Goreče sveče brez grobov

8
kocevski_rog3
Foto: Jože Bartolj.

Zvečer, na dan vseh svetih, sem šla, tako kot vsako leto, na stare Žale, prižgati svečko. Pa ne na kakšen grob. Prižgano svečko sem pustila zadaj za cerkvico ob vhodu na pokopališče. Ni bila osamljena, saj jih je tam gorelo že več tisoč. Mamica poleg mene je na hčerkino vprašanje, »Zakaj pa tu gorijo svečke, saj ni groba?« odgovorila čisto na kratko: »Te svečke gorijo za tiste, za katere se ne ve, kjer so pokopani.« Brez dodatne razlage, pa tudi deklice nisem slišala, da bi spraševala dalje. Že dolgo je tega, kar so meni razložili, da so tam zadaj za cerkvijo svečke začeli prižigati tisti, katerih bližnji so končali v kraških breznih, rudniških jamah, tankovskih jarkih. Ker niso vedeli, v katerih jarkih, v katerih breznih ali rudnikih so našli svoj zadnji počitek ti, ki so jih imeli radi, so domači zanje ob dnevu vseh svetih ob cerkvici prižgali svečko. Tako so se čutili bližje tistim, katerim je bila odvzeta pravica do groba in katerih se niso smeli (javno) spominjati. Ker je takratna oblast vedela, komu so te svečke namenjene, je tako spominjaje skušala zatreti, vendar neuspešno.

Zakaj to sploh omenjam? Ko sem se vrnila s pokopališča, sem med novicami zasledila tudi sporočilo predsednika Državnega zbora ob dnevu spomina na mrtve, namenjeno državljankam in državljanom Republike Slovenije. V tem sporočilu je med drugim tudi zapisal, da danes prevečkrat gledamo drug mimo drugega, kar je pripisal »nezaceljenim ranam za žrtvami vojne ter žrtvami vojnega in povojnega nasilja na celotnem ozemlju Slovenije«. Ob tem je dodal, da »nekateri od njih še danes niso našli svojega dostojnega počitka. Tu je naša država zatajila, saj ureditev dostojnih grobišč vseh žrtev prvenstveno ni (in ne sme biti!) politično vprašanje, ampak je vprašanje etike in humanistični imperativ. Ta zahteva, ki je notranja in inherentna človeku in civilizacijam, je kot taka najbolj jasno izpostavljena v Sofoklejevem delu Antigona, v katerem je bila glavna junakinja Antigona, pripravljena – za to, da je pokopala svojega brata (in s tem prekršila državni zakon, po katerem je njen brat veljal za izdajalca) – žrtvovati lastno življenje.« Svoj nagovor ob koncu je zaključil s pozivom, da moramo, če hočemo graditi državo blaginje, svoje mrtve pokopati, se soočiti z našo preteklostjo ter se z njo tudi spraviti.

V svojem nagovoru se je torej spomnil prav teh, zaradi katerih gorijo svečke za cerkvijo na pokopališču. Teh, ki so bili žrtve revolucionarnega med, predvsem pa povojnega nasilja. Teh, ki še po sedemdesetih letih nimajo grobov. Za mnoge med njimi svojci še danes ne morejo prejeti mrliških listov, saj v mrliških knjigah ni naveden ne datum ne kraj smrti. Strinjam se s predsednikom Državnega zbora – tu je naša država zatajila. Želela bi si morda le, da bi bil pri tem bolj določen, in da ne bi krivde valil kar takole počez na državo. Da bi namesto država raje napisal vse vlade, ki v teh 25 letih, odkar imamo v naši državi demokracijo, niso naredile tega, kar civilizacijska norma zahteva. Da je bila to njihova moralna dolžnost, ki pa so se ji izneverili. Omenil bi lahko tudi, da je pravzaprav večina vlad v samostojni Sloveniji izšla iz ene politične opcije, in da je zato krivda te opcije pred zgodovino še toliko večja. No, morda pa ima (delno) vendarle celo prav, ko je napisal država. Ker smo zatajili tudi državljani, ker nismo v en glas zahtevali, da se odkrijejo vsa grobišča na naših tleh, da se umorjene žrtve prekoplje, polože v grob ter se jim ponovno vrne ime. Ker nismo kot državljani zahtevali, da se tistim, ki so bili odgovorni za žrtve vojnega in povojnega nasilja, sodi in se jih  za njihove zločine obsodi, s čimer bi bilo prihodnjim rodovom jasno sporočeno, da je umor sobrata zločin, ki ne zastara. Odgovornost je torej vendarle tudi naša.

