Hat trick z vprašajem

26

Zoranu Jankoviću spet ne gre oporekati gladke zmage. Ker mu je v dobrih petih letih na njegovem ljubljanskem fevdu uspel hat trick, je uspeh še toliko bolj zavidanja vreden. Podobno stalnost volilnih rezultatov je v svojih najboljših letih ohranjal samo še Hugo Chavez.

Črne pike in dostojna izzivalka 

A če se človek vsaj malo potrudi, lahko na bleščeči fasadi že opazi kakšno črno piko. Tudi v tretje je ljubljanski župan izgubil glasove, čeprav so bile to pot izgube manjše od pričakovanih in prvotno napovedanih. Pomembneje je, da so vsi trije glavni protikandidati s svojimi skoraj sedemintridesetimi odstotki predstavljali izrazit antipod nekdanjemu in novemu gospodarju prestolnice. Če nič drugega, je župan očitno dosegel mejo svojega dometa. Nezanemarljivo je, da so se ljubljanske volitve tako iztekle v času, ko bi morali biti Ljubljančani še posebej jezni zaradi “političnih spletk”, ki so njihovega ljubljenca stali premierskega položaja. Ampak kakšnega posebej navdušenega stekanja pod njegovo zastavo očitno ni bilo. Četudi morda dopustimo možnost, da bi višja volilna udeležba dvignila njegov odstotek.

Po drugi strani je  zaradi družinskega zakonika in skupne županove zmage nekoliko neupravičeno v senci ostal izid Mojce Kucler Dolinar. Kandidatka Nove Slovenije in SDS je s skoraj 26 odstotki dosegla najboljši izplen kakšnega desnosredinskega kandidata po Antonu Jegliču na nadomestnih volitvah v začetku leta 1998. Bistveno je presegla dosežke Andreja Bručana, Franceta Arharja in Zofije Mazej Kukovič. Res je k njeni relativno bogati beri svoje prispevala motiviranost njenih volivcev zaradi referenduma, toda skoraj gotovo se je njena teža na mestni sceni precej povečala. Če seveda ne bo postala žrtev kakšnega strankinega zakulisja, kar bi bila precejšnja škoda.

Izzivalec tudi na levi 

Drugi, še bolj skriti junak županskih volitev je zame Vito Rožej. Možakar je dobil več kot dvakrat toliko glasov kot Zaresova lista na zadnjih občinskih volitvah, da sploh ne govorimo o potopu stranke na volitvah v državni zbor. Če so Kuclerjevo dvignili nasprotniki, so Rožeja najbolj motivirani zagovorniki družinskega zakonika. Prav s tem je nekaj več teže dobil odpor proti mestnemu avtokratu od tam, kjer bi ga pravzaprav pričakovali že prej, namreč iz vrst najbolj svobodomiselnih in resnično liberalnih volivcev. Ker bo zanje Janša vedno večja groza od Jankovića, je sicer iluzorno pričakovati njihov odmik od voditelja Pozitivne Slovenije in vsega, kar v tem trenutku predstavlja. Verjetno je še daleč tudi čas, ko se bo omenjenim ljudem posvetilo, da kot liberalci ne morejo biti s popkovino povezani z dediščino nekdanjega režima in da ni njihova naloga njena obramba ob vsaki ključni prelomnici. A solidni Rožejev izplen kljub vsemu kaže na določeno razočaranje liberalcev nad vse prej kot liberalnim ljubljanskim županom. Navsezadnje jim zavezništvo z njim in njegova bučna podpora družinskemu zakoniku nista prinesla referendumske zmage.

26 KOMENTARJI

 1. Dokler bo Jankovič zmagoval na volitvah, do takrat bo tako, kot je. Dolgove pa bo tako ali tako poplačala preostala Slovenija, Ljubljana jih ne bo.

 2. Če upoštevamo še to, da se nihče ni potrudil, da bi Jankoviča premagal – ima namreč večino v mestnem svetu – nima smisla biti župan zdaj.

