Govor predsednika RS Boruta Pahorja: Roke drug na drugega ne bosta dvignila nikoli več. Za nič na svetu.

23

203* - 16.00 s slovesnostjo se bo končal javni pogreb 800 žrtev množičnega grobišča Huda Jama; spominski park Dobrava pri Mariboru, MARIBOR Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru udeležil pogrebne slovesnosti za žrtve Hude Jame, kjer je imel govor:

“Spoštovani svojci žrtev, žalni zbor.

Gledam v prihodnost. Vidim brata, ki objema brata Slovenca. Skrbita drug za drugega. Mislita vsak s svojo glavo in se kdaj skregata, tudi glede preteklosti. Vendar se spoštujeta v svoji drugačnosti. Sodelujeta. Ustvarjata sožitje. Ko ustvarjata skupaj lahko dosežeta nepredstavljivo.

Potem, ko sta glede druge svetovne vojne oba že zdavnaj odpustila Nemcem, Italijanom in Madžarom, sta končno odpustila tudi eden drugemu. Naj se jima odtlej zgodijo še tako hude preizkušnje, roke drug na drugega ne bosta dvignila nikoli več. Za nič na svetu. Nikoli več.

Žalni zbor,

gledam v prihodnost, vendar ne spregledam preteklosti. V času, ne daljšem od polovice stoletja, smo Slovenci doživeli obe zgodovinski izkustvi: narodni razkol in narodno enotnost.

Sredi prejšnjega stoletja, v času druge svetovne vojne, ko so nas pobijali tujci, smo se pobijali še med seboj. Čas narodnoosvobodilnega boja proti okupatorju je bil tudi čas komunističnega in protikomunističnega, državljanskega boja. Ta se z vojno ni končal. Poboji premagane strani so se nadaljevali tudi neposredno po njej.

In imamo izkustvo narodne enotnosti. Brez nje ne bi bilo ustanovitve lastne države. Prav mogoče bi se brez enotnosti osamosvojitvena vojna končala drugače. Pa se ni. Iz tragične zgodovinske izkušnje smo se nekaj naučili. Prevladalo je zaupanje in sodelovanje. Skupaj smo se borili in skupaj smo zmagali.

Še zmeraj težko razumemo nedoumljive skrivnosti človeškega bitja, ki je od nekdaj zmoglo najplemenitejša, a tudi najstrašnejša dejanja. Razumemo pa, kaj so zgodovinske politične in moralne zmote, ki jih nikoli več ne smemo ponoviti, ne glede na naša različna politična, verska ali druga prepričanja.

To nam daje moč in pogum, da smo danes tukaj. Razumemo človeško in državniško dolžnost, da civilizirano pokopljemo žrtve vojne in povojnih pobojev. Ljudje bodo končno lahko vsaj pokopani, če niso smeli več živeti.

Žalni zbor,

ne spreminjamo zgodovine, spreminjamo prihodnost. To je korak naprej. Stopamo ga s spoštljivim spominom na žrtve, a misleč na mirno in srečno prihodnost vseh naših otrok.

Po tej poti prihodnosti gremo torej počasi, previdno, pogosto z razumljivimi dvomi, toda pogumno in vztrajno naprej. Želim si verjeti, da slovenski narod vse bolj čuti in razume, da sprava ni enkraten dogodek, temveč stanje duha. Zavoljo nas in naših otrok nam je naložena odgovornost, da ustvarjamo ozračje strpnosti, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja.

Odpuščanje in sprava sta najprej globoka intimna vzgiba. Sta stvar slehernega posameznika. Nihče od nas se ne sme počutiti prizadetega v svojih najbolj osebnih občutkih. Tudi glede preteklosti. Glede tega nima nihče pravice obsojati nikogar. V to čustvovanje naj država ne posega. Dolžna pa je storiti vse, kar ji velevajo zakoni in najbolj obe civilizacijske pravrednote. To naš narod, našo družbo in našo državo dela bolj humano, bolj človeško in zrelo.

Znano je, da ljudje tik pred smrtjo, naj bo naravne ali nasilne narave, mislijo sporočila ljubezni, ne sovraštva. Hočem reči, da v stiski s časom pred zadnjim slovesom ne izgubljamo moči za sovraštvo, temveč za izraze ljubezni. Življenje je prekratko, da bi sovražili. Morda prav zato skozi več kot dva tisoč let človeške civilizacije in kulture svetijo Antigonine besede: »ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu«.

