Hat trick krščanskih demokratov

46

Prvo vprašanje, ki se zastavlja ob današnjem večeru, je, ali je epopeja o Martinu Schulzu res končana, še preden se je sploh začela. Njegov vstop v zvezno politično areno je vsekakor vnesel novo dinamiko v razmerje med političnimi igralci. Populistična alternativa je bila bistveno omejena v svojem dometu, kar so potrdile vse troje letošnje deželnozborske volitve. Če lani nikjer ni ostala pod desetimi odstotki, jim letos ni bila nikjer niti blizu. Toda prejkone naključna sprememba volitev v politično nepomembnem Posarju iz referenduma o Angeli Merkel in/ali Martinu Schulzu v lokalni referendum o Annegret Kramp-Karrenbauer je dala nepričakovani pospešek “črnim”, ki še kar drži. Potem ko so z znatnim plusom obdržali oblast na zahodu, so v zadnjih dveh tednih zrušili dva ministrska predsednika iz socialdemokratskih vrst (v Schleswig-Holsteinu to sicer še ni čisto gotovo).

Uspeh v Severnem Porenju-Vestfaliji kajpak šteje daleč največ, ker gre za po prebivalstvu daleč prvo zvezno deželo, ki je bila za nameček zadnjih pet desetletij trdnjava “rdečih”, čeprav v njej korenini tudi Center, katoliški predhodnik krščanske demokracije. Socialdemokrati so imeli v tej deželi ministrskega predsednika neprekinjeno od 1966 do 2005 in potem od 2010. Od 1980 do 1995 so vladali z absolutno večino. Pred letošnjimi volitvami jih je od demokristjanov ločilo velikih trinajst odstotnih točk. Zdaj naj bi CDU prilezel do 33 odstotkov, medtem ko naj bi socialdemokrate obkrožilo 31,5 odstotka volivcev. Za nameček so se zelo okrepili liberalci z okrog dvanajstimi odstotki glasov, medtem ko so se zeleni, koalicijski partnerji v dosedanji deželni vladi, prepolovili na šest odstotkov. Alternativa za Nemčijo bo s 7,5 odstotka vsekakor v deželnem zboru v Düsseldorfu. Negotova je še usoda postkomunistične Levice. Če izpade, je možna tudi (resda minimalna) črno-rumena večina. V nasprotnem primeru Severno Porenje-Vestfalijo skoraj gotovo čaka velika koalicija pod vodstvom krščanskega demokrata Armina Lascheta, saj so odnosi med “črnimi” in zelenimi v deželi zelo hladni in semaforska koalicija domala ne pride v poštev.

Na vprašanje z začetka prispevka seveda ni moč odgovoriti enoznačno. Do volitev so še štirje meseci in v tem času je možnih še kar nekaj posarskemu podobnih preobratov. A nocoj se zdi stava na nadaljevanje kanclerstva Angele Merkel dokaj zanesljiva naložba.

P. S. Opozoril bi še, da smo se z zelo podobno dinamiko kot letos srečevali leta 2005. Takrat so se krščanski demokrati v začetku leta srečevali z velikimi težavami, dobro je kazalo socialdemokratom takratnega kanclerja Schröderja. Potem je prišlo najprej do volitev v Schleswig-Holsteinu, kjer so krščanski demokrati nepričakovano osvojili relativno večino in potem uspeli izvoliti svojega ministrskega predsednika. To je vplivalo na volitve v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je črno-rumena koalicija zamenjala socialdemokratskega ministrskega predsednika po devetintridesetih letih. Poraz socialdemokratov je bil tako hud, da se je Schröder (tudi zaradi številčnih razmerij v zgornjem domu parlamenta) odločil za sprožitev razpustitve parlamenta. Do nje je po trnovi poti poleti prišlo in skoraj do konca je kazalo, da je CDU celo v igri za absolutno večino. Nazadnje je Angela Merkel komaj iztržila relativno večino in izrinila Schröderja s kanclerskega stolčka.

