Gregor, vprašaj Marjana Podobnika

32

Kot sem večkrat povedal, menim, da je precej amaterska Virantova volilna akcija vsaj v dveh točkah objektivno koristila Pozitivni Sloveniji. Kljub temu napovedujoči se in deloma že potekajoči pogrom nad Gregorjem Virantom, ki se je prejšnji teden začel nakazovati po prvem šoku, ko je minila začetna očaranost tukajšnje srenje nad vsakim zmagovalcem in predsednikom, ne obeta nič dobrega.

Kot v koaliciji

Vsi očitki, izrečeni na račun predsednika državnega zbora, češ da izkrivlja volilni izid, da ga spreminja v plen političnih šakalov (kar mu je posredno poočital kar predsednik republike) ali da hoče na oblast pripeljati “luzerja” Janšo, bi morali biti za nekdanjega ministra resno svarilo. Seveda ne v tem smislu, da bi se posul s pepelom in se spreobrnil k “pravi veri” v relativnega zmagovalca. Pač pa je podoba iz minulega tedna jasna napoved tistega, kar njegovo ekipo čaka, če se bo nepremišljeno odločila za vstop v Jankovićevo koalicijo.

Kakor hitro bo Virant tam skušal uveljavljati katero od svojih (nemara celo v koalicijski pogodbi zapisanih) zamisli, se mu bosta zgodila “osveščena javnost” in jata “zabavnih” tvitov. Pa še kakšen bodočemu vladnemu šefu vdani estradnik ,bo spisal  komad ali dva o njem. Če se bo upiral zvišanju DDV-ja, ga bodo pač naslikali kot socialno neobčutljivega neoliberalca, ki je proti ohranjanju socialnih transferjev. Če se bo postavil po robu dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke in se zavzel za njeno prodajo, se bo z vseh naslovnic časopisov smejal kot hlapec tujcev. V vladi bo pa itak vedno preglasovan.

Marjan Podobnik ve

Ne bi rabil tako drastičnih podob, če se nekaj na moč primerljivega ne bi že dogajalo, ko je bila na mestu Pozitivne Slovenije LDS pod prosvetljenim vodstvom Janeza Drnovška.

Takrat je bil občasno nosilec lastnih zamisli podpredsednik vlade Marjan Podobnik. Kljub temu, da je imela njegova SLS le nekaj sedežev manj od liberalnih demokratov, si je za vsak poskus razbijanja samovlade relativno največje stranke v javnosti, prislužil etiketo zdraharja, če ni šlo drugače, pa obisk policije v svojem kabinetu. O nečem podobnem bi znal marsikaj povedati legendarni hrvaški politik Dražen Budiša. Čeravno je leta 2000 odločilno pomagal socialdemokratu Ivici Račanu k vzponu na oblast, v koaliciji potem ni imel veliko besede. Njegovi strankarski kolegi v vladi so potegnili z Račanom, njega pa so oblikovalci javnega mnenja redno prikazovali kot nadlogo. Končna posledica vsega je bilo dobesedno izginotje njegovih socialnih liberalcev, prve po politični odjugi ustanovljene hrvaške stranke, s scene.

Misija sredincev

Pri vsej zgodbi kajpak ne gre zgolj za prihodnost Virantove druščine, ki bi bila v levosredinski koaliciji pod vodstvom Zorana Jankovića prejkone samo v vlogi figovega lista. Gre veliko bolj za to, ali bo Slovenija res zdrsnila nazaj v devetdeseta leta, v obdobje popolne hegemonije enega političnega bloka ali bolje rečeno sorazmerno ozke skupine ljudi, ki strankam in parlamentu nikdar niso pripisovali lastne vrednosti. Četudi so volivci dejansko določili relativnega zmagovalca, na podlagi volilnega izida v celoti ni moč opravičevati njihovega vnovičnega absolutnega obvladovanja prizorišča, kakor skušajo sami dokazati.

Če so Virantovi torej res sredinska stranka, njihova naloga pač ne more biti v omogočanju takšne vladavine. In trenutno se zdi, da Gregor Virant zadevo razume. Jasno mu je, da bi bi bila volilnemu izidu pravična samo izjemno široka koalicija pod vodstvom nekoga, ki ni prvak enega od obeh političnih taborov. Ali vlada, ki bi jo nemara sicer oblikoval relativni zmagovalec, a bi bila v njej hkrati SDS. Samo takšen kabinet bi bil res uravnotežen in ne bi nikomur omogočal despotske vloge, kot jo je v devetdesetih imela LDS.

