Granda: številni sprašujejo, zakaj smo se osamosvojili

17

Postroj TO Kočevska Reka, 17. 11. 1990 Foto: moris.siNiso minila niti tri desetletja, preminil ni niti en rod, pa številni v Republiki Sloveniji več ne vedo, zakaj smo se Slovenci osamosvojili in tako dosegli svoj največji uspeh v zgodovini.

Poleg načrtnega popravljanja zgodovine s strani nekaterih politikantov, ki jo razumejo kot politiko za nazaj, in nima z resnično preteklostjo nobene zveze, je poglavitni vzrok zgoraj omenjenega neznanja zelo verjetno v enkratnosti tega zgodovinskega dogodka. Z ničemer ga ni mogoče primerjati! Njegov svetovni oziroma evropski politično-duhovni okvir je dokončna zmaga demokracije nad tremi totalitarizmi, pri čemer je zadnji komunizem, kot oče fašizma in nacizma pokazal največjo trdovratnost. Ne zaradi svoje notranje duhovne ali socialne moči, ampak velesile, ki je za njim stala, ga zlorabljala v imenu svetovne revolucije in ustvarjanja sovjetskega imperija. Če se ta in ideologija, na kateri je slonel, ne bi zlomila, ne bi tedaj prišli do svoje samostojnosti.

Slovenska država ni plod lokalnih podalpskih razmer, ampak svetovnega razcveta in zmage demokracije.

Slovenska osamosvojitev je bila izvojevana v vojni, ki pa ni bila usmerjena proti nobenemu narodu, še zlasti ne nekdanjim sodržavljanom Srbom, Hrvatom, Makedoncem, Albancem …, ampak armadi branilcev totalitarizma, ki so tega postavljali nad vse. Vojna za slovensko osamosvojitev ni bila vojna s sovražnim narodom, kot os običajno v zgodovini, ampak je potekal boj med dobrim in zlom. Pravzaprav so nas napadli z živim duhovnim mrličem in njihov konec ni mogel biti drugačen, kot je bil. Fizična sila brez duha je sicer kratkoročno nevarna, zločinska, ker se zaveda, da bo slej ali prej podlegla kali smrti, ki jo nosi v sebi.

Neodvisna in mednarodno priznana slovenska država je konec zgodovinskega procesa, ki ga je začela pomlad evropskih narodov 1848. leta. Slovenski narod je takrat svetu in sebi razglasil, da hoče postati del družine svobodnih in srečnih narodov, da zahteva Slovenijo v kateri bodo živeli po slovensko, kot Nemci v Nemčiji po nemško, Francozi v Franciji po francosko … Ker se niso izpolnili nekateri temeljni predpogoji v takratnem Avstrijskem cesarstvu, niso uspeli. Tako kot Nemci, Italijani, Madžari … Svoj nacionalni načrt smo nato v zgodovini stalno ponavljali, zašli tudi na jugoslovanska stranpota in končno našli svojo edin o in pravo pot. Nekaterim narodom so se sanje uresničile čez nekaj desetletij, nam čez poldrugo stoletje. Morali smo narodno dozoreti in si ustvariti temeljne predpogoje za samostojnost.

Slovenci za svojo samouresničitev nismo nikomur nič dolžni, nobenemu narodu, ne ideologiji, zgolj in samo slovenstvu. Predvsem takim, kot so bili številni v prekmurski zgodovini, ki se niso nikoli pozabili imenovati Slovence. Lahko smo srečni, ker nimamo zunanjih sovražnikov, nihče nam kot narodu ne streže po življenju. Sedaj smo največja nevarnost sami sebi.

Tako kot življenje vsakega posameznika, zahteva tudi uspešno življenje države skrb in odgovornost za njo. Tega nismo vajeni in prihaja do pogostih zlorab. Demokracija nam v okvirih pravne države daje potrebne predpogoje, da zlorabe uničimo. Pri nas pa je prav načrtno pravna država šibka, zaradi slabe izobraženosti nasedamo zlorabam nacionalnega interesa, zaradi naivnosti nasedamo novim obrazom. Zato smo še daleč od pričakovanega cilja. Potrebno je več samozaupanja, ki pa lahko zraste zgolj in samo iz samoizobraževanja. Znanje je moč, njegova zloraba zločin!

Če so uspešni naši športniki, znanstveniki, kulturniki … bodimo še mi kot državljani. Naučimo se živeti v različnosti in jo spoštovati. Važno je, da smo pošteni in Slovenci, da nikomur ne storimo tistega, kar ne želimo, da bi drugi storil nam. Nenazadnje smo to dolžni do svojih prednikov, ki so zaradi slovenstva trpeli ali žrtvovali svoja življenja. Tudi v vojni za demokratično, neodvisno in mednarodno priznano Republiko Slovenijo.