Vir: spletna stran predsednika RS

23 KOMENTARJI

 1. Brezvezno, ceneno, osladno nakladanje do bolečine. Žrtvovanje zgodovinske resnice o tem, kaj se je v letih 1941-1945 dogajalo v Sloveniji in širše, na oltarju neskončne želje biti všečen. Za vsako ceno! Še posebej tistim, ki jim po defaultu ni všečen (klerikalcem). In če se le da – uveljaviti se kot nekakšen nacionalni mesija. Brez vrednot, vizije in programa, a kdo bi se brigal za te malenkosti!

  Srčno upam, da bodo slovenski državljani to tragikomično karikaturo, ki vsakodnevno onečašča funkcijo šefa države, prihodnjo jesen nagnali iz predsedniške palače!

  • Srčno upam, da bodo slovenski državljani to tragikomično karikaturo, ki vsakodnevno onečašča funkcijo šefa države, prihodnjo jesen nagnali iz predsedniške palače!
   ====================================================
   In postavili v vladno palačo kip Borisa Kidriča in ostalih zločincev!

 2. Odpuščanje in sprava že, toda najprej je treba ugotoviti in priznati resnico o revoluciji in o gnusnem poboju nedolžnih ljudi, z namenom, da so revolucionarji lahko nasilno prevzeli oblast, uvedli diktaturo in še desetletja sistematično kršili človekove pravice.

  Ulice in trge je treba osvoboditi imen raznih zločincev, zločince pa kaznovati ali vsaj poimenovati s pravimi prilastki kot Nemčija svoje socialiste iz tistega obdobja.

  Potem bo Slovenija pripravljena na spravo. Pometanje pod preprogo tega ne omogoča.

 3. Tip res dela politični samomor. Njegovemu sramotnemu početju še zdaleč ne nasprotujejo samo borci NOB:

  Veteranske organizacije proti dejanjem, ki ne prispevajo k spravi

  Ljubljana, 28. oktobra – Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije je danes predsednika Boruta Pahorja pozvala, naj se vzdrži dejanj, ki ne prispevajo k spravi, krepijo nestrpnost med različno mislečimi v Sloveniji in se, tako kot moderni evropski voditelji, izogiba aktivnostim, povezanih s sprevračanjem zgodovinskih dejstev.

  S tem so se v koordinaciji odzvali na četrtkovo pogrebno slovesnost na dobravskem pokopališču, kamor so prepeljali posmrtne ostanke več kot 700 žrtev povojnih pobojev iz Hude Jame. Kot so pojasnili, se sami, ne zaradi odrekanja pietete žrtvam, pač pa zaradi politizacije celotnega dogodka, niso udeležili žalne slovesnosti.

  Ob tem so zapisali, da smo ljudje razpeti med dva svetova, človeškega in nečloveškega, med preteklost in prihodnost, med ljubezen in sovraštvo med življenje in smrt. “Pri slednjem ima vsak človek pravico do groba, pravico do spoštljivega pogreba, ne glede na njegovo življenjsko pot. Povezovanje med različnimi svetovi, pa tudi sprava in ustrezno razumevanje preteklosti ni, ko se postaviš na eno stran,” so dodali.

  Po njihovem mnenju smo trenutno priča pojavom politike, ko se pietetni pokopi mrtvih spreminjajo v odobravanje in celo v oživljanje ideologij, ki so ljudi za časa njihovega življenja postavljala ali zapeljala na stran okupatorjev. Organizatorji takšnih slovesnosti, ob odobravanju najvišjega državnega predstavnika, prestopajo mejo spodobnosti in politične odgovornosti do Slovenije in njene zgodovine.

  Domoljubne in veteranske organizacije pri tem moti, da se bojevnike za preživetje, svobodo in bolj pravično družbo, borce proti fašizmu in nacizmu in ljudi, ki so jih podpirali med drugo svetovno vojno, umešča na stran zgodovine, ki ji ni primera v Evropi. S tem po njihovem mnenju poskušajo redefinirati sodelavce in dele nacifašističnih okupacijskih sil, ki so želele izbrisati slovenski narod in se polastiti slovenske zemlje.

  Kot so še spomnili, je konec druge svetovne vojne imel, tako kot po vsej Evropi, krut obraz. Povsod so zmagovalci preganjali naciste, fašiste in njihove lokalne sodelavce. Tudi na naših tleh so se zgodila dejanja, za katera je težko najti opravičila, a nam zato danes ni treba početi dejanj, na način sprevračanja resnice in zgodovinskih dejstev.

  “Danes obžalujemo vse smrti med vojno in še posebej ob njenem koncu. Ne moremo pa se priklanjati ideologiji in politiki izdajstva. Podpiramo dostojno slovo od vseh mrtvih, vendar ne na način dodatnega netenja zla in razdora. Še vedno verjamemo, da je mogoče s preudarnim ravnanjem prispevati k skupnemu premisleku o slovenski in evropski prihodnosti,” so sklenili.

  Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije sestavljajo društvo TIGR Primorske, zveze društev civilnih in vojnih invalidov, društev general Maister, MORiS, policijskih veteranskih društev Sever, slovenskih častnikov in veteranov vojne za Slovenijo ter Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

  • Valter: “Tip res dela politični samomor. Njegovemu sramotnemu početju še zdaleč ne nasprotujejo samo borci NOB:”
   =================================

   Verjamem, da so t.i. borci besni, namreč:
   Z zelo verjetno zmago na predsedniških volitvah bodo t.i. borci soočeni z dejstvom, da so ljudje raje dali glas Pahorju, ki se je poklonil žrtvam partizanskih tolp, kot pa da bi se ozirali na pizdakanje neke partizanske zločinske tolpe.
   T.i. borci se bodo počutili premagani in vedno bolj zapuščeni, tako od strani predsednika države kot od strani državljanov.

   Torej, da bi Pahor s tem delal politični samomor je velika zmota in izraz besa s strani zadrtega boljševika.
   Nasprotno, Pahor se bo pred volitvami lahko pohvalil, da je “odkljukal” zločine njegovih strankarskih prednikov.
   Lahko pa bo še naprej hodil na borčevske proslave pod rdečo zvezdo, t.i. borci ga bodo klečeplazno sprejemali, ne bodo mu protestirali, hlepijo po pozornosti s političnega vrha države saj se zavedajo, da je bilo odkritje Hude jame začetek konca njihove mitologije.

  • Ja, dela politični samomor. Vsak, ki hoče kaj dobrega za Slovenijo narediti, bo naredil politični samomor. Že 26 let čakam politika in politično stranko, ki bo naredil reforme in izpadel na naslednjih volitvah iz parlamenta. A ga ni. Sami brezjajčni socialistični manipulatorji so. Ljudem prodajajo socialistične sanje in “zastonj” storitve države, prodajajo jim sladkorno peno za pol letne plače.

   • pavel: “Ja, dela politični samomor.”
    ====================

    Še en mandat bo dobil, potem se bo nekaj časa sončil zaradi bedastega instituta bivšega predsednika. Skratka brezdelno se bo prekladal po vrtcih in borčevskih proslavah. Njemu to paše, ker je nesposoben za kakršno koli delo, je neumen, ne pa toliko, da ne bi vedel tega.
    Je tudi glavni krivec za sprožitev spirale zadolževanja, v svojem nedokončanem vladnem mandatu je v samo treh letih podvojil javni dolg, za enormnih 9 milijard. Za nagrado je postal predsednik, ker volivci ne vedo kaj je to milijarda evrov, kaj šele kaj je to 9 milijard. On ni človek za reforme, on je človek za male miške.
    Kljub temu bo izvoljen, če je to politični samomor?

 4. “Tudi konec druge svetovne vojne je imel, tako kot po vsej Evropi, krut obraz. Povsod so zmagovalci preganjali naciste, fašiste in njihove lokalne sodelavce. Tudi na naših tleh so se zgodila dejanja, za katera je težko najti opravičila. Vendar nam zato danes ni treba početi dejanj, na način sprevračanja resnice in zgodovinskih dejstev.”

  Vir: http://www.zzb-nob.si/aktualno/izjava-koordinacije-domoljubnih-in-veteranskih-organizacij-slovenije-o-pietetnem-pokopu-zrtev-druge-svetovne-vojne/

  ===============================

  Resnico ste skušali zazidati za enajst zidov!!!
  Resnica je, da niste nobeni osvoboditelji ampak komunistični revolucionarji, taki kot so bili komunistični revolucionarji povsod po svetu, od Kube, Rusije, … do Kambodže, to je zločinci!
  Niste osvoboditelji za kar se proglašate! Osvoboditelji, potem ko pobijejo svoje politične nasprotnike, ne uvedejo 45 letne diktature, strahovlade, ene stranke kot ste jo vi.
  Ste zločinci, in ideološki nasledniki zločincev!
  To je resnica!!!

  • A so tile ustanovili kakšno novo OF:

   Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij
   Slovenije:

   Društvo TIGR Primorske
   Zveza društev civilnih invalidov Slovenije
   Zveza društev general Maister
   Zveza društev in klubov MORiS
   Zveza društev vojnih invalidov Slovenije
   Zveza policijskih veteranskih društev SEVER
   Zveza slovenskih častnikov
   Zveza veteranov vojne za Slovenije
   Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

 5. Sprava je mogoča, ko se postaviš na stran resnice. To žal predstavljajo materialni dokazi več kot 600 morišč revolucionarnega terorja po vsej Sloveniji.

