Heroji na poti zločina

42

17. maja 2010 je Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice, po 12 letih sojenja na različnih instancah, razglasil sodbo v primeru sovjetskega partizana Vasilija Makaroviča Kononova. To je izjemno pomembna odločitev, ki bo na novo prevetrila dogajanja med drugo svetovno vojno in pritrdila dejstvu, da zgodovina ni enkrat za zmeraj zapisan monolit, ampak je njena podoba pogojena tudi z novimi odkritji in interpretacijami. Če sklenem čisto na kratko, gre za sodbo, ki pravi, da so tudi „heroji“ s prave strani, če so morili, zločinci. Na nek način se, kot je v svojem članku v septembrski številki revije „Zaveza“, ugotovil Anton Drobnič, končuje obdobje partizanskih mitov, začenja pa se čas resnega razmisleka in razprave o partizanskem delovanju med drugo svetovno vojno.

Zgodba Vasilija Makaroviča Kononova se je dogajala v Latviji. Tja se je leta 1944 na kazensko ekspedicijo s svojimi možmi odpravil takrat 21-letni Kononov. Preoblečeni so bili v nemške uniforme in v vasi Mazie Bati so maščevali domnevno izdajo enega od partizanskih oddelkov Rdeče armade (ta je bila v Latviji podobno kot nacisti, ena od okupatorjev), ki naj bi jo domačini zagrešili. Maščevanje je bilo strašno. Vaščani so se ravno pripravljali na praznovanje Binkošti, ko so preoblečeni maščevalci vdrli v vas in pred očmi svojcev pobili šest mož. Povrhu tega še tri ženske, ki so jih žive vrgli v njihove zažgane domove. Med žrtvami je bila tudi žena enega od ustreljenih, v devetem mesecu nosečnosti…

Kononov je po vojni ostal v Latviji, bil odlikovan z visokim sovjetskim odlikovanjem in opravljal različne službe v sovjetski policiji. Njegova podoba je bila v tistem času neomadeževana in njegov status nedotakljiv. Vse do leta 1998, ko so ga ovadili.

12 letno obiskovanje različnih sodišč je bilo pestro, saj so nasledniki nekdanjih oblastnikov vedeli, da je potrebno na partizanske „justifikacije“ gledati kot na izvrševanje „ljudske sodbe“ in ne kot na zločin. Na nek način so za ista dejanja, ki so jih storili partizani veljala druga pravila kot za dejanja njihovih sovražnikov. Umrli civilisti so bili torej dveh vrst, žrtve in izdajalci.

Tukaj je potrebno omeniti vsaj še prvo sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2008, ki je pod predsedstvom slovenskega sodnika dr. Boštjana M. Zupančiča, Kononova oprostila, saj je bila šesterica latvijskih civilistov umorjena kot kolaboracionisti, umor treh žena pa je zastaral… Frankfuretr Algemeine Zeitung je junija 2010 zapisal, da je ta Zupančičeva sodba v Latviji zbudila veliko začudenje zaradi političnega vrednotenja in deloma površne utemeljitve zločina, v Rusiji pa je zbudila veselje kot ob dnevu zmage… Tudi pri nas so se takrat oglasili nekateri zgodovinarji (Repe in Pirjevec) in izrazili nad njo veliko odobravanje saj ne dovoljuje revizije zgodovine…

Nekaj bolj pa se je omenjenima zgodovinarjema povesil obraz zdaj, ob dokončni razsodbi. Pirjevec še naprej zavrača vsako kriminaliziranje „osvobodilnega gibanja“ in njegovo enačenje z naci-fašizmom, Repe pa sodbo ocenjuje v političnem kontekstu, ki je prevladal nad zgodovinskim. Takole beremo v Dnevnikovem Objektivu: „Sodba velikega senata po njegovem mnenju verjetno izhaja iz univerzalnega stališča, da je zločin zločin, da je to, kar je bilo storjeno, čeprav v vojni, nedopustno dejanje.“

In to je to! Nič drugega. Meriti vse z istimi vatli. Pustiti vsem žrtvam njihov obraz, brez partijskega rasizma, ki sega celo v čas po smrti in enim jemlje tudi pravico do groba. Zločin je zločin ne glede na to, kdo ga naredi in tudi krivda je enaka, čeprav so jo zagrešili nekdanji „heroji“.

