HDZ ni LDS

3

ldsKo so se pred več kot desetletjem tu in tam pojavili grafiti LDS = HDZ, so bili liberalni demokrati seveda blazno užaljeni. Za malo se jim je zdelo, da jih kdo v njihovi razsvetljenosti primerja z avtokratsko, po njihovem kar fašistoidno Tudjmanovo druščino. No, eno je treba priznati: primerjave med slovensko in hrvaško stranko niti danes ni.

Eni kot teflon, drugi … 

Hrvaška demokratična skupnost je, kot kaže, v nedeljo še drugič v mesecu dni namahala vladajoče socialdemokrate premierja Zorana Milanovića, tokrat na lokalnih volitvah. Kljub številnim pretresom, menjavi vodstva in (vnovični) izključitvi prejšnje voditeljice je obdržala vse svoje trdnjave. Še več: prvič po letu 2001 se ji nasmiha vsaj košček oblastne pogače v Zagrebu, ki bo očitno ostal Bandićev. Nemara bo po enem mandatu posta ponovno zavladala tudi v Splitu, uspeh pa je že uvrstitev v drugi krog na socialdemokratom najzvestejši Reki.

Liberalna demokracija Slovenije je komaj opazno s težavo izvolila novega predsednika, starega znanca iz slavnih časov Toneta Anderliča. V javnomnenjskih raziskavah je praktično ni, strankine finance so v razsulu, notranjost parlamenta se zdi zanjo nedostopna bolj kot kadar koli.

Zakaj? 

Pa vendar sta bili obe stranki v devetdesetih videti abonirani na oblast, LDS sicer za privlačnejšo fasado “mešanih koalicij”. A če se je HDZ pobrala že dobro leto po uničujočem porazu leta 2000 (in zgodbo po podobno hudem porazu decembra 2011 ponavlja letos spomladi), je šlo z njeno slovensko tovarišico po prvem porazu samo navzdol. Pri tem ni po dolgoletnem lomastenju po sceni, korupcijskih aferah, notranjih obračunih, menjavah vodstva in članstva stranke od prvotnega HDZ-ja na prvi pogled ostalo praktično nič. Razen imena in blagovne znamke, ki je očitno še vedno magnet, saj daje dobršnemu delu Hrvatov občutek, da so za njo varno spravljene nekatere svetinje.

K neuspehu in zatonu LDS po drugi strani ni prispevalo samo, da se kot de facto glavna dedinja prej vladajočih struktur ni ločila in se niti ni poskušala ločiti od povojne politične mitologije, niti tam ne, kjer so bila njena bremena najočitnejša. Vedno bolj se kot težava slovenske različice levice kaže tudi njeno neresno jemanje “buržoazne strankarske demokracije” kot take. Zato so praktično vse njene stranke samo pol zares mišljene kot dolgoročni projekt, v drugi polovici pa so (in so bile) preprosto cenen potrošni material. Pomemben je blok, stranke v njem nimajo prav dosti avtonomije; še Pahor si jo jemal zelo bojazljivo. Tako je bilo že v slavnih časih LDS. Čeprav je obvladovala Slovenijo, zase ni mogla (in bržkone niti hotela) zagotoviti trajnega mesta pod slovenskim strankarskim soncem. Zlahka so jo zamenjali najprej socialni demokrati in nato Pozitivna Slovenija. Kot je simbolno vloga Alenke Bratušek enaka vlogi slavljenega državnika Janeza Drnovška.

Foto: LDS

 


3 KOMENTARJI

 1. Podoba je, da v Sloveniji postaja ribarjenje v kalnem narodni sport.
  Ali je mozno, da so v javnosti ze tako razvrednotili vse vrednote, da se ne ve vec kaj je pozitivno in kaj negativno?
  Pozitivna Slovenija!
  In njeni botri so seveda tudi skrajno pozitivni.
  Opozicija pa hoce Slovenijo uniciti.
  Pozitivni smo vsi samo kadar pojemo in ga ruknemo na zdravje.
  Tu pa se ne ve vec, kdo pije in kdo placa?
  Da je tisti smehljajoci se polbog, preden je ustanovil svojo stranko Pozitivno Slovenijo, mogel v miru opehariti vec slovenskih podjetnikov za placilo.
  Menda ga vsaj tisti niso volili?
  Ali so bili tisti, ki so mu kljub temu verjeli in ga volili, udarjeni s kratkotrajno ali dolgotrajno slepoto?
  Sicer pa je ze nas pesnik ne brez razloga ugotovil, kako strasna slepota je cloveka.
  In da se tisti, ki slucajno se stoji, ne prevzame, ampak gleda, da tudi sam ne pogrne.

 2. LDS je bil HDZ saj je naredil našo državo še bolj mafijsko. To kar danes žanjemo v Sloveniji in na Hrvaškem so rezultati LDS in HDZ, večine strokovnjakov, večine volilcev, večine državljanov. Le kako pa boš iz zločinskih komunističnih klonov v parih letih naredil normalnega, svobodnega, odgovornega, razmišljujoče, delavnega in podjetnega človeka – če niti enega človeka ni mogoče iz komunističnega psihopata spreobrniti v to, kaj šele celo družbo?

  HDZ je bil sicer protikomunističen in procerkven. Vse ostalo pa je bilo isti vzorec. LDS pa je bil močno PRO-komunističen in močno PROTI cerkven. A v večini sta bila ISTA, v ciljih, metodah, in rezultatih.

 3. HDZ ustanovila cro-udba in kos. Vse slovenske stranke je ustanovila udba. Torej kakšna je razlika med HDZ-jem in slovenskimi strankami ? HDZ pokriva desno usmerjene volivce, da so pod kontrolo, da se slučajno ne usmerijo proti pravi desnici katero predstavlja HSP 1861, izvanparlamentarna stranka. V Sloveniji ta prave desnice ni, tako kot na Hrvaškem je HDZ lažna desnica.

Comments are closed.