Ne strinjam pa se s predsednikom DZ, ko pravi, da ureditev dostojnih grobišč vseh žrtev prvenstveno ne sme biti politično vprašanje, ampak da je to vprašanje etike in humanistični imperativ. Saj je konec koncev tudi politika zavezana etiki in humanističnemu imperativu. Ne samo to. Politika je tista, ki mora tudi jasno obsoditi vsak zločin proti človeštvu, še toliko bolj genocid, storjen znotraj naroda. Politika je tista, ki mora pokazati voljo, da se vprašanje pokopa vseh žrtev enkrat za zmeraj reši. Vse ostalo je samo prelaganje odgovornosti. Ko bo politika pokazala pripravljenost, da se to vprašanje V RESNICI reši, se bo rešilo tudi vprašanje dostojnega pokopa. V to ne dvomim.

Prav pa ima predsednik DZ, ko pravi, da moramo pokop vseh pobitih storiti čim prej, »saj bomo lahko le tako simbolično zaključili to temno poglavje naše zgodovine«. Gospod predsednik, na vas in na vaši stranki, ki ima sedaj oblast v svojih rokah, je torej, da čim prej uresničite za naš narod in naš obstoj tako potrebno dejanje. Pokop vseh, ki jim je bila sedem desetletji nazaj vzeta pravica do groba bo prinesel soočenje naroda tudi s preteklostjo, s tem pa mu dana priložnost tudi za prihodnost.

PS: Predsednik DZ je sicer v svojem govoru tudi tako mimogrede spomnil, da naj bi Antigona pokopavala brata, ki je veljal za izdajalca. Sprašujem se, ali je bilo to zgolj nesrečno naključje ali je s tem hotel prikrito povedati, pod kakšnim pogojem bo temeljna pravica do groba dovoljena »žrtvam vojnega in povojnega nasilja«. Enkrat izdajalec, vedno izdajalec. To, da jim je tako nalepko pred zgodovino dal tisti, ki je hotel oblast za vsako ceno in jo za vsako ceno tudi obdržati, očitno tudi še danes ni pomembno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


8 KOMENTARJI

 1. Po podatkih ZPIZ je bilo letos marca izplačanih 24.834 borčevskih pokojnin, pri čemer je bilo dejanskih borcev 7.599, 1.982 borcev invalidov, medtem ko je bila večina pokojnin (15.253) izplačana družinam borcev, kateri člani se nikoli niso borili.
  http://www.politikis.si/?p=106104

  Citat govori, da je do Resnice zelo, zelo daleč …

 2. Briljanten zapis.

  Predsednikov zapis je lažje razumljiv, če ga naslavlja predvsem na skrajne levičarje, ki ne marajo medčloveške ljubezni, sprave in medsebojnega ustvarjalnega sodelovanja ter politike, ki mora temeljiti na teh temeljnih civilizacijskih vrednotah.

 3. ….Ne strinjam pa se s predsednikom DZ, ko pravi, da ureditev dostojnih grobišč vseh žrtev prvenstveno ne sme biti politično vprašanje, ampak da je to vprašanje etike in humanistični imperativ …

  Enkrat bi si bilo pa le potrebno razjasnit zakaj so morali vsi ti nesrečniki umret, da je bilo vse to zaradi prevzema oblasti, in to za vedno.

 4. Gospa H. J. ima seveda povsem razčiščene pojme gleda zadev o katerih piše, kot vedno sijajno in jasno. Pričakovati kaj takega od nadutega šefa DZ pa je seveda naivno in brezupno.
  Zdaj ko so videli kako je slo folk totalitarno pohabljen, v 80 % zagotovo, če ne celo več…bi radi izpeljali novo prevaro, hinavsko bi radi in najbrž tudi bodo, naredili kak spomenik “vsem” in hkrati vpili, da so bili napadeni v drugi vojni- slovenski domoljubi, ki so se uprli komunizmu, izdajalci….
  Od slo komunistov ne morete pričakovati prav nič dobrega, niti trohice !