In kaj se bo zdaj zgodilo s slovenskimi kononovi? Starcev verjetno ne bomo vodili pred sodišče, nedvoumno pa bi morali obsoditi njihove zločine!

Foto: Dnevnik

42 KOMENTARJI

 1. Nestrpno čakamo, da sodišče obsodi še Dresden & etc. Ampak to se ne bo zgodilo nikoli, kajne. Le zakaj.

 2. Avtorju kot ponavadi (sicer se res pretežno sklicuje na tisto kolaborantsko glasilo)zgolj navrže nekaj floskul (prevetritev zgodovine), ki pa jih seveda zelo slabo argumentno utemelji. Avtor tudi zagovarja enake vatle (kot sem že opozoril pri njegovem prejšnjem članku) pa na svojem blogu označi nkvizicija, križarske vojne, “nasilno” pokristjanjevanje… za male malice proti prvi in drugi svetovni vojni, pri čemer seveda izraza male malce niti ni dal v navednice. Kredibilnost avtorja in njegova iskrenost pri zavzemanju za enake vatle je zato zelo zelo pod vprašajem. Hkrati pa avtor očitno ni seznanjen (ali pa ga ne motijo) s številnimi povojnimi zločini naslednikov kolaborantske strani (enciklopedija Slovenije npr. omenja več kot 600 raznih grupacij, ki so še po vojni napadale varnostne sile, civiliste, skladišča hrane itd.)

  Zato moram tudi ta članek navedenega avtorja oceniti negativno in kot neprimernega za objavo.

 3. @rx170,

  boli me **** za tvojo “negativno oceno in neprimernega za objavo !”

  ZLOČIN JE ZLOČIN !

  Tudi med “hrabrimi ” partizani so bili in so še živi zločinci !

 4. ».,, In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.« Jn 8,32

  Namen vseh razsodb in vsakega presonanja je, da iščemo resnico, kajti edino resnica nas osvobaja. Teže grozot vojne in povojnega obdobja se je moč osvoboditi zgolj z ljubeznijo do resnice. Dokler ne zadostimo temu aksjomu , se ne bomo osvobodili. Resnica mas bo preganjala brez predaha, kar dejansko občutimo vsak dan. Takoj, ko odprmo to temo, na površje stopi obunem strah. Človeka ni strah laži, ker ve da je on močnejši in da bo premagal laž. Človeka in človeštva je strah samo resnice, kajti instinkitivo ve , da je resnica absolutna zmagovalka.

 5. a ne rx je hudo, ko zmanjka argumentov – potem se pač privleče na dan take nebuloze kot so napadi na skladišča s hrano?!

  Kaj pa je avtor napisal napačnega – le to, da je treba vse zločine in zločince obravnavati enako in s tem se, vsaj upam, strinajte tudi levičarji.

 6. Pozdravljen rx170,
  ko avtor na svojem blogu označi inkvizicijo, križarske vojne, “nasilno” pokristjanjevanje za male malice jih s tem ne zagovarja, temveč ta izraz uporablja le primerjalno glede na število žrtev.

  Ko govorimo o grehih cerkve v zgodovini in sedaj, velja omeniti, da se je le ta za to že opravičevala in se še bo, kar je edina prava pot. Zaradi svoje samokritičnosti je tudi ena redkih, če ne edina ustanova od takih in drugačnih, ki se je sposobna ponižati kljub temu, da je njeno delovanje v zgodovini in sedanjosti zagotovo prineslo veliko pozitivnega.
  Sedaj vas pa vprašam, se je kdo od zagovornikov kateregakoli “-izma”, kljub svojim zmagam, osvoboditvam itd., že opravičil za zločine (na globalni ravni). Je bil pripravljen tvegati svoj ponos, oblast?
  Stvar je zelo enostavna, vsak umor je zločin in niso bili vsi umorjeni kolaboracionisti, to je tisto kar hoče avtor povedati.

 7. rx170, kolikor sem lahko prebral tvoje samonanašajoče pisanje na tem portalu, si le še en droben dokaz o totalitarni poškodovanosti naše družbe. Ob predpostavki, seveda, da pišeš iskreno in da nisi le cinični provokator. V vsakem primeru pa je način razmišljanja, ki veje iz tvojih zapisov in ki v Sloveniji žal prevladuje, najboljša garancija za nadaljevanje vsesplošne amnezije. In za posledično poglabljanje Slovenije v močvirje laži, kraje in predvsem popolne nesposobnost levice vladati v dobro vse Slovenije in ne le ‘elite’. Pa naj elito sestavlja avantgarda vodilnih tovarišev kot pred letom 1990, ali pa sedanja omrežja skorumpiranih ‘socialno čutečih’ politikov in kleptomanskih turbotajkunov.

