I. Jerebic, Družina: V službi človekovega dostojanstva

0

Teden Karitas v znamenju srebrnega jubileja

Človekovo dostojanstvo je skriti zaklad v srcu vsakega človeka, vernega in nevernega, preprostega in učenega, mladega ali starejšega, domačina ali tujca … Za nas verne je to dostojanstvo ob svetem krstu dobilo še posebno vrednost in božanski lesk. Življenjske priložnosti so dostikrat prelomni trenutki, ko doživimo božji klic, da unovčimo skriti zaklad v službi nekomu, ki nas potrebuje.

Da sodelavci Karitas zmoremo, smo hote ali nehote morali v šolo učenja spoštovanja svojega človekovega dostojanstva in se ga naučiti negovati. Lepo nas pri tem negovanju svojega skritega zaklada v srcu opozarja sedanji predsednik Slovenske karitas nadškof msgr. Alojzij Cvikl: »Najprej moram znati spoštovati svoje dostojanstvo. To ni tako samoumevno, kajti hitro se lahko znajdem v situaciji, ko izgubim službo, ko zbolim, ko mi vzamejo dobro ime, doživim ponižanje, doživim besedno ali celo fizično nasilje – skratka, ko se čutim ponižanega, nesprejetega … Ob vsem tem se začne rušiti moja samopodoba: zaprem se vase, postanem malodušen, drugič agresiven, na druge začnem gledati s prezirom, včasih celo sovraštvom.«

Hvala in zahvala župnikom za 25-letno podporo. Veliko vlogo pri tem učenju ste odigrali naši župniki, ki ste zbrali, krepili skupinico sodelavcev župnijske Karitas. Z evangeljsko besedo, s svojim zgledom, molitvijo ste znali povedati in pričati, da je ljubezen do bližnjega zelo prepletena z ljubeznijo do sebe. »Vi imate dobre župnike, ki so velika opora sodelavcem Karitas in jim dajejo energijo, to vam zavidam,« mi je pred dnevi dejal v zbirnem centru za begunce eden od vidnih funkcionarjev velike nevladne organizacije.

Hvala in zahvala vodstvu Cerkve na Slovenskem, ki nas je v vseh 25 letih vnovičnega delovanja slovenske Karitas z očetovsko roko in odprtim srcem spremljalo na razvojni poti služenja človeku v stiski. Naj omenim nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je pogumno odprl vrata Karitas v cerkveni in družbeni prostor. Škofje ordinariji ste vseskozi bdeli nad našim delom. Tudi ko je čez čas postala Karitas ena najmočnejših in najbolj prepoznavnih nevladnih organizacij v naši družbi, ste nas nenehno opozarjali na naše poslanstvo in zvestobo evangeliju Jezusa Kristusa.

Bodrijo in spodbujajo pa nas tudi besede sedanjega predsednika Slovenske karitas, nadškofa Alojzija Cvikla: »Karitas se že 25 let trudi, da bi bila v službi človekovega dostojanstva. Za razliko od drugih dobrodelnih organizacij na človeka gleda celostno, zato njena pomoč ni samo v zbiranju materialnih sredstev, ampak daje pomoč ženam v stiski, odvisnikom, hrano in dom brezdomcem, zavetišče za begunce, azil za žrtve trgovine z ljudmi. Vedno bolj je dragocena pomoč v obliki psihološke, čustvene in duhovne podpore.«

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.