Gremo na volitve!

39
Volitve v DZ 2011 Foto: Aleš Čerin
Volitve Foto: Aleš Čerin

Čeprav šele jeseni

Vsakič, ko so volitve, se razveselim. Volitve naravnost ljubim. Demokracija redno živi od volitev, kjer je mogoče izbirati med različnimi svetovnonazorskimi skupinami (strankami) in različnimi voditelji. Tako so npr. SDS, SLS in NSi stranke istega svetovnonazorskega bazena, a so si zelo različne med seboj. Na kontinuitetni strani pa je danes »izbira« tolikšna, da se še najbolj zvesti volivec ne more več prav orientirati. Sicer je na tej strani povsem vseeno komu oddaš svoj glas. Vedno je to glas za Kučana, zadnjega partijskega sekretarja in njegovo gostilniško kliko.

Kaj od nas terja priprava na volitve

Priprava na volitve je tekma za vsak glas, za prostor v dominantnih medijih (ne smemo pozabiti, da so vsi kontinuitetni!), za reklamo, za prisotnost. Tako že dolge mesece mediji delajo brezplačno reklamo Igorju Šoltesu, Kardeljevemu vnuku, torej predvsem »našemu«, da bi ga spravili v parlament, čeprav je kot predsednik računskega sodišča soustvarjal sedanji finančni kaos, ki temelji na korupciji. Precejal je namreč komarje in požiral slone… Šoltesu so namenili vlogo Jankoviča pri prihajajočih volitvah. Z njim naj bi spet uspela prevara, da ga bodo volili razočarani levičarji in iskalci novih/starih obrazov.

Pri volilni tekmi gre tudi zato, da bi čim več svojih volivcev spravili na volišča in čim več drugače mislečih zadržali doma. Prav na to moramo biti pozorni neodvisni volivci. Kdo in kako nas vabi na volišča oziroma kako poteka kampanja diskreditacije demokracije in politikov, da bi prav mi ostali doma. Dogajanje pri nas, ne le predvolilno, določa kontinuiteta preko svojih dominantnih, režimskih, medijev. Naloga neodvisnih volivcev je, da v vsakem primeru gremo na volitve, da tja povabimo čim več ljudi in da ustvarjamo pozitivno vzdušje ob tem prazniku demokracije.

Zelo važno pri teh volitvah, drugih zaporednih in predčasnih volitvah, je, da se zavedamo, da smo se volivci že dvakrat zapored zmotili, oz. smo nasedli pravi partijski propagandi. Najprej zato, ker smo pod vplivom medijev kaznovali edino pomladno vlado leta 2008 in takrat celo pustili pred parlamentarnim pragom NSi, brez katere ne more biti pomladne večine v parlamentu; drugič pa zato, ko smo šli ponovno na limance in postavili PS na prvo mesto 2012 in si sami ovili mlinski kamen najbolj skorumpirane in najslabše vlade, kar smo jih imeli.

Kljub medijskemu pranju možganov se moramo zavedati, da prav možgane potrebujemo, ko gremo na volitve. Ne smemo voliti z želodcem, ker imamo tam osovraženega JJ, ampak s pametjo, s spominom in z voljo, da se ne pustimo pregnati. Pamet v roke, ko obkrožamo koga hočemo v parlamentu to je bistveno pri vsakih volitvah!

Veseliti se moramo vsake vroče in odkrite debate kjer politiki povozijo novinarje, ki hočejo vso stvar spremeniti v nek urejen, brezkrven in neznačajen TV kviz. Prav paziti moramo, da ne pozabimo, da so novinarji pravzaprav problem naše demokracije in nek »svet in nedotakljiv« ceh. Zaradi njih in po njih prihaja do mnogih napačnih odločitev. Oni so sokrivi za stanje v državi. Oni hočejo biti nadzorniki a ne dovolijo nobene kritike njihovega dela. Iz njihove drže veje samozadostnost napuha in pripadnost kontinuiteti, da človeka kar zmrazi. In vendar moramo tudi s to zimo živeti. Zato je važno, da vemo, da je tam umska, ideološka in politična zima.

Kljub vsemu soočajmo ne le besede, temveč tudi dejanja. Še nikoli nobena vlada ni imela takega samovšečnega mnenja o sebi kakor AB, pa še nikoli ni 8 milijard dejstev govorilo proti njej. A vlada AB je vlada SD-ja, DeSUS-a, DL-a, PS-a in vse kontinuitete s Kučanom na čelu. Če se hočemo te nesposobnežev znebiti, potem je pot ena sama. Ne smejo dobiti našega glasu.

Česa na volitvah ne smemo narediti

Tudi pri tokratnih volitvah velja, da ne smemo voliti »neodvisnih«, ker takih dejansko ni. Ne smemo voliti »novih«, ker so v resnici sami stari (volk menja kožo, nravi pa ne) in ne smemo takih, ki sedaj kandidirajo v tretji, četrti ali v peti stranki kot AB. Če je namreč stranka izraz mojega mišljenja, potem je ne morem zamenjavati kakor umazano perilo. Če pa z tako veliko lahkoto menjam stranke, pa to preprosto pomeni, da so vse iste, razen imena. Šoltesa, Cerarja, TRS, vstajnike, ipd. pustimo raje pred parlamentom, je že bolje, da se vanj vrneta LDS in ZARES, morda očiščeni od »izven parlamentarnih« vic… Spomnimo se fiaska PS v prvih mesecih parlamentarne prisotnosti. Zdaj pa naj bi se farsa in začetništvo še enkrat ponovilo z vso to plejado zadnjih nabornikov na levici? Ne, hvala!