 3. Avtor dela malo krivice Putinu in Asadu, ki tudi dosegata enake procente kot Chavez. Jaz razmere v Ljubljani vidim take kot so v Belorusiji. Svobode govora ni, dnevni mediji so totalitarni in seveda enoumni. Janković je, kljub diplomi ekonomske fakultete, neizobražen, nerazgledan in v resnici brutalen ter kot tak idealen za diktatorja.
  Mojca Kucler Dolinar je pokazala veliko poguma, da se je zoperstavila aparatu, ki izvira izpred leta 1990 in se je v času do danes kapitalsko še okrepil in povampiril. Njen rezultat je v resnici odličen in daje upanje tistim, ki pošteno mislimo in upamo, da se bo mora v Ljubljani nekoč le končala.

  • Daj no, daj! Ne pretiravaj! Janković je seveda daleč od idealnega politika, kaj pa je Mojca Kucler-Dolinar? Lutkica v rokah RKC in Janše.

 4. Kaj pa je doslej ta deklica v že precej zrelih letih sploh naredila? Nič omembe vrednega. Razen ljubkega obraza, na katerem pa se nekoliko že poznajo leta, se ne more z ničemer pohvalit. Bila je skrajno podpovprečna ministrica za znanost, pa še to samo kako leto. Baje celo otrok nima, kar je za konservativno-krščansko političarko naravnost grozljivo negativna referenca. Poglejte nemško ministrico za delo in socialo Ursulo von der Leyen – ima sedem otrok!

  Če bereš intervjuje z njo, hitro opaziš, da ni ravno inteligentna in načitana, pa tudi analitično razmišljanje ji je precej tuje. V kaki normalni politični stranki niti do predsednice občinskega odbora ne bi prilezla …

  • Ne tako nakladat v državi, kjer imamo lepe primerke predstavnic v največji parlamentarni stranki …
   😉

  • Tipično komunajzersko nakladanje. Itak, da boš rekel, da ni inteligentna samo zato, ker ni v tvoji stranki.

   Če govorimo o Jankovičevi stranki, je v njej kopica neinteligentnih slepih sledilcev vodji. Enako v ljubljanskem mestnem svetu.

   Na levi itak ni normalnih političnih strank.

   Dejansko pa ruši tudi mite. Dokazuje, da to, da ni šikanirana s strani Cerkve, ker nima otrok.

 5. Darko – res ste zlobni in primitivni. Ker se očitno imate za “intiligentnega”, bi mogoče vsaj malo poguglali, preden pišete take kretenizme.

  Mojca Kucler Dolinar nima otrok, ker jih z možem ne moreta imeti. O tem je tudi javno spregovorila.

  Kar se otrok tiče jih nima tudi konzervativka in protestantka Angela Merkel.

  In v primerjavi s slovenskimi političarkami vaše usmeritve, ki mi trenutno padejo na pamet: Kresal, Širca, Potrata, Žgajner Tavš, Melita Župevc, Maša Kociper, Vika Potočnik, Danica Simšič, Tamara Vonta, Anja Kopač Mrak, pa ni le veliko lepša ampak tudi pametnejša in sposobnejša. In ponuja verodostojno alternativo ljubljanskemu roparskemu baronu !

  http://www.delo.si/zgodbe/ozadja/osebno-z-mojco-kucler-dolinar-ljubljana-smo-ljudje_2.html

  • Potem naj pa vsaj kakšnega posvojita!

   Nametala ste cel kup raznih političark, ki so vse kao levičarke. Od kake Žgajner Tavževe ali Tamare Vonte je Mojca gotovo sposobnejša, toda – da uporabim metaforo – kdo pa ni višji od pigmejca? S kakšno Melito Župevc ali Majdo Potrato pa se vam tako ljuba Mojčica po sposobnosti pač ne more primerjat. Če meni ne verjamete, vprašajte kakega političnega analitika.

 6. “pa ni le veliko lepša ampak tudi pametnejša in sposobnejša. ”

  Zanimivo, da lepoto žensk presojate 😀

  Ampak kakšen je že bil njen slogan? Videz ni vse…

 7. Po njih preteklih delih jih boste spoznali.

  Jankovič in njegovi »prijatelji« Slovenije:
  Glej video
  AFERA MERŠOL odmeva
  predvsem na 1 minuta in 28 sek.
  Mene pa zanima še Jankovičev dnevnik iz časov osamosvajanja Slovenije.
  S kom se je srečeval? Kaj je govoril? Koga je podpiral?

Comments are closed.