Hočem ideološke teme, nočem pa tabujev

26
Hočem ideološke teme, nočem pa tabujev; hočem, da se pogovarjamo, debatiramo in kregamo in poskušamo najti soglasje za rešitev.

Levičarske mantre, ena od njih so »ideološke teme«,  napolnjujejo naše ozračje. Zastrupljajo ga! V koalicijski pogodbi je to vsemogočna varovalka, ki naj bi onemogočala vsako reformo, če ne uspejo druge erozijske taktike.

Če je Pivčevi uspelo DeSUS prevzeti resnično, ne le deklarativno, pa Počivavšku SMC razpada zaradi bega poslancev. Za Janija Möderndorferja,  smo pričakovali, da bo pobegnil k svoji šesti stranki, beg nadomestnega poslanca po samem predsedniku pa je pravzaprav nož v hrbet. Verjetno ima še kakšnega takega krta med svojimi poslanci, zato postaja nujno, da se posveti temu problemu in ga reši, sicer je SMC zapisana pogubi, naš politični prostor pa bo spet osiromašen za sredinsko liberalno nekomunistično / nekontinuitetno stranko. In spet bomo čakali na normalizacijo novih deset let.

Kaj so torej ideološke teme za levi pol našega političnega spektra?

O ideoloških temah govorijo, ko se načenja vprašanje okuženosti pravosodja s totalitarno ideologijo (vse preveč sodnic nosi rdečo zvezdo), ko se načenjajo vprašanja o njihovih privilegijih (npr. trajen mandat, ki se je izrodil v brezdelje), ko se soočamo z vsekakor prepočasnim sojenjem in obsodbami Evropskega sodišča za človekove pravice, kar pomeni konkretno, da je ta in ta sodnik, ki je sodil v imenu ljudstva, sodil krivično in bi moral takoj zapustiti svoje delovno mesto ali pa bi mu vsaj moralo biti za deset let onemogočeno napredovanje. Naštevali bi lahko še dolgo: od tega, da bi morali odpreti vprašanje, kako postavljamo sodnike; da bi bilo morda bolj modro, da bi jih ljudstvo volilo tako, kakor volimo predsednika države, ipd.

Vse to so ideološke teme in treba se je pogovarjati o njih z vseh vidikov. Od zaprtih strokovnih pravniških debat do čisto političnih, kakor je tale zapis. A pogovarjati z vseh vidikov in vsepovsod, dokler ne pridemo do soglasja.

Če se o ideoloških temah ne smemo pogovarjati, ob tem pa o njih odloča samo levi pol, potem to ustvarja nove tabuje in nas vodi v zatohlost titoizma, iz katerega smo nekoč že pobegnili.

Bi Luka Mesec bil v parlamentu brez podpore RTV?

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Pogovarjati se moramo o naših medijih. Če družbenopolitični aktivisti oz. novinarji kritizirajo vsepovprek in so fac totum v slovenski javnosti, potem se moramo o njih pogovarjati, jih postaviti pred odgovornost, in to predvsem, ko gre za od vseh plačane medije (zdaj vemo, da RTV kanalizira obvezni prispevek še do množice zasebnih levičarskih medijev); da se to zgodi s prisotnostjo različnih zainteresiranih skupin, ne samo levičarskih.

To je eminentna politična tema, torej tudi ideološka, in treba je uravnotežiti sliko, ker sicer volitve ne bodo nikoli poštene.

Če RTV ne bi stranke, ki jo vodi Luka Mesec, povabila med parlamentarne, ta ne bi nikoli postala parlamentarna stranka; če jim ne bi delali tako nesramne reklame, ne bi nikoli dobivala glasov, ki jih dobi, pa gre za izrazito skrajno levičarsko stranko, ki nas hoče peljati v Venezuelo. Pa ne gre samo za to temo, ampak za celoto. Še najbolje bi bilo, da RTV spremenimo tako, da bi imela vladna stran prvi program, opozicija drugega, naprej naj se pa znotraj pomenijo, kako in kaj. Svet RTV, ki je ena sama farsa, pa ukinimo. Farsa zato, ker daje vtis pluralnosti, v resnici pa uporabljajo staro komunistično tehniko za obvladovanje medijev.

