Gulič: Blagoslov Triglava je sporen

6

Slovensko vojaško ladjo Triglav je prejšnji teden ob splovitvi v ruski ladjedelnici Almaz blagoslovil katoliški vojaški vikar dr. Jože Plut, ki je tudi uslužbenec ministrstva za obrambo. V javnosti so se pojavili očitki, da je vojaško ladjo blagoslovila kar država sama. Sicer pa naj bi bil blagoslov neustaven zato, ker ga je izvedel le predstavnik ene verske skupnosti, kar naj bi druge verske skupnosti, ki te možnosti niso imele, postavilo v neenakopraven položaj.

Direktor vladnega urada za verske skupnosti Aleš Gulič očitkom pritrjuje: “Blagoslov vojaške ladje je simbolično državotvorno dejanje. Ker je bilo omogočeno le eni verski skupnosti, je bila zaradi tega ta privilegirana. Po mojem mnenju je bila s tem dejanjem načeta ustavna ločitev države in verskih skupnosti in njihova ustavno zagotovljena enakopravnost.” (Vir: Dnevnik.si)

6 KOMENTARJI

 1. o Guliču pač ni potrebno izgubljati besed.

  Je pa res velika katastrofa in kršene so bile VSE človekove pravice ker je katoliški duhovnik blagoslovil ladjo!

 2. Tehnično ima Gulič povsem prav. Kaj pa če bi “blagoslavljal” samo muslimanski ali hindujski duhovnik? Ravno tako ne bi bilo prav.

 3. Tehnično ima rx170 povsem prav, kajti v primerih, ki jih je predpostavil, bi skakali v zrak rimski katoličani in ostalo žalujoče sorodstvo.

 4. Blagoslov vojaške ladje državotvorno dejanje? Me bolj skrbi nekaj drugega: božji blagoslov in kanoni? *License to kill*, podeljen iz nebes?

 5. Žalostno je dejstvo, da je direktor Urada za verske skupnosti nekdo, ki ima do verstev in vernikov izrazito negativen odnos. (Pa prosim ne bi o kakšnih floskulah, da ima kot deklariran ateist super in nevtralen odnos do vseh verstev!)

  Žal smo spet priča slovenski “majhnosti” – nekaj ( v tem primeru blagoslov ladje), kar je samoumevno v normalnem svetu, slovenski kvazi državni uradnik spremeni v problem.

  http://www.rtvslo.si/slovenija/blagoslov-ladje-triglav-obicaj-ali-neustavno-dejanje/235694:
  Molitev, ki je bila ob tem podana, je bila namenjena posadki, ki bo plula na tej ladji z željo, da bi se po opravljenih nalogah vedno srečno vračala. Ob tem je dr. Jože Plut še posebej izpostavil večnamenskost te ladje, ki bo poleg nalog obrambe slovenskega akvatorija v znatni meri sodelovala pri nalogah zaščite in reševanja na morju. Ladja bo torej namenjena pomoči ljudem, ki bi se v primeru nesreč na morju znašli v stiski, kar je bil tudi glavni namen blagoslovitve te ladje.
  Mors

Comments are closed.