 8. Kako lepo je gledati cmerjenje komunajzerjev ob jasni obsodbi zločinskega komunizma – ki je s to razsodbo še dodatno potrjeno – enako zločinski kot nacizem.

  Rx170 se pa obnaša po tipični partijski maniri – ker ni dovolj pravoveren, ni primeren za objavo.

  Če pa seštejemo žrtve inkvizicije, lova na čarovnice itd., pa vidimo, da je po številu žrtev res mala malica proti komunizmu. 60 do 80 tisoč ljudi v primerjavi s 170 miljoni.

  Pa še to je treba vedeti. Cerkev se je za svoje zločine opravičila. V srednjem veku po nasilju in podobnem ni nič izstopala v primerjavi z drugimi civilizacijami in ljudstvi na svetu.

  Komunizem v 20. stoletju pa je bil VELIK korak nazaj.

 9. Gospod Bartolj je tokrat zgolj povzel, da ne rečemo, skoraj dobesedno prepisal, modrovanja Antona Drobniča. Toliko o originalnosti. Casnik.si bi mirno lahko namesto tega objavil kar originalne modre misli, ki v poenostavljeni maniri sodbo Evropskega sodišča zlorabljajo za rehabilitacijo kolaboracije. Govora je o enakih vatlih. Prav. Povejmo še kaj o cerkveni podpori zločinskemu režimu Francisca Franca v Španiji? Povejmo še kaj o Stepinčevem držanju sveče genocidalni Endehaziji? A to pa ne? Ja, sem pozabil: Cerkev je kolektivni subjekt samo takrat, ko se v njenem imenu dogajajo lepe stvari … pri zločinih so pa vselej krivi posamezniki. No, pa saj se je podobno glasila obsodba stalinizma kot “kulta osebnosti” v režiji Hruščova. Ja, gospod Bartolj, treba bo pospešiti rehabilitacijske postopke, še preden pride Matilda po še živeče udeležence. Eden od zavezarskih poglavarjev nas je poleti že zapustil, ostali in njihovi zoprniki pa tudi menda niso želve. Kaj hočemo, še dobro, da Džingiskan ne živi več.

 10. “boli me **** za tvojo “negativno oceno in neprimernega za objavo !””

  He, he…nervozne reakcije ponavadi pokažejo na kaj drugega.

  “Kaj pa je avtor napisal napačnega – le to, da je treba vse zločine in zločince obravnavati enako in s tem se, vsaj upam, strinajte tudi levičarji.”

  Opozoril sem na avtorjevo nekonsistentnost v zvezi s tem. Ta je menda jasna.

  “Sedaj vas pa vprašam, se je kdo od zagovornikov kateregakoli “-izma”, kljub svojim zmagam, osvoboditvam itd., že opravičil za zločine (na globalni ravni). Je bil pripravljen tvegati svoj ponos, oblast?”

  Kolikor jaz vem se je ZZB okrog tega že zdavnaj izrekla. In če je to dovolj za cerkev naj bo po principu enakih vatlov, ki ga zagovarja avtor enako za vse.

  “rx170, kolikor sem lahko prebral tvoje samonanašajoče pisanje na tem portalu, si le še en droben dokaz o totalitarni poškodovanosti naše družbe.”

  Argument totalitarne poškodovanosti za potrebe argumentiranja. Naravnost odlično. Morda pa je zmerjanje drugače mislečih znak s totalitarno poškodovanostjo ravno znak te pošodovanosti.

  “V vsakem primeru pa je način razmišljanja, ki veje iz tvojih zapisov in ki v Sloveniji žal prevladuje, najboljša garancija za nadaljevanje vsesplošne amnezije.”

  Amnezija? Tudi neomemba več kot 600 primerov napadov različnih formacij po končani vojni spada v to amnezijo. Enaki vatli za vse, se spomnite?