 

46 KOMENTARJI

 1. Kje so zdaj napovedovalci skorajšnje politične smrti Angele Merkel? 🙂

  Odkar so se združili z vzhodnimi Nemci, mislim da je opazna tendenca med prebivalci nekdanje zahodne BRD, da se bolj nagibajo v konservatvno stran in da social-demokrati popuščajo tudi tam, kjer so bili dolgo dominantni. Mislim, da to ni brez povezave z združitvijo in s soočenjem zahodnih s postkomunisti. Tudi z deindustrializacijo, seveda.

 2. Le kdo med nami se ne bi veselil zmage krščanskih demokratov in porazov socialistov z imamom Schulzem na čelu!? O kanclerki pa še vedno močno dvomim in želim, da se prikaže kak deus ex machina in jo zamenja! Meni se še vedno zdi primernejši bavarski premier Seehofer, ali kdorkoli drug.

 3. CDU ima samo srečo, da se na desnici ni pojavila kakšna manj ekstremistična desnica. Drugače bi volitve gladko izgubila.
  Levičarjev pa Nemci vsaj dolgoročno ne volijo, ker vedo, kaj to pomeni. Prvič so skoraj isti v smislu vprašanja beguncev medtem ko gospodarsko in posledično socialno CDU-ju ne sežejo niti do kolen.

 4. Če se v vseh državah socializem krči na minimum, ker so volilci vedno pametnejši, bodo pa za tolažbo s totalno zmago osvojili Slovenijo, ki bo (p)ostala edini eksperiment demokratičnega socializma v Evropski uniji. Priporočam branje Steinbucha na portalu plus.

  • Zanimivo, nekateri poročajo, da si Nemčija in Francija prizadevata k večji združenosti in enotnosti t.i. “regiona”, tj. bivše Jugoslavije brez Slovenje in Makedonije, pod pokroviteljstvom Srbije. Prvi korak naj bi bila uvedba carinske unije. To močno vznemirja domoljubne Hrvate.

   Hkrati slovensko partijsko vodstvo, ki ima še vedno veliko moči, hodi na posvete v Moskvo, ki je, kot je znano, tesno povezano s Srbijo. Sorosovi aktivisti pa istočasno skupaj z ameriškim veleposlaništvom ob asistenci EU vzpostavljajo novo oblast v Makedoniji, s čimer bodo na pomenu in moči dobili Albanci.

   Kot da Veliki brat na tem območju nekaj kuha.

 5. Trenutno stanje brez novih migracij in zaostreni pogoji za stalno bivanje migrantov sta dali rezultate. Je tudi res, CDU z Merklovo ni imela hude konkurence. Volivci Schulza očitno niso prepoznali kot primernejšo rešitev, kar je sicer razumljivo. Saj ne ponuja nove politike.

  Nastanek in rast AfD je pa tako odvisna le od napačnih odločitev vladajoče koalicije. Je otrok njenih napačnih odločitev. Glede na to, da se je stanje v zvezi z migracijami trenutno umirilo, je tudi ta alternativa postala manj zanimiva. Seveda bo pa spet pridobila na moči, če se bo nadaljevalo zlasti z migrantsko politiko, ki je mnogi ne sprejemajo.

 6. Hvalabogu, da ljudje prepoznavajo, da je migrantska politika bila edina možna. Uplinjanje migrantov na meji je norost desnice, ki se ji trga od egoizma.
  Seveda se je val umiril, kot da bi kdo želel ali pričakoval drugače. Da bi se ja izzivali spopadi. Samo da bi imeli žico suverenosti!

  Merklovi vse čestitke in upam, da bo prednost še povečala in da je ne bo odnesla le za las. Kajti to bi pomenilo tudi nestabilno Evropo. Stanje v Franciji je dovolj slabo in imeti obe državi na šibkih temeljih ni nič kaj dobro sluteče stanje.

  • Zdravko, Merklova spada med desnico. Za uplinjanje migrantov pa tudi prvič slišim. V tem primeru gre seveda za skrajno desnico, če ne kaj hujšega.

   • Besede vejejo in nosijo sporočila. Ni treba vsega povedati dobesedno, da bi se slišalo. Izginotje migrantov je bilo dovolj jasno slišati iz besed desnice.

