Hrvatje na španski poti

34

Hrvaška zastavaRačun za današnje predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem bi bilo treba poslati neposredno Tomislavu Karamarku, nekdanjemu predsednika vodilne hrvaške stranke HDZ. Ne le, da ni bilo mimo njegovih osebnih ambicij nobenega pametnega razloga za torpediranje vlade Tihomirja Oreškovića, ki ga je na njeno čelo sam pripeljal.

Po volitvah kot pred volitvami? 

Zdaj kaže celo, da bo rezultat letos septembra, če že ne enak, pa vsaj na moč podoben kot lani novembra. Kar pomeni, da bo sestavljanje vlade enako mučno kot leta 2015, še bolj obremenjujoče za HDZ pa je, da zanj edina pot k ohranitvi oblasti znova vodi samo preko povezave z novincem zadnjih volitev, Mostom Boža Petrova, s katerim vsaj po Karamarkovem mnenju sodelovanje ni bilo možno v prejšnjem mandatu.

Pravzaprav bi bilo glede na amatersko Karamarkovo samorazstrelitev morda spodobno in pravično, da bi se danes do zmage sprehodili socialni demokrati Zorana Milanovića. Vsaj zgodaj poleti se je zdelo, da se bo to tudi zgodilo. A potem so se stvari v obeh velikih strankah odvijale na povsem različna načina. HDZ, pri katerem je nosilec blagovne znamke strankino ime, ne pa njen vsakokratni voditelj, je dokaj nesentimentalno odpravil dovčerajšnjega “ljubljenega predsednika”, namesto da bi prostovoljno potonil z njim, in ga za nameček nadomestil z evropskim poslancem Andrejem Plenkovićem. Slednji se je uspel posloviti od nekaterih najbolj problematičnih partnerjev iz predhodnikove Domoljubne koalicije (druge, kot Draga Prgometa, pa pridobil nazaj). Lani poraženi Milanović je ostal trdno v sedlu in na začetku celo dosegel precejšen uspeh z obnovitvijo Račanove zveze s Hrvaško kmečko stranko (HSS) v Brežicah rojenega Kreša Beljaka. Toda kmetje še zdaleč niso več pojem, kakršen so bili v časih nekdanjega predsednika parlamenta Zlatka Tomčića, vrhu vsega pa Beljakov predhodnik zaradi nezadovoljstva z zasukom v levo kandidira na listi, povezani s HDZ-jem.

Obrabljeni Milanović in trdoživi Most

Razen pridobitve HSS-a Milanović nima prevelikega razloga za zadovoljstvo. Da je moral na listo Ljudske koalicije pritegniti nekdanjega predsednika Stjepana Mesića, neuradno maskoto vseh apologetov jugoslovanskega socializma na Hrvaškem, priča, da se je na tokratnih volitvah pravzaprav on postavil v vlogo obrabljenega politika, medtem ko Plenković prej nastopa kot “nov obraz”. Tudi zaradi tega mu je uspelo praktično izničiti prvotni naskok socialnih demokratov in njihovih zaveznikov, k čemur še prispeva ostra regionalna zareza med severozahodom in jugovzhodom države. Prvi je večinsko rdeč, drugi večinsko moder.