17 KOMENTARJI

 1. Tocno tako. Ampak nove generacije imajo obupno slabo vedenje o teh zgodovinskih okvirjih rojstva slovenske drzave. Verjetno se jim predvsem nacrtno zamegljuje pogled s strani tistih, ki svoje kvazivrednote in druzbeno moc crpajo iz komunizma in zdruzenega jugoslovanstva. Ce se tega, kar pise Granda, ne bo koncno zacelo uciti v soli, je Slovenija gotovo v vecji nevarnosti, da jo kmalu zakockajo.

  • Gospod IF,
   skoraj ste zapisali resnico. Samo dve besedici, samo dve besedici zamenjamo in resnica je to!

   1. beseda v “Verjetno se jim predvsem …”
   Ne verjetno, ampak načrtno, zavestno … V politiki ni slučaja. Nič se slučajni ne zgodi.

   2. beseda v “… da jo kmalu zakockajo.”
   Smo je že zakockali. Smo jo že.

 2. Seveda vemo, zakaj smo se osamosvojili. Da smo prešli iz egalitarne družbe v družbo PIDovskih kapitalistov in privatizatorjev, ki so si cez noč zase in za svoje otroke prilastili skupno lastnino vsega naroda. Da so lahko komunistični konvertiti razglasili ‘slovensko pomlad’, nato pa v 2h letih pomagali Kučanu in ostalim nekonvertiranim komunistom nazaj na oblast. Da lahko 50.000 slovenskih otrok pretepa lakoto, da hodijo polno zaposleni po pakete hrane na Karitas in Rdeči križ. Da mečejo upokojence na cesto, ker ne zmorejo pokriti stroškov bivanja. Da imamo na drugi strani prek 100 multimilijonarjev, ki si lastijo 50 % vsega premoženja v državi. Da imamo kapitaliste, ki so iz nas počrpali 50 milijard evrov in jih odnesli na Panamo, Kajmanske otoke in Ciper. Da so lahko delavci plačani 550 evrov na mesec …

  • Ljubitelji diktatur in totalitarizmiv ne opazijo razlike med diktaturo in demokracijo ter med dogovornim in tržnim gospodarstvom.

   Če bi to opazili, bi vedeli, da se je slovenski BDP na prebivalca od osamosvojitve do sedaj povečal za 4-krat (za primerjavo: v Srbiji za 0-krat). Stopnja motorizacije se je podvojila, kakovost voznega parka se je bistveno povečala. Skoraj vsako gospodinjstvo ima TV, računalnik, vsi imajo pametne telefone itd. Razlika je opazna. V pozitivni smeri.

   Ljudje so različno sposobni, zato imajo tudi različne materialne dobrine. Bilo bi še bistveno bolje, če si ne bi udbo-partijske sile, ki so v glavnem nasprotovale osamosvojitvi, uzurpirale oblast. Zato že od leta 2008 naprej zaostajamo v primerjavi z drugimi. In bomo še naprej, dokler nam bodo vladali njihovi nastavljenci v obliki gostilniških zabavljačiev in njim podobni..

  • Bog se naj usmili takega notoričnega zagovornika zlaganega privilegijskega režima, ki je bil v stvari nasilen in zločinski. Njegov komentar socialistično samoupravni zmazek zlaganih interpretacij socialističnih pojmov in zmerjanj.
   V interesu resnice in demokracije to ne sodi v komentar, ker zavaja in je sovražni govor.
   Vsaka družba mora spoštovati pravila poštenosti in spoštljivosti, ki temelji v suverenosti vsakega človeka.

 3. Mislil sem, da sem zapisal kot odgovor L. Erzen -u. Zato dopolnjujem, da je moj komentar namenjen L. Erzen-u.

 4. Še vedno ostaja glavno vprašanje: ali je bila Jugoslavija neka stranpot od slovenstva, ali je bil problem v suženjstvu komunizma. Dokler bomo gledali na preteklost kot na neke stranpoti slovenstva, ki da je se šele sedaj “samouresničilo”, ne bo iz te samouresničitve nič!
  Ko bomo začeli razmišljati, da smo se rešili suženjstva, potem bomo lahko šli naprej.
  Toda ne, vedno znova se potrjuje nadutost nad drugimi, da so krivi srbi, pa migranti, pa ne vem kdo še vse. Vedno znova iščemo samouresničitev, praznujemo samostojnost, čeprav avtor lepo zaključi z “demokratično, neodvisno in mednarodno priznano Republiko Slovenijo”. Nobene samostojnosti, nobene samouresničitve.
  Ta napuh nam vztrajno zaračunavajo bivši komunisti, ki so tako ne samo ohranili oblast, ampak bodo na
  koncu še izpadli kot pravičniki. Kajti napuh je smrtonosen.
  Če bi namesto demokratičnosti še malo več praznovali republiko, bi bilo tudi bolje. Tako pa imamo samo prevratnike.