     • Zdravko, močno, močno pretiravate in drugim pripisujete stvari, ki jih niti ne mislijo niti izgovarjajo. To jim pripisujete vi, ne oni sami.

      Ljudje, ki se ob ilegalnih in nenadzorovanih množičnih migracijah čutijo ogrožene, niso zločinci. Je pa zločin, druge obtoževati stvari, ki jih ne počnejo.

     • Nihče se ne čuti ogroženega. To je samo še ena manipulacija. In celo če bi se, potem je to res ksenofobija, kot ji rečejo strokovno in je vredna prezira.

  • Zdravko: “Hvalabogu, da ljudje prepoznavajo, da je migrantska politika bila edina možna. … Seveda se je val umiril, kot da bi kdo želel ali pričakoval drugače.”
   ==========================

   Primer za: Ideologija je slepa.
   Trenutno migranti na veliko vstopajo v Italijo.
   Afričani lažje vstopajo v Italijo kot Slovenci.

   • Zelo na lahko vstopajo, ja. Pa si ti kdaj videl, v kakšne barkače se vkrcujejo, v kakšnem številu in kakšne razdalje imajo za premagat do obal Lampeduse ali Sicilije? Pejdi ti plut v jajčni lupini čez blejsko jezero, pa potem presojaj, kaj je einfach. 🙁

    • Pa saj jih t.i. nevladne organizacije s svojimi dragimi ladjami hodijo pobirat na libijsko obalo. Ob vednosti italijanskih in EU oblasti. Z njimi služi mafijski del Italije. V bistvu se to dogaja že desetletja, samo v manjši meri. Potem te migrante vidiš na poljih širom Italije kjer delajo za drobiž.

     Tule, pod tem nadvozom v Veroni sem že leta 1992 lahko videl “kampirati” množice ilegalcev:

     https://www.google.com/maps/@45.4231431,10.9836506,3a,75y,88.94h,80.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1sP4bnJPRwvxiNmcfX0ino7A!2e0!7i13312!8i6656

     Nekateri imajo od migrantov veliko korist, tudi pri nas v Sloveniji, velika večina, recimo več kot 99% pa veliko škodo. In dolgoročno trajno destabilizacijo celotne EU, ki se bo počasi spreminjala v svet iz katerega prihajajo migranti.
     Nismo jih dolžni sprejemati.

     • V Sloveniji teh zaenkrat skoraj ni. Večina migrantov k nam še naprej prihaja s prostora ex-Yu. Njih smo dobili, če štejemo še potomce, v pol stoletja blizu pol milijona, ne da bi se kdo javno kaj dosti razburjal.

      Ne vem v čem je recimo nek jordanski kristjan ( kot je bil oče Omarja Nabera) a priori bolj problematičen kot kak Bošnjak iz cazinske krajine ali Kosovar ipd.

     • Riki: “Tule, pod tem nadvozom v Veroni sem že leta 1992 lahko videl “kampirati” množice ilegalcev:”
      ======================

      … in italijanska policija jih je mirno tolerirala.

     • Sicer pa velik del Evrope glede na demografsko stanje in globalizacijo postaja vse bolj odvisna od ekonomskih imigrantov. Omenil si slabo plačana dela na italijanskih poljih, za katera ni domačih delavcev. Tudi na naša polja, vinograde in sadovnjake se že uvaža delovna sila. Še za kakšna druga dela bojo vse bolj potrebni imigranti.

      Razen tega ljudje ne bi množično odhajali od doma, če jih njihove razmere ne bi v to silile. Recimo ne iz subsaharske Afrike. Posebej ne skozi nevaren kaos libijskih razmer in dragega plutja v razpadajočih barkačah čez Sredozemlje. Razviti svet bi moral prevzeti svoj del odgovornosti, da tem ljudem ne bi bilo treba množično bežati.

