Hočevar: Zakaj težijo z reformo?

0

Reforma, delo na črno in številne policijske akcije ustvarjajo meglo za prikrivanje packarij.

Ne, prav res ni logično, da vlada vztraja pri vnaprej izgubljenih pokojninski reformi in zakonu o delu na črno. Njune možnosti za zmago so praktično enake nič. Prave vladne vzgibe za hitenje v poraz lahko zato najdemo samo s teorijami zarote. Začnimo pri doslej najopaznejšem učinku obeh zakonov: oba sta dodobra razburila ljudi. Jemljeta jim socialne ugodnosti in prinašata dodatne obremenitve. So snovalci zakonov pričakovali, da bosta ljudi razjezila? Zagotovo. Koalicijski strategi in njihovi svetovalci niso na oblasti od včeraj in dobro vedo, kako razmišljajo volilci. Poznajo pa tudi železno pravilo vsake vlade: nepriljubljeni, a nujni zakoni se sprejemajo na začetku mandata, ne pa poldrugo leto pred volitvami. Kaj torej koalicija pridobi s podžiganjem ljudskega besa?

Razlaga je lahko samo ena: ustvarja dimno zaveso. Zamegljuje resnično dogajanje. Odvrača pozornost od … česa že? Od pretakanja denarja v zakulisju. Drugega razloga ni. Veliko lažje je ustvarjati dobičke, še posebno pri poslovanju z javnimi družbami, medtem ko se ljudski bes vali nad Pahorja & co. Pa saj medtem policija gara kot še nikoli, boste rekli. Skoraj vsak mesec doživimo serijo velikih hišnih in drugih preiskav sumov gospodarskega kriminala. Že, že, toda prav veliko število preiskav vzbuja dvom o njihovi učinkovitosti. Kriminalisti so zasuti s kupi zaplenjene dokumentacije. Pregledovali jo bodo še leta in prav veliko dokazov ob takšni založenosti ne morejo najti. Tudi policijska zagrizenost se zato ujema s teorijo načrtnega ustvarjanja megle.

Na tistega, ki pokojninsko reformo in policijske racije izkorišča za lastno bogatenje, seveda ne moremo pokazati s prstom, dejstvo pa je, da vlada reforme ne bi pripravljala v takšnih okoliščinah, če bi z njo mislila resno.

Več: Žurnal