Če hočemo ven iz krize, ki prihaja naravnost iz čebinskega kotla zarotništva in gostilničarstva, potem se moramo neodvisni volivci angažirati in opredeliti. Spodbujati moramo pogovore in debate o naši politični stvarnosti. Različnost mnenj in pogledov moramo spoštovani in jo ceniti kot bistvo demokracije in svobodne družbe. Svobodo govora in združevanja smo si izborili proti volji Partije in ne smemo jo zapraviti zaradi enoumja medijev in lobistov, ki sodno preganjajo vsakega, ki misli drugače in to tudi pove.

Če se hočemo znebiti korupcije in slabega upravljanja sedanje vlade, potem moramo svoje glasove pretočiti v opozicijo, ne pa v »nove« obraze iste politične skupine kakor smo delali v preteklosti. Izkustvo potrjuje, da se v politiki klin izbija s klinom druge barve in politične provenience. Ne moremo z istimi ljudmi pričakovati drugačnih metod. Posebej zato ne, ker ti, ki so sedaj na oblasti zapuščajo finančno umrlo Slovenijo.

Trojka bo prišla

Pri izbirah bodimo realisti. Prihaja čas »krvi, potenja in solza«, ker bomo morali prenašati vse posledice najslabše vlade v naši zgodovini, to je vlada AB, ki odhaja v zgodovino (Bogu hvala!), čeprav bo v naslednjih mesecih povzročila še veliko škode saj bomo priče novemu zadolževanju, novim prijateljskim pogodbam o katerih bomo zvedeli šele v prihodnosti, če bo vlada pomladna, neštetim zaposlitvam svojih kadrov, potem, ko so vse leto lustrirali in preganjali vse, ki jim niso po volji, da bo naslednja vlada potrebovala vsaj 4 leta, da odpravi vse te posledice. Zato moramo volivci vedeti, da vsak, ki nam bo obljubljal gospodarsko rast, lahko in brezskrbno življenje, nevreden naše pozornosti in glasov. Kdor bo kaj takega obljubljal ni vreden naših glasov.

Trojka bo prišla, zato volimo tiste, ki so tako pogumni, da jo sprejmejo.

Izkušnje naj nas učijo

Pravijo, da se pametni učijo od napak drugih, nespametni pa od svojih lastnih napak. Naše napake so nam podarile nekaj dragocenih izkušenj o tem koga in kako voliti, če se hočemo izogniti slabim vladam.

Zdaj vemo kaj pomeni imeti vlado brez programa. Pod Borutom Pahorjem smo spoznali kaj pomeni vlado, ki je brez značajnega predsednika. Zato je čas, da združimo obe spoznanji v izkušnjo, da mora biti voditelj, ki ga izberemo resničen voditelj svoje stranke ter mora vedeti kako na »odhodkovni« strani zmanjšati izdatke države. Imeti mora pogum, da zareže v pijavke naše skupne blagajne: inštitute in zavode, svetovalce in razno razne dobavitelje, ki si mastno zaračunavajo svoje »storitve«. Tega je toliko, da je potrebno veliko poguma, da se sploh začne.

Vedeti moramo, da mora nova oblast lustrirati sodstvo in ga osvoboditi spon kontinuitete.

Vedeti moramo, da je potrebno prevetriti medijski prostor in morda celo zapreti državno FDV in na novo postaviti RTVSLO kakor so naredili v Grčiji.

Vedeti moramo, da so naloge tako velike in pereče, da nimamo več izgovorov in časa, da bi začeli jutri.

Potreben je resničen in dokončen prelom z revolucionarno tradicijo enoumja in zatiranja drugače mislečih na vseh bistvenih področjih družbe: politike, sodstvu, civilni družbi, gospodarstvu in medijih.

Ne zavrzimo letošnje priložnosti

Volitve so priložnost, ko se karte delijo na novo. Če bomo odločno podprli demokratično, pomladno stran in vztrajali pri svojih odločitvah, potem bo gostilniško-zarotniška politika Čebin premagana in bomo končno stopili na pot normalne demokracije. Normalna bo naša demokracija takrat, ko bodo veljaki kontinuitetnih strank resnično ustvarjali politiko svojih grupacij (kar v bistvu hoče narediti Janković) in da ne bodo izgube oblasti videli kot neke tragedije, ampak kot samoumevno dogajanje, saj bodo spet volitve in bo spet priložnost, da se osveženi in na novo pripravljeni spet potegujemo za začasno upravljanje skupnih stvari. Začasno, ne večno in ne dosmrtno kakor so prepričani partijski funkcionarji, ki hočejo imeti vsaj tajnico in šoferja do svoje smrti.

Spet imamo priložnost, da se jih znebimo in polni upanja pogledamo v prihodnost.


