I. Kršinar, Reporter: Druga plat ustavljanja ministra

1

Pet policijskih sindikalistov in dva policista, ki sta novembra ustavila avtomobil ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, je v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja. Vodstvo policije jim očita, da naj bi kršili načelo enakopravnosti, saj naj bi bil njihov namen diskreditirati ministra, ki nastopa tudi kot vladni pogajalec v policijski stavki. Seveda takšnega dogovarjanja in načrtnega ustavljanja ni mogoče upravičiti.

Drugo pa je vprašanje, ali naj zaradi tega policisti izgubijo službo. Kako bi bilo s to enakopravnostjo in ali bi policisti tudi leteli iz službe, če bi tako ustavili navadnega državljana, ne ravno ministra vlade Mira Cerarja? Sploh ker je iz odziva predsednika vlade slutiti, da gre za maščevanje vlade nad stavkajočimi policisti.

Načelo enakopravnosti bi pravzaprav kršili tudi z odpustitvijo policistov, saj je v njihovih vrstah (ne na terenu, ampak v pisarnah) še veliko ljudi, ki so sodržavljanom bistveno bolj zagrenili življenje in jim kršili osnovne človekove pravice. V mnogih primerih je šlo za politično motivirane razloge. Pri nekdanjem poslancu Andreju Magajni, predsedniku krščanskih socialistov, so nekaj dni po njegovem odhodu iz poslanske skupine takratne največje vladne stranke uprizorili hišno preiskavo in zasegli vse računalnike.

V preiskavi so izgubili vse trde diske, med njimi tudi celotno dokumentacijo politične stranke, zaradi česar je njeno delovanje oteženo. Gre za napad na ustavno ureditev (svobodo političnega združevanja in nastopanja), toda kriminalista sta se izmazala zgolj s premestitvijo z enega na drug oddelek. Podobno se ni nič zgodilo v nedavnem primeru, ko so kriminalisti skušali zapleniti kar strežnik največje opozicijske stranke.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Politični stranki ni v ponos, kadar se njen strežnik uporablja za dovorjanje o finačnih malverzacijah. Na njenem mestu bi se neprimerno bolj bal odziva javnosti (volivcev) kot policistov.

Comments are closed.