Ostaja veliko vprašanje, ali lahko Državljanska lista Gregorja Viranta vzdrži ves sedanji pritisk. Posebej, ker ni deležna skoraj nobene opore najstabilnejše in najbolje organizirane stranke pri nas, ki nemara še vedno računa, da bo sama postala hegemon v drugačni vladi.

Toda omenjeno so nevarne in nerealne sanje. Tako za Viranta kot za Slovenijo bi bilo zato dobro, če se bodo v njegovi stranki še naprej zavedali, po čem so žeblji, s katerimi se da zbiti novo slovensko vlado. Naj bo tehnična ali ne.

Foto: Wikipedia

32 KOMENTARJI

 1. Gospod Aleš,
  lepo je, da opozarjate na posledice vladanja brez podpore medijev. Demos je za hip imel vse, da bi naredil bistvo prehoda v demokracijo, a tega ni znal oziroma ni mogel zaradi krtov narediti. Sedaj pa je, kar je.

  Moje mnenje sem enkrat že zapisal, pa ga bom še enkrat. Ves koalicije si bodo podobne, dokler se ne bo našla ena in ukrepala tako, kot so naredili na Madžarskem; sledi citat s spletne strani http://www.demokracija.si/v-fokusu/tujina/9564-v-novi-madarski-ustavi-tudi-odgovornost-socialistov-za-zloine-komunistov

  Madžarski parlament, v katerem ima večino vladajoča stranka Fidesz premiera Viktorja Orbana, je danes sprejel amandma k novi ustavi, ki predvideva odgovornost opozicijskih socialistov za zločine nekdanjega komunističnega režima. Nova madžarska ustava, ki bo stopila v veljavo 1. januarja 2012, je sicer v svetu že naletela na številne kritike.

  Danes sprejeti ustavni amandma uvodoma poudarja, da madžarska država ne more biti osnovana na grehih komunističnega režima, katerega voditelji, ki so državi vladali od leta 1947 do 1989, so bili odgovorni, da so vzdrževali in vodili zatiralski režim, kršili zakon in izneverili narod.

  Nekdanjo komunistično partijo (MSZMP) in njene naslednike, današnje socialiste, označuje kot “kriminalno organizacijo”. “Kot pravna naslednica socialistične delavske stranke (MSZMP), Madžarska socialistična stranka (MSZP) deli vso odgovornost za zapuščino MSZMP,” izhaja iz danes sprejetih sprememb.

 2. Čestitke Orbanu, ki je sprejel tak zakon, da je poimenoval komuniste oz. socialiste za ZLOČINCE, torej to kar so resnično bili. Seveda ti psihopati niso sposobni sprejeti odgovornosti za svoje ideje in dejanja.

 3. Maver,
  če se je Peterle in kasneje Podobnik dogovoril s “prosvetljenim” voditeljem vlade,
  pa so ga kasneje minirali – le zakaj po nekaj tednih miniranj, ni enostavno odpovedal pogodbe in podrl koalicije?

  Da so komunisti kriminalci in zločinci – to že vemo. Toda nismo vedeli zakaj so ljudje, ki smo jih volili, tako dolgo vztrajali v vlogi hlapcev, ki so jim vsi slovenski mediji natikali oslovska ušesa na glavo – to pa meni še vedno ni jasno.

  Seveda Virant tako kot vsak človek, ki mu je resnično mar, da se Slovenija ne potopi, ve, da je edina vlada, ki ima MOŽNOST Slovenijo rešiti reformna večinska ( 66%) vlada.
  Videli smo kako je enobarvna “leva” vlada zadnja tri leta Slovenijo PREZADOLŽILA s popolnim plenjenjem države.
  Janševa “desna” vlada pa bi imela tisoče ovir na vseh nivojih birokracije, medijev, sindikatov, sodstva v katerih kar mrgoli stotisoče socialističnih agentov, ki imajo sinekure ( dobo plačane službe, kjer ni potrno nič delati in ni potreben noben rezultat).

  Optimalna reformna vlada bi bila Janković – Virant in Janša. Toda močno dvomim, da bi se tako Janša kot tudi komunistični mafijski lobi uspeli sproti dogovoriti katere ukrepe narediti, kajti edini učinkoviti ukrepi gredo v zmanjšanje kancerogene socialistične MAFIJE in BIROKRACIJE.

  Ker Virant ve, da je Janković in komunistični blok NESPOSOBEN za kaj takega, pod Janšem pa bi se vrteli nevarno blizu državljanski vojni ( če bi Janša kaj skušal ukrepati v tej smeri) oz. praznemu teku na drugi strani ( če bi deloval isto kot zadnja 4 leta – torej bi se dobrikal sindikatom, medijem in tajkunom) – skuša že v začetku iskati alternativo, kar pomeni tehnična vlada.