HDZ-ju s partnerji in SDP-jevi koaliciji se torej obeta ponovitev lanskih dosežkov, morda z neznatnim pomikom v levo, ki ga bodo v precejšnji meri uravnotežili trije sedeži poslancev hrvaške diaspore. Zame je resnično presenečenje, da bo vlogo jezička na tehtnici obdržal Most z napovedanim podobnim številom sedežev, kot jih je v saboru uspel obdržati do konca prejšnjega sklica (pred tem se je z devetnajstih poslancev stopil na dvanajst). Ker bo po odhodu nekaterih “posebnežev”, kakršen je bil primoštenski župan Stipe Petrina, bolj homogen, zna biti, če se bodo napovedi udejanjile, še močnejši kot doslej. Kot že rečeno, predvsem HDZ brez njega ne more sestaviti vlade. Računati je namreč, da bosta protestniški Živi zid presenečenja zadnjih predsedniških volitev Ivana Viliborja Sinčića in lista zagrebškega župana Milana Bandića, ki je po padcu Oreškovićeve vlade izpeljal presenetljiv (vnovični) obrat v levo, potem ko je zadnjih nekaj let ribaril med desnimi volivci, bliže levici, četudi Sinčić odklanja koalicijo s komer koli. Živi zid je bil sploh kandidat, da zamenja Most kot glavna “tretja sila”, a so ga že takoj po razpisu volitev ustavili notranji spori, tako da lahko računa zgolj na enomestno število sedežev. V zadnjem hipu se lahko teoretično zgodi, da bodo volivci pospešeno izbirali predvsem med Milanovićem in Plenkovićem. To bi lahko najbolj škodilo Mostu, kot je leta 2003 na sam volilni dan pokopali liberno koalicijo socialnih liberalcev in Demokratičnega centra, odločilni glasovi pa so večinoma pristali pri Ivu Sanaderju.  A tudi tukaj ima Most boljše karte. V Dalmaciji si je podobno kot SDP na severu Hrvaške, v Istri in Kvarnerju in HDZ v Slavoniji in Dalmaciji ustvaril svojo trdnjavo, iz katere naj bi načrpal pomembnih (vsaj) pet sedežev.

Prav lahko bodo Hrvatje po 11. septembru tam, kjer so po dvojih parlamentarnih volitvah s podobnimi rezultati trenutno že Španci.

 

34 KOMENTARJI

 1. Navijam, da Most doseže čim več glasov. Več kot prej in na račun HDZ.
  Hrvaška politika je tako podobna slovenski. Čeprav so Hrvatje uspešnejši. Miro Cerar in niti Virant se nikakor ne more primerjati s Petrovom.
  Samomorilni in destruktivni Karamarko, sposoben operativec nad nelegalnimi, privatnim špijonskimi mrežami pač. Le da je HDZ demokratična stranka, SDS pa socialistični (tajkunski) fevd Janše.

  • Da je SDS socialistični (tajkunski) fevd Janše, je pač vaše slaboumno razmišljanje, porojeno iz paranoičnega, bolestnega antijanšizma, ki Slovenijo hromi že celo desetletje. Seveda Janša ni brez grehov, je pa eden najbolj strateško razmišljajočih strankarskih vodij.SDS je stranka z daleč najboljšim programom in najbolj discipliniranimi člani ter v celotnem obdobju z najboljšimi volilnimi rezultati. To dejstvo je preprosto treba priznati. Ponavljam: nisem njihov član!

 2. Domači politični komentatorji Slovenijo premalo primerjajo s Hrvaško, da bi ljudje videli razlike in začeli razmišljati in ne samo vraževerno navijati za naše.
  Sploh pa ne primerjajo domače politike z evropsko, kjer je ogromno podobnih silnic, ne samo “desno” ksenofobnih socialističnih strank.

  • Eh, Živi zid. Ti so enodimenzionalni. Nastali so na stiski ljudi, ki so vzeli prevelike kredite ( prevelike oči) in jih potem ne bili sposobni odplačati. Delno tudi na račun padca eura proti švicarskemu franku. Posledica pa deložacije iz stanovanj. No, ta stranka je nastala tako, da se je postavila na stran teh ljudi. Po eni strani humano. Po drugi – utrjevanje mentalitete južnjaške neodgovornosti ( vzamemo kredit, kako ga odplačati, pa ni moja briga). Kar nekaj levičarske demagogije a la Siriza je zraven.

   • Že, že IF. Ni vidiš pa da so krediti na švicarje, vojna ekonomija, vojno profiterstvo. Slovenska hudobija “sami so si krivi”, naj crknejo… Eh.