Pogovor o šolstvu na podlagi zgodovinske resnice

Pogovarjati se moramo o šolstvu, kjer se dogajajo absurd za absurdom in krivica za krivico. Jasno, državno šolstvo je ateistično in levičarsko, ne bodo ga dali iz rok. Moti jih tistih nekaj drugačnih, pluralnih šol. Tu se vidi, da gre za oblast, ki izvira iz miselnosti, ki se uvede skozi šolstvo. To je eminentna politična tema, torej ideološka.

Napisati moramo zgodovino revolucije. Napisati, kajti ni še bila napisana. Bilo je napisanih veliko knjig z veliko stranmi, a tisto je propaganda, ki nima stika z realnostjo niti z dejstvi. In ne samo to: kar je zgodovinska resnica, morajo tudi poučevati v šolah.

Zgrozili se bi, če bi povprašali učitelje in profesorje zgodovine, katere knjige o tem usodnem obdobju so prebrali v zadnjih dvajsetih letih. Nič čudnega, če so ljudje še vedno zagledani v partizanstvo in njegovo morijo. To je ideološka tema. Čeprav bi se morala dogajati v pretekliku, pa se zdi, da se dogaja zdaj. A pomorjeni so že pomorjeni in jih ne morejo še enkrat pobiti. Saj veste, da se iz gostiln vedno znova sliši: »Premalo smo jih pobili!« To torej je ideološka tema, a če se bomo o njej pogovarjali, ne da bi se ob tem pobijali, bomo tudi to presegli. In ne, ne smemo dovoliti tabuizacije, molka niti omejitev.

Manj ko je zasebnih podjetij, več je korupcije

Ideološki temi sta tudi gospodarstvo in odnos do zasebne lastnine. Ali bomo končno omogočili, da bi slovenska zasebna podjetja postala »novi velikani«, ali bomo ohranjali samo Petrol, Telekom ipd.? Vemo, da je lahko biti direktor takih podjetij, a bolj kot sposoben gospodarstvenik moraš biti član Foruma 21, kar je čisto ideološko politično vprašanje. In tu je leglo vse korupcije v Sloveniji.

In korupcija je tema, o kateri se moramo pogovarjati. A kaj, ko levi ne vidijo korupcije pri levičarjih, vidijo pa vsako napako pri pomladnikih. A kaj, ko so slednji na oblasti le tu pa tam, levičarji pa skoraj stalno …

In o tem ideološkem vprašanju se hočemo pogovarjati, debatirati, se kregati …, dokler koga po pravici ne zapremo, ne pa prvaka opozicije po krivici.

Ali naj še kaj povem? Naj še kaj naštejem? Dodajajte sami! Hočem ideološke teme, nočem pa tabujev; hočem, da se pogovarjamo in kregamo in poskušamo najti soglasje za rešitev. A zato potrebujem od levičarjev spoštovanje in upoštevanje, ki mi pripadata kot državljanu in drugače mislečemu.

26 KOMENTARJI

 1. Lepo. Ampak se ne morem znebiti občutka, da spet pričakujemo od lopova, da vrne ukradeno in se opraviči.

  “Ko kraja postane način življenja za skupino ljudi v družbi, sčasoma za sebe ustvarijo pravni sistem, ki krajo legalizira in moralne zakone, ki krajo poveličujejo.” Frédéric Bastiat (1801-1850)

  Sedaj se legalizirano krajo lahko izvede na neskončno načinov. Zato imamo neskončno število načrtov za organiziranje te kraje: carine, zaščita, korist, subvencije, spodbude, progresivna obdavčitev, javno šolstvo, zagotovljena delovna mesta, zagotovljeni dobički, minimalne plače, pravica do pomoči, pravica na orodjih delovne sile, zastonj krediti …

 2. Še za gospo Amelie, ki me je pod nekim drugim prispevkom vprašala, zakaj od gospoda Janeza ne pričakujem kakih velikih sprememb:

  Na RTV si lahko oddahnejo: Janševa vlada ne bo koreniteje posegla v njihove prihodke
  https://www.domovina.je/na-rtv-si-lahko-oddahnejo-janseva-vlada-ne-bo-koreniteje-posegla-v-njihove-prihodke/
  datum: 11. maja 2020

  Gospod Janez bo na vodilna mesto poskušal spraviti svoje ljudi, menda ima na to pravico, saj vsi tako delajo. Sprememb sistema pa ne bo.

