“Humanistika v Sloveniji brani status quo” (VIDEO)

4

Inštitut Nove revije in Časnik sta v sklopu Sedanjost za prihodnost pripravila tematsko razpravo na temo Humanistika in družbena diskomunikacija.

Na to temo so skupaj s Tomažem Zalaznikom razpravljali:
– filozof dr. Dean Komel,
– zgodovinar in urednik dr. Aleš Maver (avtor izjave v naslovu),
– sociolog dr. Bernard Nežmah in
– pravnica in novinarka Urška Makovec.

Prisluhnite nekaj izjavam razpravljalcev.

Produkcija videa: Socialna akademija.

4 KOMENTARJI

 1. Bil sem udeleženec te razprave, ki je bila konstruktivna. Udeležil sem se kot udeleženec z vprašanjem kaj pomeni civilna družba, ki naj bi bila korektiv strankam, ki pogojujejo demokracijo, niso pa dovolj za dialoško demokratično družbo. Nisem dobil ustreznega odgovora z vključitvijo financiranja tega delovanja, ker to izniči pristnost civilne družbe.
  Pristna civilna družba se mora samofinancirati in z rezultatom dobivati bonuse.
  Pa še tole ob teh okroglih mizah v socialnem tednu.
  Demokracija je stvar svobode in odgovornosti in v tem kontekstu je potrebno spoštovati vsakega človeka. Če tega ni lahko govorimo o avtokratski demokraciji, ki se vleče iz bivšega samoupravnega sistema.
  Anonimno komentiranje in komentatorsko polemiziranje je nesvobodno in neodgovorno početje in izničenje avtorskega prispevka. V Časniku se to nespodobi in je negiranje demokracije. Ukinite anonimno komentiranje, ker je neodgovorno početje in znak nesvobode in nezrelosti.

  • Franc Zabukošek: “… z vprašanjem kaj pomeni civilna družba, ki naj bi bila korektiv strankam, …”
   =======================

   Tudi stranke so del civilne družbe!

   • Mnogo, mnogo ljudi loči med političnimi strankami in civilno družbo in sicer po bistveni razliki: civilna družba ne bije bitko za oblast, oblast ji ni cilj. Politična stranka, ki se ne bori oblast, pa ni stranka.

  • Čemu naj bi bilo anonimno komentiranje nesvobodno?! Meni se zdi vendar precej svobodno saj lahko izrazim svoje mišljenje in čustva na precej varen način. Čeprav kljub temu najbrž nisem izven dosega organov prisile ali tajnih služb.

Comments are closed.