Hollande slavil v prvem krogu

5

Kandidat opozicijskih socialistov Francois Hollande je zmagal v prvem krogu francoskih predsedniških volitev. Po neuradnih rezultatih je zbral 27,5 odstotkov glasov, kar je 0,9 odstotne točke prednosti pred aktualnim predsednikom Sarkozyem. Oba se bosta ponovno srečala v drugem krogu, ki bo 6. maja. Kandidatka Nacionalne fronte Marine Le Pen je presenetila s skoraj 20-odstotno podporo, kar kaže na zgodovinski uspeh skrajne desnice na francoskih predsedniških volitvah, saj je doslej najboljši rezultat dosegel njen oče Jean-Marie le Pen leta 2002, ko je prejel 16,8 odstotkov. Skrajni levičar Jan-Luc Melenchon je bil četrti z okrog 11 odstotki glasov, medtem ko je sredinski politik Francois Bayrou prejel nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.

V francoski Peti Republiki doslej ni uspelo nobenemu predsedniškemu kandidatu zmagati v prvem krogu. V Franciji je 45 milijonov volilnih upravičencev, ki lahko izrazijo svojo voljo na 85 tisoč voliščih. V nedeljo je prvi glasoval Bayrou, zatem Hollande, nato pa Sarkozy, ki je prišel v spremstvu svoje soproge Carle Bruni. Vse do 18. ure, na dan volitev, noben predsedniški kandidat ne sme dajati nobenih izjav, niti ni dovoljeno dajati nobenih volilnih napovedi, tudi preko družbenih omrežij ne. V primeru kršitev so kazni visoke, tudi do 75 tisoč evrov. Do sedaj je bila volilna kampanja bolj osredotočena na osebnost kandidatov, med katerimi je potekal dokaj oster boj.

5 KOMENTARJI

 1. Hollande je bled in neprepričljiv, Sarkozy pa je agresiven, v zadnjih petih letih pa je jasno pokazal, da so mu pri srcu zgolj bogati in vplivni. Če bi bil Francoz bi podprl Hollanda, ampak brez kakšnega entuziazma in pretiranih pričakovanj.

 2. PRJATLI: “Hollande je bled in neprepričljiv, Sarkozy pa je agresiven…”
  “Če bi bil Francoz bi podprl Hollanda, ampak brez kakšnega entuziazma in pretiranih pričakovanj.”

  Popolna slika zmedenega Slovenskega volilca!
  Se spomnite volitev predsednika drzave med g. Kucanom in g. Pucnikom!
  Tedaj so trobila in volilci tulili:
  “G. Kucan me ni preprical, toda g. Pucnik je agresiven in ne zna Slovensko! In bom volil g. Kucana, ceprav mi ni cisto vsec, toda boljsi je, kot kak nemskutar, pa tudi predsednik drzave nic ne resuje”

  Pri ten pa taki osebki niso poznali niti programa obeh kandidatov, niti njunih podpornikov in financnih lobiyev. Mimogrede: Prav Holland je avtohton predstavnik, prikrit, kapitala, Sarkozy pa srednjega sloja in e Hunskih korenin.

Comments are closed.