  “Povejmo še kaj o Stepinčevem držanju sveče genocidalni Endehaziji? ”

  Stepinac in RKC v času NDH je sicer moja priljubljena tema. Če bo treba, lahko pocitiram kakšne čudovite sestavke iz katoliškega tednika, ki je izhajal v letih 41-45. Pa tudi nekaj čudovitih pridig Stepinčevih duhovnikov, kako je treba klati Srbe, lahko pocitiram. Ampak to so bili seveda posamezniki, ne RKC. Ampsk hudiča, kako je potem s povojnimi poboji? Ne tukaj pa je odgovorna kar celotna skupina in vsi, ki so z NOB v kakršnikoli povezavi…

  Toliko o enakih vatlih, ki jih zagovarja avtor.

 11. pa za kakšno nekonsistentnost gre – avtor je pač opozoril na konkretno zadevo, a zdaj naj bi pa našteval vsa kazniva dejanja, ki naj bi se zgodila kadarkoli v zgodovini vključno z domnevnim ropanjem skladišč hrane(OMG)

  Gre za to, da se končno demistificira “junaške” podvige partizanov in se tudi te zločine ustrezno obravnava.

  In kaj ima 600 napadov (koga, kdaj, na koga…) s sodbo proti zločincu Konovu? Bi pa nedvomno lahko povojne pa tudi medvojne poboje s strani slovenskih komunistov uvrstili v ta kontekst.

 12. Me prav zanima, če si je sintagmo “totalitarna poškodovanost” izmislil sam Justin Stanovnik ali pa jo je komu ukradel. Vsekakor jo že leta goni v nedogled. In tako kot ostali visokoleteči klišeji … se je dobro očitno prijela med ljudmi, ki jim primanjkuje racionalnih argumentov.

 13. @rx170,

  Tvoj zapis “Kolikor jaz vem se je ZZB okrog tega že zdavnaj izrekla” dokazuje tvoj kratek in selektiven spomin.

  Dodaj še spravno mašo v Kočevskem rogu 1990, kjer sta bila nema in naveličana statista Kučan in Kocjančič.

  Če je Kučan kazal dokaj normalen obraz, pa je Kocijančič zabil roke do komolcev v žepe in si nadel blažen izraz na ksiht.

  Špekuliram: igraj je žepni biljard in stiskanje prašnikov mu je godilo.

 14. Ne priznajemo nikakav “Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice”. Mi priznajemo samo sud Partije.

  Titovi pioniri

 15. “Gre za to, da se končno demistificira “junaške” podvige partizanov in se tudi te zločine ustrezno obravnava.”

  Spet imate problem enakih vatlov. Gvorimo o posameznih primerih ali pa NOB kot celoti. V tem je avtorjeva in tudi tvoja nekonsistentnost.

  Kar se tiče vprašanja o povojnih napadih: Matjaževa vojska, križarji, itd.
  Zadeva je pa pomebna v kontekstu enakih vatlov.

  Sicer pa, avtor članka iam sam sebe za kristjana, nekako je pa pozabil na

  Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?
  oziroma
  Jn 8,7
  Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: “Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo”.

 16. “Me prav zanima, če si je sintagmo “totalitarna poškodovanost” izmislil sam Justin Stanovnik ali pa jo je komu ukradel.”

  Označevati drugače misleče za totalitarno poškodovane je seveda povsem jasna logična napaka, ki se uporabi tedaj in le tedaj, ko ni drugih relevantnih argumentov.

 17. Seveda. Vendar je za vsem tem neka zabavna teorija, ki brblja o nekakšnih okrnjenih kognitivnih sposobnostih, domnevno posledico komunistične indoktrinacije. Če me spomin ne vara, so stric Justin in njegovi pri tem zašli celo v nekakšen biologizem. Hecno, kot bi hoteli reči, da se stalinizmu zares posrečilo izdelati novega človeka, le da je ta uresničeni ideal pri omenjenih “teoretikih” negativno ovrednoten. Pri vsem skupaj pa me vsekakor najbolj zabava Justinovi amaterski poskusi aplikacije lingvističnih teorij, ki se navsezadnje vselej končajo s tavtologijami.

 18. “Če me spomin ne vara, so stric Justin in njegovi pri tem zašli celo v nekakšen biologizem. Hecno, kot bi hoteli reči, da se stalinizmu zares posrečilo izdelati novega človeka, le da je ta uresničeni ideal pri omenjenih “teoretikih” negativno ovrednoten. Pri vsem skupaj pa me vsekakor najbolj zabava Justinovi amaterski poskusi aplikacije lingvističnih teorij, ki se navsezadnje vselej končajo s tavtologijami.”