  • Jasno, da velikih sprememb ne bo. Koalicijska pogodba pravi, da na sporedu ne sme biti “ideoloških tem”. In vsaka večja sprememba ali reforma se smatra kot ideološka tema. Vlada ima tako dve možnosti: ali na sporedu ni “ideoloških tem” ali pa so in vlada razpade. Torej, v nobenem primeru ni reform. V primeru te vlade pa na sporedu vsaj ni poglabljanje prokomunističnih ideoloških tem, kar bi se dogajalo v primeru povsem leve vlade.

   Za reforme je potrebna povsem desna vlada.

  • Hvala za odgovor.
   Tine nam je dovolj jasno obrazložil, zakaj je ta vlada “zablokirana” !?

 3. Menim, da uresničevanje slovenske ustave ni ideološka tema, ampak nujna življenjska kot sta voda in kri pomembna za življenje.

  Najvišji državni pravni akt, to je ustava, zavezuje vsakogar, da jo uresničimo:
  – da ne bo drugorazrednih državljanov
  – da bomo spoštovali medsebojno osebno dostojanstvo
  – da bomo ustvarjalno sodelovali za uresničitev demokratičnih temeljev in človekovih pravic v Sloveniji
  – da bomo vzajemno izkoristili vse talente in ustvarjalne sile na Slovenskem, ki jih imamo, pa ni pomembno ali sem Janez ali Tonček…

 4. Če se sklicujemo na slovensko ustavo, ki je usklajena z evropskimi pravnimi akti, nam nihče ne more do živega.

  Ko pa nekaj govorimo in pišemo mimo nje, torej ko “fantaziramo”, pa nas lahko držijo za ideološko temo.

 5. Pri političnem in novinarskem delovanju pa je še pomembno, da ne provociramo s provokativnim izrazoslovjem in na druge načine, kar le izzove nasprotno stran, da je še večji razkol.

 6. Če ravnamo ustavno, nimamo slabe vesti.

  Slabo vest pa imajo tisti, ki ne ravnajo ustavno.

 7. Jaz pa želim in hočem, da odpiramo ideološke teme a v originalnem, prvinskem pomenu besede-da končno spet odblokiramo možgane državljanom.

 8. Ja, ustvarjalne teme so vsekakor nujne.

  Vendar, zakaj bi vse obrnili na ideologijo, ki ima slabšalni predznak in vsebino.

  Boljše je, da razmišljamo, se pogovarjamo in delujemo vrednotno in ustvarjalno, pa ne bo noben bau bau. Za nas in za druge.

  Čim pa priznamo, da je vse ideologijo, pa po nepotrebnem zamegljujemo in povečujemo prepad in razkol.
  Ideologija je tisto, kar ima fantazijsko podlago, ne pa življenjsko vrednotno podlago.

  Zakaj bi pristali na trditve levičarjev, da je tisto kar bi želela levica ideologija.
  Ne, desnica ničesar ne ideologizira, ampak le vztraja na preizkušenih življenjskih vrednotah človeštva, ki nimajo škodljivih posledic.
  Ena izmed pomembnih je tudi načelo dobrega gospodarja. Poleg tega pa tudi resnicoljubje, pravičnost, poštenost in odgovornost na vseh področjih življenja in delovanja.

  Torej: Desnica ni ideološka, ampak le življenjska.

  • Gospod Svitase,
   ali veste, da je še drugi pogled: svet se ne deli več levo-desno, temveč na globaliste in antiglobalististe. Kar glejte, kako desni Janez dela globalistične korake.

 9. Levica pa želi naravne stvarstvene zakonitosti postaviti na glavo. kar pa je ideologija, ne pa stvarno življnje.
  Življenja ni brez upoštevanja naravnih stvarstvenih zakonitosti in vrednot.

  Tega se najbolj zavedajo znanstveniki, saj ni nobenega njihovega veljavnega izuma brez njihovega upoštevanja.

 10. Skratka: Dokler ne bomo razčistili, kaj je stvarno življenje in kaj je ideologija, bomo tavali v temi.

 11. S takšnim izhodiščem nimamo težav kristjani, ki vemo, da sveto pismo in krščanstvo nasploh ni ideologija, ampak je stvarno življenje, ki upošteva naravne, stvarstvene zakonitosti in vrednote.

