I. Kršinar, Reporter: Depala vas 20 let pozneje

17

Dokumentarec Jožeta Možine Urok Depale vasi bo na sporedu danes ob 20.55 na TVS 1.

»Ali bo ta film res predvajan?« je bilo prvo vprašanje iz publike, ki je prejšnjo sredo gledala predpremiero dokumentarnega filma Urok Depale vasi, ki ga je za TV Slovenija pripravil novinar Jože Možine. Predpremiero so si ogledali v Skriljah na Vipavskem, domači dolini avtorja filma. Če ne bo vmes posegla cenzura, bo dokumentarec na sporedu v torek ob 20.55 na prvem program TVS. Možina je gledalcu odgovoril, da je RTV Slovenija javni medij, ki ga plačujejo vsi, zato osnovna odprtost, pluralnost RTV sploh ne sme biti vprašanje: »Če bi bilo drugače, to ni več medij, ki bi si zaslužil javni denar.«

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


17 KOMENTARJI

 1. Z zanimanjem in nestrpnostjo čakam današnji večer, ko bo na sporedu ta dokumentarec.

 2. Depala vas je tema, ki je v isti “verigi” kot referendum o arhivih 8. junija. Človek skraj ne more verjeti, da je po poltretjem desetletju po demokratizaciji toliko odpora proti razkrivanju zločinskosti prejšnjega sistema. V tej navezi niso samo bivši partijci in njihovi sorodniki oziroma ljudje, ki so imeli od sistema koristi, ampak neverjetno število navadnih ljudi. Svoje pa prispevata tudi SLS in zadnje čase tudi NSi. Evropske volitve so mimo. SDS bo Evropski ljudski stranki morala povedati za izdajalsko obnašanje sveh pomladnih strank. Sam nekje na dnu še vedno verjamem v slovensko pomlad, vendar bodo morali v SLS in NSi kar precej prevetriti kadrovsko stanje v svojih vrstah. Da Bogovič ponavlja Kučana, češ, kako je Depala vas mati vseh afer, je nedopustno in nevzdržno. To je tako, kot bi v nogometni ekipi nekdo zabijal avtogole.

 3. Čestitke Jožetu za dokumentarec,žalostno toda resnično.Sadove te afere pobiramo sedaj,ogromna zadolženost,brezposelnost,izropana država.
  Čestitke Rudiju Šeligu in posameznikom,ki so že takrat opozarjali,kam pelje udbomafijski vlak.

 4. Možina je kakor preprok. Depalo vas pa je uporabil kot metaforo za Patrijo. Res mojster. Podprimo ga.

  • Ja, Možina je “superman”, mojster življenja in mojster svoje stroke (snemanje dokumentarcev).
   Naj se angažira še v politiki. Če bi za prihodnje volitve s g.Štularjem, kot nosilca civilne inciative postavila nestrankarsko listo, bi sigurno imela velik uspeh na volitvah !!!

 5. Afera Depala vas. Kučan v tujini
  Afera Patria, veliki pok. Kučan v tujini
  Obsodba Patria. Kučan v tujini.

 6. Po prespani noči in nekaj razmisleka se lahko le zahvalim avtorju, gospodu Možini. Pokazal nam je svet, v katerem smo živeli, svet, ko je upanje še živelo, ko smo imeli prihodnosti.

  Stotine afer, obtoževanja, laži, prevar in nezaupanja so nam naložila težko breme, ki nam sedi na prsih in nas tišči ob tla, ne le v tla, še globlje… v pekel.

  Na misel mi pride še ena primera: ko vržeš žabo v lonec mrzle vode, potem pa vodo počasi segrevaš, tega žaba sploh ne opazi in se pusti skuhati.

  • Janez J.: “… se lahko le zahvalim avtorju, gospodu Možini. Pokazal nam je svet, v katerem smo živeli, …”
   ==========

   Svet v katerem živimo!

 7. Priznam, takrat nisem verjel Janši. Zelo so me zmotili dokumenti položeni prek razbitega stekla.
  Sicer še vedno mislim, da so razni naduteži sami zminirali svojo akcijo v svojo škodo.
  Iz današnje perspektive pa se lepo vidi kakšno kačje gnezdo je slovenska politika. Da pa je bila zadaj Kučanova in Drnovškova spletka je pa povsem očitno.

 8. Ne baham se prav preveč pogosto, a sedaj se bom. Jaz sem pa že vseskozi videl Janeza kot največjega, mogoče celo edinega (!) borca proti komunistom Kučanu, Drnovšku … po odhodu Pučnika v večnost.

  Ampak mi Slovenci potrebujemo moža, ki nas bo peljal v pravno državo, ki je ekonomsko uspešna ter njeni državljani uživajo blagostanje. Ampak tega pa pri JJ ne vidim.

Comments are closed.