  Profesor Stanovnik se verjetno ni kaj dosti ukvarjal s kognitivnimi znanostmi, da bi imele njegove razlage, kakšno resno znanstveno utemeljenost. Konkretna izjava omenjenega ideologa se pravzaprav glasi:

  Justin Stanovnik: “Jaz bi rekel, da tega ne moremo reševat brez nekega pojma, ki je važen za vse totalitarne režime. To je totalitarna poškodovanost. Slovenci smo totalitarno poškodovan narod, zato se o tem ne govori, ker nimamo izostrene moralne zavesti.”

  in

  “Enkrat bo potrebno začeti pošteno govorit, ne pa s temi partizanskimi lažmi, ki trajajo že od leta 1941 naprej, in so tako uspešne, da so Slovence že poškodovale tako, da je že poškodovan jezik”

  Sicer mi ni jasen pojem “poškodovan jezik” vendar seveda g. Stanovnik ne pove niti kakorkoli ne konkretizira kaj bi naj sploh bile laži (domobranska prisega in konkretno vojaško sodelovanje z okupatorjem?”

  Piko na i temu nebuloznemu argumentiranju je potem dodal še Dežman:

  ” “…Slovensko krščanstvo ali pa katoliški del slovenskega naroda je dolga leta trpel krivico in jo je odpustil. Jaz ne opažam, da bi s te krščanske strani, ki ima vest in spravo in tako naprej prosim-kesanje-odpuščanje kot normalni del življenja, da bi imel kakšne večje težave. Seveda pa je pri tem materialistično-borbenem-ateističnem ali pa tudi marksistično-inficiranem bloku kar nekaj težav. Te težave pa se ob verbalni ravni kažejo tudi ob nespoštovanju pravne države.”

  Torej Dežman je tiste kristjane, ki so bili v partizanih (in bila jih je večina) kar tako nepremišljeno spravil v ateistično materialistični del (vsaj domnevam, da je govoril o vojskujočih se skupinah v drugi svetovni vojni). S tem je tudi (kar celo RKC sama zanika) RKC nehote postavil na eno izmed vojskujoćih se strani v drugi svetovni vojni (konkretno na kolaborantsko). SEveda dopuščam možnost, da je omenjeni zgodovinar mislil tudi kaj drugega, kdo bi vedel….

 19. rx ne vem, če ste prespali zgodovino, ampak vaša izvajanja so naravnost komična. zločine, ki jih je zagrešila protirevolucionarna stran, je oblast že zdavnaj sankcionirala, obsodila na vse možne načine. Šla je tako daleč,da je na tisoče ljudi brez sodbe in dokazane krivde pometala v jame.

  Se pa strinjam, če je še kje kakšen nekaznovan “Matjažev” vojak, ki je osumljen zločinov, ga je potrebno nemudoma spraviti pred sodišče in mu pošteno soditi, enako velja za zločince, ki so oropali skladišča s s hrano!!!!!

 20. rx170 spet laže.

  ZZB se NIKOLI ni opravičila za svoje zločine.

  Samo s stisnjenimi zobmi je obsodila to v smislu, mi nismo nič krivi, vsega so krivi marsovci.

 21. Carlos & rx, nisem vedel, da se je sintagme totalitarna poškodovanost spomnil Justin Stanovnik. Zelo pozorno spremljata desnico. Počneta to službeno? Odveč je terminološko sprenevedanje ali norčevanje ad hominem. Kot vemo, je roža roža – diši, ne glede na to, kako jo poimenuješ. Raje se vprašajta, kako je mogoče, da je javno mnenje brezbrižno le do komunističnih zločinov. Možna razlaga je, da gre za posledice posilstva, ki ga je slovenski narod doživel z državljansko vojno, s povojnimi masakri (žrtve komunistov po številu presegajo žrtve okupatorjev; Zbornik Žrtve vojne in revolucije, 2005, str. 22-28) in z načrtnim razsutjem temeljnih moralnih norm – ne laži, ne kradi, ne ubijaj. Partijski monopol je nato še 45 let fural »permanentno revolucijo« v obliki politične religije s kultom vodje, mitologijo revolucionarnih izročil, rituali štafete mladosti. Posledice tega posilstva so očitno vgrajene globoko v kolektivno podzavest in segajo preko generacij v prihodnost. Navzven se kažejo med drugim kot bivanjska izpraznjenost in – paradoksalno – kot identifikacija naroda s posiljevalcem in njegovimi vrednotami. Temu lahko rečeta totalitarna poškodovanost, Stockholmski sindrom, amnezija, whatever. Slovenska družba je tako rekoč prestreljena z balkansko varieteto levičarstva, medtem ko jo pod površjem razkrajajo nerazrešene travme. V tem smo žal mnogo na slabšem kot druge tranzicijske družbe, kjer so komunizem uvedli ruski tanki in zato nikoli v resnici ni bilo dvoma o tem, kdo je bad guy, ko so enkrat Rusi odšli. Pri nas je komunistično zlo na žalost avtohtono, komunistična zloraba pa tako globoko vsajena v narodovo podzavest, da se katarza pri nas zdi čista fantastika. Iz primerov je jasno, kako se razvijajo družbe, ki niso sposobne reflektirati in predelati svojih travm. V nikakršno tolažbo mi ni, da bosta to čutila tudi vidva.

