Hvalica: Ljudje nikjer nimajo vlade, kot si jo želijo, ampak takšno, kot jo izvolijo

3
Hvalici se zdi, da Novo Slovenijo, ki se želi pomakniti proti sredini, ponovno preveč vleče v naročje SDS. Nekaj besed je namenil tudi Slovenski ljudski stranki in Marjanu Podobniku. Hvalici se zdi, da je na mesto predsednika SLS prišel prepozno in da se preveč povezuje z SDS, čeravno je to na evropskih volitvah stranki prineslo evropskega poslanca. „Podobniku želim, da mu uspe, čeprav menim, da se je preveč spravil pod plašč SDS.”

V drugem delu intervjuja, ki smo ga posneli na njegovem domu, je za uvod povedal naslednje: „Takratna socialistična ali komunistična oblast se je ob pogledu na truplo Ceaușescuja in njegove soproge prestrašila. Takrat je nastal nek preobrat.”

Pove, da je treba priznati takratni Potrčevi skupščini, da je večstrankarskemu sistemu vsaj malce odprla vrata. Prišlo je do prvih demokratičnih volitev, kjer je zmagal Demos.

 „Sam nisem šel na volitve, ker je Jože Pučnik na goriškem določil za nosilca liste Tita Turnška. To je edini greh, ki ga Pučniku sicer nerad prepisujem.” Nosilci liste pa so imeli po takratnem volilnem sistemu bistveno več možnosti za izvolitev.

Janša je bil zelo razočaran, ko je Marjan Podobnik s svojo SLS prejel več glasov

Meni, da bi ob ustrezni politični ponudbi kakšna nova koalicija ponovno lahko prepričljivo zmaga, tako kot je na prvih volitvah Demos s 54 odstotki. Pojasnil je tudi, zakaj je prišlo do razpada Demosa: „Lojze Peterle premalo odločno pove, da Demos ni bil načet od zunaj, ampak od znotraj. Ambicije Igorja Bavčarja in Janeza Janše so bile prevelike.” Ob tem je treba dodati, da mi je v oddaje Sledi korakov Lojze Peterle pred meseci jasno povedal, da je bil Janez Janša tisti, ki je prvi predlagal rekonstrukcijo Demosove vlade in zamenjavo na mestu predsednika vlade.

Vseeno pa je Hvalica ponosen in srečen, da je ravno Demosova vlada Slovenijo osamosvojila. To je zanj največji dosežek, čeravno država ni šla po poti, po kateri smo želeli da gre. „Država, ki jo imamo, je velika pridobitev. Še kaj več bi dosegli, če ne bi bile ambicije nekaterih mladcev prevelike,” nam pove brez dlake na jeziku.

V nadaljevanju je veliko lepih besed namenil pokojnemu Jožetu Pučniku, s katerim sta bila kot poslanca drugega zbora med najbolj aktivnimi in prepoznavnimi. S svojimi nastopi sta stranko SDSS, ki je na drugih volitvah komajda prišla v Državni zbor, pripeljala do velikega uspeha na tretjih volitvah. Prepričan je, da bi dosegli še večji uspeh, če bi s Pučnikom več sodelovala na soočenjih, Janša pa manj. „Janša je bil takrat zelo razočaran, ker je Marjan Podobnik s svojo SLS prejel več glasov.”

Hvalica je pojasnil, zakaj so SDS zapustili nekateri vidnejši člani stranke

Predstavil je tudi nekaj zakulisnega dogajanja vlade dr. Janeza Drnovška, v kateri je do Depale vasi sodelovala tudi SDSS. Zanimivo je tudi, kaj je povedal o Depali vasi, o tem, koliko je bil po odstavitvi z mesta obrambnega ministra Janša aktivnem v stranki in še marsikaj zanimivega. Veliko zanimivega je Hvalica povedal tudi o tem, kako se je spreminjalo ime stranke, kaj je privedlo do njegovega odhoda iz stranke SDS, ki ji je dal dobršen del svojega življenja.

Hvalica je pojasnil, zakaj so stranko v obdobju, ko jo vodi Janša, zapustili tudi nekateri drugi vidnejši člani stranke: Mate, Brejc, Modic, Banova, Ramšakova… Povedal je, da se stranki niso omenjeni odpovedali, ampak se je Janša njim.

