Grozljivi bojevnik

11

Pri izviru potoka Hublja nad Ajdovščino sem našel tegale “bojevnika”. Od daleč lušten hrošček, ko sem pa fotografijo pogledal od blizu, sem se kar zgrozil. Izgleda kot iz kakšne grozljivke, kajne?

Tale “bojevnik” se imenuje bukov kozliček (lat. Morinus funereus asper). Verjetno zaradi dolgih tipalk v obliki kozlovih rogov.

Foto: Aleš Čerin

 

 

Klikni za povečavo

 

 

11 KOMENTARJI

 1. Živio Aleš!
  “Grozljivi bojevnik” je tudi lepotec med hrošči. Na fotografiji sicer niso vidna njegova krilca s sivimi pegami zaradi katerih je podoben svojemu, še lepšemu sorodniku, alpskemu kozličku. Kozličkov je tudi pri nas veliko vrst, bukov je razširjen v precejšnjem delu Slovenije. Ličinke vrtajo v odmrlem ali posekanem lesu in ga jedo. Ime kozlički imajo res zaradi dolgih tipalk.

 2. Tone, živijo!

  Ja, saj je po svoje lep :). Na hrbtu ima res lepe sive, in kar velike pege, ki dajejo vtis, kot da je “preluknjan”. A so kozlički potem škodljivci, podobno kot lubadarji? Gredo res le v posekan ali odmrli les?

 3. Kozličkov je veliko vrst. Nisem ravno specialist za gozdarsko entomologijo, moram priznati, da sem to strokovno področje ža precej pozabil in bi ga moral obnoviti. Tako ne morem ta hip reči, ali morda kakšna vrsta napade tudi živ les. Bukov kozliček in alpski kozliček že ne. Ne delujejo pa tako kot podlubniki, ki glodajo med lubjem in lesom apak zavrtajo luknje navpično v sam les.

 4. Po malce brskanja: če so samo štiri pege, ločene med seboj, potem je bržčas bukov kozliček, če jih je več in so nekatere povezane, pa alpski (ki spada v drugo družino). Evo, zdaj smo se pa vsi skupaj spet naučili nekaj novega. 😉

 5. Pravzaprav ima enako rad jablane in hruške, je pa gospodarsko manj pomemben škodljivcev. Sam sem rove v jablanovem nasadu videl samo enkrat (brez ličinke, sicer pa gosenica živi v rovu dve leti) tako da je možno, da je šlo tudi za vrbarja. Problem je, če izvrta rov v deblu mladega drevesa, potem se le to večinoma posuši. Načeloma pa zatiranje (razen izrezovanja napadenih vej) ni potrebno.

 6. Kolikor se spomnim gre bukov kozliček samo na odmrla ali posekana drevesa (dostikrat smo ga domov iz gozda prinesli z drvmi). Verjetno pa “napade” tudi še stoječa odmirajoča drevesa…

  Zanimiva dilema s kozlički je nastala, ko so hrastovi kozlički (zaščiteni) napadli enega izmed naj- (mislim da -starejših) hrastov v Sloveniji (ki je bil tudi zaščiten kot naravna dediščina): koga obvarovati: hrast ali kozličke?

  Je že tako, da nas starost in z njo smrt vse ujame…

Comments are closed.