    • Jaz ne vem, če je naravni interes banke, da njihovi kreditojemalci brez vrnitvijo kredita bankrotirajo. Valutne razlike oz. gibanja valutnih tečajev so vedno lahko veliko tveganje. Če ne bi bilo rasti švicarskega franka proti evru, bi bili pa isti, ki so zdaj na izgubi, na profitu.

     Lej, jaz sem nekaj zgubil s Krekovima skladoma. A vpijem tule in zmerjam mariborsko škofijo in upravljalce teh skladov? Ja, sam sem si kriv. Odgovorni smo najprej sami za te svoje finančne hokus-pokuse. Nikomur ne privoščim, da crkne, niti, da izgubi edino stanovanje.

     • Sploh ne poslušaš. Govorim o vojnem profiterstvu in vojni ekonomiji, ki velja za kriminal.
      Ti pa samo vidiš da so eni nekaj izgubili in njihov pohlep.
      Ti si pošteno izgubil.

   • zdravje? hvala dobro 🙂 če so živi zid komunisti pod masko so zelo dobro zakriti, saj nikjer ne uporabljajo niti rdeče peterokrake niti čegevare
    http://www.zivizid.hr/ če ima Hrvaška tretjo opcijo, potem je to Živi zid.

    • V resnici v Sloveniji in Hrvaški nimaš dveh poti. Vsi so socialisti. Čas je že, da nastane stranka, ki ne bo zagovarjala socializma. Mislim, da je Most blizu temu.

     Živi zid so “levičarji”, ki zahtevajo, da jih država reši, ker so se sami zašpekulirali.

 3. Most bo ostal precej močan. Prva t.i. tretja opcija na Hrvaškem, ki bo skozi dvoje zaporednih volitev izšla kot realna sila ( vse dosedanje so na naslednjih potonile). Čeprav oslabljen glede na prejšnje volitve, zelo verjetno jeziček na tehtnici.

  Ne vem, zakaj Maver da Mostu 5 mandatov. Jaz sem bral oceno za vsaj 10 parlamentarnih mandatov, zelo verjetno pa 12 ali 13. Glede na to, kako so se pred meseci del izvoljenih na njihovi listi osipal na pogajanjih, ali bo šel Most desno ali levo ali v opozicijo, so si dobro opomogli. Verjetno zato, ker so potem zelo korektno in državotvorno nastopali v Oreškovičevi vladi in mu nudili podporo do konca, čeprav ga je v vlado pripeljal HDZ.

  Mislim, da os Petrov- Kovačić ( župan Omiša) pomeni dobro sidrišče Mosta in nudi možnost, da gradijo glede na dosedanje dvovladje bolj pošteno in reformno politično opcijo, ki bi lahko ostala privlačna na daljši rok.

  • Tu sem se mogoče premalo jasno izrazil. Mišljeno je tako, da Most zagotovo dobi pet mandatov iz Dalmacije, s čimer bi se že izognil usodi HSLS + DC iz leta 2003. Ni mišljeno skupno število mandatov.

   • Ah, hvala za pojasnilo. V 10. volilni enoti ( dubrovniško-neretvanska + del splitske županije), ki naj bi bila Mostova daleč najmočnejša ( tu so tudi nastali), so imeli sicer veliko željo, da so na samem vrhu. Za razliko od prejšnjih volitev tu ( doma v Metkoviću) kandidira Petrov. Ankete jim kljub temu ne dajo več kot 15%, kar ni niti polovico glasov HDZja v X. enoti. Le tretje mesto in en mandat manj kot zadnjič. Po svoje tudi razočaranje za Most.