39 KOMENTARJI

 1. Težka bo ,zelo težka. Nekoč v prejšnji državi so bile vse organizacije (strank ni bilo) pod okriljem SZDL (socialistiične zveze delovnega ljudstva), ta pa pod komando Zveze komunistov. Zdaj je isto, vse kontinuitetne in novonastajajoče stranke leve provenience so spet pod istim okriljem socialistične zveze debilnega ljudstva in pod komando stricev. Vse tako kaže, da k njim lahko prištejemo tudi SLS in NSi, sodeč po zadnjih njihovih stališčih in ljubeznivem tretmaju dominantnih medijev, najmočnejšega orožja SZDL in stricev proleg krivosodja. Ostane torej le SDS s pohabljenim predsednikom, ki ne stori nič, da bi lahko formirala vlado, če zmaga na volitvah, kar je zelo verjetno. Kaj naj torej storijo volilci, ki niso naklonjeni komunistični kontinuteti?! Edina rešitev bi bila zmaga SDS z 51 odstotki, kar pa je skoraj nedosegljivo, vendar v teh presenetljivih časih ljudskega nezadovoljstva tudi možno. Volilci dobro premislite in vsi na volitve!!

  • Sarkazem: “Ostane torej le SDS s pohabljenim predsednikom, ki ne stori nič, da bi lahko formirala vlado, če zmaga na volitvah, kar je zelo verjetno.”
   ============

   In kaj naj bi naredili?

   • Za začetek bi lahko odstopil. ( To bi odvzelo arogantnost, občutek večine, da se JJ drži oblasti kot klop in blebetanje, da SDS ne dobi več glasov zaradi JJ in da je samo zaradi JJ zelo napadana.

    Potem pa bi se lahko nova ekipa bolj jasno opredelila kakšne korake želijo delati in po katerih strankah v Evropi si želijo zgledovati.

    @Jože: strinjam se, da bi moral biti pomladni tabor, kjer bi predsedniki in vodstva pomladnih strank sprejela ene 10 pomembnih smernic, ki so značilne za desnico. Ne pa, da potem v krizi vse po vrsti vlečejo populistične socialistične ukrepe, ker je volilna blaza butalcev socialistična.

    • Predsednik stranke ni javna funkcija, je stvar stranke, če podpira svojega predsednika ali ne.

     pavel: “To bi odvzelo arogantnost, občutek večine,…”
     =======

     Občutek večine ali kot se temu lahko reče: permanentno medijsko indoktriniranje množic.

     Kdo sem npr. jaz, da bi jim to sugeriral, njim kako naj ravnajo, nisem član stranke, naj to počnejo tisti, ki so njeni sovražniki in si jo želijo sesuti, z “dobronamernimi” nasveti kaj naj bi bilo dobro za njih. Stranka bo pač ukrepala tako kot meni, da je najbolje za njo.

     Nova ekipa???
     Ekipa je, in bo taka kot dosedaj, pač do nadaljnjega (ali pa za vedno) brez predsednika na javnih funkcijah za katere je možno kandidirat na volitvah.
     Zgledovanje??? So člani ELS, a je zgledovanje kot aprilsko vreme, odvisno od enega člana stranke?

     Po zadnjih izjavah Bogoviča in Novakove, je jasno, da gre za tri stranke in trenutno dva bloka in ni videti, da bo kmalu drugače. Bogovič in Novakova, kot bi se potiho muzala in si mela roke ob obsodbi političnega konkurenta. Ti dve stranki sta že preveč žlahtni, da bi sodili na desnico.

     • Večinoma se strinjam s tvojim mišljenjem. Še vedno pa vztrajam, da bi bilo to dobro dejanje, če bi JJ za nedoločen čas odstopil. Po oprostitvi na evropskem sodišču je še vedno 99% možnost, da ga izvolijo nazaj.

      Mislim, da bi JJ lahko deloval bolj prožno – kot sodobni politik. Je pa tog in uporablja orožja komunistov in udbovcev. Recimo, ko ga je Virant zapustil, bi lahko JJ odstopil kot PV in celo SDS ( in pokazal na evropske standarde v Sloveniji – čeprav je po mojem velika verjetnost, da je spet po krivem obtožen in obsojen) in na to mesto spravil dr. Janeza Šušteršiča, ki bi ga potem bleferček Virant in SLS in NSI morali podpreti.

      Ne mene šteti za večino. Zaenkrat sem že 20 let volilec “desnice”, največkrat SDS, a sem kot volilec odgovoren in zato tudi kritičen – nisem navijaška ovca, ki bi kimala kot predsednik reče v vsakem trenutku, na določenem kraju, v določenem času in določenim ljudem.

    • Gospod Pavel, dovolite, da vprašam, zakaj menite, da bi Janez Janša moral odstopiti: zato, ker tako ukazuje “revolucionarni generalštab” ali zato, ker ste član stranke SDS in Vam osebno ni všeč, da je g.Janša njen predsednik?

     Če drži prvo, podlegate dolgoletni vsesplošni medijski propagandi v tej smeri; če drži drugo, imate možnost izraziti svoje mnenje znotraj stranke; če pa ne drži ne eno ne drugo, ne vidim razloga za Vaše medklice.

     Kajti priznati morate, da je g.Janša demokratično izvoljen predsednik stranke SDS. Kdo bi bolje vedel, koga hoče za predsednika, če ne člani stranke, ki so ga izvolili?
     Ko bodo člani stranke ali pa sam g.Janša menili drugače, bodo novega predsednika izvolili po demokratični poti, ne pa pučistično s pozivi od zunaj.