 22. Komunajzerji uporabljajo vedno eno in isto mantro. Če si kdo drzne kritizirati komunajzerje, vedno potegnejo na dan iste floskule – pogjete RKC, pa tiste pa druge pa itd…

  Dejstvo pa je, da je komunizem najbolj zločinska ideologija na svetu in je prinesla tudi največ žrtev. Komunizem je pobil okrog 170 miljonov ljudi. To ga postavi daleč na prvo mesto po zločinskosti.

  In kaj je narobe, če se je državljanska vojna nadaljevala po koncu 2. svetovne vojne? A komunajzerji mislite, da ste tako nedotakljivi, da se vam ne sme nihče upreti?

  Pa še to. Totalitarna poškodovanost je nekaj, kar trije levaki kažete na tem forumu. To ni označevanje vseh drugače mislečih – ampak točno teh treh, ki fanatično zagovarjate komunajzerje.

  Da ne govorimo, kako se vedno – tipično ta rx in carlos zapičita v vsako neprijazno besedo in jo razpihneta do konca – tipična komunajzerska manipulacija – ki sem jo zdaj razkrinkal.

  Čisto normalno je, da kdo uporabi malo bolj ostre besede ob enem in istem flancanju rx-a in Carlosa, ki vedno in povsod uporabljata iste butaste floskule – ko je treba braniti tekovine revolucije.

 23. Pa še najbolj pomembno.

  rx170 spet dela logično napako – tisto, kar sam očita drugim.

  Noben zličin kogar koli drugega, pa naj gre za RKC, za kogar koli – ne opraviči zločinov komunizma.

  In ZZB se niti ni opravičila za svoje zločine, niti se ni noben predstvnik komunistične partije opravičil za zločine partije. Prvi bi se moral opravičiti Kučan – kot zadnji predsednik te zločinske organizacije.

 24. Andrej, popolnoma prav imaš.

  Ko vidiš rxa in carlosa, ki začneta vsak s svojimi fintami, že veš, da nimata argumentov.

  In ja. Slovenija je totalitarno poškodovana – ne glede na to, ali izraz ustreza Carlosovim željam ali ne.

 25. “Zelo pozorno spremljata desnico. Počneta to službeno? ”

  Seveda. Jaz sem element krogov iz ozadja in obvladujejo vse pore slovenske družbe. 🙂

  “Možna razlaga je, da gre za posledice posilstva, ki ga je slovenski narod doživel z državljansko vojno, s povojnimi masakri (žrtve komunistov po številu presegajo
  žrtve okupatorjev; Zbornik Žrtve vojne in revolucije, 2005, str. 22-28). ”

