Himmler je bil dezerter

5

Zloglasni nemški nacistični vojni zločinec Heinrich Luitpold Himmler se je rodil 07. 10. 1900 v Munchnu. Kot poveljnik SS enot in kot ustanovitelj in komandant nacističnih koncentracijskih taborišč, je bil eden najvplivnejših oseb v Tretjem rajhu in odgovoren za smrt najmanj 12 milijonov ljudi. Po »noči dolgih nožev« 30. 06. 1934, ko so ubili poveljnika konkurenčnih enot SA Rohm-a, se je nacistična stranka SS, hitro uveljavila, Himmler pa je ustanovil zloglasni Gestapo. Že leta 1936 je postal načelnik nemške policije, leta 1943 pa notranji minister.

Spomladi leta 1945 se je tudi Himmler zavedel, da se bliža konec. Mimo Hitlerja se je pogajal o predaji. Zato je Hitler Himmlerju dan preden se je ubil, odvzel vse naslove in čine in ga razglasil za izdajalca. Po aretaciji pri Bremnu, je Himmler v ameriškem ujetništvu v Luneberku  23. maja 1945 med zdravniškim pregledom pregriznil kapsulo cianida in umrl.    

Foto: Wikipedia

5 KOMENTARJI

  1. SS ni bila nikakršna stranka, pač pa paravojaška in kasneje vojaška organizacija. Gestapa ni ustanovil Himmler, pač pa *Hermann Göring*, in sicer že *aprila 1933*, torej pred “nočjo dolgih nožev. Leto kasneje je Himmler postal šef vse nemške policije izven Prusije in šele tedaj dobil v roke tudi Gestapo, za vrhovnega poveljnika pa imenoval Heydricha. Himmler je napravil samomor v *Lüneburgu* in to v *britanskem* ujetništvu.

  2. Zgleda, da so podatki različni. SS naj bi nastal 1. decembra leta 1939. V Himmlerjevem življenjepisu pa piše, da se je SS-u pridružil že leta 1925.

  3. SS je nastal leta 1925, takrat je bil del SA. 1939 pa je nastal Waffen SS, to so bili pa vojaški odredi SS.

Comments are closed.