     Verjamem, da se čutite demokrata, zato ne razumem Vaših besed: “…To bi odvzelo arogantnost, občutek večine, da se JJ drži oblasti kot klop in blebetanje, da SDS ne dobi več glasov zaradi JJ in da je samo zaradi JJ zelo napadana.”

     Čigavo arogantnost in občutke katere večine imate v mislih? Članstva SDS? Volivcev SDS?

     • “Gospod Pavel, dovolite, da vprašam, zakaj menite, da bi Janez Janša moral odstopiti: zato, ker tako ukazuje “revolucionarni generalštab” ali zato, ker ste član stranke SDS in Vam osebno ni všeč, da je g.Janša njen predsednik?”

      Upam, da smem podati svoje mnenje: “Ker bi bilo koristno za SDS in Slovenijo.” Največji očitek JJ je njegova straast po oblasti. S tem bi pokazal, da je nima, da so ti očitki zgolj produkt kremšnitarjev. AMPAK! Saj poznamo basen o škorpjonu in žabi, kajne? Zelo, zelo stara je.

     • Alfe,
      lahko bi se celo strinjali z vami o umiku Janše in koristih Slovenije, če bi enako zahtevo za umik v korist države podali najprej vsem tistim zakulisnim manipulatorjem, ki so Sloveniji v resnici škodovali in ji še škodujejo s finančnim izčrpavanjem državnih financ in z retropolitičnimi metodami skritega upravljanja iz ozadja. Ampak za tako zahtevo je potrebno te manipulatorje najprej identificirati.

      Kdo je ustvaril bančno luknjo? Obstajajo podpisi na pogodbah. Kdo je črpal denar iz državnih podjetij v svoj žep in kdo je speljal stotine milijonov iz države? Čigavim privatnim bankam je bilo dodeljenih stotine državnih milijonov za “reševanje”? Kdo je najemal gromozanske kredite, ki jih bodo odplačevale naslednje generacije?
      Vse to se da ugotoviti.

      In nenazadnje, kdo iz zakulisja kroji državno politiko, ne da bi se javno izpostavil in prevzel odgovornost za vodenje te politike? Imen je nekaj, vsaj eno pa še posebej izstopa.

      Ni Janševa “strast po oblasti” tista, ki je državo privedla do današnje gospodarske krize in velike zadolženosti; vse to je posledica resnične strasti po oblasti tistih krogov ljudi, ki so v tej državi nekoč že zasedali vidne položaje, danes pa na račun celotne države skrbijo za lastne posle skrito iz ozadja.

      Seveda pa dominantni mediji tega ne raziskujejo in o tem ne pišejo in poročajo, od njih boste lahko vedno zvedeli le “Janša je kriv”.

      Naivno je pričakovati, da se bodo zakulisni upravljalski krogi umaknili sami od sebe, četudi bi se Janez Janša umaknil. V demokraciji je moč na strani volivcev.

      Mea Culpa je zapisal: “Prijatelji ne bodite nestrpni in ne plešite po nareku sivolasih botrov!”

     • Oprosti – smešno mi je slišati gospod na internetu. Tako kot bi me nekdo klical tovariš. Na internetu se vsi tikamo.

      Iz mojega dolgoletnega pisanja ( poglej si blog), je jasno, da je glavna OVIRA RAZVOJA in BLAGOSTANJA – glavna nevarnost v Sloveniji prav generalštab rdeče mafije, ki uporablja N571 in F21 (cca 2.000 rdečih direktorjev), vso birokracijo in javni sektor,… vse podsisteme, do zadnjega socialističnega butalca na kupu gnoja. Tko, da ne me zaradi kritičnega mnenja ali predloga tiščati med UDBO in komuniste.

      Nisem član stranke. Sem jo pa v zadnjih 8 letih 2x volil.

      Noben človek, noben voditelj ni idealen. Noben ne more pokriti želja enega volilca v celoti, kaj šele vseh volilcev in kaj šele vseh državljanov.

      Večinsko javno mnenje je sproducirano iz generalštaba, hkrati pa je narejeno na poznavanju osebnosti in psihologije JJ. JJ bi veliko naredil, če bi kdaj ravnal drugače kot škorpijon na žabi in to ob svetovalcih, ki bi mu pomagali učiti se obnašati pred mediji. Pred 12 leti sem volil NSI in Bajuka, a sem ves čas na forumih NSI opozarjal, da se Bajuk obupno slabo obnaša pred mediji ( način komunikacije, odgovorov na vprašanja,..).

      Jaz samo pove moje mnenje v upanju, da ga bo kdo iz članstva upošteval in predlagal. Nikakršnega puča se ne grem, ker se ne grem politika, ki bi nadomestil JJ – nimam niti najmanjše šanse. Tako da proč s to paranojo.

      Vsi v Sloveniji smo ujetniki tega blokovskega mišljenja v tej nesreči, da si posamezni blok uzurpirata dva motenca ( neprožna, avtoritarna, oblastiželjna, toga), ki svojo oblast utrjujeta na komunajzerfašistični način s komunjzerfašističnimi metodami. Imamo veliko mafijo in malo mafijo. Vsaka te pospravi, če zasluti, da rečeš kaj kritičnega.

