Hollande novi francoski predsednik

6

V nedeljo so Francozi odločili. Za novega predsednika je bil izbran 57-letni socialist Francois Hollande, ki je zbral 51,6 odstotkov glasov v drugem krogu predsedniških volitev. Na pariškem Place de la Bastille je tisoče Hollandeovih pristašev proslavilo njegovo zmago. S čestitkami je najprej pohitel belgijski premier Elio Di Rupo, prav tako socialist. Čestital mu je že po 15 minutah po zaprtju volišč.

Hollandeov najresnejši tekmec Nicolas Sarkozy je priznal poraz. Ob 20 uri in 20 minut je poklical Hollandea in mu čestital za zmago. »Francija ima novega predsednika. Francois Hollande je demokratično izbran in to moramo spoštovati. Nosim vso svojo odgovornost za ta poraz«, so bile Sarkozyeve besede po objavi prvih rezultatov, pred tisoči njegovih pristašev, ki niso skrivali žalosti.

V televizijskem soočenju  v sredo pred volitvami, ki si ga je ogledalo kar 18 milijonov Francozov je Hollande dejal, da bo rezultat odvisen od udeležbe na voliščih, medtem ko je Sarkozy poudaril, da še nobene volitve doslej niso bile tako negotove. Francois Hollande je prvi socialistični predsednik po Francoisu Mitterandu, ki je vodil Francijo v letih 1981 do 1995.

Foto: Reuters

6 KOMENTARJI

 1. Francozi so se dobro odločili! Kot vedno je Francija tudi danes veliko upanje za Evropo in svet.

  • ALELUJA:
   Janko in Francozi, bodo odresili svet!
   Janko s svojimi “modrimi” komentarji in sirino duha!
   Francozi s svojim ustvarjalnim delom in spostovanjem vsega, drugih, naokoli.

   RU TV1 ob izvolitvi Hollanda: populist, za katerega ni moc napovedati, kaj bo storil. Vsekakor pa za sedanje stanje Francije in EU, niti priblizno dobra izbira.

 2. Hollande je katastrofa za Francoze in za Evropo.
  Pa so tudi Francozi dobili svojega socialističnega populista in Pozitivno Francijo.

  • Tudi odrasli radi poslušajo pravljice. Sicer se v navadnem življenju običajno ne dogajajo, a so vendarle prijetne na uho… Videti je, da Slovenci pri tem nismo izjema.

 3. KOT VSI levaki , tudi tisti na zahodu bi samo delili , ustvarjali pa ne !
  ŽIV primer je bil kancler SCHROEDER , 5.2 miljona nezaposlenih je zapustil g. MERKLOVI , danes 2. 8 milj. , seveda pri 41 miljonih zaposlenih ! ROT JE ROT , cirkli , kladiva in srpi so bili samo na zastavah !

Comments are closed.