Lojze Peterle, čebele delavke vedo, kdaj pride njihov čas

30
Foto: Facebook (https://www.facebook.com/lojze.peterle/photos)

Gospod Lojze Peterle, res Vam ni v čast povolilno obračunavanje s političnimi sopotniki ob Vašem porazu oziroma politični upokojitvi. Saj ne boste verjeli, celo Churchille, de Gaulle in Kohl, ki so bili politiki svetovnega formata, so se morali sprijazniti z voljo volivcev. Bi bili Vi radi dosmrtni politik, kot je bil Tito in njegova mednarodna tovarišija? Če ne najdete zgleda med uglednimi politiki, ga, prosim, kot vnet čebelar poiščite pri čebelah. One vedo, kdaj so se nadelale in pride njihov čas.

Ob sestavljanju kandidatne liste NSi je bil ravs, v katerem ste popustili in prepustili prvo mesto na listi, računajoč na prednostne glasove zase. Ušteli ste se. Ker je bilo prednostnih glasov le za vzorec, bi se morali zdaj umakniti dostojanstveno in brez hrupa.

Gospod Lojze Peterle v Bruslju ste bili varno pospravljeni petnajst let

Verjetno nisem edini, ki opažam, da Vam je spomin začel pešati, zato Vas bom spomnil na dve zadevi, na domačo strankarsko politiko in evropske volitve. Najprej naj v spomin prikličem skokovito slabšanje rezultatov na vsakih od volitev za stranko SKD, katere predsednik ste bili, pa na ponesrečeno poroko s SLS, pa zunajzakonsko skupnost z LDS, pa ločitev s SLS, pa izpad NSi iz parlamenta … Poraz za porazom v državni politiki. Volivci smo vas trikrat poslali v Evropski parlament in celo globoki državi, brez katere se nič ne zgodi, je bilo to po volji. V Bruslju ste bili varno pospravljeni petnajst let, če zanemarimo izlet v kandidaturo za predsednika republike.

»Katastrofalnega« rezultata letos na evropskih volitvah NSi ni dosegla zaradi tega, ker Vi niste bili nosilec liste, ampak zato ker tokrat na listi ni bilo kukavičjega jajca v osebi g. Bogoviča. Ste pozabili, da so bili volivci SLS tisti, ki so pripomogli k opevanim 16 % in dvema mandatoma v letu 2014? Podobno dogajanje je bilo tokrat v navezi SDS in SLS, ko sta Bogovič in Kangler bistveno izboljšala skupni rezultat. Upati je, da prav tako dosmrtni politik Janša tega ne bo pozabil v nadaljnjih petih letih.

Gospod Lojze Peterle, nisem gojil in ne gojim nikakršnega mržnje do Vas. Še več, iskreno Vam povem, da ste petnajst let prebili v Bruslju tudi z mojimi glasovi. Niz Vaših porazov na domačem političnem prizorišču me je ves čas navdajal z nelagodjem ter malodušjem. Dovolj je! Utihnite, prosim, in gnojnico polivajte po plodnih zemljiščih – ne po ljudeh!

30 KOMENTARJI

 1. modra odločitev, brez pasivnosti, kajti čebelarstvo zahteva celega upokojenca, ha, ha.
  No pa srečno.

 2. G.Peterle je bil predsednik osamosvojitvene vlade !! In nek pisun kar podolgem in počez pljuva nanj ?? Na vse funkcije so ga izvolili , nikamor se ni sam postavil, niti nikogar ubil za to…Na vse položaje so ga postavili v glavnem volilci SKD ali NSI….
  Ne vem kdo je ta Tomelj, pisanje pa je pritlehno !
  A o izjavi Novakove o orglicah pa Tomelj nima “nobenega mnenja” ??
  Seveda je g. Peterle marsikaj naredil narobe, kdo pa ni, tudi kaj rekel , kar nam ni všeč, sramote Sloveniji pa ni delal v EU . Tako se o nekem dostojnem človeku ne more pisati !

 3. Z vsebino se ne bom ukvarjal, ker je skoda casa.

  A povedal obcutek – na bruhanje mi gre, ko v “pomladnih” medijih, kot je Casnik, pa Reporter, pa Domovina in drugih berem skrajno omalovazevanje, blatenje, ponizevanje osebnosti in drzavnikov slovenske pomladne strani, ki so po pol stoletja totalitarnega mraka ( od leta 1941 do 1990) gradili in vodili prehod slovenskega naroda v parlamentarno demokracijo, samostojno slovensko drzavo in clanstvo slovenske drzave v evropski in evroatlantski skupnosti narodov! Plus v Peterletovem primeru vrnitev slovenskih kristjanov iz politicnih katakomb.

  Na bruhanje ob taki nedostojnosti zapisov. In nedostojnosti urednistev, ki to objavljajo! Nekaterim pa res manjka bontona. In zdrave pameti.