      Zelo mi gre zato, da “desnica” v Sloveniji postane normalna demokratična desnica. Že 25 let smo v pat poziciji, v izgubaški poziciji. Stari volilci umirajo, mladi niti pod razno ne bodo volili JJ. Torej moramo iskati nove in boljše načine, ne pa da ohranjamo JBT na položaju, pa čeprav je mumija.

     • Se pomnite Tovarisi?

      V NATO so sprejete, Polska, Ceska, Slovenska Republika ( Slovaska) in Ogrska. R Slovenia pa dobi pojasnilo, da ne izpoljnujeje nobenega od pogojev
      – demokraticna druzbena ureditev
      – zagotovljene clovekove pravice
      – in urejen pravni sistem
      NATO vodi vojno na Balkanu, Jansa tedaj izjavi:. “Nato ne potrebujemo, to je samo ameriski…..” V javnost gre izjava Nato Generala:.” …za okupacijo Slovenije bomo potrebovali samo pol ure.” Clinton prifrci v Ljubljano in dobi cvrsta zagotovila, da se bo Slovenija DEMOKRATIZIRALA, da bojo zagotovljene clovekove pravice in , da se bo uredil pravni sistem.
      Berliner Tageszeitung je tedaj porocal, da se v EU krepi prepricanje, da R Slovenija ne spada v EU zaradi neuspele demokratizacije, vsesplosnega KRSENJA CLOVEKOVIH PRAVIC in POPOLNOMA PORUSENEGA pravnega sistema.
      R Slovenija je sprejeta v NATO in od Amerike, porinjena v EU. http://www.xinxii.com/en/slowenien-von-bolschewismus-bis-udbanazismus-p-312058.html

     • @benedikt: teh informacij pa še nisem dobil, pa bi zase lahko rekel, da sem zelo radoveden in obveščen iz javnih medijev.

     • Pavle,
      včeraj se mi ni dalo ti odgovarjat, ker si se spustil na deplasiran nivo, kar je za človeka z “referenčnim okvirjem” – temu okvirju sicer ne sledim – resnična škoda. Verjamem pa, da so se v dolgih letih zakulisnega in medijskega izkrivljanja slovenskega političnega prostora v tebi nakopičili defetizem in naveličanost ter posledično jeza in nestrpnost.

      Meni nisi odgovoril z ničemer drugim kot s floskulami, ki jih že dvajset let poslušamo od dominantnih medijev, npr. Mladine kot enega najglasnejih; zdaj bi jim pa še ti rad uresničeval cilje in sanje po političnem izničenju Janše. Zato te še vedno sprašujem, zakaj tako misliš.

      SDS je največja in edina realna politična stranka v državi. Če si kdaj prisluhnil njenim poslancem v parlamentu, si lahko slišal, da so med redkimi, ki svoja stališča argumentirajo tako, da za njimi ni strankarske ideologije, temveč strankin program in načela v duhu demokracije evropskega tipa. Za svoja izvajanja poslanci ne potrebujejo plonk listkov. V parlamentu se oglašajo vsi po vrsti in ne molčijo kot velik delež poslancev drugih strank, ki sedijo tam samo zato, da ob glasovanjih po nareku pritiskajo na gumbe, za nekatere pa smo slišali prvič šele zdaj, ko je njihova stranka razpadla in se presedlavajo sem in tja.

      Poleg tega ima stranka SDS soliden delež žensk, hkrati čednih in pametnih poslank, ki so dobre govornice in se kultivirano obnašajo, kar je absolutna redkost v našem parlamentu in tega nikakor ne smemo zanemarjati! Stranka izgrajuje podmladek, zato gre upati, da bodo njeni kandidati pritegnili vse več mlajših volivcev.

      Zaradi vsega povedanega verjamem, da v stranki znajo presoditi sami, kdaj bo prišel čas za menjavo predsednika. In ne smemo pozabiti, da je soočanje s tranzicijsko levico, zaradi neizvedene lustracije po osamosvojitvi, postalo spopad proti ideološkem in družbenim ostalinam preteklosti in tek na dolge proge.

      Nisem član stranke. Nimam drugih referenc kot svoje komentarje.

    • Pavel, to pa je se mi zdi politično zelo nespretno kar praviš. JJ ne sme odstopiti, vse da bi hotel. In tudi prav ni. Ta sodba je farsa. Če bi odstopil bi legitimiral to sodbo, takšno sojenje. Čeprav mislim, da bi se lahko bolje branil pred sodiščem, moral bi se, (plačati nekega super Matoza, ni dovolj). Toda kljub temu ne more biti kriv za to sodno farso.

     • Odstopiti bi moral zato, da odpre prostor rasti na “desnici” in “desnico” osvobodi te obtožbe, jo osovobodi od svoje poti in jo prisili, da postane bolj konkretna in samostojna.

      Seveda komunisti na “levici” in verniki JJ imajo isti argument: če odstopi, potem je kriv. Ne. Kriv je, če bo to dokazalo tudi evropsko sodišče.

      Berem tudi, da je že kar nekaj sodnikov iz levice: Čeferin, Krivec to sodbo pokazalo kot čisti krivosodni konstrukt, ki ne samo, da nima veze s pravom, tudi z zdravo pametjo ne.