  Termin državljanska vojna je skrajno problematičen, ker priznava enakopraven status kolaborantom. Kar se števila žrtev tiče pa je po INZ naslednje: Na splošno je bilo največ žrtev v drugi svetovni vojni v Sloveniji med partizanskimi borci. Teh je okoli 27.000. Te so večinoma (z izjemo 327)
  Druga največja skupina žrtev so domobranci, skupno jih je umrlo okoli 13.100.
  V celotnem koalborantskem taboru je v medvojnih spopadih padlo okoli 1370 oseb.
  Vsaj 10.359 je padlo prisilnih mobilizirancev v nemško vojsko (no, morda del teh lahko pripešete rdečearmejcem vendar tja jih je spravil okupator kot svoje vojake).
  V taboriščih, na prisilnem delu in v izgnanstvu umrlo nekaj več kot 11.000 ljudi, Slovenci so najbolj množično umirali predvsem v Auschwitzu, Dachauu in Mauthausnu. Okoli 2300 žrtev je bilo v italijanskih koncentracijskih taboriščih. Med vojno je bilo pobitih 544 slovenskih Judov, od tega jih je 512 umrlo v koncentracijskih taboriščih. V raziskavi smo tudi ugotovili, da je bila ena od najbolj neobdelanih skupin civilnih žrtev skupina umrlih zaradi posledic bombardiranj. Teh je za zdaj 1340 in njihovo število še zmeraj raste. Posledica okupatorskega nasilja je bilo še okoli 3200 talcev, zaradi mučenja je v zaporih umrlo 371 ljudi. Ogromen delež prej nerazumno spregledanih žrtev pa sestavljajo civilisti, ki so umrli v času ofenzivnih operacij. Tukaj je predvidena številka zelo narasla, s temi v hajkah in čistkah usmrčenimi civilisti se do zdaj ni nihče resno ukvarjal. Posamično morda, a ne sistematično. Skupno število tako pobiti ljudi je kar 6000, usmrtili so jih okupatorji in njihove pomožne (kolaborantske) enote. Same domače kolaborantske enote pa so poleg tega neposredno pobile še 1400 civilistov. Okoli 3340 civilistov bi naj iz različnih razlogov pobili partizani.
  Predvidevam, da seštevati pa znate in boste sešteli koliko žrtev je povzročil okupator in njegovi sodelavci ter koliko druga stran.

  “Navzven se kažejo med drugim kot bivanjska izpraznjenost in – paradoksalno – kot identifikacija naroda s posiljevalcem in njegovimi vrednotami. ”

  Pravzaprav gre pri tej totalitarni poškodovanosti bolj za frustracijo tistih, ki s svojimi interpretacijami ne uspejo argumentno prepričati sogovornika. Rx170 ne sprejema naših pogledov na polpreteklo zgodovino, torej je totalitarno poškodovan. V resnici pa seveda gre za eno najhujših logičnih napak.

 26. “… ki s svojimi interpretacijami ne uspejo argumentno prepričati sogovornika … V resnici pa seveda gre za eno najhujših logičnih napak.”

  Rx, saj ne prepričujem tebe, preveč si laskaš.

  Mi pa vendarle ne bo dalo spati, v čem gre pri 500+ povojnih grobiščih za »interpretacijo«? In če smem, v čem predstavlja ugotovitev o totalitarni poškodovanosti »eno najhujših logičnih napak«?

 27. Andrej, to je že bilo razloženo. Ta termin se tako kot je uporabljen očitno ne nanaša samo name.

  500 grobišč je samo eno dejstvo. Interpretacije Justina Stanovnika in drugih protagonistov, ki zagovarjajo stran okupatorjevi sodelavcev, pa govorijo še marsikaj drugega, mar ne? Ali pa sedaj več v tem kontekstu ne prodajamo zgodbe o ubogih domobrancih in hudobnih partizanih?

 28. “Zelo pozorno spremljata desnico. Počneta to službeno?” Seveda, plačujejo me pa mali sivi iz Roswella … in to v marsovskih dolarjih. Škoda le, da niso konvertibilni.
  Desničarske sadomazohistične fantazme so pač specifična lastnost postkomunističnih družb … mogoče se pa “totalitarna poškodovanost” skriva prav v tem. 😉

 29. Termin državljanska vojna je popolnoma pravilen izraz in odraža realno stanje med vojno. Domobranci so enakovredni, saj so se borili proti komunizmu.

  Komunistično nasilje pa je vzrok za nastanek kolaboracije.

  V resnici rx170 s svojim obtoževanjem logične napake sam dela logično napako. Noče namreč videti dejstev, ki ne pašejo v njegovo pravljico.

  Dejstvo pa je, da čeprav zaenkrat v Sloveniji še deloma uspevajo pri prepričevanju ljudi, pa se jim svet sesuva s tem, ko Evropa dela nasprotno – obsoja komunizem, obsoja zločine partizanov, ne glede na to, da so bili na “pravi strani”. Tako se jim je sesul v prah eden glavnih izgovorov – da Evropa deli njihovo resnico, pa je ne. Je ravno obratno. Obsodila je komunizem.