 4. HDZ je bil po fiasku Karamarkovega rušenja lastne vlade in propadlega “preslagivanja” na političnem dnu- gledano vse od njegovega nastanka ( okoli 20% podpora, kar za njih ni noben rezultat). Glede na to, da ta trenutek kaže na mrtvi tek z Milanovićevim SDP, ki je zvit in spreten voditelj ( grobo rečeno pa pobalinski) je novemu voditelju Plenkoviću, ki je celotni vrh stranke prenovil s svojo ekipo, v 2 mesecih uspel odličen come-back.

  • Svojo identiteto in novo identiteto stranke bo pa še nekaj časa dokazoval. Morda trenutno deluje nekoliko naučeno in mnogi postrani gledajo poreklo staršev ( oče profesor sociologije in partijec, mama kardiologinja v vojni bolnici; sicer pa iz solidnih dalmatinskih rodbin s Hvara oz. Dubrovnika).

   • Tole objavljanje o HDZju mi total blokira. Poizkusimo z drugimi besedami.

    Vrh HDzja trenutno deluje kot neka solidna evropska krščanska demokracija. Uglajeno, nekonfliktno. Je pa res, da je dobro in po potrebi zmerno in evropsko znal nastopati že Sanader, pa se ni dobro izšlo na koncu…

    Tak HDZ ima nedvomno več potenciala od Karamarkove Domoljubne koalicije za solidno sodelovanje z Mostom. Mislim, da ima ta koalcija celo največ možnosti, da po volitvah oblikuje vlado.

   • Če je kaj v sorodu (mislim, da je) s tistim Plenkovičem, ki se ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom na Hvaru, potem kapo dol.

    • Menda so v daljnem sorodstvu s Plenkovičem iz Sv. Nedelje. Sicer imajo doma tudi vinograde in vino. Svirče na Hvaru. Na drugi strani hriba je to, proti severu obrnjeno ( Vrboska, Starigrad, Jelsa)

 5. Jaz sicer simpatiziram z Mostom ( in tudi z zadnjo prenovo HDZja). Imam pa en konkreten zadržek do Mosta pri njihovi pomembni temi – prenovi, racionalizaciji lokalne samouprave ( občin in županij).

  Že pri županijah se mi zdi škoda recimo centralizirat to, kar je zdaj bližje ljudem prisotno v Zadru, Šibeniku, Dubrovniku in vse spravit v Split. Seveda argument je, da gre za nepotrebna podvajanja ali početverjanja birokracije in da je to treba prekinit. Močen argument, ampak ne edini.

  Še manj sem naklonjen ukinjanju manjših občin na jadranskih otokih in otočkih, katerih glavni problem je depopulacija. Ukinitev šole, ambulante ali tudi občinskega središča je tu lahko smrtni udarec kakšnemu manjšemu jadranskemu otoku ali nekemu kraju, po možnost neobalnemu – občini v okviru večjega otoka. Mostu bi predlagal zadržanost pri teh predlogih.

 6. Razlika je pri “levičarjih” v Sloveniji in na Hrvaškem. V Sloveniji Partija za vrh veš čas izbira zadnjih 40 let “prijazne”, “nevpadljive” in “lepe” ljudi, ki jih idioti radi volijo. Hrvati imajo Milanovića, ki je destruktivni kreten in odbija sredinske volivce od “levice”. Primitiven in agresiven. Zadnjič je en strokovnjak dober pridevnik iznašel zanj, a sem ga pozabil. Spomin. M. levici dela tako škodo kot pri nas JJ desnici.

 7. Hrvati še nikdar v zadnjih 26 letih niso imeli tako dobre vlade in dobrega premiera kot je Orešković. Njihovo učinkovitost pa je ves čas blokirala prav HDZ, ker je branila svoje fevde in tako nasprotovala vsaki kvalitetni reformi, ki bi razgradila fevde rdeče in črne mafije. Kot so imeli Most lani oktobra volilne plakate: Hrvaška ima lažne levičarje (SDP) in lažne desničarje (HDZ). Dve mafijski stranki.

