I. Gošte, Demokracija: Kaj pa slovenske popevke?

9

Šesto leto zapored so se v začetku julija zasavski veterani vojne za Slovenijo odpravili peš z zasavskega Kuma na Triglav.

Tako kot je Triglav pomemben za Slovenijo, je Kum za Zasavce. Kot izletniška točka in tudi kot spomin na čase osamosvajanja, ko je tamkajšnje oddajnike raketirala tuja vojska z rdečo zvezdo.Pobudnik te celotedenske poti po Zasavju in Gorenjski je tudi Alojz Juratovec, ki se je udeležil prvih dveh pohodov, potem pa po hudi bolezni kmalu umrl. Njemu v spomin se sedaj pohod imenuje Lojzov pohod. Ko sem se v nedeljo zjutraj okrog sedme ure odpeljal na Kum, da pohodnikom zaželim prijetno pot, sem na radiu poiskal zasavski radio Aktual Kum. To je bil nekoč radio, ki je postregel predvsem z novicami iz Zasavja. Ekipa, ki jo je več let kot urednik vodil nekdanji poslanec Aleš Gulič, je pripravljala vrsto zanimivih radijskih reportaž, gostila mnoge zasavske kulturnike, glasbenike, športnike, gospodarstvenike, politike in tudi čisto navadne ljudi, ki so bili znani po tem ali onem konjičku.

Radio Kum je bil tudi odskočna deska za mnoge, ki so iz novinarskih vrst prestopili v politiko. Že omenjeni Gulič pa Bogdan Barovič, Barbara Žgajner, zdajšnja županja Jasna Gabrič in še kdo. Omenjeni in še vrsta drugih, ki so delali na tem radiu, so skrbeli, da se je na njegovih valovih pogosto slišala slovenska pesem, tako domača, pop kot zborovska. Ne nazadnje je v Zasavju skoraj vsak drugi, ki je v sorodu s kakšnim članom v katerem od številnih zasavskih pevskih zborov. Ne trdim, da danes na tem radiu novinarji ne pripravljajo zanimivih novic iz Zasavja, tudi kakšen vklop s katero od zasavskih prireditev nam privoščijo, žal pa ni več daljših intervjujev, ki smo jih lahko poslušali pred leti. Zdaj ni čas za daljše intervjuje, pravi vodstvo te radijske hiše. Sedaj so menda drugi časi. Verjetno sam živim v nekih ne tako starih časih, da takšnih odločitev vodstva radia Aktual Kum in mnogih drugih radijskih postaj ne razumem. Še manj razumem, da se na mojem zasavskem radiu vrti tako malo slovenske glasbe.

Več lahko preberete na strani tednika Demokracija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. Aktualen prispevek avtorja!

  Ne morem razumeti tega početja, da se na večina radijskih postaj vrti tako malo slovenske glasbe in da se v trgovinah in gostiščih praviloma sploh ne zavrti niti en slovenski glasbeni komad pa smo slovenski kupci.

  To stanje podoživljam kot popolno razvrednotenje nas samih, naše kulturne biti in identitete.
  Še za časa ne4mšeke okupacije so se baje vrtele po radiu slovenske pesmi, zdaj pa je naenkrat to prepovedano.

  Pa se niče ne zgane:
  – ne slovenski kulturniki
  – ne državni organi
  – ne zveza potrošnikov
  – ne gospodarska, trgovinska in turistična združenja
  – ne društva novinarjev, ki bi naj skrbelo za etično kulturni novo oddaj
  – ne varuh človekovih pravic…

  Gre za psihično nasilje nad Slovenci, ki je ustavno in zakonsko prepovedano!

  Če na kulturnem področju ne more zavladati pravičnost, potem pa tako nikjer ne more zavladati!

 2. Resnično je skrajni čas, da se napravi kulturni red, da ne bomo prizadeti v temeljnih sonaravnih pravicah človeka, ki nam pripadajo od rojstva naprej!

 3. Ali moramo res Slovenci izgubiti temeljni občutek za pravičnost? Kdo je v ozadje tega negativnega delovanja?

 4. Ali bo res pravičnost le plehka in negativna beseda, s pomočjo katere se bodo v bodoče uveljavljali sebični sprevrženi interesi določenih skupin?

 5. Gre za grob poseg v osebnostne pravice Slovencev, slovenskih državljanov.

  Kot slovenski državljan suverenega naroda in suverene države, imam pravico doma poslušati preko medijev in kot kupec v trgovinah in gostiščih slovensko glasbo in slovensko besedo.

 6. Zakaj se moramo tudi na tem področju prilagajati tistim, ki nimajo vrednotnega občutka za temeljne človekove sonaravne pravice in pravičnost.

  Gre za nematerialno pravičnost, ki je še pomembnejša kot materialna pravičnost.

  Človek je najprej dokazuje kot človek, šele potem se dokazuje z ustvarjanjem materialnih dobrin.

 7. Človek se najprej dokazuje kot človek s pozitivnimi človeškimi lastnostmi in potrebami, šele potem se dokazuje z ustvarjanjem materialnih dobrin.

 8. Vedenje in veščine obvladovanja sonaravnega življenja, zadevajo človekovo temeljno življenjsko inteligenco.

Comments are closed.