I. Grdina, Reporter: Od napredne demokracije k demokratičnemu socializmu

7

Pri branju osnutka koalicijske pogodbe v nobeni podrobnosti ne moremo mimo njegove temeljne intence – da se Slovenija »vrne« na zemljevid »naprednih demokracij«. Po socialistični demokraciji, ki je bila nekoč najnaprednejša, naj bi se vnovič začela prakticirati demokracija s pridevnikom. Izkušnja pa uči, da se takšna demokracija od brezpridevniške zmerom loči približno toliko kot električni stol od navadnega. V tej perspektivi je zelo pomenljivo, da je TEŠ 6 že zgrajena.

Pri nas koalicijske pogodbe večinoma niso programi dela vladne večine, temveč le ideološki dokumenti, ki omogočajo sestavo kabinetov. Razlog za to je dejstvo, da imajo splošno znani pojmi na Slovenskem precej specifične pomene. Samo en primer! 6. avgusta 2010 nam je Gabi Čačinovič Vogrinčič položila na srce: »Sovražni govor je vedno na desnici, to moramo reči.« Eliminacionistični kriki ljudi, ki sebi pravijo levičarji, so potemtakem le specifični izlivi ekstatične ljubezni – čeprav imajo na mentalno podnebje enak vpliv kot vse tisto, kar smo, če prihaja z desne, dolžni etiketirati kot sovražni govor.

Ker osnutek koalicijske pogodbe omenja tudi ta pojem, je napredna demokracija zelo jasno definirana. Koalicijska carta constitutiva nas ne želi prevarati. Kdor se slepi o njenih ciljih, se le zaradi svoje želje, da bi bil napetnajsten – ali pa živi v strahu. Pouk, da se nasilje izplača – nikogar ne more zares presenečati, da se surovost sedaj kot savanski požar širi po vsej državi – je bil predlani in lani pač zelo nazoren; demonstracije, po katerih je posegel, so Slovenijo spremenile. Ne smemo več biti napredujoča demokracija.

Očitno je še nekaj: pregrešno draga zadeva, ki se ji je v žargonu prejšnje pravšnjosti reklo nacionalni interes, bo sedaj poimenovana javni interes. Ta oznaka je jasnejša, ker se pri nas samo po sebi razume, da pomeni nasprotje zasebnemu interesu. Pa vendar: je splošnejše – bolj množično – res več in boljše kot posamično? Seveda ni. O tem je najbolje poučena znanost: dolga stoletja povsem neodmevna Aristarhova spoznanja so bila pomembnejša kot aklamativno sprejeta Ptolemajeva. Splošno je samo bolj nejasno in manj odgovorno kot posamično.

Za znanost in raziskovanje osnutek koalicijske pogodbe napoveduje zaostrovanje sedanjega stanja. Na teh področjih je Slovenija skorajda že v demokratičnem socializmu, s katerim nam bo na naslednjih volitvah – po prehodni dobi z napredno demokracijo – postreženo kot z mesianistično edino izbiro. Veliki zgodovinski ciklus bo tako sklenjen: zagospodarila nam bo večna vrnitev istega.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Briljanten prispevek avtorja!

  Avtor med drugim razgalja bistvo socialistične misli, ki je nelogično in nerazumsko razmišljanje in ravnanje.
  Rezultat tega je tudi, da Slovencev pred 19. stoletjem ni bilo, potem pa so prišli iz Marsa.

 2. Mene pa z žalostjo navdaja branje misli: “Beg možganov, ki je značilen za vse socialistične dežele, je pri nas že skoraj na ravni, ki zagotavlja nebolečo izgradnjo demokratičnega socializma; stalinski ekološki socializem, za katerega so značilne čistke, bržčas sploh ne bo potreben.” Smo res že tako na tleh? 🙁

 3. V tej perspektivi je zelo pomenljivo, da je TEŠ 6 že zgrajena.
  ===========
  Zakaj ni v prispektivi tudi smernice europske zveze, ki zahteva ENERGETSKO SAMOZADOSTNOST? Ki bi morala biti v ospredju, saj stopi v veljavo, za nove gradnje že leta 2018! Takrat ne bodo potrebne več elektrarne. Je smiselno vlagati in graditi nepotrebne naprave?

  • Avgust,

   večje elektrarne bodo vsaj še 20 let zelo pomembne. To ti ve povedati in razložiti vsak soliden inženir elektroenergetike.

   Noben zakon in nobena smernica ne more narediti NEBES na Zemlji in rešiti vseh problemov človeštva.

 4. @Pavel
  Brez nadalnega bodo elektrarne obratovale še nekaj desetletij, toda sedanja volja je da prenehajo do leta 2050. A leto 2018 bo prej in kako se bo gradilo, če ne bo nadomestka?
  To pa je napačna »politika«, tako tudi ugotavljajo v EZ v Zeleni Knjigi:
  . analize Komisije kažejo, da S SEDANJIMI POLITIKAMI cilja 2020 ne bo mogoče doseči6.
  Zato so tudi premaknili rok, od 2020 do 2050.

  »To ti ve povedati in razložiti vsak soliden inženir elektroenergetike.«
  ======
  Ne ve pa povedati, da je vsa težava pomankanja porabne sile in okoljskih sprenenb, kriva predvsem elektrika!

  »Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo slabo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo in ničesar ne storijo.«

  NI MOGOČE POPRAVITI NAPAKE Z ISTIM MIŠLJENJEM Z KATERIM JE BILA NAPAKA NAREJENA, ZA POPRAVITI NAPAKO JE TREBA NEJPREJ SPREMENITI MIŠLJENJE.
  »A. Einstein.«:

 5. “Pri nas koalicijske pogodbe večinoma niso programi dela vladne večine, temveč le ideološki dokumenti, ”

  Tudi zmaga na volitvah je ideološka, ne programska. Ljudje so pač prepričani , da gre pot v prihodnost preko ideologije, ne preko programa.
  Koalicijske pogodbe v normalnih demokracijah so konkretne , jasno definirani cilji, z vsemi številkami, da se točno ve , koliko ta program stane.

Comments are closed.