     • IF: “V Sloveniji teh zaenkrat skoraj ni. Večina migrantov k nam še naprej prihaja s prostora ex-Yu.
      ======================

      Torej je meja slabo varovana! In kaj je to važno od kod prihajajo saj je Italija v EU, Hrvaška tudi (samo da ni v šengenu, zelo pomembno!!! ker je potrebno to mejo “zadihtat”). Ker jih v mestu, npr, vsak dan srečujem vedno več. Ali jih na skrivaj uvažajo in nam prikazujejo nižje številke, ali pa sploh ne vedo koliko jih je ilegalno v državi. garancija za prihajajoče “težave”. Ne vem zakaj bi uvažali težave, še posebej če se ve, da je med povečanjem števila migrantov in močno povečano kriminaliteto in zločinkostjo močna korelacija?
      Ilegalci niti niso migranti ampak kriminalci. Migranti pridejo na mejni prehod, kriminalci ilegalno prestopajo meje.

      IF: “Njih smo dobili, če štejemo še potomce, v pol stoletja blizu pol milijona, ne da bi se kdo javno kaj dosti razburjal.”
      =======================

      Kot vem so jih pol milijona spustili v državo v manj kot pol leta.

      IF: “Ne vem v čem je recimo nek jordanski kristjan ( kot je bil oče Omarja Nabera) a priori bolj problematičen kot kak Bošnjak iz cazinske krajine ali Kosovar ipd.
      =================

      Si pa ravno ta pravega našel. 😉

      “Potrjena obsodba Omarja Naberja za spolno nasilje nad študentko”

      http://www.delo.si/novice/kronika/potrjena-obsodba-omarja-naberja-za-spolno-nasilje-nad-tudentko.html

     • Skoraj vsi ekonomski imigranti so v Slovenijo prišli legalno. Torej ne, kot ti trdiš, zaradi slabega varovanja meje.

      Od tiste reke, ki je jeseni 2015 prečila Slovenijo, je tu morda le peščica. In še ti večinoma za ograjenimi bivališči, napol v taboriščnih razmerah.

     • IF: “Sicer pa velik del Evrope glede na demografsko stanje in globalizacijo postaja vse bolj odvisna od ekonomskih imigrantov.
      ======================

      To je standarden izgovor, ki pa ni drugega kot izgovor, uporablja ga pa samo peščica tistih, ki ima dejansko korist. Npr. tiste dve mladi dami, ki sta kupili s kreditom neko stavbo na Škofijah (zapufala se je cela njuna žlahta), da bi po “Pogačarjevem načelu” oddajanja stavbe NPU pod Kresalko, oddajale stavbo za migrante. Plačniki pa mi davkoplačevalci.
      Kdo pa pravi, da potrebujemo stalno gospodarsko rast. Japonska jo že dolga desetletja nima, pa tudi ne uvaža muslimanov. Drugo, od teh ljudi ni nobenih koristi, več kot 80% jih je še po 4 letih po prihodu brezposelnih.
      Švicarji so npr. celo uzakonili, da se število prebivalcev v državi ne sme povečati čez neko (sedaj se ne spomnim točno) število (cca na 8,5 mio). Skratka vedo, da njihov prostor ne prenese več enormnega priseljevanja.
      Zakaj se npr. ne bi moglo število prebivalstva začasno tudi zmanjšati? V naravi vse deluje v ciklih zakaj s planskim uravnavanjem števila(prebivalstva)

      Omenil si slabo plačana dela na italijanskih poljih, za katera ni domačih delavcev. Tudi na naša polja, vinograde in sadovnjake se že uvaža delovna sila. Še za kakšna druga dela bojo vse bolj potrebni imigranti.

      Razen tega ljudje ne bi množično odhajali od doma, če jih njihove razmere ne bi v to silile. Recimo ne iz subsaharske Afrike. Posebej ne skozi nevaren kaos libijskih razmer in dragega plutja v razpadajočih barkačah čez Sredozemlje. Razviti svet bi moral prevzeti svoj del odgovornosti, da tem ljudem ne bi bilo treba množično bežati.