  Itak je pa to, na čigavi strani je bil kdo v 2. svetovni vojni, le izgovor za napadanje nasprotnikov komunizma in branjenje svojih. Saj so bili ravno komunisti prvi, ki so podpirali Hitlerja.

 30. “Domobranci so enakovredni, saj so se borili proti komunizmu.”

  Jp. Tudi Himler in njegovi so se borili proti komunizmu. Vemo kako je končal. Pa še kdo…

 31. rx170 tvoj sarkazen ne spremeni bistva, da so se domobranci na prvem mestu borili proti komunizmu. In to jih dela enakovredne tistim partizanom, ki so se borili le proti okupatorju, in večvredne od komunistov.

 32. Figo. V prvi vrsti so se domobranci, vede ali ne, borili za Zver iz Apokalipse. “Tedaj sem videl zver ter kralje zemlje in njihove vojske, zbrane, da se spopadejo z njim, ki je jezdil konja, in z njegovo vojsko. Toda zver je bila zajeta in z njo vred lažni prerok, ki je delal znamenja v njeni navzočnosti: z njimi je zapeljal tiste, ki so sprejeli žig zveri in molili njeno podobo. Oba sta bila živa vržena v ognjeno jezero, v katerem gori žveplo. Vse druge pa je pobil meč, ki je prihajal iz ust jezdeca na konju, in vse ptice so se nažrle njihovega mesa.” (Raz 19, 19-21.) Tako pravi sveto pismo o tistih, ki so se vdali skušnjavi, da bi preganjali izvoljeno ljudstvo. Ja, teologija je opoteča stvar.

 33. Carlos, pa kako moreš ignorirati dejstvo, da so izvoljeno ljudstvo preganjali zgolj v iskreni želji obvarovati Slovence komunizma in jih obdarovati s čudovito kleronacistično republiko. 🙂

 34. Ja, povsem sem pozabil na nauke jezuitskega Glasnika srca Jezusovega o “Satanovi sinagogi”. Kaj hočemo, včasih ima človek v glavi preveč stvari naenkrat, pa kaj izpusti. 😉

 35. “Auch Spaß muß sein.” Čeprav je bil špas pomožne SS-policije nekam dvomljive sorte.

 36. KOMUNISTI SO POBIJALI TUDI SVOJE ! PARTIZANSKIM KOMANDANTOM, ŽIVLJENJA BORCEV NISO KAJ DOSTI POMENILA ! SLAVNA 14. DIVIZIJA , JE KRENILA IZ SUHORJA S 1200 BORCI IN KONČALA NEKJE NA KOROŠKEM S VSEGA DVESTO BORCI !
  POMENLJIVO JE, DA JE VSAK KOMANDANT BATALJONA, KRALJEVE VOJSKE, ZNAL NA PAMET ŽENEVSKO KONVENCIJO O “RAVNANJU Z UJETNIKI” IZ LETA 1928. , SAMO KOMUNISTIČNE BARABE NE, VSE TJA, DO TITA !

 37. ZANIMIVO PA JE TUDI, DA SO SE PO VOJNI LASTILI CELO TRUPELA, PREJ RAZGLAŠENIH “NARODNIH HEROJEV “! NJIHOVIH DRUŽIN ŠE PARTIJA VPRAŠALA NI, ALI SE STRINJAJO S TEM, DA JIH POSPRAVIJO V NEKO SKUPINSKO “GROBNICO HEROJEV” ! To mi je pripovedovala žena, TAKEGA HEROJA, ALI SE DRUŽINA SPLOH STRINJA S TEM !
  TOREJ, KOMUNISTI, PARTIJA JE BILA ABSOLUTNA LASTNICA NAD ŽIVLJENJEM IN SMRTJO NAS IN SVOJIH ! !

 38. Mi smo narod z največjim številom vojnih in mirnodobnih zločincev glede na število prebivalcev.

  In večina je morila pod sijem rdeče zvezde.

  Ker ni priznanja zločina in ne iskrenega obžalovanja, je narod tudi brez sreče.

  Doklej nam bodo vladali in krojili javno mnenje tisti, ki se ne bi obotavljali, če bi bilo treba ponoviti vse zločine svojih ideoloških prednikov.

  Če ubiješ enega samega človeka, je tako, kot bi pobil vse ljudi!

Comments are closed.