      Še tale izvrsten članek
      http://www.siol.net/novice/slovenija/2014/05/tomaz_stih_stranke_zgrajene_okoli_kulta_osebnosti_so_idealne_za_razocarane_volivce.aspx

     • Ne, mislim da ne more in preprosto ne sme. Ne gre več za krivdo in priznanje krivde. Gre za legitimnost sodstva. Sodstvo je padlo. Sodba je pravnomočna. Izredna pravna sredstva ne štejejo, čeprav so možna. Njemu ostane le še politični boj. Zato mora ostati predsednik. Z odstopom bi priznal komunistom poraz. Ne krivdo, poraz!

   • Prijatelji ne bodite nestrpni in ne plešite po nareku sivolasih botrov! Star človek se ne more spremeniti in ne more iz svojih prekaljenih okvirov!

    Preden bodo volitve je na poti nespodobne sodbe še nekaj branikov poštenosti in pravice! Vrhovno, ustavno in nazadnje še Evropsko sodišče! In seveda še naša demokratična pravica, da povemo, da se te in take igre ne gremo več!

    Slišali smo veliko pametnejših ljudi, ki dobro poznajo pravo in vsi od A do Ž so raztrgali to sodbo, ki jo je pripravil murglejust!

    Na drugi strani pa ni bil niti eden pravnik, ki bi si upal potrditi tistim, ki si pravijo sodniki in danes celo zahtevajo spoštovanje!

    Domnevam, da ostaja v sramoti le nekaj izbranih sodnikov!

    Torej še enkrat! Ne dovolimo, da zaradi kakšnega sivolasega botra, ki ne ve kaj je poštena politična borba, ki v 70 letih še nikoli ni pošteno zmagal na volitvah, da nestrpni naredimo kaj, kar bi se kasneje sramovali!

    Prepričan sem, da je ta sodba že danes mlinski kamen za vratom sodnikov, ki so jo napisali in Kučana!
    Godpodom naj zaupam, da pravo ne pomeni partijsko preglasovanje resnice in pravice!

    • nisem tvoj prijatelj, nisem nestrpen in ne plešem po nareku sivolasih mož.

     Gre samo za to, da se odpre prostor za rast. Kučan jo na “levici” z vso silo ustavlja, čeprav je socializem brezperpektiven in umirajoč sistem.

     JJ logika boja, ki je spopadanje na zunaj, osebno, – večinoma brez efekta. Manjka pa vsebina spopada, manjka smer, manjkajo cilji. JJ je pri obeh zadnjih volitvah delal sabotaže zadnje dni, ker se je ustrašil zmage. Pa tudi vsakega odupljenega sindikalista na ulici se je ustrašil in obračal smer. Kakšni so rezultati JJ po 25 letih? Komaj kaj boljši smo kot Ukrajina in Belorusija. S svojo taktiko ni uspel zrušiti diktatorja Putina ( Kučana). In ga tudi ne bo. Nič ne kaže na to.

 2. Letošnja ponudba na levici bo kar velika:
  – PS (pozitivna slovenija)
  – Bratušek z novo stranko
  – Desus (demokratični upokojenci)
  – Zares
  – LDS (liberalna demokracija)
  – Demokratični socializem (IDS)
  – Stranka dela z Žnidaršičem (DSD)
  – Slidarnost
  – TRS (trajnostni razvoj)
  – Verjamem s Šoltesom
  – Cerar in njegovi
  – SD (socialni demokrati)
  – SDS (social demokratska stranka)

  • Nik0: ” – Bratušek z novo stranko”
   =========

   Absolutno nova stranka absolutno malomarne.

  • Večina ljudi sploh ne ve, da je Šoltes vnuk najbolj strahotnega in krvavega serijskega morilca med Slovenci, ki je zaslužen za cca 100.000 plansko pobitih civilnih žrtev.

   Igor Šoltes se tudi ni nikoli opredelil do dedkove “politične” komunistične vloge.

   Tisti, pa ki ste Kardelja kdaj poslušali po TV, boste mimiko, način glasu, mencanje, dolgorečenje in vse značilnosti Edija opazili tudi pri Igorju. Elita se še vedno šlepa na oblasti in v nakradenem kapitalu, ki so ga brutalno ropali dedki: komunajzer-fašisti.

   • Filozofa in akademika, po katerem smo imenovali Univerzo! Res, nič ni kriv, da je vnuk. Je pa hud blefer sodeč po izjavah na televiziji.

    • “Res, nič ni kriv, da je vnuk.”

     Tale stavek je nevaren.
     V osnovi res sin ali vnuk nista kriva za dejanja očeta ali deda.
     Glede pregovora in prenosa duševnosti in genov pa je po pregovoru “Jabolko ne pade daleč od drevesa” zelo verjetno, da bosta v večini primeru nosilca in prenašalca očetove ali dedove ideje.

     Sploh, če se javno ne distancira od deda in izrecno ne obsodi njegovi zločinskih dejanj.

     Šoltes res zgleda revček, a tudi Kardelj je tako zgledal. Zgleda tudi bleferček, a tudi Kardelj je bil. Daj človeku oblast in spoznal boš kdo v resnici je.