     • IF: “Sicer pa velik del Evrope glede na demografsko stanje in globalizacijo postaja vse bolj odvisna od ekonomskih imigrantov.
      ======================

      To je standarden izgovor, ki pa ni drugega kot izgovor, uporablja ga pa samo peščica tistih, ki ima dejansko korist. Npr. tiste dve mladi dami, ki sta kupili s kreditom neko stavbo na Škofijah (zapufala se je cela njuna žlahta), da bi po “Pogačarjevem načelu” oddajanja stavbe NPU pod Kresalko, oddajale stavbo za migrante. Plačniki pa mi davkoplačevalci.
      Kdo pa pravi, da potrebujemo stalno gospodarsko rast. Japonska jo že dolga desetletja nima, pa tudi ne uvaža muslimanov. Drugo, od teh ljudi ni nobenih koristi, več kot 80% jih je še po 4 letih po prihodu brezposelnih.
      Švicarji so npr. celo uzakonili, da se število prebivalcev v državi ne sme povečati čez neko (sedaj se ne spomnim točno) število (cca na 8,5 mio). Skratka vedo, da njihov prostor ne prenese več enormnega priseljevanja.
      Zakaj se npr. ne bi moglo število prebivalstva začasno tudi zmanjšati? V naravi vse deluje v ciklih zakaj siliti s priseljevanjem v državo, na koncu bo tudi ta ukrep propadel, ker tudi rast prebivalstva na planetu se bo nekega dne (in to kmalu) zaustavila. A bo potem civilizacija propadla?

      IF: ” Omenil si slabo plačana dela na italijanskih poljih, za katera ni domačih delavcev. … Še za kakšna druga dela bojo vse bolj potrebni imigranti.
      ========================

      Ni domačih, ker jim ni potrebno postati suženj, kot so ti migranti na italijanskih poljih. Spet gre za korist peščice, ki mimogrede še krši predpise (ne plačuje davkov in prispevkov), škodo pa ima večina.

      Npr. 30 milijonov revnih v nerazvitih državah ni koristnih npr, za proizvajlce avtomobilov, telefonov, računalnikov, skratka dobrin, ker os prerevni, da bi kaj kupili.
      Če jih preseliš na zahod, pa postanejo ti reveži naenkrat dobri potrošniki, ker jih vzdržujejo davkoplačevalci držav v katere so jih pretransportirali. Korist imajo samo nekateri (velika manjšina), škodo pa ima velika večina (davkoplačevalci).
      Uvozom neuporabnih migrantov pomeni isto kot bi davkoplačevalcem dvignil davke z dodatkom močno povečanega kriminala. A si to želimo, jaz ne.
      Merklovo, Macrona, Rutteja, Junckersa in švedskih feminstk to ne briga, ti živijo v varovanih getih z od davkoplačevalcev plačanih paznikih.

      IF: “Razviti svet bi moral prevzeti svoj del odgovornosti, da tem ljudem ne bi bilo treba množično bežati.”
      =======================

      Kako si ti IF kriv za to in odgovoren, da morajo ti ljudje množično bežati? Kaj si jim naredil?

     • Nezakoniti migranti so predvsem žrtve tihotapcev, ki jih ti dodobra oskubijo in jim ob tem obljubijo gradove v oblakih, ki da jih čakajo v tujini. Evropske oblasti pa ta kriminal “slučajno” tolerirajo in gledajo stran.

      Neizobražena in neizučena delovna sila ni ravno rešilna bilka evropskemu gospodarstvu, kjer že serviser nekega stroja mora obvladati delo z računalnikom. Verjetno bi bilo pametneje zmanjšati število splavov in več napora usmeriti v razmere v njihovih matičnih domovinah.

      Toda, če po vsej sili mora prevladati multikulti, je tako, kot je.

     • IF: “Skoraj vsi ekonomski imigranti so v Slovenijo prišli legalno.
      ==================

      Samo tisti, ki jih je Cerarjeva vlada sprejela v okviru kvot, ki jih bi bilo potrebno itak zavrniti, kvote namreč. Naj migrante vzame tisti, ki si jih želi in jih je tudi vabil.
      A smo imeli v Sloveniji kak referendum na temo, koliko jih naj sprejmemo? Bi bilo dobro vprašati ljudi, saj jih bodo itak oni preživljali. Ne Cerar ali Šefic, ti so plačani od ljudi.