 5. Spoštovana gospa Jaklitsch.
  Takih govorov, kot ga je imel aktualni predsednik državnega zbora, sem v prejšnji državi slišal na tisoče.
  Res, da se niso navezovali na potrebo pokopa vseh mrtvih, saj se takrat o medvojnih in povojnih pobojih ni smelo niti šušljati, kaj šele javno omenjati, ampak so se navadno nanašali na žgoče gospodarske težave. Ti govori so vedno vsebovali potrebo po takojšnjem reševanju najbolj žgoče problematike takratnih časov, v oblikah “moramo, čimprej, bomo, hočemo ali potrebno je”, nikoli pa niso bile rešitve uokvirjene z roki in konkretnim navajanjem načina reševanja, ki bi govorce obvezoval in silil k odgovornosti.

  Gospa Jaklitsch, tudi tokrat bo ravno tako.

  V prejšnji državi se je tako imenovani komunizem prepoznaval v rdeči barvi, danes, se je zaradi spremenjenega časa, prelevil v mavrico barv in osebnih imen. Klub temu je njegovo bistvo ostalo nespremenjeno in še vedno temelji na načelu, “za dosego oblasti so dovoljena vsa sredstva”. Torej laž, podtikanje, prevara, nasilje, umor, so v njegovih prizadevanjih povsem normalna orodja.

  V državi Sloveniji so nosilci in dediči sistema prejšnje države imeli več kot dovolj časa, da bi to svojo sramoto popravili na obče človeški način , pa tega niso storili. Tudi tokrat tega zagotovo ne bodo.

 6. … dobro se spominjam teh svečk okoli cerkve na Žalah … odrasli so se “nekaj muzali” to vem, več mi pa ni bilo jasno …

 7. Še eno zavajanje.

  Še ena dramatična laž.

  Še en posmeh civilizaciji.

  Že desettisoči posmeh žrtvam, svojcem in ostalim trpečim!

  Naj pa kučanska vladajoča falanga pomni, da je sicer zelo res, da je laž nesmrtna duša komunizma.

  Žal so se naši rdeči krvavi revolucionarji naučili aparthajdovskokominacističnega razlikovanja, razćlovečevanja in morjenja za prazne cilje komunizma od
  kvazi bratov Rusov, osebno po morilcu extra razreda, JB Tita in ki so istega naučili Hitlerjeve esesovce!

  Katastrofa je, da je rdeče mega zlo tisočletja vzklilo v tako vernem narodu pravoslavcev!
  Katastrofa je, da se Marijina pričakovanja za začetek stoletja, da Rusi krenejo na pravo pot niso uresničila, saj je Satan na ruskih tleh našel preveč kmeclovsko mehkih ruskih duš!

  Mati Božja, Marija, spet in spet opozarja!

  Vidkinja VICKA, poslušal sem jo prejšnji teden osebno,v Medžugorju, vsak dan gleda in posluša in naprej prenaša opozorila pred Apokaliptičnim razvojem!

  Na lastna ušesa sem fantastično Vicko poslušal odprtih ust, kako opisuje izlet pod Jezusovim vodstvom skozi streho njenega doma naravnost v nebesa, od tam v vice in naprej v pekel!

  POJDITE, LJUDJE, DOL IN PRISLUHNITE.

  In spet prihaja huda grožnja z barbarskokriminalnega vzhoda; kako grozljivo!

  Na Križevem potu na Križevcu v taistem Medžugorju sem srečal skupino ubogih in prosečih Ukrajincev in jim zaželel miru in dobre bodočnosti.

  Hudo jih je gledati kako, v bistvu, negotovo trepetajo in se bojijo, ko jih Putin zmerja z fašisti in nacisti!

  JIH JE ŽE DEKLASIRAL, NAREDIL RAZLIČNE IN SOVRAŽNE.
  SPET Z GROMKO LAŽJO!
  ZATO; DA JIH BO, ČE SE BO, CARSKA RDEČA VELIČINA, SPET ODLOČIL POBIJATI, KOT PREDHODNA CARJA RDEČE SMRTI, LENIN IN STALIN! ??????????????????????????

  Pod Križem so pustili svojo zastavo, ki prosi in opozarja!

  Kako se vse kruto ponavlja!

  Bog nas varuj tega zla.

Comments are closed.