  • svitase, lepo in razumljivo napisano !
   Farsa je v tem, da nas vodijo tisti, ki so globoko v ideologiji.
   In so postavili pogoje, da ta vlada ideoloških tem pa ne sme odpirat..
   V tridesetih letih so si podredili vse podsisteme. Potop!
   Torej tisti, ki so “zablokirani”, kot pravi baubau, diktirajo smer vsem ostalim ?!

 12. Tudi slovenski premier, gospod Janša, trdi, da desnica ne odpira ideoloških tem, ampak le tiste, ki zagotavljajo normalno življenje v slovenski demokraciji.

  Normalno življenje, pa ni ideologija, ampak stvarno življenje.

  Ideologija pa je :
  – da mora Evropa izgubiti evropsko dušo in kulturo
  – da moramo Evropejci zmanjšati rodnost in to nadomestiti z nezakonitimi migranti iz daljnih dežel, ki imajo povsem drugo kulturo
  – da je potrebno kristjane zaničevati
  – da je potrebno slovensko in evropsko kulturno dediščino zaničevati
  – da je bolje nedelo kot delo
  – spolna teorija
  – permesivna vzgoja….

 13. Skratka, desnica je upravičena, da pozove levico, naj ne odpira ideoloških tem.

  Do tega poziva pa ni upravičena levica do desnice, saj desnica ne odpira ideoloških tem.

 14. Skratka, dojeti bi morali, da nima smisla, da nasedamo levim provokacijam.

  Potem bi bili naši tviti in druga pisanja in odzivi neprizadeti in življenjsko modri in učinkoviti, kar bi razorožilo in omrtvilo levico.

  Eden sam se pač ne more prepirati.

  Zato se desnici ni potrebno prepirati in na druge načine negativno čustveno reagirati, saj ima čisto vest in lahko govori, piše in ravna kot skrbna življenjsko preizkušena modra mati.

  V tem smislu pojdimo naprej!

 15. To pa ne pomeni, da desnica ni ustvarjalna in pozitivno ustvarjalno kritična pri čemer upošteva osebno dostojanstvo vpletenih.
  To je njena pozitivna lastnost.

 16. Tudi sam se nikoli nočem prepirati z nobenim, ker je to nesmisel in zato nimam sovražnikov.

  Vendar pa delujem in vztrajam proaktivno na vrednotnih ciljih.

  Pazim pa, da pri tem ne doziram aktivnosti preveč, ampak le toliko, da nastanejo pozitivni učinki oziroma premiki. Sicer bi povzročil odpor in blokado mojih prizadevanj.

 17. Ideološka tema je vsekakor:
  – opravičevanje povojnih pobojev
  – čaščenje totalitarnih voditeljev, njihovih spomenikov in simbolov.

  Nikakor pa ni ideološka tema obsodba povojnih pobojev, totalitarnih voditeljev in njihovih simbolov, saj gre za uresničevanje pozitivnega odnosa do vrednotnega življenja in slovenske ustave, ki spoštuje človekove pravice in svoboščine.

 18. Skratka, ideološka tema je tista, ki nasprotuje zdravi pameti in preizkušenim življenjskim vrednotam, ki nimajo škodljivih posledic za človeka in človeštvo.

 19. Da to z lahkoto dosežemo, pa je potrebno tisto, kar je najpomembneje:

  Uravnovesiti se in nasloniti se na vrednotni božji temelj krščanstva in se plemenititi z osebnim stikom s stvarstvom, z Bogom.

  Zlasti še pred zahtevnimi odločitvami in v težavah.

 20. Ekiipa susjedi :), istrazite novu kriptovalutu Pi, revolucija u jednostavnosti, rudarenje preko smartphonea jednim klikom dnevno, bez ulaganja, izlazak u mjenjacnice je planiran za kraj godine, prikljucite se projektu i pustite vas smartphone da sam zaraduje za vas. Skinite free app Pi Network za svoj mobitel i ulogirajte se s imenom i prezimenom te kodom (amazingorion). Nemojte da vam za koju godinu bude zao kada se sjetite ovog posta. 🙂

Comments are closed.