  • Se strinjam, IF.

   Ne razumem, od kod se jemlje takšno zdraharstvo in zdraharjenje na desnici. Pa tudi tega ne vem, kakšno korist bi naj imela stranka NSi od medijskega poniževanja enega njenih najuglednejših članov.
   Če mu že imajo karkoli očitati, politik gospod Lojze Peterle nikoli ni bil zdrahar. Že pred evropskimi volitvami je bil deležen medijskih nesramnosti.

   Če prav razumem, je bil avtor članka nekoč celo Peterletov volivec.

   Po avtorskem slogu zgornjega članka bi se pisec morda počasi lahko pridružil Reporterjevim zdraharjem…

  • Popolnoma soglašam! Kot da bi se avtor navzel Reporterjevega stila v zadnjem času: glajhšaltunga s pljuvanjem zdaj po enih zdaj po drugih, da ni zamere (Sunčička, dr. Turk, občasno tudi Kršinar).

 4. Vse čestitke avtorju za oster, a pravičen članek! Lojzek ni bil nikoli nič drugega kot navaden političen oportunist, ki je vedno mislil predvsem nase in na svoj žep, potem pa dolgo dolgo dolgo na ničesar in nikogar. Slovenski bruseljski inkasant št. 1. (drugi te vrste je Janšev oproda Zver, v to kategorijo pa sodi tudi rdeča Fajonka) in tretjerazredni orgličarski zabavljač.

  V slovenski politiki pa je delal pretežno katastrofalne napake: njegova vloga pri osamosvojitvi je bila minimalna, Hrvatom je brez tolarja odškodnine podaril istrske železnice (te so bile v Jugoslaviji v okviru SŽ), strinjal se je, da morska meja s Hrvaško poteka po sredini Piranskega zaliva, podpisal je katastrofalni oglejski sporazum z Italijo, ki ga je hvalabogu potem pokojni Drnovšek storniral ipd. ipd.

  To, da se zdaj nikakor ne more sprijazniti s tem, da ni več naš bruseljski inkasant št. 1, pa kaže, da sta njegov egoizem in provincialna zaplankanost brezmejna.

  • Užaljenost, ker ne znaš igrati na orglice in se ukvarjati s čebelami? Res katastrofalne napake – ob tem, da imaš proti sebi ves aparat potuhnjenega bivšega režima??? Malo treznosti in manj nakladanja, prosim!

   • Ne boste verjeli, ampak o čebelah imam malo pojma, o orglicah pa nič. Me niti ne zanimajo.
    Hja, “aparat potuhnjenega bivšega režima” gor ali dol, dejstvo je, da je politik (vsaj politično) odgovoren za posledice dokumentov, ki jih podpiše. Če o vsebini nimaš pojma, se moraš pa dati podučiti. A očitno Lojzek niti tega ni sposoben oz. voljan.

    • O sredini piranskega zaliva se vsi strinjajo… in sedaj v tem vidijo celo zmago, ker nam je oarbitraža dodelila 2/3.
     Oglejski sporazum je bil čisto ok. Italijani so celo vpili, da je sramoten za njih.
     To je čisto levičarsko pljuvanje, kar počez, samo zato, ker vam to ustreza. Vsebina ni pomembna.

 5. Spoštovani gospod Tomelj,
  z veseljem prebiram vaše komentarje. Mislim pa, da je tale današnji prispevek velik intelektualni zdrs in nedostojen vaši siceršnji reputaciji. Ko opletate s tem, kdo naj utihne in neha zlivati gnojnico, pomislite raje najprej na sebe. Eno samo veliko pretiravanje: najprej v mislih, nato v besedah, in verjamem, da ne tudi v dejanjih.
  Kar naprej o njegovem osebnem porazu (porazu?!) in porazu za porazom stranke, pa katastrofalnem vodenju stranke (prepustite to vendar strankinemu članstvu), varni dolgoletni pospravljenosti (?!) v Bruslju (spet ta tipično slovenska nevoščljivost!), namigovanju o Janševi večnosti (pa saj še ni toliko star!) itd. Se vam ne zdi, da so te visokodoneče besede neprimerne, puhle in prazne. Sicer pa, v demokraciji se pogosto tudi prepiramo, zgubljamo podporo volilcev in še kaj, pa zato, kajne, še ne gre za nikakršno katastrofo. Katastrofalno je kvečjemu enoumje!

 6. Neznosna lahkost kritiziranja.

  To ne velja samo za Peterleta, tudi za druge. Ne poznamo podrobnosti, ne poznamo in ne upoštevamo razmer, ko so se sprejemale odločitve, nočemo ali ne zmoremo videti celote, toda “vemo”, da je ta in ta slab in škodljiv, mi in naši pa dobri in koristni. Da bi kdo najprej videl in našel bruno v svojem ali našem očesu, je že prezahtevno. Takšno katolištvo nima nobene zveze s krščanstvom.