      IF: “Torej ne, kot ti trdiš, zaradi slabega varovanja meje.”
      ==================

      Kot že rečeno. Vedno več jih je videti po cestah. Vsi ti niso med tistimi kakimi 300 ki naj bi jih dosedaj bilo v državi. Kaj pa v tovarno ROG so pogledali koliko ilegalcev je po takih zakotjih? Sploh ne vemo koliko jih je dejansko že v državi, na vsak način precej več kot trdi vlada, zato je nesmiselno govoriti o legalcih.

      IF: “Od tiste reke, ki je jeseni 2015 prečila Slovenijo, je tu morda le peščica. In še ti večinoma za ograjenimi bivališči, napol v taboriščnih razmerah.
      =====================

      So šli v EU in Slovenija je del EU, vsaj za zdaj še, in večina teh je bila ilegalcev! Čez nekaj časa, ko jih bodo države kamor so šli zavrnile, tudi zaradi kriminala, se bodo znašli v Sloveniji. Takrat bo za njih tudi Slovenija dovolj dobra. Premalo se upošteva ta povratni tok.

 7. Zdravko, mi lahko poveste, kdo je izjavil na Slovenskem, da je potrebno migrante upliniti?
  Za takšno izjavo namreč sledi kazenski pregon.

  • slovencsm: “Zdravko, mi lahko poveste, kdo je izjavil na Slovenskem, da je potrebno migrante upliniti?”
   ======================

   Zdravko. 😉

  • Za uplinjanje sicer ne vem, da bi bilo kje objavljeno. O streljanju ( neoboroženih) beguncev in migrantov je bilo definitivno govora. Pa se za to ne spomnem kakšnih kazenskih pregonov.

   • IF: “Za uplinjanje sicer ne vem, da bi bilo kje objavljeno. O streljanju ( neoboroženih) beguncev in migrantov je bilo definitivno govora.”
    ======================

    O streljanju? Če misliš Erlaha? Tudi on ni dal vedeti, da naj bi se na migrante streljalo na mejah kar povprek na vsakogar.
    Kot sem razumel, samo na najbolj nasilne, ki bi na vsak način želeli nasilno čez mejo. To je pa že sedaj v pristojnosti policije, da se lahko branijo če so ogroženi. Ne pa da se umikajo in spuščajo ilegalce v državo. To je okupacija in invazija in ne migracija.
    Celo majhna Makedonija je pokazala, da se da z malo nasilja, ne da bi streljal na njih, ustaviti nasilne migrante.
    Je naredila za EU več kot katerakoli druga država v EU, čeprav sploh ni članica.

    • In do streljanja je kljub zgražanju nad Erlahom, prišlo. Tudi en policist je bil že ubit s strani ilegalca. Pojdi sedaj ti IF njegovi družini razlagat …

     • Slovenski policist? Pa ne misliš tistega, ki ga je zabodel nek osamljeni psihotik nemškega državljanstva, ki je taval med hrvaško in slovensko stranjo meje in ga je povsem iztirilo dejstvo, da ga hočejo naši policisti legitimirati? Če misliš njega, potem te prosim, ne zavajaj.

   • No, tole je čisto drugače slišati. Uplinjanje namreč pomeni načrtno ubijanje.
    Glede streljanja sem slišal/prebral predvsem to, da v primeru nasilnega vstopa tujcev čez mejo lahko pride do streljanja. Seveda to pomeni v primeru obrambe meje in lastnih življenj tistih, ki mejo branijo. To zame ni sporno, ker sem tudi sam kot vojak dal zaprisego, da bom varoval in branil mejo naše države tudi za celo življenja.

    In še nekaj. Migranti nimajo nobene pravice do kakršnekoli zaščite. Migrant pomeni iskalec boljšega ekonomskega okolja za svoje življenje. In kot tak mora spoštovati državne zakone, kjer pa je jasno zapisano, da mora vložiti prošnjo pred vstopom v državo. In država mu lahko dovoli ali pa zavrne vstop. Množično divjanje čez mejo brez dovoljenja države pa država lahko brez problema enači kot napad na njene meje in suverenost. Posledično namreč lahko pride do varnostnih problemov zaradi prevelikega enkratnega vstopa tujih ljudi, ki jih nimaš pod nadzorom (nobenih dokumentov, nimajo prebivališča, …).

