Grčijo udarila nova splošna stavka

0

Včeraj je Grčijo zajela že druga vsesplošna stavka v manj kot mesecu dni in kar 20. v zadnjih dveh letih. Tisoče delavcev je za 24 ur ohromilo delovanje vse države, pošiljajoč sporočilo voditeljem EU, da bodo novi varčevalni ukrepi samo poslabšali stanje v gospodarstvu in v vsej državi, ki tone že 6. leto zapored v recesijo.

24-urna blokada je zaprla, šole, banke, trgovine, kioske s tiskom, pekarne,…po vsej državi. Dve največji sindikalni centrali, ki združujeta zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju in štejeta čez 2 milijona članov, sta organizirali demonstracije v kar 70-tih grških mestih. Že samo v Atenah se jih je na trgu Sintagma zbralo več kot 20 tisoč, kjer so marširali tudi pripadniki grške komunistične partije.

Tudi tokrat ni šlo brez spopadov s policijo, ki je mirila demonstrante z več kot 4 tisoč možmi. Skupine maskiranih mladeničev so varuhe reda zasipale z molotovkami in kamenjem, na kar so ti odgovorili s solzivcem. Prišlo je tudi do smrtne žrtve. 65-letni udeleženec demonstracij je umrl zaradi srčnega napada. V demonstracijah so bili v spopadih s policijo tudi štirje ranjeni.

Stavka se je odvijala ravno v času, ko so voditelji na Vrhu EU morali odločati o odmrznitvi 35 in pol milijarde evrov vrednega obroka posojila Grčiji. V kolikor ga ne država ne dobi, se bo ta »zadušila«, je dejal finančni minister Stournaras. »Bruslju sporočamo, da nam je vsega preveč, da ne moremo zdržati. To kar nam delajo ni dostojno za Evropo. To je politično izkoriščanje in dobičkarstvo«, so bile besede ogorčenega Iliasa Iliopoulosa, generalnega sekretarja sindikata zaposlenih v javnem sektorju.

Foto: dw.de/reuters