  Ali je naključje, da je največ prerivanja prav med strankami in ljudmi, ki se imajo za kristjane ali bolj natančno za katolike?

   • Ja, človek ima svobodo. Tudi da greši. Ni pa to niti pametno niti koristno, če se iz tega ne zmore ničesar naučiti.

    Nobena misel in izrečena ali zapisana beseda ni brez odmeva. To, kar dajemo, tudi prejemamo. Kritika v glavnem škoduje vsem. Tako tistemu, ki mu je namenjena, kot kritiku in tudi drugim. Opozorilo v zvezi s tem ni kar tako navedeno v Govoru na gori.

 7. Se to: vsi drzavljani, ne glede na starost, imajo po polnoletnosti v demokracijah tako po ustavi kot po univerzalnih clovekovih pravicah tako pravico voliti kot pravico biti voljen. Politicna upokojitev v tem smislu ne obstaja. Proti duhu demokracije in clovekovih pravic je nekoga siliti, naj se odrece svoji politicni participaciji.

 8. Omenjena sta v clanku kot zgleda Peterletu za umik Winston Churchill in Charles de Gaulle.

  Churchill je bil drugic za predsednika vlade izvoljen 1951 kot 75 leten in se je zaradi zdravstvenih tezav s srcem umaknil 1955 v 80.letu zivljenja.

  Charles de Gaulle je bil za predsednika republike vnovic izvoljen 1965 enako 75 leten in je odstopil v 79.letu zivljenja 1969, eno leto pred smrtjo, po velikih studentskih nemirih in izgubljenem rederendumu o decentralizaciji.

  Se njun veliki sopotnik Konrad Adenauer. Do leta 1963 je bil nemski kancler. Se v 87 letu zivljenja. V 90 letu je se vodil svojo stranko CDU. Eno leto pred smrtjo. Do konca zivljenja je ostal poslanec v Bundestagu.

  Avtor torej s primeri samega sebe demantira v svoji zahtevi po umiku konkretne figure iz politike. Ne samo, da zahteva prevec in protiustavno, ampak tudi nelogicno.

 9. “Ne samo, da zahteva preveč in protiustavno, ampak tudi nelogično.”

  Pa tudi politično nehigienično, zveni kot da bi dobil denar za tak prispevek.

 10. Na desnici mnogi radi izničujejo soljudi.. Deveta vas jim je spoštovanje osebnega dostojanstva.

  Vendar bi prav za desnico moralo veljati, da spoštuje vrednote življenja.

  Tega izničevanja ne vidiš na levici. Očitno prav zaradi tega levica bolj uspeva, pridobiva več glasov.

  Ljudje in Bog ve, kdo je tega bolj vreden.

 11. oh, nič koliko je tega izničevanja na levici.
  Le da je to usmerjeno proti točno določeni skupini ljudi.
  Medtem ko je na desnici pa proti posamezniku.

 12. Gospod Tomelj,
  upam, da ste prebrali vse komentarje na vaš zapis. Z izjemo enega vsi ostali nasprotujemo takšnemu načinu omalovaževanja. In prav bi bilo, da si priznate, da ste ga tokrat polomili.

 13. Včasih, ko so nekaj povedali, da je bolj držalo, so podčrtali: “in mirna Bosna!”
  Toliko v pojasnilo, da ne bo kakšnih nesrečnih ugibanj.
  Vem, zakaj je bila ustanovljena NSi, ko je SKD-ju grozil “sovražni prevzem”, kot se je takrat temu reklo v gospodarstvu, ne vem pa kako in kdo osebno je botroval preobratu k uresničitvi te namere, ko so začele starostno moči ustanoviteljem pešati oz. so nekateri, eden za drugim, umirali. Nekateri so, ob njeni ustanovtvi, “zmerjali”, da gre za domobransko stranko. Slišal pa sem tudi odgovor, da je to kompliment. Kakšno je danes stanje pri usmerjanju in vodenju, na tem mestu, ne bom ugotavljal.
  Mi je pa pred tremi leti, sedaj že pokojni prof. Justin Stanovnik razložil svoje stališče: “NSi smo njeni člani, ne (le) vodstvo.”

  • Sam se tega dogodka dobro spomnim. V razmerah sovražnega prevzema sta se v neki miren prostor za nekaj ur usedla Janša in Bajuk, da bi se odločila, kako naprej. Po sestanku je Bajuk oznanil, da bo ustanovil novo stranko. In jo je.

 14. To so ljudje, ki imajo podoben rok trajanja kot stari komunisti. Janša in Pahor sta tu že nekje od začetka 80-ih,, Peterle pa nekaj let manj. Slovenski novokomunajzarji in konvertiti se po trajanju mandstov ne razlikujejo od Marinkov, Dolancev, Kardeljev, Bernotk itd.

Comments are closed.