  Ja, veliko vas je, ki se bojite soočiti z resnico.

 6. Zelo sem vesel, da je Pahor predsednik. Dela velike državniške korake. Pogumno zna pristopiti k nasprotni strani. Tako, da ga že nekaj let nabijajo džihadisti na “levici”. Problem v Sloveniji je, da sta tako “levica” in “desnica” socialistični. Zato so konflikti histerični zaradi oslove sence. Dokler večina volivcev ne bo teh norih politikov nehala voliti, se ne bomo mogli niti en kvaliteten korak premakniti naprej.

 7. Drugače pa jaz od Pahorja mislim, da bo zelo hudo v Sloveniji. Slovenija se ekonomsko ves čas potaplja, dolgovi rastejo, davki rastejo. Parazitski socialistični birokrati eden drugega davijo. Včeraj zvečer sem gledal HTV1, kako so Srbi napadali pred 25 leti večino Hrvaške meje, na zunaj bolan nacionalizem, v resnici pa čisti parazitski boji socialistov in komunistov za priboljške na Hrvaškem. V SLOimamoisto.

 8. Če pozorno bereš predsednikov govor se da opaziti, da manjka nekaj bistvenega. Vsem poduhovljenim besedam navkljub, je nit govora, da je potrebno vse pozabiti in “iti naprej”. A zgodovina ima ravno to lastnost da pomni in ne pozablja.
  Nikamor ne bomo tako prišli, če ne vemo kaj se nam je zgodilo.
  Je pa ta pogreb zelo vznemiril ZZB. Ne bo jim nič pomagal “podmladek”, kot ga skušajo organizirati. Vsi tisti vzneseni Titovi govori, ki jih bomo še videli v raznih dokumentarcih, bodo z vse večjo jasnostjo prepoznani kot prazni, kot floskule, kot jih je Hitler uporabljal v svojih govorih. Vse je bilo zaman. In to bo revolucionarna gospoda vse bolj morala priznavati. Njihovi življenjski nazori, njhova upanja, njihove želje, vse je bilo prazno, vse je bilo zaman. Vsa kri, ki so jo prelili, je bila zaman. Bolj zaman, kot je kri zadnjega klošarja pod Tromostovjem. Kdo lahko preživi tolikšno bedo lastnega bivanja?! Umrli bodo v tolikšni sramoti, da ne bo nihče hotel niti spomina na njih. Kaj jim bodo pomagali vsi spomeniki, vse ceste in parki poimenovani po njih, potem ko bodo izginili iz spomina in bodo tudi ti spomeniki porušeni in pretopljeni. Nič od niča. To je vsa dediščina revolucije. To je vsa kri prelita v bojih z Nemci, nič od niča. Kajti iz vsega so naredili sramoto. Iz vsake še tako majhne stvari so naredili samo sramoto.

  • Zdtavko .. “se da opaziti, da manjka nekaj bistvenega”.
   ——
   Res je ! … ne vem pa, koliko nas je to sploh opazilo.

  • Dediščina revolucije žal ni nič od niča, temveč ogromna škoda, povzročena slovenskemu narodu.

   Duševna pohabljenost, lahkovernost, prevrednotenje vrednot, strah pred resnico, strah pred družbeno aktivnostjo in izpostavljenestjo, pristajanje na kastno družbeno ureditev, nenehno gospodarsko zaostajnje itd.

 9. Spoštljiv in hvaležen poklon predsedniku republike Borutu Pahorju, da je izrekel tako duhovno globoke in poučne besede, ki se nas morajo dotakniti, da bomo po njih živeli!

  Še enkrat, spoštljiv poklon!!!

 10. Svitase prehitro si se priklonil g.Pahorju,kaj je storil takrat,ko je Tuerek dal izjavo
  ob odkritju nepopisnega zločina,kaj je storil ko so postavili v Kočevskem rogu spomenik
  enemu od sodelavcev zločinov M.Mačku,ko bo odstranil sramotne spomenike zločinskim
  dejanjem itd.,takrat se prikloni,ampak iz prijaznosti ne iz spoštovanja!Pahor je imel že
  veliko možnosti izkazati spoštovanje do vseh,ki so bili izpostavljeni ravnanju komunističnih oblasti med in po vojni in se kot prvi človek države opravičiti za vse
  storjene krivice in zočine,ki so jih storili njegovi predniki!
  Veliko bo moral g.Pahor še storiti,da bo občutil samo rahel pripogib v zahvalo!

Comments are closed.