  • Nik0: “Letošnja ponudba na levici bo kar velika:”
   ========

   Glede na to kakšen volilni sistem imamo. Mogoče ne bi bilo slabo, da bi se uvedla klavzula, da lahko na volitvah sodelujejo samo stranke, ki niso nastale tik pred volitvami (nek predpisan termin).
   Tako bi bilo manj možnosti z manipuliranjem slabo poučenih volilcev kateri so v večini.

   • Če so volilci slabo poučeni potem je vseeno katere stranke sodelujejo.
    Demokracija je več kot volitve. Tudi v opoziciji se da biti uspešen. Ni vse samo v parlamentu.

 3. V diskreditiranju in izključevanju ostalih na desni ni rešitve.

  Rešitev je v povezovanju SDS, SLS in NSi z jasnim ciljem: vrniti na volišče tiste, ki se v zadnjem času niso udeleževali volitev in doseči večino v parlamentu.

  Ne rešuje “sarkazem”, rešitev je v prebujeni “slovenski pomladi”. Če tega ne bo, bo žal ostalo tako kot je. Upam, da se liderji pomladnih strank zavedajo svoje zgodovinske odgovornosti!

 4. Rešitev je v civilni družbi “ZA BOLJŠO SLOVENIJO”. V tej družbi je združenih ,40 raznih društev, vodijo jo zaupanja vredni ljudje (Možina, Štular). Če bi se organizirala v stranko bi jo volilo mnogo tistih ljudi , ki sedaj ne gredo na volitve, pa tudi marsikdo, ki mu je dovolj “novih” obrazov levice.
  Prepričana sem, da bi skupaj z SDS, NSi in SLS dobili dovolj veliko večino, da bi lahko vladali !!!

  • A ni Možina izjavil, da ne želijo stranke, samo vprašam, ker nisem čisto prepričan, če sem si dobro zapomnil?

   • ne vem zakaj imam tak občutek, da si eden od strankinih veljakov, ki mu gre predvsem za to, da SDS spet pobere tistih 23% in boš imel 4 leta lepo plačano službico v državnem aparatu. Tolk močno si želiš zabetonirati svoj prav in status quo pozicijo SDS, ki jo ruši vsak, ki želi najti boljšo alternativo, da bi reformne pomladne in (morda sem idealist) DESNE stranke zmagale s 50+ na naslednjih volitvah in naredile reforme, ki so jih vse druge eks-komunistične države že zdavnaj.

    • Kaj je z vami, se vam je popolnoma “odpulilo”?

     Postavil sem samo vprašanje, ker sem imel tak občutek glede preteklega “razmerja” Možina/ politična stranka, pa se mi ni dalo iskati.
     Samo vprašanje in nič drugega, vse vaše “občutke” bi si lahko prihranili za sebe, ne pa da mene obmetavate z njimi. Sem tudi že navedel, da nisem v nobeni stranki, sedaj še dodajam, da ne dobivam plače iz državnega proračuna, torej sem izven plačnega sistema t.i. javnega sektorja.
     No sedaj sem premagal komoditeto in sem sam poiskal:

     Q: Pa vendar, razmišljate o tem, da bi šli korak dlje in ustanovili politično stranko?

     @: Možina: Menimo, da je strank v Sloveniji dovolj, mogoče še preveč, in je tukaj ustvarjena določena zmeda in s tem tudi možnost določenih manipulativnih učinkov pred in po volitvah, tako da nas ta sfera v tem trenutku ne zanima.

     http://www.siol.net/novice/rubrikon/siolov_intervju/2013/10/mozina_stular.aspx

     ===

     Q:Torej gre pri novi stranki le za spin?

     @: V nekem smislu gotovo, niti ne nujno slabonameren. Ne morem govoriti v imenu vseh organizacij, ki so pristopile zraven.

     https://www.casnik.si/index.php/2013/09/04/joze-mozina-slovenske-in-evropske-vrednote-so-v-nasi-drzavi-napadene/

     ====

     Tu sem celo sam komentiral, zato ni čudno, da sem imel tak občutek glede tega kaj je Možina navajal glede ustanavljanja stranke, nisem pa bil prepričan, zato sem vprašal.

     Na drugi strani pa vaše pisanje (povzeto samo pod tem člankom):

     pavel: “Mislim, da bi JJ lahko deloval bolj prožno – kot sodobni politik. Je pa tog in uporablja orožja komunistov in udbovcev.”
     ===

     pavel: “da si posamezni blok uzurpirata dva motenca ( neprožna, avtoritarna, oblastiželjna, toga), ki svojo oblast utrjujeta na …Imamo veliko mafijo in malo mafijo…Zelo mi gre zato, da “desnica” v Sloveniji postane normalna demokratična desnica. …”
     ===

     pavel: “Odstopiti bi moral zato, da odpre prostor rasti na “desnici” in “desnico” osvobodi … Seveda komunisti na “levici” in verniki JJ imajo isti argument …”
     ===

     pavel: “JJ logika boja, ki je spopadanje na zunaj, osebno, – večinoma brez efekta. Manjka pa vsebina spopada, manjka smer, manjkajo cilji. JJ je pri obeh zadnjih volitvah delal sabotaže zadnje dni, ker se je ustrašil zmage. … Kakšni so rezultati JJ po 25 letih? Komaj kaj boljši smo kot Ukrajina in Belorusija. …”
     ===

     Kot bi bral Delo, Dnevnik, Večer ali pa Mladino. Načrtna četrtstoletna indoktrinacija ima dobre rezultate.

