Hvala Toplarna za 60-kratno znižanje emisij SO2!

1

Termoelektrarna- toplarna v Mostah

Cenim tole Termoelektrarno-Toplarno v Ljubljani. Daje nam toploto, da ne kuri vsaka hiša posebej, poleg tega so izjemno zmanjšali emisije (na primer SO2 od 25.402 toni v letu 1988, na 419 ton v letu 2012 – za 60x!).

Se zdi, da premalo cenimo take dosežke, a kdor je konec osemdesetih pozimi hodil po Ljubljani, ve kakšna razlika je v količini smoga. Sedaj imamo kljub mrzlemu dnevu z Golovca razgled na Šmarno goro, Kamniške Alpe in Karavanke. Včasih jih celo zimo nismo videli.

Foto: Aleš Čerin

1 komentar

  1. Tudi v Mariboru se je po osamosvojitvi začel izboljševati zrak. A bolj zaradi propadanja podjetij… 🙁

    Ko sem v začetku devetdesetih redno hodil na mariborsko Pohorje, sem redno imel lep razgled na ogromen oblak, ki se je iz smeri Zlatoroga valil čez cel Maribor in tudi moj blok. Vedno svinjarija.

    Tedaj sem redno treniral tek v bližnjem gozdu. A sploh nisem niti pomišljal, da bi kolesaril v službo v center mesta. Šele letošnje poletje sem opazil, da vsi moji izgovori za nekolesarjenje odpadejo. Predvsem glede zraka. Mimo Europarka je promet bistveno upočasnjen. Nekoč je tam po Titovi bilo dovoljeno voziti 60, a smo praktično vsi vozili 90. Z avti s precej slabšimi katalizatorji kot danes. Danes pa tega enostavno več ni, že zaradi krožišč, ki upočasnijo promet. Zaradi recesije je manj avtomobilov, obstoječi pa imajo boljše katalizatorje. Kmalu bo raj za kolesarje. 🙂

Comments are closed.