  Vem, da “levi” mediji ne bodo tega nikoli ubesedili, da pa se “desni” mediji obnašajo isto kot “levi” in namesto dejstev in rešitev iščejo zgolj bedne zarote, to me pa res skrbi.

  • pavel: ne vem, zakaj kombinirate, KO PA SAMI TRDITE, DA SO VSE STRANKE V SOVENIJI FASISTICNE, razen 3/4 Virantove liste!
   03.01.2012 bo deloven dan in cas streznitve!

  • Mislim, da imaš o Virantu samem preveč dobro sliko. O ostalih pa ne vem.

   Glede Janše si pravilno opisal razmere. Nima šans, da v takih razmerah karkoli naredi. Kar je iskal, je načelno prav. Kaj bo pa realnost, je pa vprašanje.

   Če res izpogaja vsa ministrstva, ki jih zahteva, bi lahko vsaj Jankoviča spravil v zapor.

 4. Naj mi administrator oprosti, ni tema, toda, pogresam gospoda CARLOSA CONTRERASA!
  Da se mu ni kaj zgodilo, upam, da ne!
  Morda pa je s komentarji toliko zarabotal, da pociva v toplih krajih?
  Morda pa so nehali finansirati narocene komentarje, Bog ve!

  • Na hladnem je, ker je natolceval.

   Drugače pa niste edini, ki ga pogrešate.

   Načeloma naj bi bil z nami ob koncu tedna. Če ne bo potem za kakšen dan podaljšal zaradi trme.

   V tem primeru računamo na vas. Če ga vi ne sprovocirate, ga bomo ostali še težje.

   • Gospod Janko: Contreras je imel slog! To mu moramo priznati! Ceprav je bil nasprotnega mnenja, ni nikoli padel v grobosti! Vecinoma ga je bilo tezko citati, toda nikoli ni bil zaljiv!
    Naj ne bo trmnast, naj se zaveda, da kljub temu, da smo popoloma razlicnega mnenja, ga spostujemo zaradi njegove kulture dialoga! DA BI BILI VSI TAKI, tudi jaz!

   • Tudi v drugo se vam pridružujem. Imel je slog. No, saj ga še ima. Mogoče mu da admin kakšen dan popusta, če bomo zastavili lepo besedo, in ga bomo imeli med sabo še pred praznikom Gospodovega razglašenja.

    • No, CARLOS CONTRERAS je želel kraljevati že na marsikaterem blogu, zato sem prepričan, da se ne bo tako zlahka odrekel ponujeni priložnosti.

     Čakamo ga v zasedi.

  • Morda pa ga je administrator izključil, ker se ni strinjam z vsem in je bolj moder od večina udeležencev foruma, ki se mu niso sposobni zaradi svoje nevednosti besedno zoperstaviti. Kolikor berem forum je Carlos edini, ki je intelektualno na istem nivoju kot gospod Maver.

   • Kako bi lahko človek mojih let bolje izkoristil večer zadnjega prostega dne, kot da se da podučiti?

    Bi podelili z nami vaša merila o razvrščanju po intelektualnih nivojih?

    • G. Janko: tu pa jaz delim z vami svoje mnenje, namrec o “intelektualnih nivojih” ga. Serene! Pa saj vem, da bo Petrovc na podnu!

     • Ah, gospod Petrovc. Vi ste sprožili tale ekumenizem danes, ko ste se spomnili sodruga Korla, pa nadaljujmo v tej smeri.

      Zase, pa najbrž tudi za vas in še marsikoga tukaj, lahko zatrdim, da komentiramo zaradi svojega veselja, konec koncev tudi iz spoštovanja do avtorja prispevka in ne, da bi se razvrščali.

      Bog vas živi.

   • Tako ga hvali tale reinkarnacija, da bi se človeku milo storilo, če ga ne bi poznal. CC (ali cece) le na začetku daje videz inteligentnega in strpnega sogovornika. Ko pa pride na bolj spolzek teren ali pa mu nekdo stopi na žulj, žal postane prav grobo nesramen in lepe manire hitro izginejo. Če je na hladnem, si je to vsekakor zaslužil. Samovšečnost ni lepa čednost.

    • Saj zato ga pa pogrešamo. Je tako prikupno prozoren s svojimi pokroviteljskimi komentarji, ko se želi pri svojih rosnih, nekaj čez trideset postavljati v pozo starega cinika.