  • Orešković je premalo naredil oz. so mu premalo pustili HDZjevci narediti, da bi povsem zaslužil tvojo oceno. Potencial in namere so bile z njegove strani odlične. Dobro, znanje domačega jezika je nekoliko bilo problem. ( Verjetno Cerar govori boljšo hrvaščino od Oreškovića.) Prišel je s HDZ, potem pa se je ujel z Mostom. Most mu je ponudil, da gre z njim kot premierskim kandidatom na volitve. Pa ni želel. Kot se ga da razumeti, želi v diplomacijo. V eventuelni vladi Plenkovića z Mostom bi po mojem bil lahko dober finančni ali gospodarski minister.

  • Ko je govoril o Srbih in BiH, je mislil predvsem njihovo politiko. V bistvu, na slikovit način, žal niti ni bil daleč od resnice. Ampak seveda to ni državniški ali diplomatski jezik.

  • V bistvu je Milanovićeva ocena ( s sestanka z veterani) teh politik precej bolj realna od tiste, ki jo človek dobi iz slovenskih medijev. Ki Vučića, Nikolića ( dva bivša šešljevca), Dodiga in drugo sorodno druščino predstavljajo v boljši luči kot zahodnoevropske premiere in politike. In BiH je res za silo kontroliran kaos in protektorat, ne pa delujoča država.

 8. afera je seveda Milanovičeva, ko je v pogovoru z “branitelji” oportunistično zavzel skrajno desničarska stališča – vse za glasove volivcev.

  • Tip je vulgaren. Impulziven. Psihopat. Lahko je to pripravil. A s tem bo zgubil svoje trdo jedro. Morda pa so tudi komunisti na Hrvaškem lansirali Trde socialiste tipa ZL.

   • hrvaški politični komentatorji živi zid razglašajo za anarhiste, ki so si tako velik skok izbojevali z demagogijo v slogu Obame: “yes mi možemo!!”

    • Ne moreš imenovati ljudi, ki so popolnoma odvisni od države, kot dojenček od joške, anarhiste. Proti državi je lahko samo nekdo, ki zna preživeti sebe in družino brez nje.

 9. Po vzporednih volitvah se ni najbolje izšlo za možnost koalicije HDZ-Most. Upal sem predvsem na malo več za Most in ne 11 mandatov. HDZ še lahko prehiti SDP, če ne drugače, s 3 mandati diaspore.

  Problem bo kar 7 mandatov Živega zida, ki sem jim je zelo dobro izšlo. Ne predstavljam si dobro te stranke v eventuelni Plenkovićevi koaliciji.

  Skratka, kaže, da bosta HDZ + Most težko zagotovila stabilno večino. Možno, a s težavo. Velika koalicija bi bila seveda stabilna večina. Verjetnosti za to je pa malo. Malo je tudi verjetno, da bi Most šel v levo vlado.

  Povečuje se torej verjetnost za 3. zaporedne predčasne volitve. Na žalost. Če bi moral stavit, bi vseeno stavil, da bo sestavljenja vlada in da bo premier Plenković.

 10. Mogoče ali celo verjetno vendarle ne bo španske poti. HDZ bo precej prepričljiva zmagovalka.

  Več hrvaških analitikov je dalo malo boljše šanse HDZ kot SDP. Ob strinjanju vseh, da bo tesno.

  Kaj pa slovenski mediji? Dva, ki imata doli plačane dopisnike ( Delo in nacionalna TV) sta veselo trdila, da se obeta tesna zmaga Milanovićeve SDP.

  Ampak saj ni važno, da dobro prognozirajo Vodovnik, Cvelbar, Razboršek, kajne? Važno je navijat za pravo stvar, za pravo stranko.

  Saj tudi ni važno, da meteorologi Velkavrh, Gregorič in Pečenko z vremensko napovedjo zadanejo. Važno je, da napovejo lepo vreme. A je tako?

Comments are closed.