiri. Ampak s tem bo posredno priznal, da je to počel. Domnevam tudi, da Omerzovo novo arhivsko odkritje ne bo niti omenjeno v dominantnih medijih. Podobno kot še marsikatero arhivsko odkritje o dejavnostih in sodelavcih udbe in drugih tajnih služb, njegovo in Leljakovo, iz zadnjih let. Ampak to ni normalno. V vseh drugih ex-komunističnih državh take stvari objavljajo. Resnica je očiščujoča. Kakšno je lahko ozadje neobjavljanja drugo kot zaščita špicljev, njihovih šefov in političnih naročnikov, ki pomeni nepretrgano povezanost z njimi in režimom?

 4. To meni ni najbolj razumljivo. Naj bi ovajal italijanskim tajnim službam?! Koga, protikomuniste ali komuniste? Pri nas je resen problem, da je vse brez konteksta, vse vrženo kot kost, v pričakovanju da bo nekdo že zagrabil.
  Kaj naj bi počel na kvesturi? Se je mar italijanska policija zanimala za Drago?! Dvomim. Ta strašna Draga je bila namenjena samo našim intelektualcem, da so hranili svojo samopašnost. Če bi že komu kaj ovajal, bi moral ovajati našim tajnim službam, ne pa italijanskim. Pa Pirjevca niti najmanj ne branim. Je eden večjih komunistov pri nas.

  • Copy&oaste: “Zgodovinar Jože Pirjevec je italijanski tajni službi ovajal zamejske Slovence, med njimi Borisa Pahorja”

   Za normal ljudi je to razumljivo. Plačanci rdečih oblastnikov pa koristijo vse, da obrnejo kazalec na nosilca novice.

  • Mene niti najmanj ne preseneča, da je bil Boris Pahor sleden s strani tako slovenske udbe kot s strani italijanskih tajnih služb. Nenazadnje so Italijani imeli v obmejnih predelih tudi Gladio, ki je v zavednih Slovencih videla nevarne ljudi, tudi še dolgo po končni določitvi meje.

   • Morda. Ne vidim pa v čem bi bili naši zamejski slovenci nevarni italijanom?! Kvečjemu zaradi svojih povezav z italijanskimi komunisti. Pahor gotovo ne. Zakaj bi Pahorja spremljale italijanske obveščevalne službe, res ne vidim. O tem bi bilo dobro kaj izvedeti.
    Da pa so ga spremljale naše, to pa gotovo.
    Zato me moti, ko avtor citira pogovor dveh udbovcev, da italijani spremljajo Pahorja. Sami pa so mu gate pregledovali… Zveni kot tipično komunistična dezinformacija.

 5. Tudi mene ne preseneča, da so italijanske tajne službe spremljale Borisa Pahorja in verjetno tudi druge zamejce. Hoteli so pač imeti vse pod nadzorom. Prav tako me ne preseneča, da je bil Jože Pirjevec italijanski špicelj. Od zgodovinarja, ki trdi, da pri nas ni bilo revolucije, kaj drugega tudi ni pričakovati.

  Seveda pa obveščevalne organizacije sodelujejo tudi mednarodno. Znana je zgodba, ko je JLA leta 1991 napadla Slovenijo. Tedaj je naša delegacija, ki je branila osamosvojitev, šla k tedanjemu avstrijskemu predsedniku Fischerju po pomoč. Ko so mu razložili, kaj bi radi, jih je vprašal, če je to usklajeno s Stanetom Dolancem, tj. z jugoslovansko Udbo. Delegacija se je obrnila in sklonjenih glav odšla.

  • Fischer tedaj ni bil predsednik. Avstrijski predsednik do julija 1992 je bil Kurt Waldeheim, potem pa Thomas Klestil ( oba OVP). Kancler je pa bil v našem prelomnem času socialist Wranitzky. Ta bi bil za razliko od zunanjega ministra Aloisa Mocka ( izrazitega podpornika Slovenije) sposoben sklicevati se na komunistične oblastnike v Beogradu.

  • Ni bil zaradi lepšega Giuseppe Pierazzi ?
   Govoriti in pisati o njemu je bezpredmetno , škoda časa in živcev !!!

   Andrej Briški

  • Ni bil zaradi lepšega Giuseppe Pierazzi ?
   Govoriti in pisati o njemu je bezpredmetno , škoda časa in živcev !!!

   Andrej Briški

  • Ni bil zaradi lepšega Giuseppe Pierazzi ?
   Govoriti in pisati o njemu je bezpredmetno , škoda časa in živcev !!!

   Andrej Briški

 6. Pirjevec v daljšem odgovoru na vprašanje tržaškega Primorskega dnevnika zanikal, naj bi obveščal Digos.

  http://www.primorski.it/stories/alpejadran/271023_pirjevec_zaupnik_digosa/#.WS2cpdR97Dd

  Ne glede na to, kdo v tej zadevi govori resnico oz. dejstva, se je sicer levičarski zamejski časopis ( znan po povezavah z nekdanjim jugoslovanskim režimom) vendarle odzval toliko profesionalno, da je Pirjevcu vsaj postavil vprašanje. Pri naših dominantnih medijih opažam organizirano ignoriranje Omerzovih in Leljakov odkritij v arhivih. In to je povsem zaskrbljujoče, ker tak odziv ne sodi v demokratični čas.

 7. Jože Pirjevec zanika, Omerza mu ne verjame.

  Jaz mu pa verjamem:

  Ni ovajal Jože Pirjevec ampak Giuseppe Pierazzi.

Comments are closed.