     • Kje naj bi se mi odpulilo: pri analizi političnega stanja v Slvovniji, pri predlogih, kako naj “desnica” dobi 50%+ ali zgolj zato, ker ne vidim JJ tako kot Cukjati, ki ga časti po božje?

      Delo občasno preberem v gostilni, ko grem na malico. Prej sem ga več bral. A začuda, tega še nikoli nisem prebral.
      1. Delo še nikoli ni imelo Kučana za mafijca, lahko pa je namigovalo to za JJ.

      2. Delo še nikoli ni propagiralo klasično liberalnih reform, je bolj na poziciji “levice”, da mečejo pesek v kolesje reform – torej jim zelo prav pridejo pavji boji ob katerih večina pozabi, da je treba reforme narediti.

      3. Delo prav tako ne piše, da je desnica v Sloveniji večinsko po članstvu in liderjih socialistična in zato “desnica”, ampak jo ima za pravo desnico, skrajno desnico.

      Gre se mi samo za to, da bi že končno sprejeli v Sloveniji desne, gospodarske, reformne smernice in postavili ljudi, ki bodo to v roku opravili. Namesto, da gledamo zgolj prepucavanje liderjev, polno osebnih sporov in zamer. Dejstvo je, da v Sloveniji na področju gospodarstva, šolstva in zdravstva še ni bilo normalne politike, zgolj socialistična. Ni bilo ne leve, ne sredinske in ne desne politike. Zgolj mafijsko socialistična. In JJ je ves čas zraven, kot 2. najpomembnejši politik v Sloveniji.

 5. Kakšne skrajnosti v programu je boljše zamolčati, sicer bodo prestrašeni še tisti, ki se jih ne tiče.

 6. Tale tekst je precej … odstranil moderator (raje kar sam napišem 🙂 )

  Predlagam, da si ga shranite in še enkrat preberete čez eno leto.

 7. Dober članek.
  Potrebno je iti na volitve.
  Jezi me, ker je na zadnjih volitvah SDS tako vehementno napovedovala 50+, potem pa mi je po volitvah en kolega, ki je kar aktiven v stranki povedal, da jim ni uspelo zmotivirati vseh ljudi na volišča. Kako prosim?!?! A je to resna stranka?!?!?!
  Zatorej – velja tako za evropske kot predčasne volitve – vsi konservativno usmerjeni na volitve in volite eno od treh desnih strank – ali morebitni kakšno novo desno – zbobnajte vse, ki jih poznate na volišča, uporabite vsa sredstva. Volitve se zmagujejo na volilno nedeljo in ne na predvolilnih šopirjenjih.

  P.S. – ne pozabite da naši mediji prirejajo ankete na način, da se motivira leve volivce. Možno je da sedaj prikazujejo večje odstotke obema desnima listama, da bi motivirali leve volilce in uspavali desne. Ne nasedajte jim!

 8. ..sanje o demokratični in pomladni opciji..

  ???

  ..čudno, ko pa tam ni dovolj pameti, da bi prepoznala stare in ponavljajoče obolelosti od kocbekovstva..

 9. G. Poznič, ponovno preprosta in jasna beseda. Tako kot tudi vsega ostalega (krvave zgodovine, kriminalne tranzicije, političnih strank, ki so v bistvu Kučanove bobi-finte) tako ni analizirano volilno telo. Na bruhanje mi gredo ljudje, ki volijo lepe zobe, sladke besede in umirjene stranke – politike, zlasti tiste, ki pred kamerami špilajo velike mostograditeljske intelektualce z očali na konici nosu.
  Ko vidim moškega v Mercatorju kupiti Slovenske novice, ga bi najraje sunil v rit (demokracija gor ali dol!). Točno vem koga bo volil in od koga se je pustil pretentati.
  Članek je zelo dober, ker ponuja realnost in prav nič ne manipulira, ampak jasno kaže, koga naj volimo.

 10. AP: "Naloga neodvisnih volivcev je, da v vsakem primeru gremo na volitve…"
  AP: "Tudi pri tokratnih volitvah velja, da ne smemo voliti »neodvisnih«, ker takih dejansko ni …"
  AP: Mi neodvisni ne smemo voliti neodvisnih, ker takih, dejansko ni.
  V bistvu bi bil prispevek AP z nekaj obrati nadvse vreden partijskega sekretarja tam v 50ih letih …

 11. Vse bi bilo lepo in prav, če bi bile zgoraj omenjene stranke idealne. To pa žal niso. Menim celo, da se je v največji izmed teh strank v zadnji desetih letih članstvo poslabšalo. Pa še takrat (od l. 2004 do l. 2008) so si “privoščile” kakšen hud “kiks”, kot je npr. dprtje trgovin ob nedeljah. O tem se je na casnik.si že pisalo.

  Vsekakor je zmaga teh strank – blago rečeno – zelo dobrodošla, toda bojim se, da še vedno drvimo zelo navzdol. Drugače tudi ne more biti, saj se cerkve praznijo.

Comments are closed.