„Jaz si demokracijo predstavljam po romanskem stilu, torej kot po nekem oboku ali loku, ko je na vrhu predsednik, kmalu po loku pa vsi ostali, medtem ko si Janša predstavlja demokracijo kot neko gotsko piramido, zgoraj predsednik, spodaj pa nič. Vsak ki se je približal temu vrhu, po simpatijah pri ljudeh, se je počutil ogroženega. On je zelo sposoben človek. Ne glede na njegovo preteklost. Bil je komunist, kandidiral je za predsednika mladine, kar je zame nesprejemljivo, je deloholik, a mu zaradi lastnega ega zmanjka objektivnega razmišljanja. Teče 27. leto njegovega predsednikovanja stranke. Tu so druge stranke bolj demokratično uspešne.”

Glasovanje o ministrici Angeliki Mlinar so SDS zamejski Slovenci zelo zamerili

Hvalica je še omenil, da je verjetno Janšo ujezilo, ko je enkrat izjavil, da je Janša slaven, sam pa popularen. Več boste izvedeli ob spremljanju oddaje.

V nadaljevanju je bil kritičen tudi do predloga SDS o obveznem služenju vojaškega roka. „To je za stranko strel v koleno. Tudi glasovanje o ministrici Angeliki Mlinar, kar so stranki zamejski Slovenci zelo zamerili.”

Povedal je še, da se mu zdi, da Novo Slovenijo, ki se želi pomakniti proti sredini, ponovno preveč vleče v naročje SDS. Nekaj besed je namenil tudi Slovenski ljudski stranki in Marjanu Podobniku. Hvalici se zdi, da je na mesto predsednika SLS prišel prepozno in da se preveč povezuje z SDS, čeravno je to na evropskih volitvah stranki prineslo evropskega poslanca. „Podobniku želim, da mu uspe, čeprav menim, da se je preveč spravil pod plašč SDS.”

Hvalica je še dejal, da ko govorimo o predsednikih strank, ni nihče večen, da slej ko prej pride do zamenjave. „Živimo v času, ko imamo celo dva papeža.”

Ob koncu pogovora je Hvalica spregovoril tudi o pojavih radikalizma pri nas in v naši okolici ter predstavil svoj pogled na vlado, ki jo vodi Marjan Šarec. „Ni me razočaral, niti me ni navdušil. Govoriti o njegovi vladi, da je politično truplo, pa je tudi absurd. Imamo vlado, ki ima pozitivno gospodarsko rast in je sprejela dveletni proračun,” še pove in za konec doda: „Ljudje nimajo nikjer vlade kot si jo želijo, ampak takšno kot jo izvolijo.”

3 KOMENTARJI

  1. E, Hvalica, Hvalica. Precej slaba analiza je tole. Ljudje Sarceve vlade niso izvolili. Nenazadnje je zdaj passe. Kar nekaj drugih vlad bi bilo iz danih izzidov moznih. Upam, da ena, ki bo vkljucevala SDS in N.Si zdaj tudi nastane. Averzija, ki se je Hvalici zgodila v odnosu do Janeza Janse, mu megli pogled. Pa je bil dober retorik v parlamentu. Zdaj se predstavlja kot velik zmernez. Ampak takrat je prav zaradi svoje radikalnosti vcasih SDS bolj skodil kot koristil. Mediji so ga sovrazili, dokler ni obrnil plosce.

  2. Pri nogometu dober voditelj moštva skrbi, da vedno nastopajo najboljši. Ko nekateri ne morejo več pokazati, kar se od njih pričakuje, se jih zamenja z novimi igralci. To se zgodi bodisi zaradi spremenjenega načina igre, kateri se ne morejo prilagoditi, bodisi zaradi njihove iztrošenosti. Pri športu je to samoumevno in se nihče preveč ne čudi, če tega ali onega ni več na seznamu ključnih igralcev.

    Tudi politične stranke tekmujejo. Zato je tudi tu podobno. A nekateri te spremembe težko sprejmejo. Več jim je do lastne promocije, kot do uspeha stranke in države. Nekateri, kot Gošte, pa takšne in podobne dogodke zlorabljajo za napade na Janšo in njegovo izključevanje. Namesto za povezovanje skrbijo za razkol. Takšni so ali zadovoljni s sedanjim katastrofalnim statusom quo ali pa se veselijo, če sosedu krava crkne. Vsekakor pa to ni v korist državljanov in države.

Comments are closed.