    Druga zgodba so seveda begunci, ki pa lahko vstopijo v državo in zaprosijo za začasno zatočišče. Seveda je tudi v tem primeru problem varnosti vendar se ti ljudje običajno obnašajo čisto drugače. In to so večinoma ženske in otroci.

    In da bo zadeva še bolj jasna. Pri zadnjem begunskem valu je šlo skozi Slovenijo približno 85% migrantov in le 15% beguncev.

    • slovencsm: “In še nekaj. Migranti nimajo nobene pravice do kakršnekoli zaščite. Migrant pomeni iskalec boljšega ekonomskega okolja za svoje življenje.”
     ==========================

     In, migrant vstopa v državo na mejnih prehodih.
     Kdor prestopa mejo izven mejnega prehoda je ilegalec in kriminalec in ne migrant!

     • Dajejo jim “benefit of the doubt”. Morda iščejo prehod, tujci so v deželi, pa ne poznajo pot…

  • Evaporizacija migrantov ni zločin. Vsaj jaz vem, da je mišljeno nekaj takega kot tele-transportacija. Kot v Star Treku.

   pa država lahko brez problema enači kot napad na njene meje in suverenost.
   ==========
   Hvalabogu, celo levičarji in ateisti imajo toliko pameti, da tega niso tako dojeli.

   • Zdravko,
    zdaj ste se pa sami opredelili kot nacionalist. Ljudi delite glede na način razmišljanja in pameti. Na eni strani so ateisti in levičarji ter na drugi strani smo desničarji.
    Zdaj ste povedali točno isto, kar očitate t.i. desničarjem, ki pa na žalost niso to, za kar jih vi razglašate. To lahko pripišete kvečjemu ekstremistom.

    Ste pa s svojim komentarjem jasno povedali, da je samo vaše razmišljanje pravo in ”pametno” medtem ko je naše razmišljanje brez pameti in kot tako manjvredno. Že videno in slišano. Kot bi poslušal bivše in zdajšnje komuniste. Tako je deloval prejšnji sistem in očitno ste tudi vi eden izmed tistih, ki so opredeljevali ljudi glede na njihovo razmišljanje.
    Zdravko, kot komunist ne razumete pojma demokracije in zato ne razumete desničarjev. Demokracija pomeni argumentiranje različnih mnenj in iskanje skupnih poti. Seveda brez žaljenja ker drugače skupne poti ni.

    • Od desnice več pričakujem. Tega niti ne skrivam. Ljudje se sicer razdelijo sami.

     Tudi sam sem desničar. Rojalist, če sem bolj natančen.

     Ni mi prav, ko levica zmaguje v argumentu samo zato, ker se desnica spotika sama ob svoje argumente. To se nam dogaja vse prevečkrat. Tudi meni. In če nič drugega, se je treba iz tega vsaj učiti. Tako pa imamo vse večje fiaske od leta 1991, takšne, ki jim je desnica pritrjevala. Kot izbrisani, pa NLB varčevalci, itd. Nihče ne pokaže, da bi se kaj naučil. Vsi bi iste napake naredili ponovno. Levica pa samo uživa in gleda.

 8. Šulc ali Merklova sta oba centralno planska evrofašista in je vseeno kdo zmaga. Zmaga AfD bi bila najboljša za Nemčijo.

 9. Sicer tule nekateri malo prevelik bavbav delate iz nemške social-demokracije. Stranki, ki je Nemčijo vodila z Willyjem Brandtom, Helmuthom Schmidtom, Gerhardom Schroederjem. Socializmu se je celo programsko že zdavnaj odrekla.

  Mimogrede, Jože Pučnik in France Tomšič ( živeča dolgo v Nemčiji) sta bila bila izrazita pristaša te stranke.

Comments are closed.