 5. Naj najprej povem, da moja objava ni bila mišljena kot žalitev za kogar koli. Njen namen je bil opozoriti, da če neka spletna stran deluje kot demokratična naj sprejme vsako mnenje, čeprav se admin (in večina sodelujočih) z njo ne strinja.
  Glede razvrščanja po intelektualnih nivojih pa sem uporabil, priznam, malo neroden izraz. Hotel sem povedati, da Carlos eden redkih na tem forumu, ki je zelo razgledan in to se da razbrati v njegovih komentarjih. Medtem, ko veliko sodelujočih piše ob vsakem članku iste komentarji, (Kučan, komunisti, mafija)ki nimajo najmanjše veze s samim člankom in za to ne rabiš nobene lestvica razvrščanja, da pri teh ljudeh spoznaš, da niso neki modrostni biser.

  • Kaj naj rečem. Zdaj se pa strinjam še z vami.

   Saj vas tudi nisem mislil tako hudo prijeti. Jutri je delavnik, pa je bilo treba ogreti tipkovnico. Namesto opravičila: če bi taka merila obstajala, bi jaz dal na najnižji nivo primerek, ko se isti tekst pojavi večkrat. No, drugi od spodaj. Tudi za obvladanje Copy/Paste je potreben določen intelektualni napor.

   Še nekaj v bran adminu. Kolikor se spomnim Korla ni suspendiral, ker se z njim ne bi strinjal, ampak je bilo posredi neprimerno pisanje. Se pa strinjam,da bi podobno usodo lahko nemenil kdaj drugič še komu drugemu.

   Ampak tako je to. Mi smo tukaj v gosteh. Če nam administriranje tega portala ne ustreza, se lahko odpravimo kam drugam, ali si lahko naredimo svojega. Predlagam, da ostanemo tukaj. Vas pa izzivam, da potegnete v smer, ki jo nakazujete v svojem komentarju. Več bo vsebinskih komentarjev, manj bodo prišli do izraza oni drugi, nadležni.

   Vse dobro v 2012.

 6. Daj ne seri. Carlos je bil le eden izmed tistih, ki so zgolj napadali in prefinjeno zganjali sarkazem in podobne neumnosti. Vsebinsko pa ni bilo nič od njega.

  • Pri CARLOSU je bilo zanimivo, da ni bil nikoli “schlagfertig” kot rečemu v lepi slovenščini.

   Vedno si je vzel čas, da je pobrskal po enciklopedijah in vikipedijah in se potem delal pametnega.

   Nemarno je govoril o katolištvu in katolikih, kar je značilnost novodobnih tako imenovanih levičarjev in skušal je prikrivati svoje ortodoksno rdečkarstvo

   Rad sem ga imel le zato, ker sem v njegovi osebi našel cinika, ki me prekaša.

 7. V marsičem se strinjam. Ampak ne pozabi, da so k proti-virantovskemu vzdušju še pred “osveščeno javnostjo” pripomogli mediji in komentatorji, blizu SDS. Tudi glede akcije na twitterju (verjetno gre za različno kulturo humorja, ampak res nisem razumel, zakaj naj bi bila zabavna) je bilo opaziti zanimivo konvergenco levih in desnih tviterašov. Zdi se, da na desnici niso razumeli, da gre akcija sredinskega trojčka njim v prid. Name of the game je bil: “Kako ne podpreti Jankovića in pri tem ohraniti državotvorni obraz”. Pri čemer je po drugi strani povsem jasno, da vlada, ki bi jo vodil Janša, ni dobra alternativa: ne glede na njeno parlamentarno večino bi izpadla nelegitimna, ker je JJ očitni poraženec teh volitev. Cilj vseh liberalnih & konservativnih sil bi morala v tem trenutku biti “Franklova koalicija” (oz. njena slabša, a bolj realistična različica z DeSUS-om namesto SD, vendar okrepljena s strateškim sporazumom z SD, ki bi v prihodnosti omogočil nevtralizacijo morebitnega DeSUS-ovega obstrukcionizma), ki pa je lahko legitimna le s tretjo osebo kot mandatarjem.

 8. S Tuerkom, Kučanom, Stanovnikom, Jankovićem in z vsem, kar je spremljalo ta žalostni del rožnega venca ob posiljevanju Slovenije z mandatarjem Jankovićem, smo se definitivno cicilizacijsko vrnili v leto 1945.

  Virant se bo prepozno ovedel, da je bil zaradi svoje narcisoidnosti zlorabljen za račune, ki niso bili njegovi, ki jih bo pa drago plačal.

 9. HALO, napodli so ŽERJAVA OZ. so se znesli nad njegovim avtom ! Se vam zdi čudno , če hodi naokoli ERJAVEC , kot mesečnik ?!
  Balkanske tolpe v akciji !

Comments are closed.