 5. Pri prehodu šolske avle sem ujela tale utrinek s samodejno predvajane projekcije:
  “Slovenija spada med države z največjim deležem prebivalcev, ki so bili rojeni izven države.”

  • Še ena morbidnost. Kot da bi bilo treba kaj hraniti ta samopomilovalni nacionalni občutek. Kot da nas že ne razžira dovolj. Ni druge poti, kot da se otroci rojevajo v Sloveniji, potem pa ne bo tako.

 6. »Slovenska država ni plod lokalnih podalpskih razmer, ampak svetovnega razcveta in zmage demokracije.«
  Se zelo strinjam.
  »Slovenci za svojo samouresničitev nismo nikomur nič dolžni, nobenemu narodu, ne ideologiji, zgolj in samo slovenstvu. Znanje je moč, njegova zloraba zločin!
  Če so uspešni naši športniki, znanstveniki, kulturniki … bodimo še mi kot državljani.
  Potrebno je več samozaupanja, ki pa lahko zraste zgolj in samo iz samoizobraževanja.«

  To pa ne razumem, zlasti ne zadnji stavek.

 7. Dokler se Slovenci ne bodo zavedali, da imajo po 61.členu slovenske ustave človekovo pravico do slovenske biti in slovenske države, bo tako kot je zapisano zgoraj.

  Zakaj se molči, da imamo Slovenci človekovo pravico izražati svojo slovenskost do slovenskega naroda, in s tem slovenske kulture in slovenke države!

 8. NAPAČNO VPRAŠANJE!
  Vsi ljudje dobro vedo zakaj smo se Slovenci osamosvojili,
  Ni pa jim jasno, zakaj se nismo dobro osamosvojili.
  Gledat iste face ki so bili uspešni leta 1991, leta 2018 pa tako nepomembni,neuspešni, izgubljeni v ponavljanju zgodb iz leta 1991.
  To ni napad na osamosvojite ,kot se ti branijo, to je razočaranje nad osamosvojitelji danes, ki še kar vztrajajo na položajih, ki jih ne obvkadajo, saj so področja druga. Mnogo pomembnejše teme od migrantov in sovražnega govira- le o tem še desnica govori, so menjave na ekonomskih področjih kot npr. DUTB – UPRAVA IN NADZORNI SVET, ker upravljajo milijarde in NOV GUVERNER BANKE SLOVENIJE, ker nadzira banke. Žal desnica na teh področjih nima ljudi, zato se zateka v zgodovinske in ne sedanje teme. Zato jih vsak NOVI OBRAZ PREMAGA, ker so ljudje siti osamosvojiteljdkih tem in si ne želijo izrednih razmer, vojnih zgodb.
  Osamosvojitelj lajnajo iste zgodbe, ki mladih čisto nič ne zanimajo; le od desnih strank jih odvračajo. Kako oddaljeni od realnega življenja ste, go home!

 9. NAPAČNO VPRAŠANJE!
  Vsi ljudje dobro vedo zakaj smo se Slovenci osamosvojili,
  Ni pa jim jasno, zakaj se nismo dobro osamosvojili.
  Gledat iste face ki so bili uspešni leta 1991, leta 2018 pa tako nepomembni,neuspešni, izgubljeni v ponavljanju zgodb iz leta 1991.
  To ni napad na osamosvojite ,kot se ti branijo, to je razočaranje nad osamosvojitelji danes, ki še kar vztrajajo na položajih, ki jih ne obvkadajo, saj so področja druga. Mnogo pomembnejše teme od migrantov in sovražnega govira- le o tem še desnica govori, so menjave na ekonomskih področjih kot npr. DUTB – UPRAVA IN NADZORNI SVET, ker upravljajo milijarde in NOV GUVERNER BANKE SLOVENIJE, ker nadzira banke. Žal desnica na teh področjih nima ljudi, zato se zateka v zgodovinske in ne sedanje teme. Zato jih vsak NOVI OBRAZ PREMAGA, ker so ljudje siti osamosvojiteljskih tem in si ne želijo izrednih razmer, vojnih zgodb.
  Osamosvojitelj lajnajo iste zgodbe, ki mladih čisto nič ne zanimajo; le od desnih strank jih odvračajo. Kako oddaljeni od realnega življenja ste, go home!

Comments are closed.